как да разбера активирали ли са се някога възд. възглавници

Отопление, вентилация, климатизация. Ключалки. Друго оборудване и принадлежности.
Потребителски аватар
mondeo 2
потребител
потребител
Регистриран: 16 дек 2007, 16:17
Модел на автомобила: FORD MONDEO '99 1,8 TDI TURNIER
Status: Извън линия

как да разбера активирали ли са се някога възд. възглавници

Мнение от mondeo 2 » 08 яну 2008, 18:52

Как да разбера активирали ли са се някога въздушните възглавници т.е. блъскана ли е колата / Мондео 99 тд/. Когато дам на контакт за подгряване светва лампака и след малко угасва. Това значи ли че мога да разчитам на тях? Ако са се активирали някога как се слагат нови. Чувал съм че трябва да се пипа и компютъра.

Потребителски аватар
mrdds
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium

Мнение от mrdds » 08 яну 2008, 19:43

всичко е нормално,освен ако не се е намесил някой добър ел.техник. :P
При контакт датчиците за възгавница,абс,инжекцион се самотестват и ако някой от тях отчете неизправност не изгасва.Щом изгасва след няколко секунди(и не мига)няма проблем.
По принцип ако колата е удряна и възглавниците са излезнали то те са спукали капачката на волана(тази на която пише air bag) и другата на пасажерското място.Въпреки всичко това са капаци и лесно се подменят,както и един опитен ел.техник може да симулира изправност на възглавницата като изгаси лампата на таблото с едно реле.
Въпреки това компютъра(ECU-то) на колата не може да се излъже-модула за управление на възглавниците винаги ще му напомня,че такива няма и с един тестер за диагностика на инжекцион може да се види ако компютъра подава код за грешка на air bag системата.Ако все пак се съмняваш може да се отворят капаците покриващи пиропатроните и да се види дали такива съществуват.Но това е доста рискована операция защото те са много чувствителни и да не ги задействаш без причина :!: .В някои ръководства пише,че при закачване на акумулатора е желателно да няма хора срещу възглавниците в случай ,че се отворят спонтанно.Все пак всичко е електроника и един погрешен/неправилен импулс ще ти струва скъпо.

Потребителски аватар
doctordre
потребител
потребител
Регистриран: 13 апр 2007, 20:53
Модел на автомобила: Sierra '90 Turnier 2.0 GL
Контакти:

Мнение от doctordre » 08 яну 2008, 21:11

ако се смени капака най-вероятно ще си личи, цвета ще е по-различен или ще си личи че е по-изтъркан. според мен по-лесно ще си проличи по самото купе отвън дали е удряна, все пак не всеки удар отваря възглавниците

Потребителски аватар
pantata
потребител
потребител
Регистриран: 28 сеп 2006, 03:22
Модел на автомобила: Fiesta 1.4 `89
Fiesta 1.25 '10
Subaru Legacy 3.0R Auto '07

Мнение от pantata » 08 яну 2008, 21:40

А има ли нещо такова като гаранция за въздушните възглавници? Бях чувал от познати, че имат гаранция 10 години и след това може да се отворят спонтанно или пък при удар да не се отворят.
Изображение

Потребителски аватар
doctordre
потребител
потребител
Регистриран: 13 апр 2007, 20:53
Модел на автомобила: Sierra '90 Turnier 2.0 GL
Контакти:

Мнение от doctordre » 08 яну 2008, 22:37

pantata написа:А има ли нещо такова като гаранция за въздушните възглавници? Бях чувал от познати, че имат гаранция 10 години и след това може да се отворят спонтанно или пък при удар да не се отворят.
гаранция не точно, и аз съм чувал че "годността" им е около 10 години и след това е голяма вероятността да не се отворят :roll:

Потребителски аватар
schrack
потребител
потребител
Регистриран: 14 сеп 2007, 13:09
Модел на автомобила: Ескорт 1997 1.6 v16

Re: как да разбера активирали ли са се някога възд. възглавн

Мнение от schrack » 10 яну 2008, 18:16

mondeo 2 написа:Как да разбера активирали ли са се някога въздушните възглавници т.е. блъскана ли е колата / Мондео 99 тд/. Когато дам на контакт за подгряване светва лампака и след малко угасва. Това значи ли че мога да разчитам на тях? Ако са се активирали някога как се слагат нови. Чувал съм че трябва да се пипа и компютъра.
И аз съм така като дам на контакт светват всики индикацй и после
една по една огасват всичко ти е нормално, ако слочайно са се отворили волана трябва да е сцепен ако не волана е сменен с нов със или без възглавница

Отговори

Върни се в “ВСИЧКО ОСТАНАЛО, КОЕТО ИМА В АВТОМОБИЛА”