Проблем с климатика след напълване- Фиеста/Мазда 1.25
-
- потребител
- Регистриран: 06 сеп 2007, 10:52
- Модел на автомобила: Fiesta'96 1.25 16V Zetec, biala, a.k.a Mazda 121 QZ
- Местоположение: За 2 месеца (по коледа и през лятото) съм в България
- Status: Извън линия
Проблем с климатика след напълване- Фиеста/Мазда 1.25
Отварям нова тема, защото направих собствено разследване.
Значи, преди 10 дни климатика беше Ок, всичко наред, обаче преди 5 дни спря. Само вентилатора, който е нормален, само той духаше. Проверих първо бушоните, няма проблем. Отварям капака, при включен двигател и изминати предварително 5-6км на пуснат климатик. Не работи, тръбите преди време съм ги пипал след катое бил включен климатика, тогава бяха ледено студени, тогава опипах цялата система, ей така от детско любопитство. Целия се омазах от запрашените тръби...
Преди 4 дни, отидох и се охарчих 50 евро, за диагностика на климатика, за проверка за течове, налягане, компресия в климатичната система и т.н. Около 2 часа всичко. Напълниха 720г фреон, техникът ми разправя-"Изцоцкал си всичкия охладителен флуид". Тръгна си всичко Ок
Днес, 28.04 пускам климатика, нъцки. Не ще и пак духа само вентилатора. Отново повторих операцията с малко каране, после при работещ двигател и пуснат климатик...На някой места, близо до филтъра за климатика тръбите са си ледено студени, на други типични места са си хладки. От време на време се чува периодично чаткане откъм ремъците, мисля че там някъде е проблема. Чаткането е на точно определени периоди, през около 10-15 сек и не спират, докато не натисна копчето за да изключа климатика.
Ремъците са сменени заедно с ролките преди 7815км. така че не би трябвало да е оттам проблема...Няма видимо течове отдолу на колата, отгоре. Проверих колкото се може по-обстойно...
ДАйте съвет какво и къде да огледам в сервиза и кое да проверя като най-вероятно "болно" място...
Извинявам се за дългия пост, и за това, че не можах да си изтрия мнението от темата на колегата.
Значи, преди 10 дни климатика беше Ок, всичко наред, обаче преди 5 дни спря. Само вентилатора, който е нормален, само той духаше. Проверих първо бушоните, няма проблем. Отварям капака, при включен двигател и изминати предварително 5-6км на пуснат климатик. Не работи, тръбите преди време съм ги пипал след катое бил включен климатика, тогава бяха ледено студени, тогава опипах цялата система, ей така от детско любопитство. Целия се омазах от запрашените тръби...
Преди 4 дни, отидох и се охарчих 50 евро, за диагностика на климатика, за проверка за течове, налягане, компресия в климатичната система и т.н. Около 2 часа всичко. Напълниха 720г фреон, техникът ми разправя-"Изцоцкал си всичкия охладителен флуид". Тръгна си всичко Ок
Днес, 28.04 пускам климатика, нъцки. Не ще и пак духа само вентилатора. Отново повторих операцията с малко каране, после при работещ двигател и пуснат климатик...На някой места, близо до филтъра за климатика тръбите са си ледено студени, на други типични места са си хладки. От време на време се чува периодично чаткане откъм ремъците, мисля че там някъде е проблема. Чаткането е на точно определени периоди, през около 10-15 сек и не спират, докато не натисна копчето за да изключа климатика.
Ремъците са сменени заедно с ролките преди 7815км. така че не би трябвало да е оттам проблема...Няма видимо течове отдолу на колата, отгоре. Проверих колкото се може по-обстойно...
ДАйте съвет какво и къде да огледам в сервиза и кое да проверя като най-вероятно "болно" място...
Извинявам се за дългия пост, и за това, че не можах да си изтрия мнението от темата на колегата.
-
- потребител
- Регистриран: 02 авг 2007, 22:41
- Модел на автомобила: Mondeo 1.8/115 АГУ/хетчбек 1994
Re: Проблем с климатика след напълване- Фиеста/Мазда 1.25
Така както описваш проблема - това са класически симптоми на липса на фреон.Не го мъчи повече ами ходи обратно в сервиза и
.Предният път просто са го дозаредили без да намерят и отстранят пропуска.Чаткането което чуваш е от включването и изключването на някакъв предпазен клапан .Моят който няма фреон прави абсолютно същото.
Фреона в една хладилна системе не свършва просто така - винаги когато една климатична система остане без фреон значи има пропуск.Някога да сте си презареждали хладилника!!!!
Аман от пишман майстори у нас.

Фреона в една хладилна системе не свършва просто така - винаги когато една климатична система остане без фреон значи има пропуск.Някога да сте си презареждали хладилника!!!!
Аман от пишман майстори у нас.
- ewgeny
- потребител
- Регистриран: 23 фев 2005, 18:03
- Модел на автомобила: Sierra 1,6 OHC
Не е пропуск. Има май запушване. Отиваш при майсторите, казваш им, че не са си свършили работата и правят безплатно следната процедура: проверяват налягането на фреона, ако случайно е нормално налягането, пускаш на макс климатика, отваряш вратите, оставяш климата да поработи 1-2 мин. и след това даваш яко газ и гледате манометрите. Ако и тогава показанията не им говорят нищо, кажи им да сменят професията. Причината е че ако има запушване, дебита намалява заради сечението, и когато се натовари климатика, фреона се изпарява на самото запушване, затова някъде е студено а изпарителя не. Имай предвид, че при някои модели климатици това може да е опасно за компресора, така че бягай при тях по-скоро.
Не съм 100% убеден, но по описание, без да говидя на живо толкова.
Не съм 100% убеден, но по описание, без да говидя на живо толкова.
Sierra 1,6 OHC из дупките си карам!
-
- потребител
Днес, отидохо до сервиза, фреонът го няма, лоши техници ли са, не знам, но няма и грам фреон...Казаха, че ще проверят цялата система със течен флуид дали не изпуска системата...Навсякъде са еднакви техниците...по Европа май също...За тия 50 евро, ще ги тормозя...Не може така...
- ewgeny
- потребител
- Регистриран: 23 фев 2005, 18:03
- Модел на автомобила: Sierra 1,6 OHC
Кажи им да не се харчат с това нещо. Кажи им да ти напълнят системата със АЗОТ. Ако тръгнат да ти я помпят с въздух, можеш да им теглиш по една голяма майна, после могата да ти разясня защо. Та пълнят с азот пъд налягане и по стария начин - сапунка. Теча е голям, така, че би трябвало да се намери. Ако не, опитайте пак само, че разбутвайте и тръбите. Може при вибрации да се отваря пропуска.
Sierra 1,6 OHC из дупките си карам!
-
- потребител
Не се оказаха толкова добри в този сервиз, трябваше да проверят всичко оещ тогава. Като отидох, бяха проверили с инфрачервена лампа и специални очила, откъде изтича...значи пада се отзад на радиатора, как е станало не знам, но искат 190 евро, без ДДС-то, тук е 20%...но може и да не се плаща...Значи оставам без климатик и това е..,.Според мен няма как да се залепи/завари радиатора...
Ще се поогледам по разни автоморги, не ги знам, но ще поразпитам. Дано да се намери.
Ще се поогледам по разни автоморги, не ги знам, но ще поразпитам. Дано да се намери.
-
- потребител
- Регистриран: 21 фев 2008, 12:16
- Модел на автомобила: Mondeo 1.8 16V
Колега , може би проблема ти е в присъединяването на кондензатора (радиатора) към тръбите . Фордовете са на едни "бързи" връзки който на вакуум държът и като го напълниш почват да изпускат. Разглабяш връзката сменяш двете зелени "О" пръстенчета и забравяш проблема.
-
- потребител
Благодаря, ще проверя тези връзки като сменям маслото и филтрите, дано те да са! Макар че радиатора и аз клечах, за да го видя, леко сплексани са фините ребра на едно място...
От БГ радиаторът струва 130 лева, без доставката, със нея 210 лева..
Намерих нов радиатор за 104 евро с ДДС-то...Сменям като посъбера...
От БГ радиаторът струва 130 лева, без доставката, със нея 210 лева..
Намерих нов радиатор за 104 евро с ДДС-то...Сменям като посъбера...