Направи си сам - Трип компютър

Отопление, вентилация, климатизация. Ключалки. Друго оборудване и принадлежности.
Потребителски аватар
kriki
потребител
потребител
Регистриран: 18 ное 2008, 00:32
Модел на автомобила: Mondeo МК2 97г. 1.6 Zetec
Status: Извън линия

Re: Вижте какво си монтирах - трип компютър

Мнение от kriki » 11 дек 2008, 17:41

Заравейте от около месец на сам и аз си мисля за този комп, щото и аз съм само с часовник и ето че днес видях тази тема тук. И докато четох коментарите толкова се надъхах че отидох и измъкнах часовника, и тогава всичко се срина :cry: имам само неквиси 5 кабелчета до там щото мойто мони е най-базовата възможна версия. Но нищо мене не ме слуша главата и ще си взема трип-че, само дето ще трябва и да го окабеля, така че скоро още една глава ще *00101* в размисли как да го подкара това чудо. Ще се опитам да изнамеря и схеми по въпроса. Толкова за сега от мене.

Потребителски аватар
kriki
потребител
потребител

Мнение от kriki » 18 дек 2008, 02:04

didon80 написа:Ето тук: http://www.fordmondeo.org/wiki/index.ph ... Outs_-_Mk2" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" намерих доста полезна информация според, която до 1998 г трипа е с едно подреждане на кабелите по пинове, а след 98-а го променят! Според мен може би трябва да пренаредим кебелите според годината на производство на трипа. Моята кола е 02.97 г. и е с окабеляване за трип от първата серия, а тоя който съм купил и монтирал е много вероятно да е от кола 98-99 г, така че мисля да пробвам да пренаредя кабелите и ще обадя за резултат. 8)
Слагам и снимки на разглобения трип и на буксата от датчика за горивото.

Здравейте отново дано да съм полезен колега.От номера който е на трип-компа на снимката излиза че е от по новите (15.08.1997-15.09.2000) така че за то4но твойта джаджа и за всички на които трипа е с каталожен номер като този от снимката този кабел трябва да бъде на 7-ми пин, а за тези на които номера не съвпада с този от снимката трябва да е на пин 8. ако намеря още нещо ще пиша пак @-):

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител
Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238

Мнение от didon80 » 18 дек 2008, 12:15

Колега би ли дал линк към към тая информация? Понеже зависи коя е версията софтуера, моята е 3.0 и си мисля че е до 98-а и трябва да е на 8 пин......

Потребителски аватар
kriki
потребител
потребител

Мнение от kriki » 22 дек 2008, 01:51

За софтуера не занам. за пиновете вярвам на това което е писано в мирез от където вземате информация и вие а за това кой модел е трипа проверих в микрокат който си изтеглих миналата седмица от тук http://www.fulldls.com/torrent-app-1173962.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; номера на другият модел трип е 96BB 10D885 AB и се произвежда от 15.08.96 - 15.08.97 след това го спират от производство и започват да произвеждат този като твоя 96BB 10D885 AC от 15.08.97 - 15.09.2000 така поне го дават в микрокат и не пише да са взаимозаменяеми значи че деиствително има разлики. _friends_

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител

Мнение от didon80 » 22 дек 2008, 11:58

Всички други функции на трипа освен показанията за оставащото гориво работят, така че проблема е в сондата, тъй като в случая няма никаква връзка между нея и трипа! Прочети внимателно горните ми постове, там съм описал всичко.

Потребителски аватар
kriki
потребител
потребител

Мнение от kriki » 22 дек 2008, 22:50

съгласен съм с теб че само това е разликата можеш да пробваш да подадеш сигналът от сондата за горивото на празният пин и да видиш какво ще стане

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител

Мнение от didon80 » 23 дек 2008, 17:58

Както вече съм писал, направих го и няма никакви показания! Пробема е че сондите са различни, трябва двойна сонда....... :x

mitko1962
потребител
потребител
Регистриран: 13 дек 2008, 14:19
Модел на автомобила: Фокус седан 1.6TDCI 07г.

Мнение от mitko1962 » 23 дек 2008, 20:38

Колеги,имам един въпрос свързан с показанията на комп.Преди имах Фокус от 2002г Джия бензин и комп.показваше освен средния разход и моментния.Сега имам Фокус от 2006г.но Тренд дизел,който също има трип комп.но показва само средния разход.Разликата е че на първата кола комп.беше изнесен отстрани на таблото,а на този е в самия километраж.Ако някой е запознат да ми каже дали мога да направя нещо,че да ми показва и моментния разход.

focusfocus
потребител
потребител
Регистриран: 22 яну 2008, 11:47
Модел на автомобила: focus; 2002, Zetec 1.8 benzin, 16 V

Мнение от focusfocus » 23 дек 2008, 21:00

не можеш, новите повечето нови коли показват среден, пример нисан кашкай.

купи си scangauge.com да ти показва всичко.

Потребителски аватар
gero_records
потребител
потребител
Регистриран: 17 юли 2008, 23:43
Модел на автомобила: LANCIA DELTA 2 ,1.9TD,HPE

Мнение от gero_records » 23 дек 2008, 22:14

Колеги дайте и на мене да уредим 1 трип бе.Скъсах се да търся не мога да намеря.Моля ви,Коледа е !!!
>:D<: >:D<: >:D<:

Потребителски аватар
kriki
потребител
потребител

Мнение от kriki » 24 дек 2008, 00:42

Няма страшно колега ставаме двама в търсенето навсякъде където попитам за такъв трип ме гледат като трактор освен в мото пфое ама :D: .

Потребителски аватар
kriki
потребител
потребител

Мнение от kriki » 24 дек 2008, 01:08

didon80 написа:Както вече съм писал, направих го и няма никакви показания! Пробема е че сондите са различни, трябва двойна сонда....... :x
Да но също така пишеш и че в последствие си открил че съответният пин от към сондата на резервоара е празен, при това положение на които и пин да е този кабел няма никакъв шанс трипа да отчете каквито и да било стойности. Никъде не виждам да пише че си пробвал да обединиш кабела на таблото с този на трипа и след това да пробваш на 7 или 8 пин дали няма да отчете някакви стойности на трипа. Ако аз съм пропуснал нещо от темата се извинявам ;;): . В крайна сметка според мен добро развитие на нещата ще е ако все пак по някакъв начин (макар и имитирайки сигнала от сондата към средният пин на нивомера) някой успее да изкара каквато и да било стойност за горивото на дисплея на трипа. Тогава вече ще знаем че проблема идва само и единствено от тази сонда, много съжалявам че все още нямам трип за да мога и аз да пробвам разни варианти вместо само да се ровичкам из програмите и да давам акъли от дистанция, и без да съм се сблъскал с проблема лично.

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител

Мнение от didon80 » 24 дек 2008, 07:27

Значи понеже жилото няма връзка след буксата към сондата, заголих двете жила които отиват за уреда на табото и от там направих мостче към въпросното жило до трипа, пробвах всички комбинации - на 7, на 8 пин, с + с - никакви показания! :x Единствено не съм пробвал на запален двигател, но дори и амо на контакт другите стойности на трипа си излизат, така че нямам идея......може пък да трябва да работи и мотора. Но определено по жилото с + стойността на напрежението се роменя в зависимост от нивото на бензина в резервоара, колкото повече бензин, толкова по-високо напрежение и от там стрелката на уреда отива към пълен резервоар,т.е. както бях писал това е един обикновен волтмер......
И си мисля е ако може да се изкара някакъв сигнал на трип, ще може да стане точно от тоя променлив +, инъче другото жило си е твърд -
:roll:

Потребителски аватар
kriki
потребител
потребител

Мнение от kriki » 24 дек 2008, 10:42

Ясно значи си пробвал всички варианти, само искам да те попитам дали при пробата на тези варианти колата беше постоянно на контакт или всеки път го вращаше. Мисля си че като се даде на контакт и като отчете веднъж, ченяма сигнал от сондата може повече да не я търси, някои коливне отчитат горивото налято докато е била на контакт стрелката си стои където е била и преди зареждането, за да го отчете трябва да върнеш контакта и пак да дадеш на контакт. Дори някой от колегите беше писал че при ресет се опитва да изкара някакви данни в самото начало. Още по гадният вариант и не особенно логичен според мен е да си прави тест на датчиците при първоначално подаване на контакт и след това ако някой липсва да си го счита винаги за липсващ честно казано е- :censur: - майката какво иска тоя трип и как е направен да работи по схема си го дават да си отива директно на сондата,но не на същият извод като бензиномера и самта сонда е изобразана по различно от обикновенната. Относно + който се променя, той идва от уреда в таблото и при откачена сонда стойността му ще е още по висока. Прав си за твърдия - и за кабела с променливи стоиности точно той отива в бензиномера. Сондата подава маса през резистора който е в резервоара колкото по ниска е стойността му толкова напрежението колни към 0 и обратно колкото по глямо е съпротивлението на сондата (както писа по пълен резервоар) толкова напрежението на кабела отиващ към уреда е по високо. Тоест – който идва от сондата се противопоставя на + идващ от към таблото ( разбира се също през резистор, чиято роля може да се изпълнява и от самия бензиномер, че ако е директен доката паднат 12 - те волта до 5 примерно бая кабели ще притоплят :D: ). За сега не се сещам за друго :( . Ако кухата ми манерка роди някоя друга глупост ще пиша пак ако ли не успех в начинанието с което сте се захванали.

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител

Мнение от didon80 » 24 дек 2008, 14:52

Включвах на контакт при всеки вариант и го изключвах преди да сменя кабелите. Но съм забелязъл нещо друго, всеки път като се включи трипа показанието на което стои е именно за оставащи километри до изчерпване на горивото и мигат 3 чертички, след като сменя на моментен разход примерно(понеже това ползвам най-често) и после върна пак на километрите нищо не премигва....
Като се стопли времето пак ще опитам да правя разни комбинации.

dragnev1
потребител
потребител
Регистриран: 08 дек 2008, 18:09
Модел на автомобила: ford fiesta 1.1i 92

Мнение от dragnev1 » 31 дек 2008, 07:52

:oops: аз така и не разбрах каво точно значи трип и само разхода ли показва няма ли джаджа която да показва и други глезотийки пък и такова нещо може ли да се монтира на фиеста 1.1i 93 от един месец я имам и почти нищо не разбирам от нея. досега карах "МОСКВИЧ" :D: абе индиънс на задния капак пише fiesta boston

TPAKTOPUCTA
потребител
потребител
Регистриран: 07 юни 2007, 10:31
Модел на автомобила: mondeo2 2.0i Ghia 1998

Мнение от TPAKTOPUCTA » 13 яну 2009, 09:44

Аз искам да попитам нещо ... тъй като аз лично нищо не разбирам от коли, кабели и тн, а и нямам гараж където мога да се развихре, мисля да закарам колицата ми на жичкаджия който да направи операцията с подреждането на кабелите вместо мен. Проблема ми обаче е, че незнам къде мога да намеря такъв майстор който да се навие.
Можете ли да ме насочите към някой такъв? (в София се намирам)

Благодаря ви предварително.

dragnev1
потребител
потребител
Регистриран: 08 дек 2008, 18:09
Модел на автомобила: ford fiesta 1.1i 92

Мнение от dragnev1 » 15 яну 2009, 22:08

аз така и не разбрах каво точно значи трип и само разхода ли показва няма ли джаджа която да показва и други глезотийки пък и такова нещо може ли да се монтира на фиеста 1.1i 93 от един месец я имам и почти нищо не разбирам от нея. досега карах "МОСКВИЧ" :D: абе индиънс на задния капак пише fiesta boston

айде бе някой от знаещите нямали да светне нас неуките *00139*

Потребителски аватар
FordSierra1.6L
потребител
потребител
Регистриран: 28 фев 2005, 22:11
Модел на автомобила: Ford mondeo MK2 2.5 V6 "ST"

Мнение от FordSierra1.6L » 16 яну 2009, 19:22

четох темата от началото до сега и при мен са 12 жици към часовника...мондеото е 96 година МК2 .....гледам на вас са в ипо 8-9 жици защо при мен са толкова много ?
И някой да си сваля трипа и да ми го продава :P :D

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител

Мнение от didon80 » 16 яну 2009, 20:01

Не си чел внимателно колега, всеки който е сложил трип има 12 жила, инъче няма как да го подкараш само с 5........ 8)

Отговори

Върни се в “ВСИЧКО ОСТАНАЛО, КОЕТО ИМА В АВТОМОБИЛА”