Километраж
- Mr.Scorpion
- потребител
- Регистриран: 05 фев 2006, 23:13
- Модел на автомобила: Ford Scorpio 2.0 Ghia
- Status: Извън линия
Километраж
Километража ми не работи свалих таблото разглобих го и се оказа че той е електронен има една платка едно моторче и това е в платката се вкл. буксата за клометраж и това е някои може ли да ми каже от какво е.Става дума за Форд Скорпио преди 90г. А от време на време тръгва когато той си поиска.

- kabeldjiata
- потребител
- Регистриран: 02 сеп 2005, 13:40
- Модел на автомобила: Ford Scorpio 2.0i Automatic; Saab 900 NG Automatic
Здрасти, май колата ти е преди 87 година щом километража е с моторче имах същия проблем лреди години.Доколкото си спомням се износваше механиката(може би моторчето или зъбно колелце), както и да е при мен проблема се реши като смених километража с такъв от по ново SCORPIO може би 88-89.Километража става едно, към едно и не показва различно(вътре не е с моторче).Ами това е доколкото си спомням беше преди 6-7 години и съм позабравил.
- Mr.Scorpion
- потребител
- Mr.Scorpion
- потребител
-
- потребител
- Регистриран: 06 дек 2004, 11:51
- Модел на автомобила: Mondeo 1.8TD (1996 ... в пенсия) & C4 1.6HDi(2009) & Avensis 2.0 D-4D (2010)
на моето мондео имам подобен - електронен с мех. брояч. При мен проблема е че оста на червяка (пластмасов - монтиран на оста на моторчето) е изкривена и прескача (когато са со превъртали са го счупили
).
Така и не намерих модул скоростомер/километраж в моргите за мойто TD (имаше само бензинови)
Ако от време на време километража ти работи - пробвай да почистиш механичната част с някакъв спрей и/или да я смажеш със смазка за пластмасови детайли за да върти по-леко....
Можеш да го тестваш и на място: вдигаш с крик предната лява гума палиш двигателя и газ - тогава гумата, скоростомера и километража ще се въртят
успех!

Така и не намерих модул скоростомер/километраж в моргите за мойто TD (имаше само бензинови)
Ако от време на време километража ти работи - пробвай да почистиш механичната част с някакъв спрей и/или да я смажеш със смазка за пластмасови детайли за да върти по-леко....
Можеш да го тестваш и на място: вдигаш с крик предната лява гума палиш двигателя и газ - тогава гумата, скоростомера и километража ще се въртят

успех!
- Mr.Scorpion
- потребител
-
- потребител
- Модел на автомобила: Mondeo 1.8TD (1996 ... в пенсия) & C4 1.6HDi(2009) & Avensis 2.0 D-4D (2010)
нямам големи спомени, защото таблото го разглобявах последно преди опвече от година. Тогава видях че проблема е в счупения червяк и търсих цял модул...
Не мисля че е лесно разглобяването на механичния брояч (предполагам че моя и затова са го счупили) - идеята ми беше ако все пак разглобиш таблото и вдигнеш колата - може да я "караш" на място и да видиш кое (не)мърда и евентуално със спрей да изчистиш брояча без да го разглобяваш ...
Колкото до ел/мех. километраж: на някои мондео (93-94) е бил механичен (жило) - после е електронен, но зависи от датчика.
поне при мондео този модул при дизел и бензин е различен...
Само за инфо: в моргите модула (май цялото табло) за мондео е около 70-80 лв, а в МП 390лв .
Нагласянето на стрелката на скоростомера е пипкава работа:
- вдигаш гумата
- включваш на скорост
- "потегляш"
- и според оборотите на оборотомера и показанията на стрелката правиш корекции... (след като изгасиш двигателя...)
Трябва предватително да си си направил таблица с няколко показания:
пример: 1-ва скорост, обороти: 2000, скорост: 20км/ч
Може да има и по лесен начин - ама трябва аз поне не го знам
Не мисля че е лесно разглобяването на механичния брояч (предполагам че моя и затова са го счупили) - идеята ми беше ако все пак разглобиш таблото и вдигнеш колата - може да я "караш" на място и да видиш кое (не)мърда и евентуално със спрей да изчистиш брояча без да го разглобяваш ...
Колкото до ел/мех. километраж: на някои мондео (93-94) е бил механичен (жило) - после е електронен, но зависи от датчика.
поне при мондео този модул при дизел и бензин е различен...
Само за инфо: в моргите модула (май цялото табло) за мондео е около 70-80 лв, а в МП 390лв .
Нагласянето на стрелката на скоростомера е пипкава работа:
- вдигаш гумата
- включваш на скорост
- "потегляш"
- и според оборотите на оборотомера и показанията на стрелката правиш корекции... (след като изгасиш двигателя...)
Трябва предватително да си си направил таблица с няколко показания:
пример: 1-ва скорост, обороти: 2000, скорост: 20км/ч
Може да има и по лесен начин - ама трябва аз поне не го знам

- kabeldjiata
- потребител
-
- потребител
няма значение каква е скор. кутия, сензора VSS (тахометър) мери оборотите на едната полуоска (на мондео е лявата, но ако не е лявата - значи е другото ляво, а ако е с задно ...
) - то няма и логика да мери друго
оборотомера мери оборотите на коляновия вал, а скоростомера/километража тези на едната полуоска.
ако имаш описание на колата: TIS, Autodata или др. - виж къде се намира сензора (примерно в демонтиране/монтиране на скоростната кутия)

оборотомера мери оборотите на коляновия вал, а скоростомера/километража тези на едната полуоска.
ако имаш описание на колата: TIS, Autodata или др. - виж къде се намира сензора (примерно в демонтиране/монтиране на скоростната кутия)
- kabeldjiata
- потребител
Ами не нямам тези програмки, но съм сигурен че сензора е в скоростната кутия понеже се е налагала и такава подмяна.А иначе повечето Скорпио са със задно, като не броим 4X4 версиите.
Последна промяна от kabeldjiata на 11 фев 2006, 18:03, променено общо 1 път.
-
- потребител
- kabeldjiata
- потребител
Най-сетне се разбрахмеMondeo18TDI96 написа:съгласем съм че сензора се намира върху скоростната кутия. там е най-лесно да го поставят ...
така че ако се върти колелото от към страната на скоростната кутия - то и сензора ще работи (предно предаване).
Ако е със задно - най-вероятно което и задно колело да се вдигне ще се върти и километража

- kabeldjiata
- потребител
- Mr.Scorpion
- потребител
- Mr.Scorpion
- потребител
- Mr.Scorpion
- потребител
Аз моето го разглобих на съставни 4асти и изжадих к-жа и сега е без него докато го оправя 6тото кел фаида от него като е работи.Цялата работа маи е ж една платка до к-жа 6тото те на6ите не са със жило ами електрононо.Кво да ти кажа правих замервания ток до там си стига но като поданм на к-жа и тои не върви незнам голяма ебавка е а тази палтка Ford не я подържат.
ПРЕВОД: Аз моето го разглобих на съставни части и извадих километража. Сега колата е без него - докато го оправя (и без това не таботи). Проблема май е в една платка до километража. Те нашите не са със жило а електронно. Какво дати кажа? Замерих тоците до там (до буксата) - ОК, но като подам на километража - няма никой! Незнам, голяма
е тази платка........
ПРЕВОД: Аз моето го разглобих на съставни части и извадих километража. Сега колата е без него - докато го оправя (и без това не таботи). Проблема май е в една платка до километража. Те нашите не са със жило а електронно. Какво дати кажа? Замерих тоците до там (до буксата) - ОК, но като подам на километража - няма никой! Незнам, голяма