няколко въпросчета

Как да живеем съвместно и в разбирателство.
Масла. Антифриз. Автокозметика. Консумативи.
silveria
потребител
потребител
Регистриран: 28 дек 2008, 22:13
Модел на автомобила: Ford Orion Ghia 1,8 132hp
Status: Извън линия

няколко въпросчета

Мнение от silveria » 28 дек 2008, 22:31

Здравейте колеги,

Нов съм тук, затова нека започна с Весели празници и всичко най-добро по големият път наречен живот. Та като стана въпрос за празници, по тоя случай баща ми си взе Ford Orion Ghia 1.8 - какво да ви кажа, като се има предвид че е произведена в далечната 1992 година за мен е супер кола. Но имам няколко въпросчета на които не можах да намеря отговор в АутоДата-та и чрез търсачката на форума, затова ще съм благодарен ако някой капацитет/колега помогне:

1)Не намерих информация дали маслото на скоростната кутия се сменя или само се долива. Качвахме я да гледаме отдолу за "чопче" за отвиване и източване на старото но така и не намерихме. Та сменя ли се и ако отговора е не, какво ново като марка и визкозитет да долея като си нямаме никаква идея какво е старото там. Трябва ли да правим врътки като изсмукване на някакво минимално количество и да го месим с новото да видим дали няма да се пресече? Или да разчитаме че откак е произведена са доливали все това което препоръчват а АутоДатата и да действаме смело?
2) не работи датчика за температурата на таблото. На най дългия път който сме я карали (~300 км) мръдна съвсем мъничко колкото да покрие бялата чертичка в началото на скалата. Идеи/съвети кое да гледаме и проверим?'
3) Климатичната система е със старият газ R32 и е спукана някаде и фреона изчезва за около седмица. Намерили сме майстор който се нае да намери и спре изтичането на фреона, но тъй като старият газ не се ползва никаде почти вече, въпроса ми е възможно ли е "преправянето" да работи с новия R132 без да си усложняваме живота много. Някой правил ли е такова нещо, може ли да даде съвет в какво се състоят промените по системата и може ли да препоръча евентуално майстор?

Давам VIN номер ако би помогнало на някои с part номера или просто заради съвета - WF0FXXGCAFNA86791. Благодаря на отзовалите се!

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Re: няколко въпросчета

Мнение от HACKO » 29 дек 2008, 09:16

За скоростната кутия, няма пробка, маслото може да се изсмуче през пробката за доливане (на пунктовете за смяна на масла имат специални смукачки). Маслото е минерално ЕР80-90 няма проблем да се смесят.
Относно загряването, по-вероятно е термостата да е заседнал и затова да не загрява а датчика за температура да си работи.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

silveria
потребител
потребител

Мнение от silveria » 29 дек 2008, 12:14

Благодаря за отговора. За маслото така и предполагах, но не знаех че има начин да се изсмуче в сервизите.
Относно датчика за температурата, какво трябва да направим - да сменим термостата? А и какво точно значи "заседнал"

Ще се радвам ако някой изкаже мнение и за климатика.

Благодаря ви отново!

Потребителски аватар
The seven
потребител
потребител
Регистриран: 16 яну 2005, 13:39
Модел на автомобила: Punto 75 1,2 MPI ELX '96
Контакти:

Мнение от The seven » 29 дек 2008, 13:12

silveria написа:Благодаря за отговора. За маслото така и предполагах, но не знаех че има начин да се изсмуче в сервизите.
Относно датчика за температурата, какво трябва да направим - да сменим термостата? А и какво точно значи "заседнал"

Ще се радвам ако някой изкаже мнение и за климатика.

Благодаря ви отново!
Маслото може да се източи и от фиксатора за задна скорост. Но по добре е да се изсмуче. Парното на колата работи ли ? Ако да то тогава проблем има с датчика за температурата. Ако не бачка тогава се насочваш към термостат. Заседнал значи че е останал в отворено положение / в твоя случай, може и да е обратното / и тогава не може да загрее двигателя.

За климатика не мога да кажа нищо.
Поздрави
Изображение

silveria
потребител
потребител

Мнение от silveria » 29 дек 2008, 15:00

Парното си работи, значи ще е от датчика за температура както казвате. А какъв е шанса проблема да е със самият показател в таблото на колата?

Потребителски аватар
samsung_bg
потребител
потребител
Регистриран: 24 сеп 2006, 13:51
Модел на автомобила: Fiesta MK4 FUN 1.4 16V 90PS Zetec-S FHA '96г

Мнение от samsung_bg » 29 дек 2008, 15:40

silveria написа:...
А какъв е шанса проблема да е със самият показател в таблото на колата?
Шанса е минимален.
За климатика бих те посъветвал да не се занимаваш сега с него. Едно, че не ти трябва сега и дори и да ти го оправят няма да може да се изпробва, защото на тези температури той не може въобще да заработи.
Изображение

silveria
потребител
потребител

Мнение от silveria » 29 дек 2008, 20:53

Да разбира се, климатика ще го правим чак като се затопли времето, аз сега просто исках да видя дали има някаква информация по въпроса, за да не търсим в последният момент.

g.taskov
потребител
потребител
Регистриран: 27 авг 2006, 13:20
Модел на автомобила: Mondeo 1.8I Комби LPG 1998г.

Мнение от g.taskov » 04 яну 2009, 15:26

Колега,как да ти дам информация за климатика като не пишеш откъде си?

silveria
потребител
потребител

Мнение от silveria » 06 яну 2009, 00:44

Извинявам се, забравил съм да спомена това .. колата е в Габрово, но аз живея в София и няма проблем да я докарам тук за нужните интервенции. Аз така или иначе за майстор тук се надявах, в провинцията е сложно със избора на сервизите, пък дори и да има добър, рядко се разчува може би за да има и за другите хляб ..

Потребителски аватар
paci
Модератор
Модератор
Регистриран: 18 яну 2005, 07:52
Модел на автомобила: Fiesta MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 коня

Мнение от paci » 06 яну 2009, 08:20

silveria написа:Извинявам се, забравил съм да спомена това .. колата е в Габрово, но аз живея в София ...
Иди си го попълни в профила за да не те питат всеки път.
А гледам вече и не питат направо не отговарят.

Ауу мноо рядък мотор имаш.
Луда раота. :)
Дай ми го :oops: :D:

Потребителски аватар
samsung_bg
потребител
потребител

Мнение от samsung_bg » 06 яну 2009, 09:02

silveria, Относно фреоните нещо бъркаш. Новия фреон е R134a, а не R132. Доколкото знам стария фреон е R12, а не R32. Самата замяна на фреоните е възможна, R12 се заменя с R134А или с R600А, но R600А е много скъп.
silveria написа:Да разбира се, климатика ще го правим чак като се затопли времето, аз сега просто исках да видя дали има някаква информация по въпроса, за да не търсим в последният момент.
Ето малко инфо по въпроса:
Как да заменим фреон R12 с R134a или R600a ?
Последна промяна от samsung_bg на 07 яну 2009, 09:44, променено общо 1 път.
Изображение

silveria
потребител
потребител

Мнение от silveria » 06 яну 2009, 21:09

@paci - попълних го вече, мерси за напомнянето. Да наистина изглежда че е рядък, аз поне не съм виждал друг такъв, продавача на колата ни каза че е 115 коня, но проверка на VIN номера показа че е 130 и нещо (не помня дали беше 132 точно). Ако някой смята че сме в грешка, нека провери и той, дал съм VIN номера в първия пост.
@samsung_bg - да прав си за наименованията на фреон-а, аз карах по спомени като го писах, но мисля че сте ми разбрали идеята. Само дето не разбрах нищо от отговора ти. Хем казваш че е възможно, хем после завършваш с въпрос?

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
Модел на автомобила: служебен C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 06 яну 2009, 21:12

silveria написа:Само дето не разбрах нищо от отговора ти. Хем казваш че е възможно, хем после завършваш с въпрос?
Не е въпрос а линк по въпроса. Цъкни с мишката върху него.

silveria
потребител
потребител

Мнение от silveria » 11 яну 2009, 00:16

DigiPro написа: Не е въпрос а линк по въпроса. Цъкни с мишката върху него.
Беше си въпрос, ако погледнеш поста на колегата ще забележиш че го е променил на следващият ден :) Не съм чак такава будала .. мерси на отзовалите се _friends_ Ще погледна линка и ще питам допълнително ако има нужда ;)

Потребителски аватар
samsung_bg
потребител
потребител

Мнение от samsung_bg » 11 яну 2009, 09:16

silveria написа:
DigiPro написа: Не е въпрос а линк по въпроса. Цъкни с мишката върху него.
Беше си въпрос, ако погледнеш поста на колегата ще забележиш че го е променил на следващият ден :) Не съм чак такава будала .. мерси на отзовалите се _friends_ Ще погледна линка и ще питам допълнително ако има нужда ;)
Колегата не го е променил, а само ти е добавил пояснение, че на линка можеш да намериш инфо. Може би трябваше да се напише
Цъкни с мишката тук
вместо
Как да заменим фреон R12 с R134a или R600a ?
Изображение

Отговори

Върни се в “ГРИЖИ, ПОДДРЪЖКА И ЕКСПЛОАТАЦИЯ”