Включване на дневни светлини DRL на Focus 2 и C-MAX
- synthez 3D
- Потребител
- Регистриран: 04 окт 2005, 08:57
- Модел на автомобила: C-MAX Titanium 1.0 Ecobоost-125 HP 2014,
FOCUS 1,6-100 HP 2011,
C-MAX -компютърен 3D модел,
бивш C-MAX Ghia 1.8 16V-125HP 2008, - Местоположение: Г.Оряховица
- Status: Извън линия
Включване на дневни светлини DRL на Focus 2 и C-MAX
От доста време проучвам как стои въпроса за така наречените дневни светлини ( DRL ) при C-Max и Focus 2.Винаги съм знаел,че това е заводска опция,но не знаех как се включва.След упорито търсене на повече информация, най-накрая решението е намерено.Нещата са много прости и не е необходимо дори да имате някакви по-специални познания по електроника.Тъй като всичко е предвидено още от завода,достатъчно е да добавите едно реле и два предпазителя и опцията вече работи.Номерацията на детайлите се отнася за Focus II и C-MAX, произведени след Май месец 2007 година,като за произведените преди тази дата се прави същото,но предпазителите са с други поредни номера,които ще дам по-надолу за тези,които са с такива автомобили.
Започвам с описанието на действията,необходими за включването на дневните светлини:
1.Първо трябва да проверите дали в куплунга C-96 (десния голям)има инсталиран кабел в гнездо 1 (най-долното от ляво на куплунга) и ако там има зелен кабел с червена ивица,значи сте късметлии.

2.После си поръчвате от МП следните детайли:
Реле многофункционално Finis 1425751 цена около 9 лв.
Предпазител 10А червен Finis 4381711 цена около 2,80 лв.
Предпазител 20А жълт Finis 4381717 цена около 2,80 лв.

3.Поставяте детайлите на местата им:
Релето на единственото свободно място-R15
предпазител 10 А на F113
предпазител 20 А на F135

И вече се наслаждавате на истински заводски дневни светлини.Това вече е изпробвано от мен и работи перфектно.Тук е момента да спомена каква е комплектацията на моя автомобил и как работят светлините,защото има малка разлика в работата им,когато автомобила има автоматични фарове и когато няма такива.При наличието на автоматични фарове(както е при мен) когато ключът за фаровете е изключен нищо не свети.В първите две положения (габарити и фарове) всичко се включва,както е било преди.В положение AUTO,само късите светлини светват с 80% от мощността си при подаване на контакт.Габаритите не светят и дългите не работят(работи само присветването им,без да е възможно да се включат).Когато се стъмни и датчика за осветеност сработи,късите светват със 100% от мощността си,габаритите и осветлението на номера също светват и дългите стават достъпни.При изгасяне на двигателя всичко изгасва.
По този начин е реализирано напълно автоматично управление на светлините с 80% яркост на постоянно светещите фарове.
При автомобилите,които нямат датчик за осветеност системата работи по следния начин:
При положение 0 на ключа за фаровете,работят дневните светлини,а всички останали положения си работят както преди.Единствената разлика между двата вида управление е че при липсата на автоматични фарове не могат да се
изключват дневните светлини,по желание,а работят винаги.
Сега да кажа и няколко думи за автомобилите произведени преди Май 2007:
Всичко е същото, само че номерата на предпазителите са следните:
предпазител 10 А F113 отговаря на F45
предпазител 20 А F135 отговаря на F48
Реле R15 отговаря на R5
Това е всичко,което съм проучил и изпробвал.Нека всеки сам да прецени дали тази опция му е необходима и дали може да се справи сам с включването и.Аз много и се радвам,защото не се прави никаква намеса в електрическата инсталация на автомобила и се използват оригинални заводски детайли.
Започвам с описанието на действията,необходими за включването на дневните светлини:
1.Първо трябва да проверите дали в куплунга C-96 (десния голям)има инсталиран кабел в гнездо 1 (най-долното от ляво на куплунга) и ако там има зелен кабел с червена ивица,значи сте късметлии.

2.После си поръчвате от МП следните детайли:
Реле многофункционално Finis 1425751 цена около 9 лв.
Предпазител 10А червен Finis 4381711 цена около 2,80 лв.
Предпазител 20А жълт Finis 4381717 цена около 2,80 лв.

3.Поставяте детайлите на местата им:
Релето на единственото свободно място-R15
предпазител 10 А на F113
предпазител 20 А на F135

И вече се наслаждавате на истински заводски дневни светлини.Това вече е изпробвано от мен и работи перфектно.Тук е момента да спомена каква е комплектацията на моя автомобил и как работят светлините,защото има малка разлика в работата им,когато автомобила има автоматични фарове и когато няма такива.При наличието на автоматични фарове(както е при мен) когато ключът за фаровете е изключен нищо не свети.В първите две положения (габарити и фарове) всичко се включва,както е било преди.В положение AUTO,само късите светлини светват с 80% от мощността си при подаване на контакт.Габаритите не светят и дългите не работят(работи само присветването им,без да е възможно да се включат).Когато се стъмни и датчика за осветеност сработи,късите светват със 100% от мощността си,габаритите и осветлението на номера също светват и дългите стават достъпни.При изгасяне на двигателя всичко изгасва.
По този начин е реализирано напълно автоматично управление на светлините с 80% яркост на постоянно светещите фарове.
При автомобилите,които нямат датчик за осветеност системата работи по следния начин:
При положение 0 на ключа за фаровете,работят дневните светлини,а всички останали положения си работят както преди.Единствената разлика между двата вида управление е че при липсата на автоматични фарове не могат да се
изключват дневните светлини,по желание,а работят винаги.
Сега да кажа и няколко думи за автомобилите произведени преди Май 2007:
Всичко е същото, само че номерата на предпазителите са следните:
предпазител 10 А F113 отговаря на F45
предпазител 20 А F135 отговаря на F48
Реле R15 отговаря на R5
Това е всичко,което съм проучил и изпробвал.Нека всеки сам да прецени дали тази опция му е необходима и дали може да се справи сам с включването и.Аз много и се радвам,защото не се прави никаква намеса в електрическата инсталация на автомобила и се използват оригинални заводски детайли.
Последна промяна от synthez 3D на 25 юни 2009, 12:20, променено общо 1 път.
- DigiPro
- потребител
- Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
- Модел на автомобила: служебен C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3 - Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
Re: Включване на дневни светлини DRL на Focus 2 и C-MAX
Ако изровиш и за Fiesta/Fusion информация ще бъде много хубаво. Би трябвало да има според ръководството, поне за скандинавските страни.
Когато имам възможност ще огледам на Fusion-a как е.
П.С. Сетих се, че имам ел. схеми за Fusion на PDF и там има и схема на вариант със DRL. Остава да открия разликите за да разбера кое реле ми трябва
Когато имам възможност ще огледам на Fusion-a как е.
П.С. Сетих се, че имам ел. схеми за Fusion на PDF и там има и схема на вариант със DRL. Остава да открия разликите за да разбера кое реле ми трябва
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
- synthez 3D
- Потребител
FOCUS 1,6-100 HP 2011,
Ех, защо ги нямаше тези схеми по-рано
Така като ги разгледах набързо,виждам че и на Фиеста и Фюжън ще е почти същото.Утре ще погледна конкретните предпазители на самата кола и ще пиша какво е станало.На моята фиеста отдавна съм и сложил автоматично включване след 7-8 секунди от подаването на контакт,но това не е заводската опция.Предполагам,че заводската ще е по-интересна за повечето хора и за това ще я проучим и нея 

- synthez 3D
- Потребител
FOCUS 1,6-100 HP 2011,
Днес погледнах на Фиестата как стоят нещата с дневните светлини,но при мен не са окабелени гнездата на необходимите предпазители.Освен това куплунзите на релетата не са вградени в GEM модула,а се монтират само за използваните релета отзад на кутията с предпазителите.Мястото на куплунга за реле 9 (C409 по схемата) е празно и няма как да се включи релето.Може би при определени комплектации на автомобила,това окабеляване няма да липсва и там включването ще е възможно,но при мен не е така.
А иначе,ако всички кабели и куплунзи присъстват,това,което трябва да се добави е:
многофункционално реле R9
предпазител F19-15А
предпазител F11-15А
За съжаление при мен дори клемите на съответните предпазители не са монтирани
и е невъзможно да се провери работата на стандартните DRL.
А иначе,ако всички кабели и куплунзи присъстват,това,което трябва да се добави е:
многофункционално реле R9
предпазител F19-15А
предпазител F11-15А
За съжаление при мен дори клемите на съответните предпазители не са монтирани

-
Мился, че Фиеста 2006-2008 има опция за автоматични фарове! Би трябвало да може да се направи, но тя винаги върви със самозатъмяващо се оглегало
- synthez 3D
- Потребител
FOCUS 1,6-100 HP 2011,
Което пък е комплект с автоматични чистачки и фарове,но нашата фиеста няма тези екстри и затова фаровете ги направих да се включват автоматично със закъснение.angel.krasimirov написа:но тя винаги върви със самозатъмяващо се оглегало
- DigiPro
- потребител
- Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
- Модел на автомобила: служебен C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3 - Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
Със Synthez3D гледахме на Fusion-a (ниво Comfort) и се оказа, че са спестили окабеляването към релето за дневните светлини.
-
- потребител
- Регистриран: 04 фев 2007, 12:35
- Модел на автомобила: Ford Focus ST mk2,5
Наистина много удобна екстра е това!
В зависимост от нивото на оборудване на колата и завода производител е възможно окабеляването към релето да липсва. Моя случай беше такъв - Фокус 2, Тренд, Испания. За щастие има решение на този проблем. Завода си е спестил резистора на буксата, но се прави едно мостче и проблема е решен! Тогава фаровете светят със 100% от капацитета си, а не 80%, както е предвидено от завода първоначално!
В зависимост от нивото на оборудване на колата и завода производител е възможно окабеляването към релето да липсва. Моя случай беше такъв - Фокус 2, Тренд, Испания. За щастие има решение на този проблем. Завода си е спестил резистора на буксата, но се прави едно мостче и проблема е решен! Тогава фаровете светят със 100% от капацитета си, а не 80%, както е предвидено от завода първоначално!
- bodurov
- потребител
- Регистриран: 29 юли 2007, 11:46
- Модел на автомобила: FORD C-MAX 1.6L Duratec 16V Ti-VCT(115 hp)2009г.
Колега и моя фокус мк 1 99г. няма окабеляване за релето и предпазителите и немога да ъпгреидвам нещо можеш ли по конкретно да ми кажеш какво да направя.Благодаря.
-
- потребител
Здрасти колега!
За ФФ1 нямам представа какво трябва да се направи, но можеш да потърсиш тук, със сигурност има решение на твоя проблем: http://www.ffclub.ru/forum" onclick="window.open(this.href);return false;
А иначе, за колегите с ФФ2, така изглежда решението на въпроса с дневните светлини, при условие че от завода са спестили въпросния резистор: http://www.ffclub.ru/forum/index.php?sh ... 057&st=200" onclick="window.open(this.href);return false;
В тази тема има обяснения и снимки на необходимите стъпки и необходимите материали за направата на моста между 1-а и 26-а клема.
За ФФ1 нямам представа какво трябва да се направи, но можеш да потърсиш тук, със сигурност има решение на твоя проблем: http://www.ffclub.ru/forum" onclick="window.open(this.href);return false;
А иначе, за колегите с ФФ2, така изглежда решението на въпроса с дневните светлини, при условие че от завода са спестили въпросния резистор: http://www.ffclub.ru/forum/index.php?sh ... 057&st=200" onclick="window.open(this.href);return false;
В тази тема има обяснения и снимки на необходимите стъпки и необходимите материали за направата на моста между 1-а и 26-а клема.
- bodurov
- потребител
- Регистриран: 29 юли 2007, 11:46
- Модел на автомобила: FORD C-MAX 1.6L Duratec 16V Ti-VCT(115 hp)2009г.
Благодаря колега,сега ми остана малко време и ще се поровя .
- addic7ed
- потребител
- Регистриран: 20 юни 2008, 18:24
- Модел на автомобила: Mondeo
- Контакти:
А добре, ако съм с ксенонови крушки, това че пуска 80% ток няма ли да ги разбъзика по някакъв начин?Или няма значение това, . Само не разбрах, ако няма ауто режим, включва ли габарити и светлини на номера постоянно или как?!
Some people want it to happen, some wish it would happen, others make it happen.
- synthez 3D
- Потребител
FOCUS 1,6-100 HP 2011,
Ако ксенона ти е свързан както трябва т.е. през реле,няма да има никакъв проблем от това ,че се подават 80% от мощността.Проблем може да има при първоначалното палене,защото фаровете светват преди да е запален двигателя.Това може да се коригира лесно с едно реле за време,което да забави включването на ксенона.А ако нямаш автоматични фарове,габаритите и осветлението на номера ще светят винаги.
- addic7ed
- потребител
- Регистриран: 20 юни 2008, 18:24
- Модел на автомобила: Mondeo
- Контакти:
Ясно - значи няма смисъл да го слагам - защото това, че пести от габаритите и осветленито на номера е екстрата според мене - защото те горят като ги ползваш, аз лично си карам целогодишно, целоднвено със включени светлини - а на дълъг път карад дори със светнати халогени. По-добре да ме виждат! Иначе си е супер екстра това
Some people want it to happen, some wish it would happen, others make it happen.
-
- потребител
Моята кола е без автоматични фарове. След модификацията, която направих и описах по-горе, ситуацията е следната: при даване на контакт и изключен ключ на светлините, светват само предните къси фарове, друго осветление по автомобила не работи, включително и осветлението на таблото, както и осветлението на номера!
- ageorgiev
- потребител
- Регистриран: 28 юни 2009, 21:01
- Модел на автомобила: New Ford Focus 1.6 (100 hp) Duratec 5d Loder 1899 Tuning (2009)
- Контакти:
Имате ли представа дали има такава опция за Ford Focus Style 2009 1.6 Duratec 5d 

Loder1899 в BG: http://www.pitlane-bg.com/ageorgiev@hotmail.bg" onclick="window.open(this.href);return false;"

- synthez 3D
- Потребител
FOCUS 1,6-100 HP 2011,
Ако има окабеляване ще работи.GEM модула с релетата и предпазителите е един и същ на Фокус и С-МАХ, само че на някои автомобили липсват клемите в които се включва релето R15.
-
- потребител
- Регистриран: 11 юли 2009, 18:01
- Модел на автомобила: Ford Focus 1,6 Ti-VCT Ghia
Предполагам че това ще работи и на моя Фокус. Точно такова нещо исках.
- ageorgiev
- потребител
- Регистриран: 28 юни 2009, 21:01
- Модел на автомобила: New Ford Focus 1.6 (100 hp) Duratec 5d Loder 1899 Tuning (2009)
- Контакти:
vrajdeber написа:Предполагам че това ще работи и на моя Фокус. Точно такова нещо исках.
Нивото Ghia има серийно автоматични светлини

Loder1899 в BG: http://www.pitlane-bg.com/ageorgiev@hotmail.bg" onclick="window.open(this.href);return false;"

-
- потребител
- Регистриран: 11 юли 2009, 18:01
- Модел на автомобила: Ford Focus 1,6 Ti-VCT Ghia
Мерси, точно обаче тези автоматични светлини искам да направя да си светят и в облачно време, не само вечер.ageorgiev написа:vrajdeber написа:Предполагам че това ще работи и на моя Фокус. Точно такова нещо исках.
Нивото Ghia има серийно автоматични светлиниТи си от щастливците
След малко смятам да сляза да отворя капака и да видя къде са тея бушони и релета.