Как да си сменя сам амортисьорите? Хелпче!!!

Това се прави така! Няма смисъл да откриваме топлата вода.
Отговори
Потребителски аватар
valerko1
потребител
потребител
Регистриран: 09 авг 2006, 14:57
Модел на автомобила: Ford Focus 1600 cm3, 100 кс, 06.2008 г. фейслифт, АГУ
Status: Извън линия

Как да си сменя сам амортисьорите? Хелпче!!!

Мнение от valerko1 » 28 май 2007, 16:11

Хора помагайте: мога ли сам да си сменя задните амортисьори? Въобще трудна ли е операцията, като се има впредвид, че съм бая сакат. Въобще необходим ли е канал, какви инструменти ми трябват, някакви центровки впоследствие трябва ли да правя или махам старите - турям новите и паля. Ако може да обясни някой ще съм изключително благодарен. Колата е фиеста 1,3 моно, 94 год.
Няма лоша ракия и хубава лопата.

Потребителски аватар
camaro
потребител
потребител
Регистриран: 09 апр 2005, 23:41
Модел на автомобила: focus1.6 16V-99г, fiesta1.3-95г, fiesta1.8д-99г

ас

Мнение от camaro » 29 май 2007, 20:20

фиестата одзад е с макферсон :wink: горе за ботуша се държи на два болта о одоло за моста с един :idea: развиваш и сваляш целиа макферсон :!: одгоре шапката на макферсона се държи на един централен бол :idea: тука като развиеш внимаваи щото пружината може да отскочи и да те удари :!: изхвърляш стария амортисиор зимаш новия нахлузваш пружината , слагаш шапката отгоре ако нямаш скоби натиска6 яко :!: буташ болта и си готов :wink:

petkoff_pl
потребител
потребител
Регистриран: 07 окт 2005, 16:18
Модел на автомобила: Dacia Sandero Stepway 2021

Re: ас

Мнение от petkoff_pl » 29 май 2007, 23:08

camaro написа:фиестата одзад е с макферсон :wink: горе за ботуша се държи на два болта о одоло за моста с един :idea: развиваш и сваляш целиа макферсон :!: одгоре шапката на макферсона се държи на един централен бол :idea: тука като развиеш внимаваи щото пружината може да отскочи и да те удари :!: изхвърляш стария амортисиор зимаш новия нахлузваш пружината , слагаш шапката отгоре ако нямаш скоби натиска6 яко :!: буташ болта и си готов :wink:
И аз съм сменял сам, но беше преди около 2 г. канал задължително трябва и крик. Аз обаче развих само централният болт отгоре и отдоло болта ( от доло имаше някъква врътка май гайката беше заварена защото баят напъвах докато свана чалъма - непомня точно). Пак вадиш старият и сменяш с новият но с пружината нямаше проблем.

Потребителски аватар
valerko1
потребител
потребител
Регистриран: 09 авг 2006, 14:57
Модел на автомобила: Ford Focus 1600 cm3, 100 кс, 06.2008 г. фейслифт, АГУ

Re: ас

Мнение от valerko1 » 30 май 2007, 15:14

petkoff_pl написа:
camaro написа:фиестата одзад е с макферсон :wink: горе за ботуша се държи на два болта о одоло за моста с един :idea: развиваш и сваляш целиа макферсон :!: одгоре шапката на макферсона се държи на един централен бол :idea: тука като развиеш внимаваи щото пружината може да отскочи и да те удари :!: изхвърляш стария амортисиор зимаш новия нахлузваш пружината , слагаш шапката отгоре ако нямаш скоби натиска6 яко :!: буташ болта и си готов :wink:
И аз съм сменял сам, но беше преди около 2 г. канал задължително трябва и крик. Аз обаче развих само централният болт отгоре и отдоло болта ( от доло имаше някъква врътка май гайката беше заварена защото баят напъвах докато свана чалъма - непомня точно). Пак вадиш старият и сменяш с новият но с пружината нямаше проблем.
Така колко лесно изглежда.....ще взема да се пробвам......и ако не пиша дълго във форума......значи съм се пребил :P Впрочем само с крика не мога ли да дигна достатъчно, че с канала е трудна работата.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 30 май 2007, 20:44

Може и само с крик, обаче скоби за свиване на пружините са задължителни, без тях става ама е трудно и има опасност от сакътлък.

outlander
потребител
потребител
Регистриран: 06 сеп 2007, 21:59
Модел на автомобила: FORD EXPLORER SPORT 4X4

Мнение от outlander » 06 сеп 2007, 23:46

да скоби задължително иначе може и без зъби да останеш ако фръкне пущината аз съм сменqл на моq explorer ама канал не трqбва лесно е стига да знаеш какво правиш трqбват ти 2 клуча 19 маи бqха и 1 шестограм за контра от горната страна на амортисиора или шаха както му казваме тука в сащ :lol:

Потребителски аватар
gmivanko
потребител
потребител
Регистриран: 02 юли 2006, 02:40
Модел на автомобила: Peugeot 205 GTI16 & 405 1.9GRi Renault Espace2 2.1TD
Контакти:

Мнение от gmivanko » 07 сеп 2007, 00:00

На Ескорта сменявахме преди половин година задния десен а на Фиестите са по същия начин, така че...
Значи дигаш на крик, махаш гумата развиваш самия макферсон от долната страна кадето е схават с 1 болт (с кляч 19 май беше) и от горната страна (в баганика под чашките на бомбетата) развиваш 2-та болта (с клчю 13 май бяха) сваляш го цялия. Стагяш пружината с скоби за пружини (препоръчително е да са 2 скоби, щото с една си е опасно) докато не се охлаби самата пружина в макферсона, махаш горния болт при чашката (той е като долния май пак с ключ 19) и амортисзора изпада, от там нанизваш на пружината тавия, слагаш чашкат от горе и по обратния ред слагаш нещата... това е в общи линии :)
Изображение Изображение

Потребителски аватар
traqn_savov
потребител
потребител
Регистриран: 03 май 2007, 20:23
Модел на автомобила: citroen xsara 1.4i 99 silverlight

Мнение от traqn_savov » 07 сеп 2007, 07:40

outlander написа: шаха както му казваме тука в сащ :lol:
миллех че е "шокабзървър" или нещо такова.. :oops: :oops: :oops:

П.П. автора, трябват ти скоби за пружините, и хубави инструменти. :wink: :wink: :wink:
Форум на българските неспециалисти.
Траян Савов:
Генерален спонсор на Глобул-ад, Виваком, еон българия и ром-петрол....

а мен кой ще спонсорира.?!!?!!?

Потребителски аватар
jordj
потребител
потребител
Регистриран: 27 юни 2005, 22:10
Модел на автомобила: Форд Фокус МК2 1,6tdci
Контакти:

Мнение от jordj » 10 сеп 2007, 21:52

Много лесно се сменят задните амортисьори.Не ти трябва скоби,телове и там подобни.Евентуално два крика канал или рампа,Ключове звездогаечни или гедоре и за около 10-15 минути си готов.повдигаш колата от зад така че да увисне само на амортисьорите,развиваш първо долу ,гайкатаа мисля беше 13/17.Откачаш го от долу, после от горе ,вадишго слагаш новия по обратния ред.Успех
Имай предвид че газовите возят по твърдо от маслените амортисьори.
Ако има нещо питай каквото мога ще помогна.

Потребителски аватар
madboy
Администратор
Администратор
Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран."
Контакти:

Мнение от madboy » 11 сеп 2007, 10:29

Ае, колегата ги продава отдавна, явно ги е свалил някак, но си трае. http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... ght=#91234" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение Фен на служителите на OMV "Белозем"
Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.

Потребителски аватар
traqn_savov
потребител
потребител
Регистриран: 03 май 2007, 20:23
Модел на автомобила: citroen xsara 1.4i 99 silverlight

Мнение от traqn_savov » 14 сеп 2007, 22:14

Ха изпуснали амортисьори, мерси. :oops: :oops: :oops: :oops:
Форум на българските неспециалисти.
Траян Савов:
Генерален спонсор на Глобул-ад, Виваком, еон българия и ром-петрол....

а мен кой ще спонсорира.?!!?!!?

Отговори

Върни се в “СЪВЕТИ / НАПРАВИ СИ САМ”