Моето решение на проблема с бутоните на ел.стъклата ФИЕСТА

Това се прави така! Няма смисъл да откриваме топлата вода.
Отговори
bgniki
потребител
потребител
Регистриран: 06 фев 2007, 19:46
Модел на автомобила: Форд Фиеста 1.3 mi 94 г./Форд Фокус 1.8 Zetec 99 г.
Status: Извън линия

Моето решение на проблема с бутоните на ел.стъклата ФИЕСТА

Мнение от bgniki » 10 май 2010, 22:35

Здравейте колеги!От няколко години имах проблем с бутоните на ел.стъклата на моята Фиеста!Постоянно се образуваще нагар по контактите и след почистване не изкарваха и месец!Пробвах какво ли не дори заварих нови пъпки на пластинките,но без резултат!Накрая пак се скапваха!А нови бутони само в МП се намират с цена 58 лв.за брой.Наскоро при поредното зачистване ми хрумна идея!Забелязах че бутона директно управлява моторчето без да е подпомогнат от реле!Големият ток който преминава през контактите(номинален 9А-максимален 36А)според мен е причината с времето да води до образуването на нагар!А и машинките са влошили своята работа през годините и допълнително увеличават големината на работният ток!Реших да поставя реле което да облекчи работата на бутона!Практически изпълних идеята с две релета от по 12V/40А (за едната врата)всяко с по един нормално затворен и един нормално отворен контакт.Бутонът управлява намотките на релетата през два диода които определят дали да работи едното(отваряне)или другото(затваряне).Токът в контактите на ключа вече е едва 100mA.Големият ток минава през контактите на релетата!Монтажа извърших като свалих само джобовете на вратите за да имам достъп до куплонзите и кабелите на бутоните!Релетата сместих в кухината подбутоните!Цената на едно такова реле е 1,40 лв.Към релетата си купих и готови куплонзи с проводници и диоди на цена 1,59 за бройка!Общо излиза около 7 лв. на врата!Доста помалко от 58 лв. ;):
За сега работи успешно и безпроблемно!Монтирано е и на още една фиеста!Това решение е за фиеста МК3 !
Ники Стоянов

Отговори

Върни се в “СЪВЕТИ / НАПРАВИ СИ САМ”