Заплата. Къде и колко.

Кафе, чай, безалкохолно и сладки приказки.
Потребителски аватар
bateto_toshko
потребител
потребител
Регистриран: 01 юни 2008, 16:57
Модел на автомобила: Fiesta 1.4 Ghia '96
(Zetec-SE,16V, 90PS)
Status: Извън линия

Re: Заплата. Къде и колко.

Мнение от bateto_toshko » 09 мар 2014, 08:01

Пак ви казвам , всичките ни национални катастрофи са станали , защото всеки е решил да заебе положението или да се спасява поединично.Кой разбрал разбрал спирам да спамя.
сърцето ми обича форд мустанг , а джоба фиеста :mrgreen:
Една кола не може да се оправи докато не се счупи

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 09 мар 2014, 10:01

mitaka76 написа:... 80 тонно камацу
Недей така с камацуто, че виж в Гърция как бързо дойде. А тепърва му предстои да обикаля нагоре-надолу из т.нар. "съюз". Дано там при теб да не стигне, но.... не се знае.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Потребителски аватар
kojuharov
потребител
потребител
Регистриран: 16 мар 2011, 22:05
Модел на автомобила: *
Ford Focus 1.6I TURNIER '00 Moondust Silver (Metallic) - работна
Ford Focus 1.8 TDDI TURNIER '99 Moondust Silver (Metallic)
Ford Focus C-Max 1.6 TDCI '06 Moondust SIlver (Metalic) - основна

Мнение от kojuharov » 09 мар 2014, 14:49

S_C написа:
mitaka76 написа:... 80 тонно камацу
Недей така с камацуто, че виж в Гърция как бързо дойде. А тепърва му предстои да обикаля нагоре-надолу из т.нар. "съюз". Дано там при теб да не стигне, но.... не се знае.
С или без КАМАЦУ, България остава една от най-великите държави. Родила е създатели на много материални и нематериални блага, ползвани от човечеството. Е да, имаме си тук и там някой косур, но историята на тази иначе така плюта държавица, показва, че малкото различни, обичащи родината си я запазват цяла.
Каквото и да купиш, все караш FORD !
И тия дето гледат все в небето, свършват под земята.

Потребителски аватар
dimkar
потребител
потребител
Регистриран: 03 мар 2007, 23:21
Модел на автомобила: Nissan

Мнение от dimkar » 09 мар 2014, 15:53

Така е, все някой трябва да остане. Който е слаб да бяга. Както казах, не всичко е пари в този живот.

kito
потребител
потребител
Регистриран: 21 фев 2009, 17:50
Модел на автомобила: Ford Focus MK1 Turnier 1.6 16v, Ford Focus MK2 1.6 16v Ti-VCT

Мнение от kito » 09 мар 2014, 16:53

dimkar написа:Така е, все някой трябва да остане. Който е слаб да бяга. Както казах, не всичко е пари в този живот.
"Който е "СЛАБ" да бяга?"
Изкривихте темата, нямам идея с какво се занимаваш и колко добре оценяваш живота си, но имаме честа да разберем, че явно си доста "силен"!

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
Модел на автомобила: служебен C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 09 мар 2014, 17:14

Понеже темата отива на политическа, ще се опитам да отговоря на конкретно поставеният въпрос с въпроси:
mitaka76 написа:От България се отвратих спрямо труд-заплащане. 2 години бях в Германия на 18 € на час. Сега съм в Дания на 165 крони. След данъците им чисто около 4000 лева. Пускам темата като... "сондаж" - защо плюем ЕС и бих ли работил отново за българин.
При така получените доходи в чужбина можеш ли да си купиш собствено жилище и кола (дори и на изплащане), да ходиш няколко пъти в годината на почивка, да излизаш на ресторант 1-2 пъти месечно и т.н. Най-общо казано можеш ли да водиш нормален живот с изкараните пари в държавата в която работиш, а не да се прибереш в България да ги харчиш? Относно "плюенето" по ЕС би ли ми обяснил защо след 7 години членство в ЕС нещата в България не се подобряват? Какви реални ползи имаш лично ти от приемането ни за член на ЕС?

kito
потребител
потребител
Модел на автомобила: Ford Focus MK1 Turnier 1.6 16v, Ford Focus MK2 1.6 16v Ti-VCT

Мнение от kito » 09 мар 2014, 17:20

DigiPro написа:Понеже темата отива на политическа, ще се опитам да отговоря на конкретно поставеният въпрос с въпроси:
mitaka76 написа:От България се отвратих спрямо труд-заплащане. 2 години бях в Германия на 18 € на час. Сега съм в Дания на 165 крони. След данъците им чисто около 4000 лева. Пускам темата като... "сондаж" - защо плюем ЕС и бих ли работил отново за българин.
При така получените доходи в чужбина можеш ли да си купиш собствено жилище и кола (дори и на изплащане), да ходиш няколко пъти в годината на почивка, да излизаш на ресторант 1-2 пъти месечно и т.н. Най-общо казано можеш ли да водиш нормален живот с изкараните пари в държавата в която работиш, а не да се прибереш в България да ги харчиш? Относно "плюенето" по ЕС би ли ми обяснил защо след 7 години членство в ЕС нещата в България не се подобряват? Какви реални ползи имаш лично ти от приемането ни за член на ЕС?
Аз лично, мога да отида да уча и работя във всеки един момент, във всяка една страна членка на ЕС само с лична карта. Мога да ходя на екскурзия и да се върна все едно отивам до някое съседно на София село. Мога да кандидатства по европейски програми за земеделец, за млад предприемач и т.н., за какво ли не и да взимам пари от там.
Съжалявам, но не мисля, че е малко.

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 09 мар 2014, 19:40

kito написа:Аз лично, мога да отида да уча и работя във всеки един момент, във всяка една страна членка на ЕС само с лична карта. Мога да ходя на екскурзия и да се върна все едно отивам до някое съседно на София село. Мога да кандидатства по европейски програми за земеделец, за млад предприемач и т.н., за какво ли не и да взимам пари от там.
Съжалявам, но не мисля, че е малко.
A не е ли по-добре да можеш да работиш по специалността си в собствената държава и да получаваш добро възнаграждение? За пътуването с лична карта не е точно така все едно отиваш до съседния град. Пак ти проверяват личната карта на границата. Като ходиш до Турция например е същото само, че ти проверяват паспорта. Лятото за Румънския събор не можахме да отидем цялото семейство, тъй като се оказва, че за детето трябвало задграничен паспорт. Е не са ли България и Румъния членки на ЕС? Семейството ми не сме ли граждани на ЕС? За какви удобства за пътуване ми говорите? Да може да ходиш на екскурзии...стига да имаш пари. То аз ако имам пари бих отишъл в доста по-екзотични дестинации на други континенти. Тия европейски програми са "мижи да те лажем" и за големите суми се уреждат "наши" хора. Смятам на всички е ясно, че внасяме много повече като вноска към ЕС, отколкото получаваме. Да не споменавам косвените загуби от умишленото съсипване на икономиката ни по заръка на ЕС.
mitaka76 написа:Мога да взема и жилище и кола на кредит. Но бих ли го направил е по скоро въпроса. Ходя и на ресторанти и почивам. Ползата за мен от ЕС? Не го ли казах вече десетки пъти. Имам избор от който се възползвам. Приемат ме отлично в други държави, за разлика от моята на която съм дал много. Ползата за тебе - ами милиони такива като мен пращат милиарди евро годишно за да преживеят близките им тук. Ако не ти се вярва провери колко точно пари се наливат.
http://light.standartnews.com/mneniya-k ... 23396.html
Първото на което попадам в гугъл
Ако наистина си добре финансово там, то надали ще се чудиш дали да си вземеш жилище и нова кола. И разбира се, ако имаше полза от ЕС за България, то нямаше да се налага да пращаш пари на близките си.

kito
потребител
потребител

Мнение от kito » 09 мар 2014, 20:16

За пореден път, преди да падна от смях, искам да бъда сериозен и да се опитам да върна темата, там където и е мястото. Ако смея да попитам с какво се занимаваш във Велико Търново? Искам да се опитам да те разбера, че за момента ми е малко трудно.

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 09 мар 2014, 20:18

Е не всеки иска да е "прелетна птица". Явно теб те устройва, в което няма нищо лошо, особено ако пътуваш и живееш със семейството си. Е няма как да вземеш и всичките си приятели с теб де.
Да допълня предния си пост, относно възможността за работа в чужбина. Имах колеги, които още преди 2000 година заминаха в чужбина да работят. Единият инжинер замина в Лондон. Вярно първите месеци миеше чинии, но след това си намери работа в сервиз по специалността и се е устроил и живее добре там. Другият пък беше програмист. Доста държави обиколи, но отдавна не съм го чувал. Мисълта ми е, че и преди който е имал желание е заминал да живее и работи в чужбина.

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 09 мар 2014, 20:26

kito написа:За пореден път, преди да падна от смях, искам да бъда сериозен и да се опитам да върна темата, там където и е мястото. Ако смея да попитам с какво се занимаваш във Велико Търново? Искам да се опитам да те разбера, че за момента ми е малко трудно.
Попълнил съм си в профила с какво се занимавам. Можеше да погледнеш. Явно се справям и не се оплаквам от живота, щом ми е такова мнението. Ти доволен ли си от работата и живота си тук в България? Ако не си, то какво още правиш тук, а не се възползваш от необятните възможности на ЕС? Ако пък си, то тогава какво значение има дали сме в ЕС или не?

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 09 мар 2014, 20:30

Е Митак не се сърди, ама повечето теми с политическа насоченост не отиват на добре и водят само до безмислени спорове и разцепление. Ясно е, че всеки има мнение и надали някой ще му го промени. Най-добре да се заключи тази тема, както и другата политическа за ГЕРБ нещо си там.
Идеят на форума е да обединява хората фенове на марката, а не да ги скарва.

Потребителски аватар
dimkar
потребител
потребител
Регистриран: 03 мар 2007, 23:21
Модел на автомобила: Nissan

Мнение от dimkar » 09 мар 2014, 20:40

kito написа:...Изкривихте темата, нямам идея с какво се занимаваш и колко добре оценяваш живота си, но имаме честа да разберем, че явно си доста "силен"!
Е, не съм бизнесмен или мафиот. Доходите са ми прилични. Освен това, както казах, парите не са всичко. Ето потвърждение от днес:
http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/ ... vo-6007057

kito
потребител
потребител

Мнение от kito » 09 мар 2014, 20:58

Значи, аз и преди това казах, че не може само ИТ специалистите в една страна да са добре. Защото ИТ специалистите са зависими от останалите хора, всичко е свързано. А правят така, че да има огромна финансова разлика между тях и останалите.
Ето ти си в този сектор и явно си добре. Но попитай останалите хорица във Велико Търново как са?

Относно политика, отдавна ми е ясно, че хора с виждания различни от червените, не виреят тук.

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 09 мар 2014, 21:17

Истината е, че човек когато е учил и е способен все някак успява да си намери прилична работа с нормално заплащане. Приятелите ми получават сходни заплати, като някой са държавни служители, други в сферата на фармацията и услугите. Естествено ако си предприемчив и ти е в кръвта може да започнеш собствен бизнес и да си още по-добре финансово. Аз не се смятам за такъв и не бих се захванал.
П.С. Не съм симпатизант и не съм гласувал за червени, комунисти и т.н.

kito
потребител
потребител

Мнение от kito » 09 мар 2014, 21:41

Няма да забравя думите на една девойка, която беше на стаж в Министерството на финансите и докато следваше в УНСС. Дамата още студентка бе на 1 000 лв. заплата, естествено с някакви връзки я бяха набутали там. Стоя и ми обяснява, как там по времето на Дянков им били отрязали бюджетите и бонусите и хората взимали с до 60-70% по-малко пари (сбор от заплати, добавки, бонуси и не знам си какво още имат). Тя била с най-ниската заплата. Нямам идея, колко е вярно това, това са думите на едно момиче, което бегло познавам. Но истината е, че ако е малко от малко права: това означава, че определени държавни служители са взимали около 3 хиляди лева. Заплатата на президента и на министър председателя официално е по-малка даже от техните. Ако има някой запознат, може да сподели дали това, което ми е казано е вярно.

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 09 мар 2014, 21:51

Много си прав за администрацията. Прекалено много хора на високи заплати и големи бонуси. Лошото е, че всички правителства ги държат за да имат сигурни гласоподаватели. Трябва да се въведът колкото се може повече електронни услуги за гражданите и да се съкрати ненужната администрация.

Потребителски аватар
bateto_toshko
потребител
потребител
Регистриран: 01 юни 2008, 16:57
Модел на автомобила: Fiesta 1.4 Ghia '96
(Zetec-SE,16V, 90PS)

Мнение от bateto_toshko » 10 мар 2014, 21:50

kito написа:Няма да забравя думите на една девойка, която беше на стаж в Министерството на финансите и .... още студентка бе на 1 000 лв. заплата, естествено с някакви връзки я бяха набутали там. .....Тя била с най-ниската заплата. Нямам идея, колко е вярно това, .......... Ако има някой запознат, може да сподели дали това, което ми е казано е вярно.
Не знам дали е вярно , но аз познавам доста държавни служители , които са на по 400-500 лв заплати от различни държавни служби.Лошото е , че това са хора които ни обслужват всеки ден ...после чакай обслужване.Иначе да, сигурно в министерствата вземат по 3 бона не споря....
сърцето ми обича форд мустанг , а джоба фиеста :mrgreen:
Една кола не може да се оправи докато не се счупи

Потребителски аватар
stoy@n
потребител
потребител
Регистриран: 22 авг 2008, 08:07
Модел на автомобила: Galaxy,2.0, DOHC ,115Hp 1999
Daihatsu Cuore 1.0 12V,AT,58Hp 2003

Мнение от stoy@n » 10 мар 2014, 23:38

И аз реших да споделя в така разгорещилата се дискусия :mrgreen:

До преди 14-15 години работех като ел.механик в Пампорово. Започнах на заплата от 200 лева ( за месец) и така заплатата ми остана почти непроменена за следващите 10 години (толкова работих там), като изключа малки премии в началото, които изчезнаха с преминаването на звеното към частния сектор. Напуснах без никакви проблеми въпреки, че ме бяха пращали на доста скъпа специализация за сметка на фирмата. Много ми беше чудно, че не направиха никакъв опит за да ме задържат. Смених работодателя си с чуждестранен и до сега работя пак като ел.механик, но с доста прилична заплата. От постъпването ми на работа при новия работодател до сега заплатата ми е повишавана многократно (да не кажа всяка година, но почти). 6-7 години след като бях напуснал Пампорово, построиха ново съоръжение и ме поканиха да се върна да работя там. Аз шеговито отвърнах- С удоволствие, но да плащате добре! Съответно въпроса беше- Колко искаш? Знаейки, че в България не мога да получавам заплата кавато при настоящият ми работодател, и с желанието да съм си в България и близо до семейството поисках 1000 лева на месец. Така и не се обадиха повече :D
Разказвам ви това, защото година след това се срещам с колега работещ същата работа, но в друг планински курорт, който ми сподели, че получава толкова и малко отгоре. Аз бях решил че съм им казал твърде висока цифра, но бях преценил, че тези пари и ако жена ми работи ще ни стигат...
Нека всеки по своему си направи извода.....а и в крайна сметка всеки гледа от собствената си камбанария

_friends_

Peet
потребител
потребител
Регистриран: 17 юли 2007, 15:59
Модел на автомобила: Ford Galaxy,2.0i DOHC,Ghia,'98

Мнение от Peet » 11 мар 2014, 00:04

bateto_toshko написа:
kito написа:Няма да забравя думите на една девойка, която беше на стаж в Министерството на финансите и .... още студентка бе на 1 000 лв. заплата, естествено с някакви връзки я бяха набутали там. .....Тя била с най-ниската заплата..
Не знам дали е вярно , но аз познавам доста държавни служители , които са на по 400-500 лв заплати от различни държавни служби.Лошото е , че това са хора които ни обслужват всеки ден ...после чакай обслужване.Иначе да, сигурно в министерствата вземат по 3 бона не споря....
Струва ми се,че това в България е масово явление. Някой се докопа до ръководна длъжност- политическа подкрепа, рушвет, шуробаджанащина, секс и други такива. Обгражда се със верни хора, които често са далеч от професионализма, със съответните достойни възнаграждения. Оформя се ръководното тяло, обградено с благини и бонуси. Обаче все пак трябва и работа да се върши някаква. Тук е мястото на тези,които носят на гърба си работата срещу значително по-ниско възнаграждени(парите се разпределят от ръководното тяло), с малка възможност да се противопоставят, а и системата е направена така,че да е в интерес само на ограничен кръг хора. И така.
Може би има хора,които се чувстват комфортно и сигурно в подобна обстановка, аз не. Затова аз съм направил своя избор, но нямам право да ангажирам други с него или да изисквам други да са съгласни с мен.

Отговори

Върни се в “КАФЕНЕ”