дръжката за сваляне на седалката..при двувратките

Екстериор и интериор.
Потребителски аватар
roga4
потребител
потребител
Регистриран: 29 окт 2013, 11:14
Модел на автомобила: Ford Fiesta mk6. 1.6 duratec 74 kw
Status: Извън линия

дръжката за сваляне на седалката..при двувратките

Мнение от roga4 » 24 ное 2013, 15:07

колата е фиеста 2003г. обаче на шофьорската ми седалка е счупена дръжката за сваляне на облегалката напред.ако някой има идея как се валя това нешо ,че да видя какъв е проблема ще съм много благодарен.че ако се счупи и другата и остава двуместна :-/:

Потребителски аватар
chistacha
потребител
потребител
Регистриран: 02 окт 2013, 08:16
Модел на автомобила: Ford Focus Mk1 GHIA 1.6i '04

Re: дръжката за сваляне на седалката..при двувратките

Мнение от chistacha » 25 ное 2013, 10:32

Обикновено тази дръжка е вързана със жило до механизма на самата седалка. За да видиш за какво става въпрос, трябва да свалиш тапицерията и да проследиш механизмите. Каквото и да правиш, препоръчвам ти първо да свалиш самата седалка, чисто за удобство - държи се на 4 болта и ще можеш да разгледаш как е хваната тапицерията (Никога не са зашити)
От там нататък, една дръжка от някоя морка можеш да намериш, или другото, ако вече нямаш избор, може да си измайсториш нещо сам.

Потребителски аватар
roga4
потребител
потребител

Мнение от roga4 » 25 ное 2013, 11:04

ок. мерси за информацията. ще погледна да видя дали ще мога да махна тапицерията(макар,че съм я оглеждал и не видях да има как да я махна...но) ще пробвам.аз капачето дето се дърпа го имам.там си е.но мисля че жилото се е скъсало. но преди да стигна до маханизма няма как да разбера..

Потребителски аватар
chistacha
потребител
потребител

Мнение от chistacha » 25 ное 2013, 11:37

Демонтирай седалката и тогава гледай. Обикновено, затварянето на тапицерията на облегалката се прави там, където се допират облегалката с долната част, така че да не се вижда. Връзката представлява, грубо казано, две тънки, пластмасови, П-образни шини, вкарани една в друга. Направени са така, че да се припокриват плътно, за да остава впечатлението за цялост на тапицерията. Долната част е тапицирана все едно си надянал качулка на седалката. Връзките са отдолу, където са релсите за движение.

Потребителски аватар
roga4
потребител
потребител

Мнение от roga4 » 26 ное 2013, 14:13

ок . мерси. само ще изчакам малко да просветне времето и ще се пробвам,че сега стана много кофти за ремонти по колата ;):

Pinket
потребител
потребител
Регистриран: 24 ное 2013, 15:51
Модел на автомобила: Mondeo

Мнение от Pinket » 30 ное 2013, 12:32

Май няма да просветва скоро. Обикновено се къса жилото.

Потребителски аватар
roga4
потребител
потребител

Мнение от roga4 » 01 дек 2013, 15:04

предполагам,че е това проблема. въпроса е ако е жилото подлежи ли на ремонт или ще ме съдерат жив :)

Потребителски аватар
chistacha
потребител
потребител

Мнение от chistacha » 01 дек 2013, 22:35

Според зависи къде е скъсано, колко аванс има и какъв тип е, може и да подлежи на ремонт. Подлежи и на подмяна, но е малко сложна операция. В краен случай - друга седалка. Винаги можеш да си прехвърлиш тапицерията, ако другата седалка е различна.

Потребителски аватар
roga4
потребител
потребител

Мнение от roga4 » 02 дек 2013, 09:38

то най-лесно да я сменя,ама моите седалки са с подгрев,а не ми се иска да се лишавам от тая екстричка,че сега зимата ми е много хубаво да ми загрее задника рано сутрин докато колата е умряла от студ

Потребителски аватар
roga4
потребител
потребител

Мнение от roga4 » 25 яну 2014, 17:57

разбрах къде е проблема.най-горе ,където жилото се захваща за капачето,което се дърпа има едно напречно парченце,което е било захванато за капачето.но точно то се е скъсало и сега не е захванато за капачето.иначе жилото е здраво.лошото е ,че е късо и не знам как да стане да го захвана пак за капачето.няма никакво поле на действие :(

Потребителски аватар
MOMCHO2000
потребител
потребител
Регистриран: 28 яну 2007, 11:13
Модел на автомобила: Skoda Felicia 1.3 MPi

Мнение от MOMCHO2000 » 13 яну 2015, 21:14

roga4 написа:разбрах къде е проблема.най-горе ,където жилото се захваща за капачето,което се дърпа има едно напречно парченце,което е било захванато за капачето.но точно то се е скъсало и сега не е захванато за капачето.иначе жилото е здраво.лошото е ,че е късо и не знам как да стане да го захвана пак за капачето.няма никакво поле на действие :(
Здравей колега, как си оправи седалката, че при мен и двете са така и колата ми е двуместна!?

Потребителски аватар
MOMCHO2000
потребител
потребител
Регистриран: 28 яну 2007, 11:13
Модел на автомобила: Skoda Felicia 1.3 MPi

Мнение от MOMCHO2000 » 19 яну 2015, 18:19

След много ровене и четене по всякакви сайтове и форуми, както и запитване до Мото-Пфое достигнах до следната информация
Това се оказва често срещан проблем при двувратите Фиести след 2003 година, обикновено се чупят самите дръжки отгоре на седалките, но има чести случай и на скъсани жила, ако е счупена само дръжката е по лесния вариант да закупите само дръжка като цената и в МП варира от 71.50лв. до 90лв. в друг магазин за оригинални Моторкрафт части може да закупите оригинална на цена от 55лв до 65лв. Смяната става лесно има едно зъбче и с по остра и тесна отвертка се вади, маха се старата повредена дръжка, поставя се жилото на новата и се монтира на седалката с натиск докато цъкне зъбчето, ако е скъсано жилото става по сложно, защото се разглобява седалката (тапицерия, дунапрен) сменява се жилото и после се сглобява отново, цена на жилото засега го намерих само в МП на цена от 113.5лв.
Но дори и да си го оправите, ще е временно не издържат много време самият механизъм върви по тежко а дръжката е от по мека пластмаса и не издържа.
Аз лично за да не купувам дръжки през месец махнах само дръжката основата и си остана на седалката и с тънка тел закачих към жилото пръстен от ключодържател и сега си я отварям когато ми е кеф без да се притеснявам.
Ето и няколко снимки как се сваля дръжката от седалката.
Прикачени файлове
50635u-960.jpg
Решение за ремонт, освен ако не счупени задните уши на дръжката
450635u-960.jpg
790635u-960.jpg
Опаковка на нова дръжка
850635u-960.jpg
Жилото
b90635u-960.jpg
Дръжка
c50635u-960.jpg
Счупена дръжка