Маркуч за задна пръскалка на Фокус 1
- dragonn2
- потребител
- Регистриран: 10 ное 2014, 12:09
- Модел на автомобила: 2001 Ford Focus 1.6 16v / 2007 Ford Fusion 1.6 16v / 2004 Toyota RAV4 D4D
- Контакти:
- Status: Извън линия
Маркуч за задна пръскалка на Фокус 1
Здравейте,
Още като купих колата, задната пръскалка не работеше. И тъй като днес времето беше хубаво, реших да се опитам да я оправя.
Отвъртях двете винтчета на третия стоп, издърпах го напред, откачих маркуча на пръскалката и давам да пръска обаче няма никой.
След това извадих малко повече от маркуча и гледам той скъсан: Да, обаче като се опитвам да пръскам, от там пак не излиза нищо.
Викам си, от помпата ще да е проблема. Въпреки че като натисна лостчето се чува как работи.
Свалям предна лява гума, свалям подкалника, откачам маркуча за задната пръскалка... пробвам - пръска, та се къса. Налягане, дебит - всичко ОК!
Пробвах се с уста да духна в маркуча - запушен!
Явно ще трябва да се сменява, та сега имам следните въпроси:
1. От къде минава маркуча за задната пръскалка?
2. Цял маркуч ли е или има наставки?
3. Къде най-лесно мога да намеря достъп до маркуча в купето?
Благодаря предварително.
Още като купих колата, задната пръскалка не работеше. И тъй като днес времето беше хубаво, реших да се опитам да я оправя.
Отвъртях двете винтчета на третия стоп, издърпах го напред, откачих маркуча на пръскалката и давам да пръска обаче няма никой.
След това извадих малко повече от маркуча и гледам той скъсан: Да, обаче като се опитвам да пръскам, от там пак не излиза нищо.

Викам си, от помпата ще да е проблема. Въпреки че като натисна лостчето се чува как работи.
Свалям предна лява гума, свалям подкалника, откачам маркуча за задната пръскалка... пробвам - пръска, та се къса. Налягане, дебит - всичко ОК!
Пробвах се с уста да духна в маркуча - запушен!
Явно ще трябва да се сменява, та сега имам следните въпроси:
1. От къде минава маркуча за задната пръскалка?
2. Цял маркуч ли е или има наставки?
3. Къде най-лесно мога да намеря достъп до маркуча в купето?
Благодаря предварително.
-
- потребител
- Регистриран: 04 мар 2013, 21:12
- Модел на автомобила: ford focus 1.8 tddi 90hp combi 2000
Re: Маркуч за задна пръскалка на Фокус 1
Колега,и аз имах такъв проблем.
Маркуча е на части.Там където се сгъва на вратата е оребрен,а на вътре е мек силиконов.М/у тях има съединелно щуцерче което е и възвратно клапанче,за да не връща водата в казанчето.Маркуча върви по кората на тавана в лявата част.Махаш пластмасата която държи кората в задната част,до капака,и ще го видиш.
Аз първо го скъсих/отрязах го на скъсаното място/ и работи малко. След гова сложих нов силиконов маркуч и сега работи вече година.Смених тази част до задната врата
Успех колега!
Маркуча е на части.Там където се сгъва на вратата е оребрен,а на вътре е мек силиконов.М/у тях има съединелно щуцерче което е и възвратно клапанче,за да не връща водата в казанчето.Маркуча върви по кората на тавана в лявата част.Махаш пластмасата която държи кората в задната част,до капака,и ще го видиш.
Аз първо го скъсих/отрязах го на скъсаното място/ и работи малко. След гова сложих нов силиконов маркуч и сега работи вече година.Смених тази част до задната врата
Успех колега!
- dragonn2
- потребител
- Модел на автомобила: 2001 Ford Focus 1.6 16v / 2007 Ford Fusion 1.6 16v / 2004 Toyota RAV4 D4D
- Контакти:
Големи благодарности на kosta69!!!
Проблемът се оказа точно в съединението с възвратен клапан.
За да се открие достъп до него, трябва да се свали пластмасовата кора на задната колона. Обаче за да се свали тя, първо трябва да се свали (по скоро отмести леко) пластмасата над машинката на колана: Наставката е точно над триъгълното прозорче: Още като го разкачих ми направи впечатление че пръсна няколко капки, което е добър знак че течността стига до там: Съединението представлява това (вътре има съчма и пружинка): Естествено запушено: След малко почистване с една игла, ето това излезе от него: Добре че преди да го сложа обратно, реших да пробвам дали течността стига до тази наставка:
https://www.youtube.com/watch?v=ig16PB2Z0dc
На клипчето се вижда какво става в шишето, но ето и близък план: Ми много ясно, че ще се запуши.
Сега ми остана само да подменя или залепя скъсаният маркуч от наставката до пръскалката и сглобявам всичко по обратния ред.
В момента съм свалил маркуча и на негово място има парче LAN кабел
Проблемът се оказа точно в съединението с възвратен клапан.
За да се открие достъп до него, трябва да се свали пластмасовата кора на задната колона. Обаче за да се свали тя, първо трябва да се свали (по скоро отмести леко) пластмасата над машинката на колана: Наставката е точно над триъгълното прозорче: Още като го разкачих ми направи впечатление че пръсна няколко капки, което е добър знак че течността стига до там: Съединението представлява това (вътре има съчма и пружинка): Естествено запушено: След малко почистване с една игла, ето това излезе от него: Добре че преди да го сложа обратно, реших да пробвам дали течността стига до тази наставка:
https://www.youtube.com/watch?v=ig16PB2Z0dc
На клипчето се вижда какво става в шишето, но ето и близък план: Ми много ясно, че ще се запуши.

Сега ми остана само да подменя или залепя скъсаният маркуч от наставката до пръскалката и сглобявам всичко по обратния ред.
В момента съм свалил маркуча и на негово място има парче LAN кабел

-
- потребител
- Регистриран: 04 мар 2013, 21:12
- Модел на автомобила: ford focus 1.8 tddi 90hp combi 2000
Браво колега !
Много добри снимки си направил! Аз нямам навик да снимам до като работя.Но със снимки по-лесно се ориентира човек.
Моят съвет е да смениш маркуча до клапана с нов,защото този вече е стар и прегорял,и каквото и да правиш по него,той пак ще се скъса!
Много добри снимки си направил! Аз нямам навик да снимам до като работя.Но със снимки по-лесно се ориентира човек.
Моят съвет е да смениш маркуча до клапана с нов,защото този вече е стар и прегорял,и каквото и да правиш по него,той пак ще се скъса!
- dragonn2
- потребител
- Контакти:
Да, реших да купя нов маркуч, но се оказа доста трудно да намеря същият (5мм, армиран). Накрая купих от Практикер за 50ст метър прозрачен маркуч (4мм) за въздух. Върши същата работа, даже е по-гъвкав.
Сега вече имам работеща задна пръскалка

-
- потребител
- Регистриран: 28 сеп 2007, 13:54
- Модел на автомобила: Ескорт RS 2000 96г.
Тези гадости се получават от зимната течност като престои по дълго време. Образуват се някакви гадни бози и подобни тъмни отлагания /непонятно за мен как/. Смених две помпички а на едно Партнерче течността беше раздуло гумата на клапана в помпата, беше станала като гъба. Други 2-3 се отърваха само с отпушване. Не знам какво толкова слагат в някои течности ама .... Гледам, че и моята нещо и падна налягането на пръскачките и смятам в скоро време да промивам преди да спре на цяло.