БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ - качество на бензина
-
- потребител
- Регистриран: 21 яну 2007, 10:29
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 1.6 Ti-VCT
- Status: Извън линия
БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ - качество на бензина
Здравейте,
Видях, че има доста постове на тема качеството на бензина, но на практика всеки си има мнение. Предлагам да гласуваме и да видим кои бензиностанции ще съберат най-много гласове. Моля ви да пишете и по една-две думи коментар, за да знаем, за какво става дума.
Напоследък аз зареждам в ЕКО и съм доволен. Преди зареждах в ОМВ, но след като си сипах нещо, което не беше точно бензин на бензиностанцията им на магистралата към Ябланица, престанах.
Скоро минавах през Хърватска и на една от големите им вериги /веригата май е само една всъщност, но й забравих името/ имаше два вида 95. Сипах "евро 95" и се оказа много добър - точно толкова, колкото и бензина в Австрия и Италия например.
И накрая, ако някой от вас знае за изследвания на качеството на бензина, които бихи били интересни, може да ги сподели с форума.
Видях, че има доста постове на тема качеството на бензина, но на практика всеки си има мнение. Предлагам да гласуваме и да видим кои бензиностанции ще съберат най-много гласове. Моля ви да пишете и по една-две думи коментар, за да знаем, за какво става дума.
Напоследък аз зареждам в ЕКО и съм доволен. Преди зареждах в ОМВ, но след като си сипах нещо, което не беше точно бензин на бензиностанцията им на магистралата към Ябланица, престанах.
Скоро минавах през Хърватска и на една от големите им вериги /веригата май е само една всъщност, но й забравих името/ имаше два вида 95. Сипах "евро 95" и се оказа много добър - точно толкова, колкото и бензина в Австрия и Италия например.
И накрая, ако някой от вас знае за изследвания на качеството на бензина, които бихи били интересни, може да ги сподели с форума.
- nikolovvd
- потребител
- Регистриран: 15 май 2006, 16:18
- Модел на автомобила: Mitsubishi X
Вече съм писал във форума по този въпрос и съм описал проблемите.
До сега 3 пъти съм зареждал на OMV-Видин и трите пъти съм имал проблем с оборотите. Вчера и колегата с Ескорт ми се оплака, че е недоволен от OMV-Видин и Лукоил.
Мисля, че проблема не е в веригите бензиностанции, а в самите бензиностанции или по-точно в персонала. Също много важен елемент е контрола на качеството.
Бях описал една проверка, на която станах очевидец в бензиностанция Варко на магистрала Хемус в участъка Ябланица-Правец по посока София (незнам дали още съществува). Япончетата спряха с един микробус. Един снима с камера, а останалите от всеки пистолет капнаха в една епруветка малко гориво и си заминаха. За няма и 5 минути всичко приключи.
До сега 3 пъти съм зареждал на OMV-Видин и трите пъти съм имал проблем с оборотите. Вчера и колегата с Ескорт ми се оплака, че е недоволен от OMV-Видин и Лукоил.
Мисля, че проблема не е в веригите бензиностанции, а в самите бензиностанции или по-точно в персонала. Също много важен елемент е контрола на качеството.
Бях описал една проверка, на която станах очевидец в бензиностанция Варко на магистрала Хемус в участъка Ябланица-Правец по посока София (незнам дали още съществува). Япончетата спряха с един микробус. Един снима с камера, а останалите от всеки пистолет капнаха в една епруветка малко гориво и си заминаха. За няма и 5 минути всичко приключи.
-
- потребител
- Регистриран: 21 яну 2007, 10:29
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 1.6 Ti-VCT
Не се знае - може и точно за тук да стане.Brock написа:Пък и темата не е за НЕ ходете там
Петрол ги няма, защото си мислех, че са едни и същи с Лукойл. Бих ги добавил, но май няма такава опция.
Вярно е, че повечето бензиностанции са на франчайз, но франчайзодателят има начини да ги контролира и ако не го прави в една или две бензиностанции от веригата, вероятно не го прави и в никоя от останалите.
Според вас вярно ли е, че ЕКО внасят бензина си от Гърция? Между другото съм сипвал лош бензин и там /в Гърция на BP Ultimate, не в ЕКО/.
- Rick
- потребител
- Регистриран: 18 сеп 2005, 03:36
- Модел на автомобила: SCORPIO 2.9 V6 Ghia '93 FOCUS 1.6 Trend '08
- Контакти:
Аз съм на Шел винаги и никога не съм сипвал другаде, освен в далечата 2005 когато още пробвах. Ей така съм си решил само от там да слагам, незнам дали има смисъл, но поне не ги меша всеки път. На всички е ясно че такова нещо като качество или контрол трудно го има тука, нито пък това че е Шел гарантира че това което слагаш в различните им бензиностанции е едно и също. Въпреки това за сега съм доволен и нямам оплаквания.
До колкото знам всичкия бензин идва от Лукойл и всеки си слага добавките. По тая логика можем да се сбогуваме с идеята за различните марки и възможности, всичко е едно и също в различна опаковка ей тъй за внушението че имаме голям избор и предлагане.
До колкото знам всичкия бензин идва от Лукойл и всеки си слага добавките. По тая логика можем да се сбогуваме с идеята за различните марки и възможности, всичко е едно и също в различна опаковка ей тъй за внушението че имаме голям избор и предлагане.
- traqn_savov
- потребител
- Регистриран: 03 май 2007, 20:23
- Модел на автомобила: citroen xsara 1.4i 99 silverlight
Вече не слагам бензин. 

Форум на българските неспециалисти.
Траян Савов:
Генерален спонсор на Глобул-ад, Виваком, еон българия и ром-петрол....
а мен кой ще спонсорира.?!!?!!?
Траян Савов:
Генерален спонсор на Глобул-ад, Виваком, еон българия и ром-петрол....
а мен кой ще спонсорира.?!!?!!?
- Maikal
- потребител
- Регистриран: 12 май 2007, 16:36
- Модел на автомобила:
Ford Focus 1.0 EcoBoost 125hp 2015 ;)
Ford Focus 1.6 TDCi 90hp 2008 ;)
Ford Mondeo 2.0 TDCi 115hp 2004
Ford Mondeo 1.6 16V Zetec 90hp 2000 - Местоположение: Велико Търново / Варна
- Контакти:
- samsung_bg
- потребител
- Регистриран: 24 сеп 2006, 13:51
- Модел на автомобила: Fiesta MK4 FUN 1.4 16V 90PS Zetec-S FHA '96г
Най-често зареждам от OMV 95октана и съм много довоолен, обаче...
В началото на месеца ми се очерта едно сравнително дълго пътуване и налях 100 октана.Не стига, че нямаше подобрение, но със сигурност мога да кажа, че колата ми вървеше по-зле.Не съм специалист, но мисля че компа сам трябва да си прави всичко, аз само да карам - обаче не
В началото на месеца ми се очерта едно сравнително дълго пътуване и налях 100 октана.Не стига, че нямаше подобрение, но със сигурност мога да кажа, че колата ми вървеше по-зле.Не съм специалист, но мисля че компа сам трябва да си прави всичко, аз само да карам - обаче не

- ImpossibleMan
- потребител
- Регистриран: 17 авг 2006, 20:33
- Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.4 Titanium 2011
Единствено съм зареждал от ЛукОйл, Шел,OMV и Петрол. Разлика голяма не съм забелязал. Имаше малка разлика с Шел V-Power Racing, но може би я усетих, защото знаех, че съм с такъв бензин. Налях си 10 литра и разхода малко падна( 200-300 грама), а мотора сякаш стана по-мек и работеше по-плавно. За сметкана това ми се стори, че ускорява малко по-бавно, но може и да греша, заради по-меката работа. Иначе в баир няма разлика в мощността, даже бих казал, че други бензини го превъзхождат (Пробвам се в един баир към работа). До сега не съм усещал съществена разлика в бензините. Бих казал, че рекордьора ми по икономичност е ЛукОйл-ския бензин, но и там съм попадал на различни партиди. В момента съм с резервоар Петрол, но мислех утре да заредя на ОМВ, щото имам да вземам една халба за бира. В Петрол мият колата безплатно, затова и заредих там. Оплаквания никакви. Имам чувството, че всички бензини са еднакви. Разликата е много несъществена. Всъщност чувал съм какви ли не митове, откъде се зареждат бензините на водещите бензиностанции. Подочух, че ОМВ се зареждат от РомПетрол. Имаме една бензиностанция тук и може да пробвам някога. Тия гърците от ЕКО им нямам доверие, затова и не зареждам от там. Доволен съм от тия четирите, които споменах. И да има разлика, едва ли ще е повече от октан.
- Svetlix
- потребител
- Регистриран: 21 сеп 2006, 18:38
- Модел на автомобила: Nissan Almera SRi 1.6, 16V
- Контакти:
Според мен няма значение толкова коя е веригата от бензиностанции, важно е персонала как кръщава горивата. Аз лично сипвам на Шел Дружба в Плевен и съм доволен от дизеловото гориво там. Сипвал съм и от други бензиностанции на Шел но често се случва това което ми наливат да няма нищо общо с това което съм свикнал да ми наливат
Примерно веднъж заредих на Шела в Търново и такава невероятна боза беше нафтата, че нямам думи направо!
А някой да е сипвал нафта от Ромпетрол? Разправят, че била румънска и била по-хубава. Ако някой има впечатления нека сподели.

А някой да е сипвал нафта от Ромпетрол? Разправят, че била румънска и била по-хубава. Ако някой има впечатления нека сподели.
- ImpossibleMan
- потребител
- Регистриран: 17 авг 2006, 20:33
- Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.4 Titanium 2011
И аз съм чувал, че била хубава, но карам бензин. Днес напълних резервоара пак с лукойлски 95 и ми се стори, че колата дърпа малко повече спрямо предния петролски и даже спрямо Shell V-Power racing. Не знам, може и субективно да е усещането. Като изпразня резервоара ще си проличи дали наистина бензина е по-качествен от предния, като си изчисля разхода. Сегашния петролски бе точно 7 на сто, с V-power racing някъде около 6.7, но може и да греша, щото сипах само 10 литра за проба. С обикновения 95 на Shell бих рекорда - над 7.4 за резервоар. Абе с квото и да карам, това са границите . +- двеста триста грама.Svetlix написа:
-
- потребител
- Регистриран: 17 авг 2006, 19:16
- Модел на автомобила: VW Polo 1.9 SDi '99
Шел - никога повече. Бензина 95Н, който ми сипаха ми зацапа чак свещите, та се наложи в полеви условия да свалям и чистя. Хубаво, че беше само 10литра.
На дизелов автомобил митсубиши, който отдалеч трака и дори и слепец би познал типа гориво му наляха 95Н (след огромен скандал със шефката на обекта получих добавка за дизелово гориво за 1/2 резервоар и съвет да си купя още една и да напълня резервоара до горе с дизел
)
Тая бензинджийница се намира на изхода на Ст. Загора в посока Пловдив.
Сами си правете изводите.
За ония гърчоля еко - последно заредих там от оня 100 октановия. След половината резервоар изгорял в извънградски условия и доволно високи обороти, втората половина в града започна да ме изкарва от кожата. То не беше труден старт, то не беше гаснене, то не бяха променливи ниски обороти, то не беше трудно ускорение. Never again!
В омв вярно, че бензина е добър, но вече няколко пъти ми изкарват резервоара по-голям, от колкото е. Не е в десетки литри, но и литър си е много за тая колица фиестата.
За лукойл имам забележки само за определени бензиностанции, примерно в Плевен, преди изхода в посока Враца, мисля че на петрол беше - не знам с какво бе кръстен бензина, но нямаше нищо общо с 98-то, заредено сутринта в Ст. Загора, до бриколажа. Вдигна ми разхода с близо литър на 100. По останалите градове е ОК.
Зареждал съм само веднъж на опет - никаква разлика с тоя на лукойл, т.е. всичко е наред.
На дизелов автомобил митсубиши, който отдалеч трака и дори и слепец би познал типа гориво му наляха 95Н (след огромен скандал със шефката на обекта получих добавка за дизелово гориво за 1/2 резервоар и съвет да си купя още една и да напълня резервоара до горе с дизел

Тая бензинджийница се намира на изхода на Ст. Загора в посока Пловдив.
Сами си правете изводите.
За ония гърчоля еко - последно заредих там от оня 100 октановия. След половината резервоар изгорял в извънградски условия и доволно високи обороти, втората половина в града започна да ме изкарва от кожата. То не беше труден старт, то не беше гаснене, то не бяха променливи ниски обороти, то не беше трудно ускорение. Never again!
В омв вярно, че бензина е добър, но вече няколко пъти ми изкарват резервоара по-голям, от колкото е. Не е в десетки литри, но и литър си е много за тая колица фиестата.
За лукойл имам забележки само за определени бензиностанции, примерно в Плевен, преди изхода в посока Враца, мисля че на петрол беше - не знам с какво бе кръстен бензина, но нямаше нищо общо с 98-то, заредено сутринта в Ст. Загора, до бриколажа. Вдигна ми разхода с близо литър на 100. По останалите градове е ОК.
Зареждал съм само веднъж на опет - никаква разлика с тоя на лукойл, т.е. всичко е наред.

- paci
- Модератор
- Регистриран: 18 яну 2005, 07:52
- Модел на автомобила: Fiesta MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 коня
За 100 октановия на ЕКО потвърждавам. Поведението беше абсолютно същото обаче с климатика в градско каране. Без климатика беше поносимо но пак същата боза.john3v написа: ...
От Лукойлския от бензиностанцията на ЛВТ - доволен

Последна промяна от paci на 09 юли 2007, 11:13, променено общо 1 път.