Въпроси за Мондео

Всички въпроси свързани с вашия автомобил, за които няма конкретна тема.
Hammerfall
потребител
потребител
Регистриран: 05 окт 2007, 16:39
Модел на автомобила: Мондео 1,8 GHIA,BMW-M3,BMW-E39
Контакти:
Status: Извън линия

Въпроси за Мондео

Мнение от Hammerfall » 08 яну 2008, 19:03

Здравейте колеги,
Отскоро ми се налага да карам (ремонтирам) вашата любима марка.
Колата е Мондео комби '95 115к.с.
Тъй като започвам лека-полека да я привеждам в нормално състояние, бих помолил компетентните между вас за мнение :
- шум в главата около клапаните- знам,че по принцип Форд са шумни, но тракането изчезва при загряване. Какво показва практиката? Валове ли са,кобилици или хидр. повдигачи? (Или и двете :shock: )
-много ме дразни това, дето на всички Форд-ове фаровете пожълтяват
възможно ли е оправяне без смяна на целия фар? Знаете, става въпрос за пластмасовата плочка вътре. Ако се разлепи стъклото има ли само нея като резервна част?
- има ли за Форд само вежди за задните калници, така, както съм виждал, че сменят на Опел?
- и последно - тъй като имам много неща да сменям, а колата не заслужава нови части, бихте ли ме насочили към автоморга с по-голям асортимент от марката. В София или друг град.
Аз в замяна бих помогнал на колеги с другата немска марка - с трите букви :wink:

Потребителски аватар
mrdds
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium

Мнение от mrdds » 08 яну 2008, 19:30

здравей колега,добре дошъл,надявам се да не оставаш с лоши впечатления за форд.Нормално е на всяка стара кола да и има нещо за правене,каквато и марка да е тя.
По конкретните ти въпроси отговарям:
-тракат хидравличните повдигачи на клапаните когато е студено и маслото се е стекло в картера.Няма нищо притеснително,напълно нормално е да шумят 1-2мин.при студен старт.За Зетек-а е характерен този шум,особенно когато се кара с тънко масло(което се препоръчва за този мотор-5в40,5в30).Сега не знам колко силен е този шум и дали е в границите на нормалното при теб. :roll:
-за блендите на фаровете ...пожълтяват само на първото поколение на мондео,а не на всеки форд.Блендите се сменят,продават се отделно така,че за 20-30лв щв изкарат още 13г докато пожълтеят.Има писано във форума използвай търсачката ще намериш подробно описание как се сменят.
-всяка кола заслужава нови части,зависи колко я обичаш и колко си склонен да дадеш за нея.Все пак тя е роб на теб,а роб който не яде умира.Не,че имам нещо против моргите,но до тях бих прибягнал само в случай на неизбежна нужда.Знай,че всеки детайл от морга може да бъде по-зле от повредения твой,а там гаранция и връщане на пари няма. :P
Последна промяна от mrdds на 13 яну 2008, 09:18, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Атанас
потребител
потребител
Регистриран: 18 окт 2006, 15:36
Модел на автомобила: Mondeo MK2 1.8TDI в сърцето ми
Mondeo MK3 2.2TDCI

Мнение от Атанас » 08 яну 2008, 20:18

Продават се вежди, не знам колко струват, но ги има. За разлика от частите на трибуквената немска марка, при Форд оригиналните са значително по-евтини. Същото се отнася и са официалния сервиз.
В този смисъл, много често се замисляш дали да си купиш оригинални части или така наречените афтърмаркет.

Успех и добре дошъл!

Потребителски аватар
to6kooo
потребител
потребител
Регистриран: 15 дек 2007, 22:13
Модел на автомобила: MONDEO 2.0 16V GHIA 2003 с ГИ KME

Мнение от to6kooo » 09 яну 2008, 23:11

Шума от главата само за броени секунди ли е и цъкащ ли е или го има докато загрее поне малко и е твърд,малко като на дизел? За фаровете и аз имам същият проблем,не сам проверявал но тук от колегите разбрах че се продават в Форд тези пожълтели бленди.Смяната е ясна ама е игра,първо трябва да се свали бронята което не е трудно :)

Потребителски аватар
to6kooo
потребител
потребител

Мнение от to6kooo » 09 яну 2008, 23:12

Шума от главата само за броени секунди ли е и цъкащ ли е или го има докато загрее поне малко и е твърд,малко като на дизел? За фаровете и аз имам същият проблем,не сам проверявал но тук от колегите разбрах че се продават в Форд тези пожълтели бленди.Смяната е ясна ама е игра,първо трябва да се свали бронята което не е трудно :)

Потребителски аватар
to6kooo
потребител
потребител

Мнение от to6kooo » 09 яну 2008, 23:17

Hammerfall
потребител
потребител
Контакти:

10x

Мнение от Hammerfall » 10 яну 2008, 00:09

Благодаря на всички отзовали се колеги.
Шумът от клапаните е като на дизел и за съжаление изчезва не след секунди а след минути...
Относно цените наистина съм приятно изненадан. Всичко делено на 5, че и повече :lol:
Само да разберем кой колега знае, къде се продават тези бленди за фаровете и веждите за калниците...
Днес покарах малко повече колицата и поне вътре ми хареса, удобно се седи, уредите също добре са поставени. Само отвън да я пооправя, щото много ме дразни мърлява кола.
За работа ще е ОК! За малко пари кола с доста екстри :lol:
Темата я пуснах и в други форуми, защото съдържа въпроси от три ралични естества - sorry,ако е проблем.
За админите - моля, погрижете се за хигиената във форума!
Вижте един отговор на темата ми...

Потребителски аватар
Атанас
потребител
потребител
Регистриран: 18 окт 2006, 15:36
Модел на автомобила: Mondeo MK2 1.8TDI в сърцето ми
Mondeo MK3 2.2TDCI

Мнение от Атанас » 10 яну 2008, 11:28

Магазин за веждите не знам, не съм търсил, защото не са ми трябвали. В един сервиз в София съм виждал да сменят на комби. Не знам дали изобщо имат разлика със седан *unknw* .

Любо
Администратор
Администратор
Регистриран: 01 ное 2005, 13:48
Модел на автомобила: Мондео 2,0i; 107kW, 2006г.
Ford Ka 1,3 DuraTec 51kW 2003г.
Контакти:

Мнение от Любо » 10 яну 2008, 12:29

http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?t=15752" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
dimitardima
потребител
потребител
Регистриран: 25 ное 2007, 18:52
Модел на автомобила: Ford Mondeo 1,8 I Zetec 16V Ghia 1996г.комби 112к.с. тел.0896138531
Контакти:

Мнение от dimitardima » 10 яну 2008, 17:56

:P

Потребителски аватар
to6kooo
потребител
потребител

Мнение от to6kooo » 10 яну 2008, 22:59

Значи за шума от главата-карай си я така няма какво да стане,просто няма смисъл да сменяш повдигачи и да хвърляш пари защото проблема не е в тях а в главата,самите легла в които стоят са износени.Не знам защо ама е често срещано при 1.8 :wink:

Потребителски аватар
to6kooo
потребител
потребител

Мнение от to6kooo » 10 яну 2008, 22:59

Значи за шума от главата-карай си я така няма какво да стане,просто няма смисъл да сменяш повдигачи и да хвърляш пари защото проблема не е в тях а в главата,самите легла в които стоят са износени.Не знам защо ама е често срещано при 1.8 :wink:

greenpipe
потребител
потребител
Регистриран: 30 май 2007, 15:50
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1,8 16v 93г

Мнение от greenpipe » 11 яну 2008, 15:10

при мене колега го имаше това чукане и мои колега в работата ме посъветва като сменям маслото и филтъра да гледам филтъра на него има клапан които се затваря когато угасиш колата и тръбата която от него отива в главата остава пълна с масло(маслото не се стича в картера) и така след като запалиш ако клапана е ок маслото веднага почва да маже. Има др възможност да е запушена цедката на картера(по малко вероятно) и последен вариянт повдигачи-на много коли не само на мондео става така 4е при начално палене има този шум като дизел и след кат загрее изчезва

Потребителски аватар
to6kooo
потребител
потребител

Мнение от to6kooo » 11 яну 2008, 18:58

Да колега,обаче повдигачите цъкат,а не тракат като дизел,имам предвид когато са празни.От клапана на филтъра е редно първоначално да се разцъкат и след секунди да спрат.

Hammerfall
потребител
потребител
Контакти:

Аха

Мнение от Hammerfall » 11 яну 2008, 19:33

Да, за повдигачите ми е ясно, че смяната няма да даде резултат :lol:
За филтъра също е ясно, че без клапан притракват, докато качи масло.
Гадното е, че при мен спира не при качване на маслото а при загряване - гррррррр е шума, а не цкцкцкц... :lol:
Ами няма да му обръщам внимание и ще се гордея с "дизела" :lol:
Днес от многото свещи, които предлагат ми препоръчаха оригиналните на "Моторкрафт". Продавача ми прави отстъпки за другите коли и 17лв. за бройка не знам дали е добре. Има NGK i Bosch - ако някой е ползвал, моля да сподели.
Могат да ми доставят прословутите вежди за задните калници за по 50-60лв. бройката.
Само да споделя, че малко ги поназнайвам колите - тази е номер 24, която оправям - не за търговия а за забавление :lol:
Това е някакъв вид мазохизъм явно...

Потребителски аватар
to6kooo
потребител
потребител

Hammerfall

Мнение от to6kooo » 11 яну 2008, 23:54

За свещите не знам дали е добра цена,аз съм ги купувал за 12,50лв. бройката,ама преди 3г. разбира се Motorcraft :!: За Форд няма по добри свещи от тях,той не върви с други,особено с Bosch.Скоро ще трябва и аз пак да ги сменям и ще ти пиша за цената,която съм сигурен че се е вдигнала така че не се учудвам :)

Hammerfall
потребител
потребител
Контакти:

10x

Мнение от Hammerfall » 12 яну 2008, 23:38

А, супер !!! Точно днес ме навиваха да взема Бош.
Вземам Моторкрафт :P

Отговори

Върни се в “ДРУГИ ВЪПРОСИ”