? ДОКУМЕНТИ трябва ДА ИМА всеки шофьор в БГ?

Всички въпроси свързани с вашия автомобил, за които няма конкретна тема.
EDDIII
потребител
потребител
Регистриран: 06 яну 2007, 00:43
Модел на автомобила: X14XE,16V,ECOTEK,astraF,hatchback-1997
Status: Извън линия

? ДОКУМЕНТИ трябва ДА ИМА всеки шофьор в БГ?

Мнение от EDDIII » 08 яну 2007, 15:04

Здравейте!
Бихте ли могли да ми кажете какви точно ДОКУМЕНТИ трябва ДА ИМА всеки шофьор в БГ?
1. Ако автомобила е негов или на роднина;
2. Ако автомобила е служебен;
3. Могат ли да се ползват НОТАРИАЛНО заверени копия.
Предварително благодаря.
Добрите неща се случват само между добре настроени хора.

Потребителски аватар
mrdds
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium

Мнение от mrdds » 08 яну 2007, 15:25

Когато управляваш МПС-то:
1.Шофьорска книжка
2.Контролен талон(син)-неразделна част от щофьорската книжка
3.Регистрационен талон на МПС-то
а)ако МПС-то е регистрирано на друго лице-Пълномощно-нотариално заверено,че можеш ти да управляваш МПС-то в границите на РБ и извън нея .Включително служебните автомобили.
б)ако МПС-то е собственост на родител(майка,баща) на когото адреса е същия като на водача на МПС-то-не изискват пълномощно.
в)когато колата е на име на инвалид-с нотариално заверено пълномощно.Макар,че моята е инвалидна и като са ме спирали КАТ не ми правят проблем.Питал съм ги и са ми казвали,че без пълномощно от инвалид не е грубо нарушение на закона за да се санкционира....най много да проверят колата дали е обявена за издирване.
4.Полица ГО-или стикер дори е достатъчен мисля.

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 08 яну 2007, 15:32

Добре дошъл във нашия форум!
Какви точно документи незнам, но какво нося аз и до сега проверките ми са минавали за 30-60 секунди.
1. Свидетелство за правоуправление (за съответната категория МПС).
2. Контролния талон.
3. Картончето за преминат технически преглед.
4. Талона на автомобила (малкия, а големия се държе на сигурно място и се ползва само при продажба).
5. Картончето за застраховка ГО.
6. Би било добре да си носиш и полицата за ГО в жабката, ако при ПТП се наложи да я покажеш веднага.
Ако автомобила не е твой или на близък роднина е добре да имаш и нотариялно заверено пълномощно (заверката струва мисля 3 лв., ако не са вдигнали цените) с опоменати свидетелство за правоуправление № и/или ЛК №. Това се отнася задължително за служебен автомобил и към него заповед от фирмата да управляваш автомобила.
В 99% от случаите ти помага да се отървеш от катаджии-зевзеци, когато няма за какво да се заловят.

А!? mrdds ме еизпреварил. Нищо от много глава не боли! :lol:

Потребителски аватар
Brock
потребител
потребител
Регистриран: 15 фев 2005, 11:49
Модел на автомобила: Mondeo 1.6 16V - 94г. - комби АГУ
Контакти:

Мнение от Brock » 08 яну 2007, 15:45

А къде оставихте квитанцията за платен пътен данък?!

Полицата за Гражданска Отговорност е задължително да се носи! - ако я нямате в колата и стане ПТП, как ще напишат акт или протокол?!

:twisted:

petkoff_pl
потребител
потребител
Регистриран: 07 окт 2005, 16:18
Модел на автомобила: Dacia Sandero Stepway 2021

Мнение от petkoff_pl » 08 яну 2007, 15:53

Аз за всеки случай освен всичко гореспоменато нося и втората част от винетката и паспорта на газовата бутилка

Потребителски аватар
cossy
потребител
потребител
Регистриран: 22 яну 2005, 22:20
Модел на автомобила: Ескорт 1.6 -> 2.0 16V

Мнение от cossy » 08 яну 2007, 16:12

Brock написа:А къде оставихте квитанцията за платен пътен данък?!

Полицата за Гражданска Отговорност е задължително да се носи! - ако я нямате в колата и стане ПТП, как ще напишат акт или протокол?!

За да преминеш годишния трябва да си си платил данъка ;)
Изображение

Потребителски аватар
Brock
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Brock » 08 яну 2007, 16:12

cossy написа:
Brock написа:А къде оставихте квитанцията за платен пътен данък?!

За да преминеш годишния трябва да си си платил данъка ;)
Ти пък ще ми кажеш :P

А ако съм минал преглед на 28 Декември?!

Потребителски аватар
red
потребител
потребител
Регистриран: 04 окт 2005, 10:36
Модел на автомобила: Mondeo 2.0L 16 combi mkII GHIA GAZ
Контакти:

Мнение от red » 08 яну 2007, 16:21

"ако МПС-то е регистрирано на друго лице-Пълномощно-нотариално заверено,че можеш ти да управляваш МПС-то в границите на РБ и извън нея .Включително служебните автомобили"

Е това в кой закон го пише!!?!?

Потребителски аватар
Brock
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Brock » 08 яну 2007, 17:20

ЗАКОН за движението по пътищата написа: Раздел ХХ
Задължения на водачите на пътни превозни средства
Чл. 100. Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
1. свидетелство за управление на моторно превозно средство от
съответната категория;
2. свидетелство за регистрация на моторното превозно средство, което
управлява;
3. документ за сключена застраховка "Гражданска отговорност" за
моторното превозно средство, което управлява;
4. превозните документи, определени от министъра на транспорта и
съобщенията.

Потребителски аватар
la4o
потребител
потребител
Регистриран: 19 яну 2005, 10:59
Модел на автомобила: Mondeo '07 2.0 TDCi
Контакти:

Мнение от la4o » 08 яну 2007, 17:25

Brock, не е добре да го казвам, но аз карм без данък... никога не съм го показвал и нямам и намерение да го показвам...

и преглед се минава без данък... ако знаеш къде и как...

Катаджиите не са данъчни и не им е задължение да гледат данъка.

Поздрави,
la4o

P.S ако си минал прегледа на 28.12 трябва да покажеш данъка за текущата година.

Потребителски аватар
mrdds
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium

Мнение от mrdds » 08 яну 2007, 17:33

Никъде не го пише. Но е въведено в практиката, за по-голяма сигурност
Законодателят е указал изрично случаите, в които се изисква удсотоверяването на подпис на конкретно лице. Това са тези случаи, които имат по-висока обществена значимост, засягат особен род обществени отношения. Именно в защита именно на тези отношения, законодателят е въздигнал особена форма за действителност на волеизявлението на страните.
Според мен, в конкретния случай законодателят е прав. Отново по презумпция, никой няма да управлява чужд автомобил:
1. без знанието и съгласието на собственика му / изкл. случаите на престъпни деяния/
2. без доброволно дадени документи / свидетелство, гражданска отговорност и прочие /
3. комплект ключове
4. ако собственикът своевременно е подал сигнал за това
С други думи, законодателят е предвидил, че не следва да се утежнява излишно гражданския оборот с въвеждане на нот.заверка на пълномощно за управление на чуждо МПС.

Служителя на КАТ има правото да поиска нотариално заверения документ,че лицето собственик е предоставило доброволно имуществото си за ползване.
Ако нямате такова възможно е служителят да се подразни. Може да ви разпореди да му представите пълномощно с нот.удостоверен подпис. Понеже вие нямате такова ще му откажете. Евентуално това може да се приеме за неизпълнение на полицейско разпореждане по смисъла на ЗДвП и да Ви бъде съставен акт.

ИЗВОД: ЗАКОНЪТ не изисква нот.заверка на пълномощно, по силата на което са дадени права да се управлява чуждо МПС, като условие за действителност на волята на упълномощителя. В тази връзка проверяващият орган НЯМА ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ да Ви оспори истинността на документа - подписан е - приема се,че документа е подписан от лицето, което се сочи.
Всичко останало е в резултат от неправилно установена ПРАКТИКА и то именно поради недобро познаване на нормативната уредба :D

Информацията е взета от Български правен портал

Потребителски аватар
red
потребител
потребител
Регистриран: 04 окт 2005, 10:36
Модел на автомобила: Mondeo 2.0L 16 combi mkII GHIA GAZ
Контакти:

Мнение от red » 08 яну 2007, 23:09

Колега, катаджията го играе дъражавен орган, а като такъв нама прово да правишава правомощията си, които са посочени в закон и никъде другаде не могат да бъдат посочвани. Така, че като някой ми заформи актче позовавайки се на "практиката" щото се бил "разсърдил" ще трябва да се разхожда до съответния административен съд, някой от 28-те новосъздадени. И там съдът ще му каже, че неговият шеф е издал наказателно постновление без правно основание т.е. нищожно.....С други думи ще продължавам да си карам без пълномощно.

П.С. Разбира се винаги можеш да попаднеш на някой самодеец от Варненския свободен или нещо подобно. Именно във Варна искаха да се "покаже договорът, по който е издаден записът на заповед", но да не отекчаваме съфорумците :D

Потребителски аватар
Brock
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Brock » 09 яну 2007, 13:13

la4o написа:Brock, не е добре да го казвам, но аз карм без данък... никога не съм го показвал и нямам и намерение да го показвам...

и преглед се минава без данък... ако знаеш къде и как...

Катаджиите не са данъчни и не им е задължение да гледат данъка.

Поздрави,
la4o

P.S ако си минал прегледа на 28.12 трябва да покажеш данъка за текущата година.
Ми май си прав, но аз си го нося. А за прегледите е ясно.

А относно пълномощното при каране на чужда кола - мисля, че е нужно, иначе как би доказал, че колата, която караш не е крадена?! /тва не е към Лъчо, а по принцип/

Потребителски аватар
nisana
потребител
потребител
Регистриран: 29 май 2006, 09:46
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 16v

Мнение от nisana » 14 фев 2007, 00:48

Хелп.Ескорта с баща ми го караме с пълномошно,но то е правено за него кажете кво трябва да се направи или мога и аз да карам с това пълномошно.Дасега откакто имам книжка вече 10 месеца несъм спиран :-w:
пп Сори за офа

1.8d
потребител
потребител
Регистриран: 19 яну 2006, 20:07
Модел на автомобила: БМВ Е46 320d Комби 2001г 136к.с

Мнение от 1.8d » 14 фев 2007, 11:54

Ако в пълномощното на баща ти е написано че той може да преупълномощава трети лица,татко ти може да ти издаде пълномощно на теб,а ако не е написано,трябва да те упълномощи собственика на автомобила
la4o написа:....и преглед се минава без данък... ако знаеш къде и как....
*00118* Ако знаеш къде и как,преглед се минава и без да караш колата,само с талона :wink:
Изображение
.....Защо съм с ТУРБОДИЗЕЛ,когато няма да се заяждам....

Потребителски аватар
tomny
потребител
потребител
Регистриран: 25 юли 2006, 09:09
Модел на автомобила: Sierra 2.0 DOHC EFI

Re: ? ДОКУМЕНТИ трябва ДА ИМА всеки шофьор в БГ?

Мнение от tomny » 14 фев 2007, 12:43

"Ако нямате такова възможно е служителят да се подразни" - това ми хареса :) Поправете ме ако бъркам, но закона не забранява да бъда устно упълномощен да управлявам автомобила.

"иначе как би доказал, че колата, която караш не е крадена?!" - ами не е моя работа да доказвам подобно нещо :)

Сега по въпроса за застрахователната полица - идеята на тези картончета е стикери беше именно за да не се носи полицата в автомобила. Тя е ценна книга, счетоводен документ и съласете се, не е редно да стои цяла година в джоба на шофьора на бетоновоза например :) Стикера е съставен от три части, номерирани еднакво, едната се залепва на копието на полицата и се отчита при застрахователя, другата - на картончето, където се отбелязва номера на полицата, на автомобила, коя застрахователна компания, и се перфорира да коя дата е валидна,
EDIT:
или до падежа на следващата вноска, ако има разсрочено плащане,
EDIDT/
третата - на предното стъкло. Служителя, ако не е подразнен от нещо :), с един поглед може да установи, че стикера на стъклото е със същия номер като този на картончето (за по-сигурно, не че не може да прочете от там и номера на колата), и да се убеди, че този стикер съответства на еди-кой си номер на полица, в еди-коя си компания, валидна до еди-кога си (от перфорацията) За съжаление тази иначе добра идея не е стигнала до знанието на служителите на КАТ. На мен ми писна да споря с тях всеки път когато ме спрат, и за това си нося оригиналната полица.
EDIT:
За вноските:
Ако има разсрочено плащащане, от полицата не става ясно платени ли са вноските. Остава да нося и квитанциите, което вече е нелепо! Ако съм платил онлайн? Или с кредитна карта? Според инструкциите стикера и картончето се перфорират до падежа на следващата вноска, че не се прави така е съвсем друг въпрос
EDIT/
Последна промяна от tomny на 15 фев 2007, 10:13, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 14 фев 2007, 13:31

Мойта полица е на разсрочено плащане, а стикера ми е перфориран до края на годината. Затова полицая ти иска полицата.

Потребителски аватар
tomny
потребител
потребител
Регистриран: 25 юли 2006, 09:09
Модел на автомобила: Sierra 2.0 DOHC EFI

Мнение от tomny » 14 фев 2007, 14:14

HACKO написа:Мойта полица е на разсрочено плащане, а стикера ми е перфориран до края на годината. Затова полицая ти иска полицата.
Ами то и на полицата ти пише че е валидна до края на годината!

vladislav
потребител
потребител
Регистриран: 15 ное 2006, 10:56
Модел на автомобила: Сеат Леон 2002 1.6, 16v 77kw/105 к.с.

Мнение от vladislav » 14 фев 2007, 14:33

HACKO написа:Мойта полица е на разсрочено плащане, а стикера ми е перфориран до края на годината. Затова полицая ти иска полицата.
Това си пропус на застрахователя, как ще те накара сега да си платиш др. вноски. За всяка вноска трябва да ти се дава червено стикерче със съответната валидност. КАТ едва ли ще ти искат квитанция за плащане на разсрочените вноски, но ако искаш да си изряден и да имаш валидна полица си плащаш.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 14 фев 2007, 15:31

Точно там е момента в полицата пише че се дължат вноски, и до коя дата, а катаджиите знаят какво да поискат.

Отговори

Върни се в “ДРУГИ ВЪПРОСИ”