Странни вибрации когато колата достигне определан скорост
-
- потребител
- Регистриран: 26 окт 2007, 14:52
- Модел на автомобила: sierra 2.0 ohc,sierra 2.0 купе
- Status: Извън линия
Странни вибрации когато колата достигне определан скорост
Колеги колата ми изпада в резнонаст когат наближи 50 км в 4ас и след ускорение утихва.Прави го когато и не е скорост.Помагайте!!
-
- потребител
- Регистриран: 17 окт 2006, 18:30
- Модел на автомобила: Fiesta 1.25 Zetec 16V
Re: Странни вибрации когато колата достигне определан скорост
Крива джанта. Балони по гумите. Баланс на гуми. Лагери.
Във форума всеки носи радост. Един на влизане, друг на излизане...
- paci
- Модератор
- Регистриран: 18 яну 2005, 07:52
- Модел на автомобила: Fiesta MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 коня
4-ри аса ли си искал да напишеш?Kerosin написа:4ас
Намерете ги тия букви и пишете като хората баси

Кофти сходимост на предницата беше при мен на бившия ми Форд Ескорт.
На 1-ви стенд във Fulda я омазаха и се почна. След това още едни прехвалени не можаха да я оправят и ми казаха 100 други прични.
Аз със един познат на око я вкарахме в някакви норми и накрая се намери човек който знае какво прави и се оказа че нямам никакъв друг проблем.
-
- потребител
А възможно ли да е от реактивната щанга.Тампоните да са разбити вече????Или говорим за лагери дето седят при шенкела??
Щтот се получиха след смяна на тампоните на двигтеля и скоростната кутия и смяна на предния мост.Дали възможно при демонтажа на стария не6то да се разбило там по щангите??
Щтот се получиха след смяна на тампоните на двигтеля и скоростната кутия и смяна на предния мост.Дали възможно при демонтажа на стария не6то да се разбило там по щангите??
- paci
- Модератор
Кое наричаш "преден мост" ?
Незнам какво сте сменявали, обаче след това на стенд мина ли?
То и да си минал ако олигофрен бачка там е по-добре да не си минавал.
Незнам какво сте сменявали, обаче след това на стенд мина ли?
То и да си минал ако олигофрен бачка там е по-добре да не си минавал.
-
- потребител
Ми наричам преден мост или "магерето" тва на което се държи рейката,носа4ите и седи под картера
Минах на стенд ама само за реглаж на предницата.Иначе сменях тампоните на двигателя и гумето каре на кардана!

- paci
- Модератор
Иди да ти прегледат гумите. Евентуално ако имаш познат съгласен да размените колелетата за пробата, разменете ги и пробвай.
Според мен реглажа на предницата е калпаФ.
Нагоре на 100 примерно как е?
Според мен реглажа на предницата е калпаФ.
Нагоре на 100 примерно как е?
- madboy
- Администратор
- Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
- Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран." - Местоположение: West Park, Blood green
- Контакти:
Проблемът ако е в гумите и джантите, то вибрациите няма да утихват при по-висока скорост. Аз карах с леко крива джанта явно, защото като ги смених джантите проблема изчезна. При мен вибрации се усещаха при скорост от 110 км/ч при прав път и при завой с около 80-90 км/ч (тффа на магистралата обаче).

Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.
-
- потребител
Ми най странното е че след 60-70км в час утихват моментално.Възможно ли да е от въпросната реактивба щанга защото ми казаха че може да е от нея .А иначе гумите са нови уж балансирани.То ако не се сте си вибрира постоянно.А при мене се появяват след 40 км в час и утихват след 60 примерно.А иначе аз след ремонта веднага ходих на реглаж.Волана се изправи ама вибрациите останаха
- paci
- Модератор
Бях минал на 2 различни стенда и бях въртял всички гуми джанти как се сетиш.
От 40 до 60 се появяваха при мен вибрациите при Ескорта.
При 100 имах чувството че волана ще ми изкърти ръцете.
Кофти сходимост на предницата!
Нищо друго му нямаше на Ескорта.
Просто тъпаците не могат да боравят с уредите или уредите им са толкоз качественни, но според мен е 1-вото.
Ако имаш път към Плевен в работни дни, викай на ЛС. Човека който оправи моя са го привлекли пак да си бачка там дет си беше
Като забегна и се уплаших, щот нема къде другаде.
Стендове колкото щеш ама кадърни хора няма.
От 40 до 60 се появяваха при мен вибрациите при Ескорта.
При 100 имах чувството че волана ще ми изкърти ръцете.
Кофти сходимост на предницата!
Нищо друго му нямаше на Ескорта.
Просто тъпаците не могат да боравят с уредите или уредите им са толкоз качественни, но според мен е 1-вото.
Ако имаш път към Плевен в работни дни, викай на ЛС. Човека който оправи моя са го привлекли пак да си бачка там дет си беше

Като забегна и се уплаших, щот нема къде другаде.
Стендове колкото щеш ама кадърни хора няма.
- madboy
- Администратор
- Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
- Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран." - Местоположение: West Park, Blood green
- Контакти:
Ае, paci, това прочете ли го?Kerosin написа:Ми най странното е че след 60-70км в час утихват моментално..................

Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.
- paci
- Модератор
Валери, патил съм го и симптомите бяха абсолютно същите при мен.madboy написа:Ае, paci, това прочете ли го?Kerosin написа:Ми най странното е че след 60-70км в час утихват моментално..................
Не ме питай тогава заради смотаняци какво преживях, защото колата беше след удар и беше събирана от ОЛИГОФРЕНИ в сервиз на БулИнс.
Слава Богу направихме необходимите корециии, след което намерих точния човек и Ескорта стана супер

- tankovbg
- потребител
- Регистриран: 23 фев 2008, 16:14
- Модел на автомобила: Fiesta Techno 1.25 Zetec 16 V, юли 1998
Аман с тези вибрации, и на моята Фиеста ги има, но се проявява по съвсем различен начин от описаното до сега във форума.
Когато вдигна около и над 80 км/ч и натискам педала на газта, тогава когато предницата минава през неравности на пътя, образно казано предницата се "гмурка", за момент се появява неприятна вибрация синхронна с въртенето на гумите, звукът наподобява движение по едрозърнестия асфалт (зимна настилка) рррррр, ррррр - нещо такова. При отнемане на газта, както и при движение по инерция това нещо моментално изчезва.
Значи извода ми е, че това явление се проявява само тогава, когато предните колела са под тяга от двигателя и шасито на колата периодично се снижава (гмурка) при вълнообразна неравност на пътя. Струва ми се че е в дясната страна, но не съм сигурен. Особено е неприятно по магистралата, кара ме да намалявам скороста.
Съмнението ми бе в карета (полуоски), но майстор след проверката каза, че не е от там и действително при въртене в кръг - наляво, надясно няма никакви признаци и характерните шумове от каретата (все пак аз мисля да е от там някъде, тъй като при тази ситуация те са натегнати и под напрежение от въртенето на двигателя). Дясната полуоска има един опорен лагер, който няма видим луфт, но бог знае. Тампоните на двигателя нямат видими луфтове, няма вибрация на двигателя. Не е и в кормилната уредба, проверени са уж всички лагери, тампони, шарнири, биалетки, амортисьори и прочие каквото има по предницата, казват всичко е в ред, ама не е.
При движение нямам никакво тропане, хлопане, няма и специфичното люлеене при изпуснали амортисьори, колата е стабилна при завои и при спиране.
Гумите са нови всесезонни, в гаранция, уж балансирани, нямат видими дефекти. Единствено не съм проверил сходимоста, но няма признаци да бяга в страни. Не съм гледал и дали са проверили за криви джанти.
Не мога да си обясня това явление.
Защо става само при тяга на предните колела и то само при снижаване (лягане) на предницата? Очевидно някъде се променя геометрия и се появява тази вибрация (биене)синхронно с въртенето на предните колела.
Ще пробвам да разменя предните гуми, ще ги проверя наново за баланс и криви джанти, макар че ако там е проблема, би трябвало да се проявява и при движение по инерция и на скорост без газ. Не изключвам и проблеми в лагер на предната главина, макар че при проверка няма шумове и луфт.
Когато вдигна около и над 80 км/ч и натискам педала на газта, тогава когато предницата минава през неравности на пътя, образно казано предницата се "гмурка", за момент се появява неприятна вибрация синхронна с въртенето на гумите, звукът наподобява движение по едрозърнестия асфалт (зимна настилка) рррррр, ррррр - нещо такова. При отнемане на газта, както и при движение по инерция това нещо моментално изчезва.
Значи извода ми е, че това явление се проявява само тогава, когато предните колела са под тяга от двигателя и шасито на колата периодично се снижава (гмурка) при вълнообразна неравност на пътя. Струва ми се че е в дясната страна, но не съм сигурен. Особено е неприятно по магистралата, кара ме да намалявам скороста.
Съмнението ми бе в карета (полуоски), но майстор след проверката каза, че не е от там и действително при въртене в кръг - наляво, надясно няма никакви признаци и характерните шумове от каретата (все пак аз мисля да е от там някъде, тъй като при тази ситуация те са натегнати и под напрежение от въртенето на двигателя). Дясната полуоска има един опорен лагер, който няма видим луфт, но бог знае. Тампоните на двигателя нямат видими луфтове, няма вибрация на двигателя. Не е и в кормилната уредба, проверени са уж всички лагери, тампони, шарнири, биалетки, амортисьори и прочие каквото има по предницата, казват всичко е в ред, ама не е.
При движение нямам никакво тропане, хлопане, няма и специфичното люлеене при изпуснали амортисьори, колата е стабилна при завои и при спиране.
Гумите са нови всесезонни, в гаранция, уж балансирани, нямат видими дефекти. Единствено не съм проверил сходимоста, но няма признаци да бяга в страни. Не съм гледал и дали са проверили за криви джанти.
Не мога да си обясня това явление.
Защо става само при тяга на предните колела и то само при снижаване (лягане) на предницата? Очевидно някъде се променя геометрия и се появява тази вибрация (биене)синхронно с въртенето на предните колела.
Ще пробвам да разменя предните гуми, ще ги проверя наново за баланс и криви джанти, макар че ако там е проблема, би трябвало да се проявява и при движение по инерция и на скорост без газ. Не изключвам и проблеми в лагер на предната главина, макар че при проверка няма шумове и луфт.
-
- потребител
- Регистриран: 17 юли 2007, 15:59
- Модел на автомобила: Ford Galaxy,2.0i DOHC,Ghia,'98
Когато колата се движи предните гуми се "стремят" да се раздалечат-т.е. предницата се отваря, когато се подава газ силата,която се старае да раздалечи гумите става по-голяма.При такова"гмуркане" през плавни неравности на асфалта натоварването върху предните гуми и окачване става още по-голямо. Тогава и гумите поддават малко, и предницата, а и асфалта ако е по едрозърнест-се чува такъв груб шум. Предницата наистина малко се отваря, затова се дава малка сходимост при регулировка-различна за различни видове автомобили, която сходимост се компенсира при движение и подаване на газ. Можа да се усили ако са омекнали тампоните на носача и/или на реактивната щанга.
Последна промяна от Peet на 02 юни 2008, 21:44, променено общо 1 път.
-
- потребител
- Регистриран: 31 яну 2008, 21:48
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 1.6i 16W ZETEC SE -2003
проблема е вътрешно кареKerosin написа:Колеги колата ми изпада в резнонаст когат наближи 50 км в 4ас и след ускорение утихва.Прави го когато и не е скорост.Помагайте!!
- tankovbg
- потребител
Даааа може наистина да си прав, ще отида да ми регулират предницата.Peet написа:Когато колата се движи предните гуми се "стремят" да се раздалечат-т.е. редницата се отваря, когато се подава газ силата,която се старае да раздалечи гумите става по-голяма.При такова"гмуркане" през плавни неравности на асфалта натоварването върху предните гуми и окачване става още по-голямо. Тогава и гумите поддават малко, и предницата, а и асфалта ако е по едрозърнест-се чува такъв груб шум. Предницата наистина малко се отваря, затова се дава малка сходимост при регулировка-различна за различни видове автомобили, която сходимост се компенсира при движение и подаване на газ. Можа да се усили ако са омекнали тампоните на носача и/или на реактивната щанга.
Не съм сигурен но мисля че предницата трябва да е затворена, явно след време се отваря и именно поради това да е възможно това което описваш, образно казано при гмуркането гумата се сурка, защото контактува с по голяма повърхност към пътната настилка а същевременно не се върти праволинейно.
-
- потребител
- Регистриран: 07 апр 2007, 12:14
- Модел на автомобила: Орион 12.91/ Бензин 1,4 моно/
Да понапиша и аз нещо по темата:
Вибрацийте са като гореописаните - появяват се между 65-80 и 95-100км/ч.
Започнах най-напред от гуми и джанти сменявах,балансирах,даже рекламирах и чисто нова гума - понамаляха.
След това смених носачи и вътрешни карета.Каретата бяха наред (според майстора),а носачите си бяха за смяна.
При смяната на каретата обаче майстора забеляза, че в чашката, където влиза едното каре (не знам как се казва) не беше сложено достатъчно грес и като бръкна вътре каза че има износване на каналите на тази чашка и че може и от там да идва проблема.Натъпкахме всичко яко с грес, после минах и на реглаж.
В момента нещата са по-добре, но не са изчезнали напълно.При по-натоварен автомобил и по-агресивно подаване на газ - вибрацийте са по-изразени. При плавно подаване - понякога дори не се усеща.
Сега съм в процес на търсене на тази част - чашата където влиза вътрешното каре, но мисля да карам докато не се влошат повече нещата.
Ако някой ми каже как се казва туй нещо - ще съм му благодарен
Вибрацийте са като гореописаните - появяват се между 65-80 и 95-100км/ч.
Започнах най-напред от гуми и джанти сменявах,балансирах,даже рекламирах и чисто нова гума - понамаляха.
След това смених носачи и вътрешни карета.Каретата бяха наред (според майстора),а носачите си бяха за смяна.
При смяната на каретата обаче майстора забеляза, че в чашката, където влиза едното каре (не знам как се казва) не беше сложено достатъчно грес и като бръкна вътре каза че има износване на каналите на тази чашка и че може и от там да идва проблема.Натъпкахме всичко яко с грес, после минах и на реглаж.
В момента нещата са по-добре, но не са изчезнали напълно.При по-натоварен автомобил и по-агресивно подаване на газ - вибрацийте са по-изразени. При плавно подаване - понякога дори не се усеща.
Сега съм в процес на търсене на тази част - чашата където влиза вътрешното каре, но мисля да карам докато не се влошат повече нещата.
Ако някой ми каже как се казва туй нещо - ще съм му благодарен

- tankovbg
- потребител
Бе и аз се съмнявам в карета, майстора вика не е от там, ама и не знае от къде е.
Пък и нямам понятие и визуално нямам престава как изглеждат тези карета, демек вътрешни, външни.
Ако някой може да пусне рисунки тук ще е добре.
И ако някой ги е отварял за смазване да каже как го е правил подробно.
Че да не омацаме нещо.
Пък и нямам понятие и визуално нямам престава как изглеждат тези карета, демек вътрешни, външни.
Ако някой може да пусне рисунки тук ще е добре.
И ако някой ги е отварял за смазване да каже как го е правил подробно.
Че да не омацаме нещо.
-
- потребител
- Регистриран: 07 апр 2007, 12:14
- Модел на автомобила: Орион 12.91/ Бензин 1,4 моно/
^ Пипането по ходовата част не е зле да става от майстор,защото си е специфична(малко хамалска) работа.
А относно снимки - има един раздел в този форум с необходимите документации и снимки - посети го.
Съвет: почни да елиминираш едно по едно нещата,както аз почнах от гуми,джанти, баланс и т.н..
Сега звънях до един магазин - мъчно съм щял да намеря тази чашка за вътрешно каре , ми казаха....
Приемам препоръки за добре зареден магазин с части 2-ра употреба за FORD Orion / Eskort
А относно снимки - има един раздел в този форум с необходимите документации и снимки - посети го.
Съвет: почни да елиминираш едно по едно нещата,както аз почнах от гуми,джанти, баланс и т.н..
Сега звънях до един магазин - мъчно съм щял да намеря тази чашка за вътрешно каре , ми казаха....

Приемам препоръки за добре зареден магазин с части 2-ра употреба за FORD Orion / Eskort

-
- потребител
- Регистриран: 31 яну 2008, 21:48
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 1.6i 16W ZETEC SE -2003
имам същия проблем отпред в дясно.При рязко ускорение започва да тресе,също тресе и при ляв завой.От скоро започна да се чувства и при изкачване на стръмнина.Повече се чувства когато има седнал по тежък човек на навигаторското място,тогава колкото и леко да подавам газ вибрациите се появяват.Забелязах също че когато имам хора само на задната седалка вибрации почти не се усещат при по горе споменатите ситуаций.Съмненията са ми вътрешно дясно каре,за съжаление се продава с полуоската ( около 600лв. в МП)