Едно въпросче за хидравликата на волана!

Предно/задно окачване. Джанти и гуми. Кормилна уредба. Спирачна система.
Потребителски аватар
dydo
потребител
потребител
Регистриран: 03 юли 2007, 15:19
Модел на автомобила: Най-различни!
Status: Извън линия

Едно въпросче за хидравликата на волана!

Мнение от dydo » 01 юли 2008, 16:10

Искам да попитам нещо. Абе на моето Мондео1 хидравликата на волана някак си не е като на други марки коли, които са с хидравличен волан. Моя е доста по-твърд. Ето например при някои автомобили волана се върти като с перце, просто е изключително мек. При моя не, че е трудно, но си е необходимо да вложа сила, за да го завъртя. Чудя се дали има проблем с колата или на този модел на Мондео си е нормално да е така.
М/у другото показателя на маслото за хидравлика е маааааалко под долната чертичка, ама майстори ми викат, че това не е проблем за автомобила – когато съм можел, да долея. Ама когато взех колата тази течност беше на макс, а волана пак си се въртеше по-трудно. Това донякъде е добре, когато караш по-бързо............но пък има и коли, които го втвърдяват вдигайки по-висока скорост.

Потребителски аватар
terminatoro
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2007, 08:57
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8tddi 2000г.
Chevrolet Epica 2.5 2009г.

Re: Едно въпросче за хидравликата на волана!

Мнение от terminatoro » 01 юли 2008, 16:41

Колега виж да не ти изпуска от някъде хидр. течност и да губи налягене.
Другото от, което зависи колко ще ти е тежък волана и състоянието на ходовата част и най-вече гумите-ако са мн изтъркани или широки е нормално да се върти по-трудно.

А зада те успокоя ще ти кажа, че и на моя ескорт 97-ма волана му е по-тежък от на други коли,но на мен си ми е екстра!
Поздрави!
ZETEC POWER!!!!!

Потребителски аватар
dydo
потребител
потребител

Мнение от dydo » 01 юли 2008, 17:00

Ами макар и малко под минимума, течността на хидравликата принципно не е мръднала за 1 г. Спада е около милиметър два за година. От тази гледна точка предполагам, че няма теч. Гумите са ми кажи речи нови и са стандартните за модела до колкото знам, т.е. 185 /65/ 14-ски

Потребителски аватар
terminatoro
потребител
потребител

Мнение от terminatoro » 01 юли 2008, 20:01

Аз и в предишния пост ти писах,че и аз имам наблюдението,че фордетата са с малко по-тежки волани.Все пак имам два напълно еднакви и на двата са им по-тежки от на други коли.
Не знам при теб колко трудно се върти волана,но ако не е кой знае колко по-трудно и ако не ти вие помпата на хидравликата мн силно като въртиш волана на едно място си мисля че няма какво да го мислиш толкова.
ZETEC POWER!!!!!

Потребителски аватар
dydo
потребител
потребител

Мнение от dydo » 02 юли 2008, 08:29

Точно като си на едно място се върти малко по-трудно. Като казвам трудно, нямам предвид въобще, а в сравнение с тези волани, дето и с малкото пръстче можеш да ги навиеш.
А иначе нямам никакво виене като въртя на едно място. Само когато го навия докрай се усеща едно леееко звучене, като все едно се вдигат оборотите.

Потребителски аватар
terminatoro
потребител
потребител

Мнение от terminatoro » 02 юли 2008, 09:36

dydo написа:Точно като си на едно място се върти малко по-трудно. Като казвам трудно, нямам предвид въобще, а в сравнение с тези волани, дето и с малкото пръстче можеш да ги навиеш.
А иначе нямам никакво виене като въртя на едно място. Само когато го навия докрай се усеща едно леееко звучене, като все едно се вдигат оборотите.
Според мен може да се успокоиш и да пиинеш една студена бира :)
Нищо му няма на фордето *00110*
ZETEC POWER!!!!!

фук-фук
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2008, 09:19
Модел на автомобила: Ford Mondeo MK2 96г
Sedan 1.8i Zetec-E

Мнение от фук-фук » 02 юли 2008, 09:45

Така ги правят. Нищо му няма. Ако можеш, поддържай хидравличното масло на максимум. Предполагам, че от ФОРД са го оставили по-твърдичък, за да създава усещане, че все пак с въртенето на волана въртиш и гумите, а не като едно време на ония детски камиончета - свободно въртящ се геврек
Абе що гори толкова много тоя Ford бе?!? Щото много върви ли?

Потребителски аватар
amdinside
потребител
потребител
Регистриран: 13 юли 2007, 22:08
Модел на автомобила: Ford Focus 1999, 1.6 16V, 74kW, 101 k.c., Zetec-S, хечбек,Trend, бензин
Контакти:

Мнение от amdinside » 02 юли 2008, 10:00

Не сравнявай твоето сервоуправление със всички други.
Тези, които се въртят лесно са със променливо усилие (електронно сервоуправление (EHPAS))
При ниски обороти е мек волана, при високи твърд.
Но старите модели имат едно предавателно число и се въртят еднакво трудно и на място и в движение
Но и така си е добре (предполагам, че на Фокуса е същото като на Мондеото, макар че не съм сравнявал)
Don't worry, be happy!

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2008, 16:14
Модел на автомобила: Fiesta Techno 1.25 Zetec 16 V, юли 1998

Мнение от tankovbg » 02 юли 2008, 10:22

Абе на Форд чак с един пръст не може да се върти волана. Между другото това масло в хидравликата не е вечно, в смисъл че с времето губи качествата си (така както и спирачното масло), а май никой не го сменя (включително и аз). Да не забравяме че там има разпределителни клапани, превключвател на налягането и т.н. наслагват се утайки. Не е излишно системата да се промие и смени маслото, ама някога.
Между другото в книгите пише, че хидравликата работи в зависимост от скороста с която се движим (поне на Фиеста). При ниска скорост примерно под 10 км/ч , паркиране, маневри налягането е максимално и трябва малко усилие за да се върти волана, докато при високи скорости хидравликата работи с минимално налягане и е разбираемо защо.

Потребителски аватар
demiro
потребител
потребител
Регистриран: 17 мар 2005, 00:36
Модел на автомобила: голяма печка :)

Мнение от demiro » 02 юли 2008, 11:36

tankovbg написа:...Между другото това масло в хидравликата не е вечно, в смисъл че с времето губи качествата си (така както и спирачното масло), а май никой не го сменя (включително и аз)...
Аз съм го сменял маслото в хидравликата.Не е от него,така си е заводски,малко е по-твърд волана на Мондеото,за разлика от някои Френски коли например.Но мен така ми е по удобен даже,винаги усещаш перфектно пътя.На място не може да се върти с един пръст,но с два не е никакъв проблем.Е аз съм с 205х55х15 гуми и като сложа зимните 185х65х15 се върти осезаемо по-леко.А за налягането в зависимост от скоростта си прав,при високи скорости се "втвърдява" още волана.От времето,когато става кола на годината,Мондео е известен с перфектната си управляемост и поведение на пътя.Мен лично леко ме дразни,че има малко по-широк радиус на завой,но това не е болка за умиране... :wink:
Изображение

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2008, 16:14
Модел на автомобила: Fiesta Techno 1.25 Zetec 16 V, юли 1998

Мнение от tankovbg » 02 юли 2008, 12:12

Карай си тогава нямаш проблеми, колата тежи отпред, зависи и от гумите, налягането в тях също е важно, спазвай предписаното. Иначе при високи скорости практически хидравликата няма налягане и така трябва да е, за да е устойчива колата.
Това да ти е проблема, което всъщност не е проблем.

pavkata_svt
потребител
потребител
Регистриран: 28 окт 2007, 19:16
Модел на автомобила: Мазда 323

Мнение от pavkata_svt » 02 юли 2008, 22:10

Пийни една бира и се замисли за Mercedes примерно.
Телефон:0898 69 65 03 или 0888 700 336 Павката.Телефонните разговори не са скъпи както преди 10 години.

Потребителски аватар
dydo
потребител
потребител

Мнение от dydo » 03 юли 2008, 08:38

pavkata_svt написа:Пийни една бира и се замисли за Mercedes примерно.
:D Принципно съм ракиджия, ама и бира пийвам.
Ами честно да ти кажа точно това и съм се замислил, а даже и съм го набелязал - Е 220 бензин, автоматик, с кожен салон, сив металик, 96-97 година произведен някъде. Мондю няма и дума да го сменям, просто ще имам две коли. Сега обаче това е само идея, защото не съм на зор. Иначе определено имам мерак за това, но ще видим 8)

miroburgas
потребител
потребител
Регистриран: 06 ное 2006, 14:02
Модел на автомобила: Mondeo, Ka ,S-max

Мнение от miroburgas » 02 сеп 2008, 00:53

Ако имаш леко шумене на хидр. помпа най-вече при въртене на място- пробвай да смениш възвратният маркуч/ниско налягане/ ,сваля се в сервиз-носи се се за подмяна на маркуча и кербоват старите накрайници30-40лв ,също и смени маслото - още 25-30 лева,това важи за всички коли на повече годинки

Отговори

Върни се в “ХОДОВА ЧАСТ”