Пак за скърцането-откъде идва?
-
- потребител
- Регистриран: 12 ное 2008, 23:53
- Модел на автомобила: Ford Мondeo 1,8 16v Ghia 115hp-1993г.
- Контакти:
- Status: Извън линия
Пак за скърцането-откъде идва?
Здравейте колеги,при моето Мондео се появи някакво дразнещо скърцане (като от каручка) отзадната част-скоро ми сменяха всички възможни тампони по ходовата част(преди смяната имах само хлопане).Струва ми се че шума идва от областта на амортисьорите и пружините отзад(сигурен съм ,че идва отзад).Там има ли някакви тампони?Като се движа по равен участък и не скърца,като завъртя волана наляво-надясно и задницата се залюлее пак скърца(и въобще по неравности си скърца леко)...???
п.с.Прегледах и другата тема за скърцането,но мисля,че моят проблем е друг.
п.с.Прегледах и другата тема за скърцането,но мисля,че моят проблем е друг.
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Re: Пак за скърцането-откъде идва?
Биалетите скърцат по подобен начин, не е задължително да са разбити и да имат луфт.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

-
- потребител
- Регистриран: 25 юли 2005, 17:33
- Модел на автомобила: Форд Фиеста 1.8 дизел-1998 г.
Сигурно са тампоните на стабилизиращата щанга:)
-
- потребител
- Контакти:
Тогава предполагам,че при намокряне ще спре!?...или да ги намажа с масло,както в другата тема предлагат???HACKO написа:Биалетите скърцат по подобен начин, не е задължително да са разбити и да имат луфт.
- HACKO
- Модератор
Инжектирай с масло през маншона.

-
- потребител
- Регистриран: 17 окт 2006, 18:30
- Модел на автомобила: Fiesta 1.25 Zetec 16V
Силиконов спрей "C 33". Хем "подхранва" гумата и предпазва метала от корозия, хем скърцането изчезва.
Във форума всеки носи радост. Един на влизане, друг на излизане...
-
- потребител
- Регистриран: 29 яну 2005, 12:06
- Модел на автомобила: Мондео 1.8 TD 94'
- Контакти:
Ако си хечбек, може да е от 5-та врата. Преди това може да не си го чувал от тропането, а сега като е утихнала и да е лъснал по-малкия шум. Има теми по въпроса.
Небойте се роби Спартак е с вас!
-
- потребител
- Контакти:
Може и да си прав,защото шума го чувам някакси по-близо и високо.Затова питах дали има тампони на пружините.Ще намажа уплътненията на вратата с течен парафин,хем да не замръзват след големи студове,а пък може и скърцането да спре.aaleks написа:Ако си хечбек, може да е от 5-та врата. Преди това може да не си го чувал от тропането, а сега като е утихнала и да е лъснал по-малкия шум. Има теми по въпроса.
-
- потребител
- Контакти:
Мондеото е 1,8 93г. хечбек.Смениха ми две бинелни щанги и тампоните на предна и задна стабилизираща щанга.Ако скърца нещо от новите смени според мен би трябвало да изчезне като се посмачкат тия гуми или като се понамокрят.Интересното е ,че скърцането НЕ се появи веднага след смените,а дори няколко(3-4)седмици след това и то по време на декемврийските "жеги".mitaka76 написа:Всъщност какво е мондеото? Седан, хечбек, комби? Година? Има разлики в окачването. Сега пишем свободни съчинения така. И сега като прочитам пак, че преди смяната не е скърцало, може наистина да са тампони на щангата. Ако са много стегнати новите. Но не е хубаво да слагаш и масло. Маслото разтваря гумата (освен ако не е маслоустойчива). Всъщност на самата реактивна щанга има някакво покритие. На моето се е скапало, и сега като сложа нови тампони, пак ще има някакъв луфт, но все пак няма да е колкото със старите.
- tropper
- потребител
- Регистриран: 12 юли 2007, 00:34
- Модел на автомобила: Ford Mondeo MK1 1.6 16V GLX '93; ГИ Stilogas/Tamona, изп. Tomasetto, инж. Valtek; *** КЛИМАТИК ***
- Контакти:
Скърцането често е от куката за заключване на 5-тата врата ако и се е нарушило покритието - стърже метал в метал с бравата. Оправя се с "изолирбанд"-тунингkitaen2000 написа:....Ще намажа уплътненията на вратата с течен парафин,хем да не замръзват след големи студове,а пък може и скърцането да спре.

-
- потребител
- Регистриран: 22 яну 2008, 11:47
- Модел на автомобила: focus; 2002, Zetec 1.8 benzin, 16 V
на мен на фокуса ми тракаше гърнето, и едни алуминиеви капаци от долната страна на купето)незнам мондео дали има такива)
- stich
- потребител
- Регистриран: 14 авг 2012, 01:12
- Модел на автомобила: Mondeo 1.8 td Ghia
При мен от време на време поскърцваше и то едва доловимо.
Преди 2 дни обаче имах път с двама пътника на задната седалка и каручката не "млъкна" през цялото време.
Биалетките са сменени.Чува се някъде от амортисьора.Когато съм сам не се чува.Само при натоварена задница.Какво е?
Преди 2 дни обаче имах път с двама пътника на задната седалка и каручката не "млъкна" през цялото време.
Биалетките са сменени.Чува се някъде от амортисьора.Когато съм сам не се чува.Само при натоварена задница.Какво е?
- chokolino771
- потребител
- Регистриран: 24 апр 2011, 17:38
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2000 TDCI 130кс. 2002г.
При мене също се получи скърцането като смених тампоните на задната стабилизираща щанга просто бяха много стегнати и се бяха впили в щангата и като тропне колата те се огъваха при мърдането на щангата намазах ги с масло но се оправиха за седмица и после пак като каруца после взех втора употреба от ударено Мондео заедно с планките и всичко изчезна просто новите излязоха виновни за скърцането 

- kazama1
- потребител
- Регистриран: 22 сеп 2009, 17:41
- Модел на автомобила: ford mondeo 1.8 tdi 1998г.комби
А да кажем ,ако се махне тази щанга и биалетки,какво би се случило...
- ЯЛТА
- Потребител
- Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
- Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд - Местоположение: СОФИЯ, и чат пат на луната.
- Контакти:
Би возила, и подскачала като каруца по калдъръм...
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО
- kazama1
- потребител
Едва ли,нали си има амортисьори ,тази щанга е за стабилизиране на напречно движение ,но въпроса е до колко е ефективна отзад и дали може и без нея.
- HACKO
- Модератор
Теоретически при рязко променяне на траекторията при висока скорост, може да не реагира правилно или вътрешното колело да се отлепи от пътя.kazama1 написа:А да кажем ,ако се махне тази щанга и биалетки,какво би се случило...
На практика, като си купих Ескорта през 2004г щангата беше счупена и биалетата с част от счупената щанга беше премахната. Тогава искаха голяма сума за щанга втора употреба и отложих закупуването и така вече 80 000км си карам така, преди време премахнах и останалата част от щангата и другата биалета.
Все пак, тъй като реактивната щанга участва директно в подобряване стабилността и безопасността на автомобила, премахването и не е желателно!

- kazama1
- потребител
Точно това имах предвид .Когато тампоните на биалетите се износят луфта е прекалено голям и функционалността на щангата е почти нулева.