Зимни гуми, нови и втора употреба-размисли и страсти!

Предно/задно окачване. Джанти и гуми. Кормилна уредба. Спирачна система.
Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Регистриран: 18 май 2008, 22:50
Модел на автомобила: '06 Mondeo 2.2 TDCI Ghia ,'08 Transit Connect 1.8 TDCI
Контакти:
Status: Извън линия

Re: Зимни гуми - Мнения, препоръки и коментари!

Мнение от Alexi » 12 дек 2010, 20:06

зимните гуми са много зле на мокро ,в пъти по зле от летни .. даже под нулата ако е на сух асфалт летните са по добре .. само на сняг/лед зимните гуми имат преимущество .. за това аз лично ги сложих началото на декември ,макар че ако знаех че ще е 20° щях да изчакам още

Потребителски аватар
PcMan
потребител
потребител
Регистриран: 29 яну 2009, 19:00
Модел на автомобила: Ford Focus '01 1.8TDdi 90hp pre-face ниво Zetec
Ford Sierra '90 1.6i CVH 80hp последен face ниво CLX
Контакти:

Мнение от PcMan » 12 дек 2010, 20:22

Точно на морко се познават качествените зимни гуми, която не е по-зле от лятната. Защото гума с грайфер тип - лопатка на сняг трудно се прави да е добра и на мокро - нищо общо със лопатковите й свойства. Само големите фирми и то някои модели го могат. Вижте аутобилд и адак там(аутобилд) има сравнения с лятна гума на всеки тест. Наистина малко, и скъпи са гумите, които са като летни на мокро, но ги има, и аз мога да потвърдя за моите - като залепен с не знам какво съм на пътя на мокро, а не е като да не съм карал няколко коли с няколко различни комплекта гуми по тях,фокуса с 3 комплекта вече му знам поведението на пътя. Не забравяйте да сравнявате и 2 еднакви размера, колегата с дънлоп 3д е сложил по-малък размер от летните му, а това няма как да не прави разлика дори и гумата да е много хубава. И при летните е така :mrgreen:
Изображение
Линк към останалите, който ги е изпуснал в задните страници: клик
Изображение ИзображениеИзображение My blood runs blue

Потребителски аватар
amplified
потребител
потребител
Регистриран: 16 фев 2008, 02:29
Модел на автомобила: 2008 Mondeo MkIV Duratec 2.0 145bhp Тitanium X
Контакти:

Мнение от amplified » 13 дек 2010, 02:02

Еми прав си, няма как да сравниш 235/45/17 Goodyear excellence като нови и 205/60/16 зимни, пък било то едни от топ гумите. То е всеизвестно, че лятната гума е много по-добра на мокро. Най-малкото колата излиза от завода с тия гуми и според мен малко или много са изчислени за нея.
Лятната гума е широка и ниска, за да има по-голяма площ да спира, а зимната е тясна и висока да натиска повече на квадратен сантиметър и да закопава по-надълбоко.
Странно, но очаквах много по-мека возия с високи зимни гуми, а почти няма промяна. Малко по-леко преминава през неравности, ама пак е твърдо. :roll:
Остава да дойде и сняг и да видим кон боб яде ли :twisted:

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител
Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238

Мнение от didon80 » 13 дек 2010, 09:12

Потвърждавам за возията. И преди съм го коментирал в други теми, като стане въпрос за различен размер гуми. При мен сега също не се усеща никаква разлика в комфорта на возене с по-високопрофилните зимни гуми! Всичко е въпрос на настройка на окачването. Така е, широките гуми винаги имат по-къс спирачен път, а тесните по-добро сцепление. Повече комфорт може да донесе единствено гума с мек страничен борт!

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 13 дек 2010, 13:09

А тези високите гуми на колко ги помпите? Ако ги помпите по 2.5атм естествено че ще тръска, напомпете ги 1.8-2.0атм и тогава ще видите разликата.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
PcMan
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от PcMan » 13 дек 2010, 13:55

1.8 - 2 да, толкова бях на сиерата, тук съм 2.3 отпред, 2.2 отзад на 205.55.16 без борд(вярно доста високо стоят на вид). Но предницата ми е 700кг ,задницата 350 (празна + 10кг нафта) съответно на всичко под 2.3 стои като спукана гумата и сигурно ще се изтърква по-бързо. Дори бях на 2.4 но си казах не - на летните 205.50.16 съм 2.3 и 2.2, а тук ще слагам повече от 2.3 отпред, на по-висока гума 205.55.16 - не.(нефабричен е , де да знаех колко е по книжка)
Разлика във возията има малка. 205.55.16 но без борд и на вид много по-мека гума от дънлопа в магзина като ги гледах, който беше с адски твърдия и голям борд все едно лятна гума гледам. Заради борда 3д-то изглежда по-ниска, а не е-същия размер беше. Това беше основното, което ме хвърли на мишелина + съпротивлението при търкаляне, износване, другото е еднакво.
Досега съм карал фокуса със зимна ласа 185/65/14, летни мишелин (с борд) на 5год 205.50.16 и сега 205.55.16 мишелин (но без борд - много мека свалена). Разлика - минимална в полза на по-големия профил, като мишелина вози по-добре от тази ласа, но пък с ласата колата върви малко повече, но и не съм мега спортист още повече зимата :mrgreen: Лятото ще видим 215/40/17, за които venelin1979 сподели, че само по по-големите неравност има приемлива разлика с 15ките му мисля 195/60/15 бяха.
Последна промяна от PcMan на 14 дек 2010, 12:05, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител
Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238

Мнение от didon80 » 13 дек 2010, 14:33

В Хайнеса за Мондеото дават следните стойности за налягане в гумите независимо от размера им: натоварена на 50%(до 3 пътника) - предни 2.1, задни 2.1; пълно натоварване(различно за всяка кола, като при мондео 2 комби е близо 600кг) - предни 2.4, задни 2.8; при подържане на скорост над 160 км/ч за дълго време(което си е нарушение на ЗДП в БГ), стойностите са съответно 2.3 на 2.3 за половин натоварване и 2.6 на 2.8 за пълно!
Лично аз повечето време ползвам автомобила в града и на половин натоварване, така че държа 2.1 до 2.2 налягането на всички гуми(летни, зимни, предни, задни). Така че базата за сравнение е еднаква. На по ниско от препоръчаното налягане се износват раменете на гумите, а на по-високо средата им! Проверявайте налягане им при промяна в температурите на околната среда. По лични наблюдения понижение на температурата с 10 градуса редуцира налягането в гумите с 0.2 атмосфери!

Потребителски аватар
PcMan
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от PcMan » 13 дек 2010, 17:25

Следобед в София успя да понатрупа и по пътищата сняг и скреж отъпкана (почти като лед, хлъзгаво) и си поиграх с алпините стабилно, мнението ми ще е субективно разбира се, но не и излишно.
Като теглителна сила при тръгване се очаровах, с толкова много газ потеглям страшно бързо без превъртане, наистина трябва много газ да дам за да тръгнат да превъртат и то леко, стабилност в завои много висока и др., а си играх с по-висока скорост за целта(иначе съм като залепен на пътя) - доста доста по-добре лепят от lassa snoways 2 мин.година! С ръчна не успявам да завъртя задницата, само тръгва и като тръгне убива скороста защото е блокирала и се връща, без ръчна и навъртане бързо - само донезавиване се получава на висока скорост и то леко такова.
При аварийно спиране спира по-бързо от горните ласи, но се вбесих както на сиерата, така и на фокуса и мин.година как 90% от спирането става с предницата заради глупавите барабани, спир. път се удължава. На пролет си слагам дискове отзад защото ми писна да карам коли, които спират само с предницата. Това в зимни условия е много опасно, защото лятото хубаво сцепление безкрайно дори на мокро, а за сняг и лед? Колкото и да е добра гумата ако спираш аварийно с 2 гуми почва да удря абс-а, 2 не е 4. *00200*
Пред блока едно гадно хълмче със склон и нерваности и трева отдолу, с неотъпкан сняг за теста тръгнах бавно (за по-реално усещане колко дърат) да го качвам и да, като си спомням в подобни ситуации ласите разликата е дсота големичка, очарован останах как с малко газ как катерих доста неприятно и неотъпкано склонче. :twisted:
На широко около едни сгради като скоча аварийно и дръпна ръчната не до края колата спира много по-бързо и дори не включва абс-а или ако искам да спра толкова бързо че да закова на място(прекаля за сняг и скреж 8) ), защото 2 хубави гуми не са 4 хубави гуми. Ръчната и в завой да я дърпам трябва да я дръпна супер силно и да е голям завоя и само супер малко тръгва задницата - това днес на лед и сняг, губя цели 2 колела при спирането заради глупавите барабани. Долу човек, който е направил барабаните нищо да не ловат на фокуса и на сиерата, и сигурно на всички фордове с барабани отзад! Хората са го измислили, че е безопасно 60/40, на дисковите фокуси 100% е толкова. Дали има начин да направя глупавите барабани да спират повече заедно с пердните (на пролет дискове, а за през зимата?) а не да се влача като жигула на 30години като спирам аварийно само с предницата, грозно грозно всякаш отзад апарати няма, и гуми с топ свойства! *00200*

Потребителски аватар
tropper
потребител
потребител
Регистриран: 12 юли 2007, 00:34
Модел на автомобила: Ford Mondeo MK1 1.6 16V GLX '93; ГИ Stilogas/Tamona, изп. Tomasetto, инж. Valtek; *** КЛИМАТИК ***
Контакти:

Мнение от tropper » 14 дек 2010, 10:12

PcMan написа:...Но предницата ми е 700кг ,задницата 350 (празна + 10кг нафта)...
PcMan написа:... така и на фокуса и мин.година как 90% от спирането става с предницата заради глупавите барабани, спир. път се удължава. На пролет си слагам дискове отзад защото ми писна да карам коли, които спират само с предницата....
Не мислиш ли че има връзка между двете?

На ГТП колко ти показва усилието на задните?
Сменял ли си скоро задните накладки? Мойте задни спирачки до скоро никви ги нямаше, въпреки че накладките имаха още доста материал... Ама не бяха сменяни от 7г. със сигурност, за повече не се казва. Сложих нови FERODO и сега направо ми обръща червата на спиране. Още не съм се качвал на барабани да премеря усилието, но е значително по-добре.
късото съединение прави силата
LPG: Изображение / 1.07 заради гумите :)

Потребителски аватар
mcdilan
потребител
потребител
Регистриран: 31 дек 2007, 16:29
Модел на автомобила: Ford mondeo 1.8TDI / 98г.

Мнение от mcdilan » 16 дек 2010, 09:18

Жестоко се заблуждавате че барабанните спирачки спират по зле...всичко е въпрос до феродото... но не какво да е а качествено...и естествено не износен барабан...
Изображение

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 16 дек 2010, 10:06

PcMan..да не се обидиш,ама многото четене на тестове тотално са ти продухали главата от към грешната страна.При мен тестове за тръгване не мога да правя заради тракшъна.И да го изключа...на следващото палене си се пуска по подразбиране.За протокола-тръгва върху лед,с поизносени летни гуми.Спокойно щях да си изкарам зимата с тях,но като е натоварена,колата не спира добре.Очаква се...освен дето са летни,са с ДОТ 2004-та.За това влиза за преобуване.
Но това за предните и задните спирачки е напълно,ама напълно погрешно.Вярно беше навремето при Жигула и Москвич и пак беше вярно донякъде.Всъщност и сега може да е вярно при кола без АБС,с неизправен заден регулатор.Но при АБС-ите номерът просто не върви.Там блокирало колело си е блокирало колело и задачата на модула е да го отблокира,без оглед на спирачното усилие,приложено върху него към момента на блокажа.
Щом ти се дават пари за глупости-давай ги.Но преди да сложиш задни дискове,мини през стенд за спирачки и пусни тук разпечатката.След това мини с дисковете и пак пусни разпечатката от стенда,да сравнянваме.Предимството на задните дискови спирачки е съвсем на друго място.Изобщо не е в това,че предните спират повече от задните.Проста физика е.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 16 дек 2010, 10:20

То той, ако си прочете постовете след 15 год., ще се хвърли в джаза при певицата !
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО

ferad
потребител
потребител
Регистриран: 10 мар 2010, 14:40
Модел на автомобила: ford focus 1.6 zetec 16v

Мнение от ferad » 16 дек 2010, 14:05

Здравейте, вапросът ми е следния в момента карам със 195/60/15 летни гуми . Има ли проблем ако сложа 185/65/15 зимни.
Благодаря предварително!

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 16 дек 2010, 14:24

НЕ, малко по-тесни са, и много малко по-високи .

ferad
потребител
потребител
Регистриран: 10 мар 2010, 14:40
Модел на автомобила: ford focus 1.6 zetec 16v

Мнение от ferad » 16 дек 2010, 14:34

ЯЛТА написа:НЕ, малко по-тесни са, и много малко по-високи .
А в смисъл такъв дали ще паснат на самата джанта

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 16 дек 2010, 14:46

185 е -ширината на гумата
65- е височината на гумата
15-е вътрешният размер на гумата
Новоизбраният от теб размер е 7 мм. по висока гума .

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 16 дек 2010, 16:29

ferad написа:Здравейте, вапросът ми е следния в момента карам със 195/60/15 летни гуми . Има ли проблем ако сложа 185/65/15 зимни.
Благодаря предварително!
Тц...излзиаш извън нормата при калулатора.
В твоя случай скоростомерът ще ти показва по-ниска скорост от тази,с която реални се движиш.И по тая точка си извън стандарта-отклоненията са допустими само надолу.Ако стрелката ти показва 100,гумите трявба да се подберат така,че реалната скорост да е или точно 100,или надолу.Нагоре не е допустимо.

Това,разбира се,ако спазваме стандартите на нормалните държави.Иначе няма проблем да ги сложиш на тия джанти.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Потребителски аватар
PcMan
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от PcMan » 16 дек 2010, 16:39

ЯЛТА написа:То той, ако си прочете постовете след 15 год., ще се хвърли в джаза при певицата !

А ти ако си прочетеш твоите, преди да ме обиждаш ей така ? :o :shock:
S_C те не спират, за да блокират и абс-а да ги отблокира, по инерция ли си говорим.
За протокола-тръгва върху лед,с поизносени летни гуми.Спокойно щях да си изкарам зимата с тях,но като е натоварена,колата не спира добре.

И какво казваш, с летни можеше да си изкараш, само малко по-бавно спират иначе голяма разлика няма. За теб тестове и факти окло свойствата на летния каучук и шарка, факти от околната реалност, които показват, че летните са десетки пъти по-зле в зимни условия, всичко не важи. Кой ли преувеличава сега, аз със зимни гуми или хора с летни гуми, дори твърдящи, че подобна гума става за зимата. Става, то всичко става до момента в който трябва да спреш от 50 до 0 на лед+сняг или полузамръзнал мокър асфалт, или да избегнеш нещо и т.н. Или със семейството си карате през някой проход и в някой завой хоп лед и какво правим с летните? А да, те бяха почти като зимни като свойства. :shock: *00120*
Стенда на ГТП - по-малко от 20% беше усилието в задницата и то когато бях скочил на спирачките с 2та крака, при нормално натискане много по-нисък процент! Май не говоря на изуст празни приказки като други. Феродото сигурно е за смяна, но на сиерата не беше, и пак нищо не спираше задницата. На фокуса не съм го сменил, защото 17ка и барабан малко не са правени 1 за друг, така и така дисковете идват. Хора сменили барабани на дискове потвърждават, че спират по-добре, в кое спорите, или вие сте сменяли барабани с дискове и знаете по-добре от тях. Аз обяснявам, че въобще не спира задницата, някой ми обяснява, че като имало абс и блокирала гумата, абс-а му е работата да я отблокора, о чудо - нищо общо в двете. Тук всеки е всезнайко, а всеки, към когото има честта всезнайкото да се обърне, е малоумен идиот за всезнайкото :shock: Честно *00120*
ferad написа:Здравейте, въпросът ми е следния в момента карам със 195/60/15 летни гуми . Има ли проблем ако сложа 185/65/15 зимни.
Благодаря предварително!

7мм, но това общия диаметър по-висока гума, т.е. тази гума е 3.5мм по-висока от асфалта до окачването спрямо 195/60/15. Напълно в допустими граници е, при 100км/ч ще ти показва 99км километража, но никой не държиш сметка за това. Смело слагай, разликата може и да е над и под размера, и пак да е допустима. Не слушай неподготвени изказвания - разликата можела да бъде само отрицателна. :shock:
195/60/15 ми е фабричен, 4мм над летните ми 205/50/16, 185/65/14 зимните ми - 18мм под 1вия. Всички тези са фабрични размери на моя модел, а съм с 205/55/16 в момента - 36мм над най-малкия фабричен и 17мм над най-големия фабричен :shock: Така че няма страшно ;)
Последна промяна от PcMan на 16 дек 2010, 19:04, променено общо 4 пъти.

Потребителски аватар
tropper
потребител
потребител
Регистриран: 12 юли 2007, 00:34
Модел на автомобила: Ford Mondeo MK1 1.6 16V GLX '93; ГИ Stilogas/Tamona, изп. Tomasetto, инж. Valtek; *** КЛИМАТИК ***
Контакти:

Мнение от tropper » 16 дек 2010, 18:53

ferad написа:Здравейте, вапросът ми е следния в момента карам със 195/60/15 летни гуми . Има ли проблем ако сложа 185/65/15 зимни.
Благодаря предварително!
Старият ми комплект беше точно такъв - летни и зимни - на джанта 15х6,5 - никакъв проблем. Разликата в скоростта е незначителна 2-3%.
късото съединение прави силата
LPG: Изображение / 1.07 заради гумите :)

Потребителски аватар
PcMan
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от PcMan » 05 яну 2011, 13:20

Да не се закачаме с "The ultimate driving machine", още повече като знаем какви хора карат повечето от тях, особено по-старите велики модели преди 2004 да кажем =)): =)):
На 30ти и 1ви минавах Троян-Кърнаре, във високото и особено от северната част имаше сняг и по пътя - няма подобно сцепление от зимна гума, падам и им се кланям на алпин а4. Имаше коли, каращи буквално с 15км надолу в колона по две, на горе с 25. Гледат и не вярват какво прави сивия фокус с неподозираните от тях гуми. Т.е. действително бяха истински зимни условия нагоре, без да се потя да не се хлъзна повече, правех 40-60, огромно удоволствие от каране с подобни лопатки. Добре, че бяха калобраните с тези тонове едър пясък навсякъде и киша преди високото.

Отговори

Върни се в “ХОДОВА ЧАСТ”