Пиукане при движение

Предно/задно окачване. Джанти и гуми. Кормилна уредба. Спирачна система.
antubis
потребител
потребител
Регистриран: 18 юни 2014, 13:29
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDCI 2004
Status: Извън линия

Пиукане при движение

Мнение от antubis » 20 сеп 2014, 00:23

Здравейте,

От днес започнах да чувам един шум в колата си (Ford Focus 2004). Звукът наподобява пиукане, като че ли нещо стърже някъде. Правих си експерименти и при всякакви скорости и обороти се чува. Звукът е ритмичен, все едно крик удря. За по-лесно направих запис и може да го чуете от тук:

https://www.dropbox.com/s/gaad5a55ghfm4 ... 2.m4a?dl=0

Много отчетливо се чува след 4-тата секунда до края. Но може би ще трябват слушалки за да се чуе. Звукът се чува и когато давам газ и когато колата се движи по инерция. Но когато натисна спирачките и колата все още е в движение, звукът спира да се чува.

Порових се малко из форуми и имаше съвет да се пробва да се кара с ръчна - уви, не помага. Мисля, че е важно да отбележа, че тази седмица сменях дисковете на спирачките с нови. Възможно ли е този шум да е от тях? Нещо да не прави добър контакт с накладките? Възможно ли е да е нещо друго? Ако е от спирачките/ходовата част дали е проблем да карам около 300км тези дни, а другата седмица пак на сервиз?

Поздрави

dreadx
потребител
потребител
Регистриран: 06 апр 2011, 20:26
Модел на автомобила: FIESTA 89г/1.1/OHV

Re: Пиукане при движение

Мнение от dreadx » 20 сеп 2014, 03:13

На записа се движиш с различна скорост и интервалът между пиуканията се променя според скоростта на движение, но честотата на звука е еднаква. Може и да не е точно от триенето между накладките и диска. Даже по-скоро ми изглежда като скърцане от някоя разхлабена част.

Но и дискът никога не е перфектно прав и точно това отделя накладките когато прекратим спирачното усилие - дискът си ги разбутва от въртенето - съответно почти опира в тях при всяко завъртане.

Първо огледай и за по-тъпи неща - напр. някой спирачен маркуч или друго да не опира в колелото/в гумата. Обърни внимание дали при завой на ляво и на дясно се чува по същия начин и т.н.
После ако искаш може да вдигнеш колата от едната страна - от действието на диференциала свободното колело ще се върти, а другото не. Ако пак има пиукане, значи е от това колело. Ако няма направи опита и като я вдигнеш от другата страна. (може при вдигнато колело пиукането да изчезне).

Също можеш да провериш дали са затегнати болтовете на джантите - а най-добре да ги развиеш, да свалиш колелото и да видиш дали дискът е легнал плътно на главината, дали са стегнати болтовете на спирачните апарати и др. такива неща. При разхлабени болтове на джантите може да скърца на всяко завъртане, даже си мисля, че е едно от най-вероятните неща при твоя случай.

Виж и спирачните апарати да не задържат нещо. Например ако при смяната от едната страна накладките са били износени повече, ще трябва да направиш профилактика - почистване, смазване, раздвижване и на съответния спирачен апарат. Ако апаратът задържа и накладките не се отделят достатъчно, то и дискът ще загрява при движение - след като покараш малко и използваш умерено спирачката, може да слезеш и да провериш дали се загряват еднакво дисковете.

antubis
потребител
потребител
Регистриран: 18 юни 2014, 13:29
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDCI 2004

Мнение от antubis » 23 сеп 2014, 18:12

Благодаря за отговора.

Покарах към 450км събота-неделя и звука като че ли малко отслабна. Дори бих казал, че изчезна, но само когато се движа в прав линия. Когато завивам на ляво, особенно на някое кръгово, звука пак се чува. Дигнах колата на крик и въртях задните гуми. Гумите се въртят свободно, няма разместване или луфтове. Единствено се чува едно леко скрибуцане от накладките - изглежда има натрупана ръжда по тях и опират в дисковете. На мен са ми сменили само предните дискове. Мисля си, че механиците са махали задните гуми, за да проверят дали от тях е бил проблема (колата се тресеше при спиране) и след това като са ги сглобявали са допуснали грешка. Това е само предположение.
Не знам до колко е свързано с това и дали си въобразявам, но колата започна да е нестабилна над 140км - почна да вибрира леко. Преди не го правеше това. Може да е съвпадение, може да не съм обръщал внимание преди. Просто казвам като забележка, ако някой друг има подобен проблем.

Сега ще покарам още стотина километра да видя дали ще отшуми, ще гледам да намеря и по-плавен десен завой, за да го взема и да чуя дали шуми и там колата. Ако няма промяна особена - пак ще я върна на сервиза.

Потребителски аватар
Виктор
потребител
потребител
Регистриран: 23 апр 2009, 23:53
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCI 115hp - 2003 Facelift

Мнение от Виктор » 22 ное 2014, 18:29

antubis написа:Благодаря за отговора.

Покарах към 450км събота-неделя и звука като че ли малко отслабна...

...колега ти като си сменя дисковете смени ли си и накладките и дали всичките си ги сменил /отпред -отзад/ щото ако са ти със звуков снигнализатор за износени накладки е възможно да го чуваш това писукане/свирене по принцип е хубаво като сменяш дисковете да смениш и накладките си все пак да си се сработатят както трябва щото старите накладки ще ти износят диска пак накриво и няма да имаш добро сцепление при спиране м/у дисковете и накладките ....
Изображение

Отговори

Върни се в “ХОДОВА ЧАСТ”