Гайки за железни джанти
-
- потребител
- Регистриран: 14 яну 2016, 06:10
- Модел на автомобила: Focus 3 1.6 tdci 116 кс. DV6C 2011 г.
- Status: Извън линия
Гайки за железни джанти
Здравейте . Сложих на Фокуса железни джанти от С MAX но със същият размер 6,5 J * 16 ЕТ 50 , взех и обикновени гайки втора употреба M12x1.5 . До тук добре , но като ги монтирах ми се струва че много малко като периферия имат въпросните гайки към джантите даже им опират ръбчетата все едно се държи само на тях ! Това са джантите и гайките
,
,
как ви се струва , това правилните гайки ли са или да търся други ?

как ви се струва , това правилните гайки ли са или да търся други ?
- Ozzie
- потребител
- Регистриран: 06 май 2016, 21:28
- Модел на автомобила: Focus Turnier MkIII facelift 1,6 TDCi 85 kW / EZ 02/15
Ex:Ford Focus C-Max 1,6 TDCi - 80 kW - Местоположение: Варна
Re: Гайки за железни джанти
И на мен не ми харесва как седят.
Снимки, само на гайките, да им се види профила, можеш ли да пуснеш?
Снимки, само на гайките, да им се види профила, можеш ли да пуснеш?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
-
- потребител
Не съм ги снимал свалени но 100 % са като тези 

- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Съвсем нормални са си гайките, така стоят на металните джанти, нямаш основание за притеснение.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

-
- потребител
Конусът предполагам ляга добре в леглото на джантата но факта че нямат никаква периферия и много нисък конус , след монтажа им ме наведе до тези съмнения ! В интерес на истината като загледах гайките на другите марки не видях да имат толкова дребни като моите . Та за това потърсих мнението Ви .
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Така са, не се притеснявай. На Форда поне са за ключ 19 а на Опел и Ауди са със 17.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- Ozzie
- потребител
Щом са такива, като на снимката - не се притеснявай. Всичко е точно. Карай, наливай гориво и безаварийна! 

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
-
- потребител
Колкото и да ми изглеждат странно явно са правилните гайки . Благодаря Ви за отзивчивостта !
- S_C
- потребител
- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
Има само три вида легла на гайки за джанти. Право легло, сферично и конус 60 градуса.

Това на снимката няма как да е правилната гайка за тази джанта. Макар и на 60 градуса, иманяколко вида конусни захвати:

Това на снимката няма как да е правилната гайка за тази джанта. Макар и на 60 градуса, иманяколко вида конусни захвати:

Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!
-
- потребител
Днес разбрах какви съм ги свършил ! Джантите който съм взел са за S MAX . И за Фокуса и за S макса са с едни и същи размери
16 "6.5J ET50 5X108 и централен отвор 63.3 мм. , само че на Фокуса гайките са с 19 ключ а на Макса с 21 ! И сега идва питането , бих ли могъл ако взема гайки с по голяма периферия и конус , да си карам джантите че са и по здрави от на Фокуса . Гайката да е подобна на тази обграденита в жълто примерно
16 "6.5J ET50 5X108 и централен отвор 63.3 мм. , само че на Фокуса гайките са с 19 ключ а на Макса с 21 ! И сега идва питането , бих ли могъл ако взема гайки с по голяма периферия и конус , да си карам джантите че са и по здрави от на Фокуса . Гайката да е подобна на тази обграденита в жълто примерно

- Ozzie
- потребител
Оградената в жълто е за алуминиеви джанти и профила съвсем не пасва на профила на стоманените джанти.
Пробвано от опит.
Пробвано от опит.
-
- потребител
Тя джантата стой на главината така че ако намеря подходящите гайки смятам че няма да има проблеми , само че какви да са те ?
- Ozzie
- потребител
Честно казано, вече не знам. На стоманените джанти съм с гайки като тази най- вляво на последната снимка която си показал.
Профила в джантата на леглата за гайките е същия като на твоите. За година и половина не ми е паднало колело, не се е разхлабила гайка.
Профила в джантата на леглата за гайките е същия като на твоите. За година и половина не ми е паднало колело, не се е разхлабила гайка.
- S_C
- потребител
Marea`01 1.6
- Контакти:
Имайки джанти, нищо не пречи да минеш през някоя морга и да си набереш каквито ти трябват болтове. По принцип може и стругар да ти ги направи, ама е малко сложно-закаляват се, а не всеки майстор има пещ да прави закалки. Това ако изобщо намериш наоколо майстор стругар, че из София например взеха да поизмират и са кът.
-
- потребител
Да разбирам ли че конусът трябва да е 60 градуса , а ако ползвам евентуално тези който са обградени в жълто , какво негативно може да се случи ?
- S_C
- потребител
Marea`01 1.6
- Контакти:
То други конуси освен на 60 градуса няма. Виждаш разликата на снимките-наклонът е един и същ, но диаметърът е различен. Какво може да стане...не знам, не съм пробвал, нямам и намерение да го правя. Но откак веднъж останах насред полето със спукана гума и разбрах, че не мога да сложа резервната заради точно е такива експерименти тип "слагай каквото има", вече знам, че всяка джанта си върви с нейните си болтове или гайки. Така както ти изглеждат еднакви, така в един момент може да се окаже, че не са взаимозаменяеми.
Повсеместната цигания ни е научила всички да правим едни комбинации, дето никъде по света ги няма. Като дойде време за смяна на зимни и летни гуми, сервизите из махалата са пълни с коли със скъсани болтове, шпилки, превъртели и т.н. Това става от точно е такива изпълнения.
Повсеместната цигания ни е научила всички да правим едни комбинации, дето никъде по света ги няма. Като дойде време за смяна на зимни и летни гуми, сервизите из махалата са пълни с коли със скъсани болтове, шпилки, превъртели и т.н. Това става от точно е такива изпълнения.
-
- потребител
Съгласен съм на 100% , но търся някакъв вариант ако може да не хвърлям /сменям/ джантите заради 2мм по големият отвор на шпилките , С гайка с по голяма периферия мисля че би трябвало да стане , иначе при спукване на гума си нося гайките от алуминките при резервната гума и няма да имам проблеми .Тази би ли ми свършила работа според вас ! http://store.emk-33.com/product/364019/ ... 1-ete.html
П.П. Поръчах тези гайки http://www.autokelly.bg/Product/FB-1193 ... 9;34043414 до няколко дни ще са при мен , надявам се че ще паснат на джантите за S-MAXса !
Намерих една за мостра и така изглежда разликата поставени една до друга , по малката е на Фокуса другата на Мазда а резбите са еднакви . Ключ 19 и ключ 21 .

П.П. Поръчах тези гайки http://www.autokelly.bg/Product/FB-1193 ... 9;34043414 до няколко дни ще са при мен , надявам се че ще паснат на джантите за S-MAXса !
Намерих една за мостра и така изглежда разликата поставени една до друга , по малката е на Фокуса другата на Мазда а резбите са еднакви . Ключ 19 и ключ 21 .

-
- потребител
- Регистриран: 19 мар 2016, 19:39
- Модел на автомобила: фокус 1.6 16в 2002г
Точно това ти трябва гайка с подходящ конус,ясно се вижда че гайките не са били за тези джанти,иначе добри съвети си получил да караш без притеснения само,че на чужд гръб
- S_C
- потребител
Marea`01 1.6
- Контакти:
Дебелата гайка е тая, дето ти трябва.Виж на малката къде и е контактното петно-извън конуса.
-
- потребител
В началото не бях ги свалил да ги снимам , а монтирани на джантата трудно се разбираше нормално ли стоят не ли !
Иначе то голям филм тия джанти от S макс , всичко им е еднакво само отвора на шпилките е с 2мм. по голям , но тая информация никъде по джантата я няма . Руснаците са ги бъркали в обратната посока от фокус на s макс и конусите на гайките им едвам влизат в отвора . Решили са го с разпробиване на струг до 16,5мм . Надявам се в моя случай - по тънки шпилки по голям отвор едни по дебели гайки да свършат работа .