Натягане на ръчна на фиеста мк4
- vancata
- потребител
- Регистриран: 23 май 2011, 15:54
- Модел на автомобила: Fiesta 1.4 16v ZtecS mk4 1996г,
Fun серия. - Местоположение: София
- Status: Извън линия
Натягане на ръчна на фиеста мк4
Привет колеги.
Нскоро ми смениха задните накладки на барабаните, принципно аз бих си ги сменил, но просто колата беше в мой роднина когато са изпаднали челюстите в барабана. Както и да е сменили са му един нов пиньон и нови накладки отзад на барабана, но за това пък ръчната спря да хваща. Преди си хващаше добре сега я няма никаква. По усет задните спирачки си ловят добре и на крик пробвахме работят спирачките, но нямам ръчна.
Въпрост ми е да пробвам ли да натегна жилото от вътре? Видях, че долу под кожуха на ръчният лост има винт с който мога да натягам жилото. Да пробвам ли от там или от някъде другаде? Уж механизмът трябвало да се самонатяга и казали на моя роднина да натиска спирачка до дъно и ръчна заедно. Е натискал, цъкал... след това и аз натисках цъках и вече карам така 3 хил. километра предимно градско и така и не се натегна тази ръчна.
Та натягане на жилото от вътре ли ще ми препоръчате или да видя да не е клеасал самонатягащия механизъм?
Нскоро ми смениха задните накладки на барабаните, принципно аз бих си ги сменил, но просто колата беше в мой роднина когато са изпаднали челюстите в барабана. Както и да е сменили са му един нов пиньон и нови накладки отзад на барабана, но за това пък ръчната спря да хваща. Преди си хващаше добре сега я няма никаква. По усет задните спирачки си ловят добре и на крик пробвахме работят спирачките, но нямам ръчна.
Въпрост ми е да пробвам ли да натегна жилото от вътре? Видях, че долу под кожуха на ръчният лост има винт с който мога да натягам жилото. Да пробвам ли от там или от някъде другаде? Уж механизмът трябвало да се самонатяга и казали на моя роднина да натиска спирачка до дъно и ръчна заедно. Е натискал, цъкал... след това и аз натисках цъках и вече карам така 3 хил. километра предимно градско и така и не се натегна тази ръчна.
Та натягане на жилото от вътре ли ще ми препоръчате или да видя да не е клеасал самонатягащия механизъм?
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Re: Натягане на ръчна на фиеста мк4
Ей не се научиха тези "майстори" как се регулира ръчна на Форд. Отпускаш максимално жилото на ръчната спирачка, натискаш няколко пъти спирачката за да се саморегулират челюстите, най-добре да покараш 1ден така и чак тогава обтягаш жилото на ръчната и започва да хваща.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- vancata
- потребител
Благодаря НАСКО, днес преди тръгване ще разхлабя жилото и довечера ще ходя на някой наклон и ще натягам, докато не почне да хваща на 3ти-4ти зъб добре. 
edit: Сега и отзиви. Отпуснах гайката почти до края на резбата/шпилката. Карах около 3-4км с много спирачка, помпах на един баир, по равно, дърпах ръчни, натисках спирачки. Накрая натегнах гайката обратно по моя лична преценка, като тествах лоста през няколко врътки с тресчотката.
Резултата: На 3ти зъб държи на баири, а на 6ти направо пиля гуми. Нагласих го горе долу до 8ми зъб може да дигам лоста, според мен е добре и мен ме устройва. Като цяло сега ще наблюдявам да не съм пренатегнал много и да почне да грее отзад барабан, че едни лагери не са малко пари
Поздрави и благодарности на колегата НАСКО.

edit: Сега и отзиви. Отпуснах гайката почти до края на резбата/шпилката. Карах около 3-4км с много спирачка, помпах на един баир, по равно, дърпах ръчни, натисках спирачки. Накрая натегнах гайката обратно по моя лична преценка, като тествах лоста през няколко врътки с тресчотката.
Резултата: На 3ти зъб държи на баири, а на 6ти направо пиля гуми. Нагласих го горе долу до 8ми зъб може да дигам лоста, според мен е добре и мен ме устройва. Като цяло сега ще наблюдявам да не съм пренатегнал много и да почне да грее отзад барабан, че едни лагери не са малко пари

Поздрави и благодарности на колегата НАСКО.
- bateto_toshko
- потребител
- Регистриран: 01 юни 2008, 16:57
- Модел на автомобила: Fiesta 1.4 Ghia '96
(Zetec-SE,16V, 90PS) - Местоположение: Бургас
Оказа се , че освен да не ти държи ръчната от неправилно регулиране го има и другия вариант -блокиране на челюстите..Реших да се правя на примерен и да мина през сервиз за регулиране на ръчната преди да отида на Годишен преглед. Така ми я регулираха , че на прегледа като опънах докрай ми блокираха задните спирачки.След като отидох в сервиз с кадърни хора ,ми я регулираха за 10 мин , без лудо помпане на баири , а по метода който Наско каза.Само дето вече разглобихме барабаните(Не ме питай как стигнах до сервиза)
След това ръчната хващаше на 2 зъб вече(аз така исках).Дори и сега когато колата е почти разглобена на части още си държи на 2 зъб
След това ръчната хващаше на 2 зъб вече(аз така исках).Дори и сега когато колата е почти разглобена на части още си държи на 2 зъб

сърцето ми обича форд мустанг , а джоба фиеста 
Една кола не може да се оправи докато не се счупи

Една кола не може да се оправи докато не се счупи
- vancata
- потребител
Е аз доста си помпах защото този ден имах такъв път през такива отсечки с наклони и реших и там да понатискам. За сега нямам оплаквания, другата седмица съм на техническиbateto_toshko написа:Оказа се , че освен да не ти държи ръчната от неправилно регулиране го има и другия вариант -блокиране на челюстите..Реших да се правя на примерен и да мина през сервиз за регулиране на ръчната преди да отида на Годишен преглед. Така ми я регулираха , че на прегледа като опънах докрай ми блокираха задните спирачки.След като отидох в сервиз с кадърни хора ,ми я регулираха за 10 мин , без лудо помпане на баири , а по метода който Наско каза.Само дето вече разглобихме барабаните(Не ме питай как стигнах до сервиза)

- vancata
- потребител
Пф днес след 30км извънградско реших да пипна барабаните и се оказа, че дясна гума грее. Явно съм я понатегнал в повече. Развих я и сега ще я направя да хваща от 4ти зъб.
Голяма игра си е, но явно без крика и да въртя гумата докато е на ръчна няма да мина.

- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Абе, не ги натягайте толкова тези ръчни! Защо ти е да хваща още на 3тия зъб, при положение, че и на Шести Седми пак ще ти върши работа?
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- vancata
- потребител
От келешлък... да има рязка ръчна.. мисля, че се досещаш за каквоHACKO написа:Абе, не ги натягайте толкова тези ръчни! Защо ти е да хваща още на 3тия зъб, при положение, че и на Шести Седми пак ще ти върши работа?

- ЯЛТА
- Потребител
- Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
- Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд - Местоположение: СОФИЯ, и чат пат на луната.
- Контакти:
Монтираш хидравлична ръчна, и ще има ряз.vancata написа:От келешлък... да има рязка ръчна.. мисля, че се досещаш за какво
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО