Натягане на ръчна на фиеста мк4

Предно/задно окачване. Джанти и гуми. Кормилна уредба. Спирачна система.
Потребителски аватар
vancata
потребител
потребител
Регистриран: 23 май 2011, 15:54
Модел на автомобила: Fiesta 1.4 16v ZtecS mk4 1996г,
Fun серия.
Status: Извън линия

Натягане на ръчна на фиеста мк4

Мнение от vancata » 07 юли 2013, 21:46

Привет колеги.
Нскоро ми смениха задните накладки на барабаните, принципно аз бих си ги сменил, но просто колата беше в мой роднина когато са изпаднали челюстите в барабана. Както и да е сменили са му един нов пиньон и нови накладки отзад на барабана, но за това пък ръчната спря да хваща. Преди си хващаше добре сега я няма никаква. По усет задните спирачки си ловят добре и на крик пробвахме работят спирачките, но нямам ръчна.

Въпрост ми е да пробвам ли да натегна жилото от вътре? Видях, че долу под кожуха на ръчният лост има винт с който мога да натягам жилото. Да пробвам ли от там или от някъде другаде? Уж механизмът трябвало да се самонатяга и казали на моя роднина да натиска спирачка до дъно и ръчна заедно. Е натискал, цъкал... след това и аз натисках цъках и вече карам така 3 хил. километра предимно градско и така и не се натегна тази ръчна.

Та натягане на жилото от вътре ли ще ми препоръчате или да видя да не е клеасал самонатягащия механизъм?

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Re: Натягане на ръчна на фиеста мк4

Мнение от HACKO » 07 юли 2013, 23:47

Ей не се научиха тези "майстори" как се регулира ръчна на Форд. Отпускаш максимално жилото на ръчната спирачка, натискаш няколко пъти спирачката за да се саморегулират челюстите, най-добре да покараш 1ден така и чак тогава обтягаш жилото на ръчната и започва да хваща.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
vancata
потребител
потребител
Fun серия.

Мнение от vancata » 08 юли 2013, 06:26

Благодаря НАСКО, днес преди тръгване ще разхлабя жилото и довечера ще ходя на някой наклон и ще натягам, докато не почне да хваща на 3ти-4ти зъб добре. :D

edit: Сега и отзиви. Отпуснах гайката почти до края на резбата/шпилката. Карах около 3-4км с много спирачка, помпах на един баир, по равно, дърпах ръчни, натисках спирачки. Накрая натегнах гайката обратно по моя лична преценка, като тествах лоста през няколко врътки с тресчотката.

Резултата: На 3ти зъб държи на баири, а на 6ти направо пиля гуми. Нагласих го горе долу до 8ми зъб може да дигам лоста, според мен е добре и мен ме устройва. Като цяло сега ще наблюдявам да не съм пренатегнал много и да почне да грее отзад барабан, че едни лагери не са малко пари :D

Поздрави и благодарности на колегата НАСКО.

Потребителски аватар
bateto_toshko
потребител
потребител
Регистриран: 01 юни 2008, 16:57
Модел на автомобила: Fiesta 1.4 Ghia '96
(Zetec-SE,16V, 90PS)

Мнение от bateto_toshko » 10 юли 2013, 05:53

Оказа се , че освен да не ти държи ръчната от неправилно регулиране го има и другия вариант -блокиране на челюстите..Реших да се правя на примерен и да мина през сервиз за регулиране на ръчната преди да отида на Годишен преглед. Така ми я регулираха , че на прегледа като опънах докрай ми блокираха задните спирачки.След като отидох в сервиз с кадърни хора ,ми я регулираха за 10 мин , без лудо помпане на баири , а по метода който Наско каза.Само дето вече разглобихме барабаните(Не ме питай как стигнах до сервиза)
След това ръчната хващаше на 2 зъб вече(аз така исках).Дори и сега когато колата е почти разглобена на части още си държи на 2 зъб :mrgreen:
сърцето ми обича форд мустанг , а джоба фиеста :mrgreen:
Една кола не може да се оправи докато не се счупи

Потребителски аватар
vancata
потребител
потребител
Fun серия.

Мнение от vancata » 10 юли 2013, 23:28

bateto_toshko написа:Оказа се , че освен да не ти държи ръчната от неправилно регулиране го има и другия вариант -блокиране на челюстите..Реших да се правя на примерен и да мина през сервиз за регулиране на ръчната преди да отида на Годишен преглед. Така ми я регулираха , че на прегледа като опънах докрай ми блокираха задните спирачки.След като отидох в сервиз с кадърни хора ,ми я регулираха за 10 мин , без лудо помпане на баири , а по метода който Наско каза.Само дето вече разглобихме барабаните(Не ме питай как стигнах до сервиза)
След това ръчната хващаше на 2 зъб вече(аз така исках).Дори и сега когато колата е почти разглобена на части още си държи на 2 зъб :mrgreen:
Е аз доста си помпах защото този ден имах такъв път през такива отсечки с наклони и реших и там да понатискам. За сега нямам оплаквания, другата седмица съм на технически :D Надявам се да не се повтори твоята история. Иначе и моята талига е тръгнала към разчастване, ръждива е доста и ще я покарам още така година (да не се заричам).

Потребителски аватар
vancata
потребител
потребител
Fun серия.

Мнение от vancata » 12 юли 2013, 20:03

Пф днес след 30км извънградско реших да пипна барабаните и се оказа, че дясна гума грее. Явно съм я понатегнал в повече. Развих я и сега ще я направя да хваща от 4ти зъб. :D Голяма игра си е, но явно без крика и да въртя гумата докато е на ръчна няма да мина.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 13 юли 2013, 00:13

Абе, не ги натягайте толкова тези ръчни! Защо ти е да хваща още на 3тия зъб, при положение, че и на Шести Седми пак ще ти върши работа?
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
vancata
потребител
потребител
Fun серия.

Мнение от vancata » 13 юли 2013, 09:34

HACKO написа:Абе, не ги натягайте толкова тези ръчни! Защо ти е да хваща още на 3тия зъб, при положение, че и на Шести Седми пак ще ти върши работа?
От келешлък... да има рязка ръчна.. мисля, че се досещаш за какво :D

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 13 юли 2013, 11:00

vancata написа:От келешлък... да има рязка ръчна.. мисля, че се досещаш за какво :D
Монтираш хидравлична ръчна, и ще има ряз.Изображение
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО

Отговори

Върни се в “ХОДОВА ЧАСТ”