Джанти и гуми - Въпрос

Предно/задно окачване. Джанти и гуми. Кормилна уредба. Спирачна система.
cnupo
потребител
потребител
Регистриран: 27 юли 2015, 13:21
Модел на автомобила: Ford Focus MK1 2001
Status: Извън линия

Джанти и гуми - Въпрос

Мнение от cnupo » 17 сеп 2015, 13:58

Здравейте,
Предстои ми взимане на джанти и гуми за замината. В момента съм с оригиналните джанти на Ford ( Карам Ford Focus 2001година.) 15 инча с гуми 195/60/15.
За зимате съм харесал същия размер гуми, като се колебая между GF Goodrich и Firestone.
Въпросите са ми следните ... Трябва ли зимните гуми да са по малки ( не 195, а примерно 185) и трябва ли те да са с различни ширина отпред и отзад?
За джантите ... Има ли съвместими джанти от други марки автомобили, които да стават на Фокус ( всички с 4х108 ли стават или трябва да се гледат и други параметри? ).
Благодаря.

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител
Регистриран: 17 май 2010, 16:42
Модел на автомобила: Ford

Re: Джанти и гуми - Въпрос

Мнение от martin1977 » 17 сеп 2015, 16:17

Може да вземеш за зимата 185/65/15 - малко по-тесни и по-високи са, но не виждам причина да го правиш, така че вземи си стандартния размер 195/60/15. Ако говорим за нови гуми - и двете марки които описваш, са среден клас - ще ти вършат работа. Ако са втора употреба - гледай за дефекти, балони, неравномерно износване и др. проблеми - колкото по-нов ДОТ и по-мек каучук - толкова по-добре. За зимата е важна и дълбочината на грайфера.
За джантите - само 4х108 не ти върши работа като информация. Важно е ЕТ да е между 35 и 52,5 - не повече и не по-малко. Централния отвор да е по-голям или равен на 63,3мм - ако е по-голям слагаш втулки, но ако е по-малък - нищо не можеш да направиш. Задължително за алуминиеви джанти гайки с въртящ конус.

Потребителски аватар
dragonn2
потребител
потребител
Регистриран: 10 ное 2014, 12:09
Модел на автомобила: 2001 Ford Focus 1.6 16v / 2007 Ford Fusion 1.6 16v / 2004 Toyota RAV4 D4D
Контакти:

Мнение от dragonn2 » 02 окт 2015, 11:12

Няма никакъв проблем да сложиш за зимни 185/65/15, аз също съм с такива зимни.
По принцип колкото е по-тясна гумата толкова натиска върху еденица площ е по-голям, затова се предпочита по тесни гуми за зимните. Обаче разликата между 185 и 195 не толкова съществена, затова е по-скоро въпрос на вкус/средства. Според мен по-добре гледай да е нова гумата, пък след това размера .
ИзображениеИзображение

teh_policer
потребител
потребител
Регистриран: 27 ное 2014, 15:52
Модел на автомобила: Focus

Мнение от teh_policer » 14 окт 2015, 14:19

Аз да повдигна малко темата.
Лети джанти със следните параметри дали ще станат на Фокус МК1 1.6 бензин ?

14 x 6.5J
PCD: 4X108
Offset: ET36.5

Оригинални фордофски са и са карани на Ескорт така, че би трябвало централния отвор да е 63.3 мм. Допълнително ще проверя
В момента имам 14-ки железни джанти, но едната задна е малко крива, а гумите са чисто нови на един сезон и малко над 3к километра пробег Vredestain Snowtrack 3 и не ми се махат. Така и така ще сменям джанта (тоест ще сложа най-малко 2 в комплект) направо да сложа едни лети и готово :)

Потребителски аватар
Felis Concolor
потребител
потребител
Регистриран: 21 мар 2015, 21:28
Модел на автомобила: Ford Puma 1.6 2001

Мнение от Felis Concolor » 14 окт 2015, 22:26

cnupo написа:...гуми 195/60/15...Трябва ли зимните гуми да са по малки ( не 195, а примерно 185) и трябва ли те да са с различни ширина отпред и отзад?..
Когато бях с летни гуми 195/60/15 (Астра-та стандартно), зимните ми бяха 175/70/14. Принципно има такова правило - отиваш ли 1 цол надолу, сваляш широчината с 20, вдигаш височината с 10. По въпроса дали "трябва да са по-малки" - ЗАВИСИ:
- плюсът е, че обикновено по-малката гума е по-евтина, генерира по-малко или съпоставимо с това на лятната сума съпротивление при търкаляне (заради по-малката контактна площ), бордът е по-висок (т.е., по-добре пази джантата от пътни "изненади"), а под калниците има място за повечко мокър сняг, т.е., една идея по-отложено ще забуксуваш на непочистен път;
- минусът е, че по-малката контактна площ означава и по-малко сцепление, а това при определени обстоятелства (черен лед) е недостатък.
По въпроса дали трябва да има различно широки гуми на двете оси - НЕ! Това е за Ф1 и за драг-гонките, при гражданските автомобили е горе-долу като да обуеш обувки с два различни номера - може и да вървиш, но ще изглеждаш като идиот, а практическата полза е съмнителна или откровено никаква.

П.П.
Изразеното мнение е лично и не бива да служи като постулат.
"Идеите сами по себе си са безценни, но и най-добрата идея си остава гола идея, ако не я материализираш, защото иначе всеки може да дава идеи" (Хенри Форд)

honte
потребител
потребител
Регистриран: 12 май 2016, 12:08
Модел на автомобила: Fiesta MK3 1.1i

Мнение от honte » 12 май 2016, 12:34

За да не отварям нова тема, да си задам тук лаическите въпроси:

В момента автомобила е с 14" алуминиеви джанти Ford Fiesta 14" Inch Alloy Wheel 96FB-AB 5.5Jx14H2 E-43.5 и гуми 185/55 R14. Мога ли на същите джанти да сложа 185/65 R14?

И по-важния въпрос... Мога ли, на Fiesta MK3 1.1i, да съм на предните, задвижващи колела със 185/55, а на задните със 185/65?

Има ли нещо специфично, рисково, нуждаещо се от специално внимание?

Потребителски аватар
addition
потребител
потребител
Регистриран: 14 ное 2007, 17:35
Модел на автомобила: Focus C-Max 2.0 TDCI '04 Ghia

Мнение от addition » 12 май 2016, 13:31

По първия въпрос - можеш.
По втория - изпитвал съм го на гърба си на служебна кола: при натискане на спирачка предните колела спират различно от задните и колата става нестабилна. Но не много.

Отговори

Върни се в “ХОДОВА ЧАСТ”