Проблем с осветлението на електронния брояч на км. - Фокус

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
IRISH
потребител
потребител
Регистриран: 09 окт 2007, 10:31
Модел на автомобила: Ford Focus 1.4 Zetec Sedan 2002
Status: Извън линия

Проблем с осветлението на електронния брояч на км. - Фокус

Мнение от IRISH » 09 окт 2007, 12:39

Здравейте,

Надявам се да намеря решение за един дребен проблем на моя Фокус - по-скоро е дразнещ. От известно време се изгуби осветлението на цифровия дисплей на изминатите километри- на брояча. Когато се случи първият път, тупнах с ръка таблото:) и се оправи, но след няколко дни отново изгасна. Пак опитах и светна, но премигваше и изгасна накрая. Не знам дали е лош контакт или изгорял компонент(не знам всъщност дали е крушка или светодиод)- в МП също не бяха сигурни какъв е компонента... Така и не видях описание на подобен проблем във форумите. Предварително благодаря за всяко мнение по въпроса!

Потребителски аватар
mrdds
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium

Мнение от mrdds » 09 окт 2007, 12:53

дислплея е обикновен с подсветка между двете стъкла.Най честата практика е осветление с диоди,но има и такива с дисплейни лампи.
Ако е с диоди(предполагам,че е така)те са два и са от двете страни на дисплея,като са навряни между двете стъкла на дисплея.Сваляш таблото с 3 болта се сваля-много е лесно.Обръщаш отзад и снимаш дисплея,той е на самата платка запоен.Пусни снимки да ти кажа с какво осветление е.
Ако си имаш малко познания от тези елементи и практика с поялника ще се справиш сам.Елементите на дисплея(стъкло,дисплей,бяла лента,огледално стълко)са залепени със силикон от този черния-или някакво подобно лепило.Остъргваш го внимателно и отваряш.
Ако е с лампи тогава работата се оказва малко трудна.Такива лампи трудно се намират,аз лично търсих за един дисплей за касетофон и накрая побългарих с диоди.Но 99% съм сигурен че са светодиодни.

Потребителски аватар
debug
потребител
потребител
Регистриран: 07 фев 2007, 01:29
Модел на автомобила: триврат Focus Zetec 2.0 99г; Mazda 626 GC купе 84г.; BMW E36 96г.

Мнение от debug » 09 окт 2007, 19:48

Спокойно, колега :wink: С лампи е и ги има по бензиностанциите. Просто свали таблото и подмени крушката, сваляш я с пластмасовата фасунга, и после я измъкваш от фасунгата. Най-лесно става като я избуташ с нещо тънко през отворчето на задната страна на фасунгата. А коя е крушката лесно ще се ориентираш - трябва да се пада отзад на километража точно срещу въпросното дисплейче.
Успех!
Изображение

Изображение

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”