Датчик за температура

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
jijibu
потребител
потребител
Регистриран: 17 май 2005, 16:37
Модел на автомобила: Kozlodui
Status: Извън линия

Датчик за температура

Мнение от jijibu » 25 май 2005, 10:40

Здравейте!
Имам проблем с датчика за температура на мотора(този за прибора на таблото).Едва едва влиза в сектор (нормал),смених термостата щото си мислех че той е проблемен ама .....промяна няма.На всичкото отгоре не мога да намеря къде се намира този датчик.Моля ви ако някой знае къде се намира поне,еле ако пък знаете колко му е съпротивлението при различни температури........ще е супеер.Мондеото е 1993 година 1,8 бензин

aaleks
потребител
потребител
Регистриран: 29 яну 2005, 12:06
Модел на автомобила: Мондео 1.8 TD 94'
Контакти:

Мнение от aaleks » 25 май 2005, 19:20

И при мен е така, седи на N или O и много рядко при нотоварване към R. Мисля, че е нормално /лично мнение/.
Небойте се роби Спартак е с вас!

Любо
Администратор
Администратор
Регистриран: 01 ное 2005, 13:48
Модел на автомобила: Мондео 2,0i; 107kW, 2006г.
Ford Ka 1,3 DuraTec 51kW 2003г.
Контакти:

Мнение от Любо » 26 май 2005, 11:59

И при мен беше така до преди зимата, тогава смених антифриза (в МП поръчах си оранжев, а те ми сипаха син - и за син си платих де - 3,??лв./л, но това е друга тема). След смяната си влиза в нормалното. Но горе долу от тогава карам и по по-дълъг маршрут (навартам около 30км сутрин и толкова вечер). Та горе-долу за 10-15 минути каране в София стрелката влиза в НОРМАЛ и след още 5 застава вертикално.

Та с две думи по моему нямаш проблем, просто караш на по-къси разтояния :)

П.П. Ако не си сменял антифриза близките 2-3 години (или не си сигурен, че е сменян) го смени.

jijibu
потребител
потребител

Мнение от jijibu » 27 май 2005, 08:03

За алекс- мисля че не е нормално,до скоро карах сиера и имаше същия проблем,след като смених датчика и то с такъв от мотопфое се оправи и стрелката се установява в средата на сектора "нормал" а и всички аналогови измерителни прибори показват вярна стоиноср в средната третина от скалата.

jijibu
потребител
потребител

Мнение от jijibu » 27 май 2005, 08:08

За Любо-карам по над 100 км преходи и не се качва повече от N дори по зле става след като отвори термостата слиза към долната чертичка на сектора.Преди със стария антифриз бе същото,сега съм с вода и е все тая.Не мисля че вида на охлаждащия влуид би повлияло на показанието на температурата.А антифтиза го смених щото имаше проблем с една протрита тръба по сливната тръба от парното и изтичаше от там.Кажете знаете ли къде се намира датчика?

Потребителски аватар
komarov
потребител
потребител
Регистриран: 16 мар 2005, 17:21
Модел на автомобила: Mondeo 1.8 16v Ghia 1998г.

Мнение от komarov » 28 май 2005, 16:58

и аз имам същия проблем, смених термостата защото мислех че е от него ама стрелката пак едва помръдва от нулата, а колата си загрява. Ако някой знае кой датчик трябва да се смени и къде се намира по двигателя да помага

Потребителски аватар
demiro
потребител
потребител
Регистриран: 17 мар 2005, 00:36
Модел на автомобила: голяма печка :)

Мнение от demiro » 06 юни 2005, 03:03

При мен стрелката стои по средата на скалата,а именно между R и M,но доколкото знам при мондео това си е характерна черта на датчика,наречете го ако искате БЪГ,тоест от 5 автомобила може на различни места да стои и на петте. В дебелите книги за модела пише че ако стрелката е в сектора НОРМАЛ - всичко е нормално,като карам с големи скорости или градско стига до А включва се вентилатора и пак застава на горното положение. А иначе датчика се намира на корпуса на термостата и умните хора съветват да не купуваме италиански такъв,защото нямали нищо общо с истината :lol:
Между другото зависи и кой с какъв термостат е,щото както знаем има за различни температури на отваряне на големият кръг.Та така де :?

Потребителски аватар
pepy1
Модератор
Модератор
Регистриран: 18 май 2005, 22:38
Модел на автомобила: бивш форд ескорт 1.6i 16v zetec Ghia Combi'96
бившо пежо 306 комби 1,9 ТД пак комби и Сеат ибиза 3 цилиндров 1.4 дизел
Контакти:

Мнение от pepy1 » 06 юни 2005, 20:11

при мен при каране по магистралата е преди средата а като карам градско е след средата значи има значение скоростта скоято караш както и разтоянието което изминаваш ако изминаваш по5км градско може и да не отлепи от 0
това са ми наблюденията от ескорта при мондеото трябва да е същото

PlamenJ
потребител
потребител
Регистриран: 31 май 2005, 17:06
Модел на автомобила: Ford Mondeo GLX, hatchback, 1994, 1.8, 115hp
Контакти:

Мнение от PlamenJ » 09 юни 2005, 11:39

аз имам подобен проблем с отчитането на температурата. Сменях термостат миналата есен и въпреки това стрелката си ходи към L на "NORMAL" след 15-20 мин градско каране, иначе по магистралата си стои вертикално. Зимата не беше проблем, ама сега като се стопли времето, тая работа може да ми докара някоя беля на главата. Мисля си, че датчика за температурата не е наред и ще го сменям. А тоя датчик се намира точно под термостата.

Изображение
Лесно се вижда - бронзовия чарк долу по средата на снимката.

p/n: 6193368 "Датчик т.", цена в Мото Пфое 33.82лв, това поне казва сайта им.
Тъй като снимката не е моя, ето адреса откъдето я взех. Там подробно е описано как се сменя датчика. http://www.btinternet.com/~madmole/HowD ... e%20Sender
jijibu успех ! :)
Сайта е на един англичанин, който е събрал доста полезна информация за Мондео МК1. http://www.btinternet.com/~madmole/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ford Mondeo GLX, hatchback, 1994, 1.8, 115hp

aaleks
потребител
потребител
Регистриран: 29 яну 2005, 12:06
Модел на автомобила: Мондео 1.8 TD 94'
Контакти:

Мнение от aaleks » 09 юни 2005, 22:12

Ако е дачкика няма проблем, двигателя си върви в норми но ти показва малко отклонение на скалата. Но ако е термостата не е добре, двигателя не е в норми/режим!
Небойте се роби Спартак е с вас!

Потребителски аватар
demiro
потребител
потребител

Мнение от demiro » 09 юни 2005, 23:03

Уважаеми PlamenJ,ще те помоля като смениш датчика,драсни два три реда във форума да разбера как се държи стрелката при новия в различните режими.А иначе и аз това си мислех,че ако предположим,че с термостата всичко е наред,колата няма да прегрее,колкото и да показва неверният датчик,даже вентилатора при това положение ще се включна по-рано от необходимото.
И при мен на градско бяга към А,макар че няма още такива жеги.
Мерси предварително за отзивчивостта/брей че сложна дума/ :lol: :lol:

jijibu
потребител
потребител

Мнение от jijibu » 21 юни 2005, 20:35

demiro написа:даже вентилатора при това положение ще се включна по-рано от необходимото.
/ :lol: :lol:
Вентилатора не ти се включва от този датчик а от другия дето е отгоре над термостата.При мен проблема се оказа не в датчика а в кабела и по точно буксата на кабела(лош контакт ) сега си стой точно по средата

PlamenJ
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от PlamenJ » 19 окт 2005, 17:11

Най-накрая го смених тоя датчик, че стария съвсем отказа. Докато се наканя обаче цяло лято мина demiro :?
Крайно време беше, щото стрелката спря да се движи съвсем. :o
Сега с новия датчик стрелката показва нормално и стои на "А" или "М", а когато иде до червения сектор, перката на вентилатора се включва.
Казаха ми че перката тръгва когато охладителната течност стигне температура 106 градуса :shock:
Сигурно е така..

Потребителски аватар
demiro
потребител
потребител

Мнение от demiro » 19 окт 2005, 18:05

То PlamenJ
А честито :)
:censur: мааму 106 градуса,ето още една причина да се кара с антифриз/било то и лятото/,щото ако е само с вода при 100 градуса и почва да кипи. На 106 би трябвало да се включва втората степен на кулера,а до колкото знам първата е на 100.
Както и да е,пиши по-подробно/ако не те затруднявам/ как се държи в резличните режими показалеца,на коя буква точно седи стрелката. Макар че вече изтървахме жегите за да си направя по подробни изводи за моя.А и колко франка чини тоя датчик? :)
Поздрави!
Изображение

Потребителски аватар
Brock
потребител
потребител
Регистриран: 15 фев 2005, 11:49
Модел на автомобила: Mondeo 1.6 16V - 94г. - комби АГУ
Контакти:

Мнение от Brock » 20 окт 2005, 10:00

demiro написа:То PlamenJ
... ако е само с вода при 100 градуса и почва да кипи...
А бе, не е точно така - при 100 градуса кипи при нормално атмосферно влияние, но в охлаждащата има налягане и температурата на кипене се покачва доста /един вид тенджера под налгане/ :P

:twisted:

Потребителски аватар
kujo
потребител
потребител
Регистриран: 20 яну 2005, 22:14
Модел на автомобила: Mondeo 2.0 EFi-16v 95" Combi

Мнение от kujo » 20 окт 2005, 17:07

Момчета, сменяйте датчика за температура и не чакайте съвсем да спре.
При мен се наложи да го сменям 2 пъти за 6 месеца. Първия път ми сложиха един втота употреба работещ ( стрелката стоеше на N - съвсем в началото и през най-топлите дни през лятото), сега като застудя съвсенм отказа.
Купих си нов за 17 лв. имаше и по-евтини 14.50 италиански но предпочетох този щото е внос от Германия.
Смених го и сега разбрах какво голямо влияние оказва на мотора.
Оборотите се стабилизираха, спестана да издава тенекиен звук при рязко ускорение и наи-важното разхода на бензин падна озезаемо.
То в книгите си пише, че компютъра от този датчик изчислява количеството бензин и предварението.
Това че не е оргинален не ме притеснява защото по същество този датчик е термосъпротивление, което е стандартно и производителя го влага в корпус с търговската си марка.

Потребителски аватар
demiro
потребител
потребител

Мнение от demiro » 20 окт 2005, 18:08

То Brock
Да беше цензурирал втората дума,а то първата дето я бях написал си е композитор :P :P Съгласих се за тенджерата :evil:

То kujo
Долният датчик на термостата е само за показомера,а компа взема данни от горният/поправи ме ако греша/.И как се движи по НОРМАЛа сега новият в различните режими? :roll:
Поздрави!
Изображение

PlamenJ
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от PlamenJ » 20 окт 2005, 18:53

demiro, право казваш, че от горния датчик зависят повече неща, а не само как да мърда една стрелка на таблото :)
Аз този дето го смених (долния) го взех от МотоПфое за да съм сигурен, че няма измама. Малко повече пари струва разбира се :) :). Ще погледна утре фактурата, ама беше някъде 33 лв, щото освен нея взех и масло 5W30 и не помня точната цифра.
Ще го наблюдавам как се държи по време на работа и ще споделя пак.

А за важния, който е отгоре, в Haynes *00106* пише следното:

Coolant temperature sensor
Resistance:
At -40°C . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 860.0 to 900.0 kilohms
At 20°C . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35.0 to 40.0 kilohms
At 100°C . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1.9 to 2.5 kilohms
At 120°C . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1.0 to 1.3 kilohms

така че ако съпротивлението му е в тия граници при дадената температура, значи - "не бойте се деца" .... поне той е здрав :)

Потребителски аватар
kujo
потребител
потребител
Регистриран: 20 яну 2005, 22:14
Модел на автомобила: Mondeo 2.0 EFi-16v 95" Combi

Мнение от kujo » 20 окт 2005, 20:37

Пояснявам !
Горния датяик е само за релето на вентилатора.
За проба , ако се изключи принудително вентилатора трябва да заработи.
Долния датчик е за компютъра и уреда на таблото.
За проба ако се изключи стрелката на таблото е в крайно лява положение.
И в двата случая двигателя ще работи.

Потребителски аватар
demiro
потребител
потребител

Мнение от demiro » 20 окт 2005, 22:37

То kujo
Нямам "Хайнес" но като гледам по-горе поста на PlamenJ
Coolant temperature sensor
се убеждавам че си напълно прав,защото това преведено нали означава вентилаторен температурен сензор

То PlamenJ
Мерси за инфото,ще съм ти благодарен за това:
Ще го наблюдавам как се държи по време на работа и ще споделя пак.
Изображение

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”