проблем с разпределението на въздуха в купето на МОНДЕО-то

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
Потребителски аватар
terminatora68
потребител
потребител
Регистриран: 11 юни 2008, 08:41
Модел на автомобила: ford-mondeo
Status: Извън линия

проблем с разпределението на въздуха в купето на МОНДЕО-то

Мнение от terminatora68 » 11 юни 2008, 09:00

Здравейте.Имам проблем с разпределението на вътрешния въздух в купето на Форд-мондео 2.0 1994г (автомобила е с климатроник).Надявам се да помогнете. За какво става дума:От известно време вентилатора в купето духа само в предното стъкло на автомобила ,зимата духа топло право в очите а краката ми замръзват.Къде е проблема и има ли начин за отстраняване?

фук-фук
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2008, 09:19
Модел на автомобила: Ford Mondeo MK2 96г
Sedan 1.8i Zetec-E

Re: проблем с разпределението на въздуха в купето на МОНДЕО-то

Мнение от фук-фук » 11 юни 2008, 11:14

Въздухът се разпределя от двата превключватела: за оборотите на вентилатора и насочващия превключвател. Превключването става чрез вакуум, като тези превключватели запушват и отпушват маркучетата с вакуумите така, че да се отварят и затварят съответните клапи. Вариантите са:
1. Прекъснат е централният въздуховод (може да погледнеш зад двигателя някъде дали не се е измъкнал)
2. Прокъсан е някой от разпределящите маркучи (дано да не е) - трябва да се отвори таблото.
3. Развалил се е някой от споменатите по-горе превключватели - пак се отваря таблото.
Като гасиш двигателя на колата - ослушай се дали след това откъм превключвателите не се чува съскане в продължение на 2-3 секунди. Наслушай се няколко пъти за да си сигурен. Ако не се чува нищичко, вероятно изобщо не постъпва вакуум.
Абе що гори толкова много тоя Ford бе?!? Щото много върви ли?

Потребителски аватар
terminatora68
потребител
потребител

Мнение от terminatora68 » 11 юни 2008, 21:07

Здравей,току що прочетох отговора ти,веднага включих мондео-то и угасих след 2-3 минути,заслушах се...съскане НЯМА.Май работата отива на сваляне на таблото,а точно това най ме притеснява.Но проблема трябва да бъде отстранен иначе през зимата ушите ще ми горят от жега а краката замръзнали.
Ако има и други с такъв проблем ,нека пишат как са го отстранили и колко струва ремонта.

Потребителски аватар
Атанас
потребител
потребител
Регистриран: 18 окт 2006, 15:36
Модел на автомобила: Mondeo MK2 1.8TDI в сърцето ми
Mondeo MK3 2.2TDCI

Мнение от Атанас » 11 юни 2008, 21:30

От къде си?
Колегата по-горе много правилно е описал какво трябва да се провери.
Питам, защото преди време си бях купил работещ ключ, който не става за моето, но съм 99% сигурен, че ще стане за твоето. Ако си от София нямам нищо против да ти го дам да пробваш, и ако стане да черпиш една бира :D
При МК2 вакуума се управлява от самия ключ, при МК1 ключа управлява ле. магнитни клапани, които управляват вакуума. В този смисъл проблема може да не е от ключа, а от въпросните клапани.
Като запалиш колата чуваш ли движението на клапата, която определя дали системата ще взима въздух отвън или от купето? При мен това движение се чува.
Свалянето на централна конзола е малко досадна работа. В тази тема: http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... 66&t=14436" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; съм писал как става работата. Темата е за МК2, но и за МК1 трябва да е същото

Потребителски аватар
terminatora68
потребител
потребител

Мнение от terminatora68 » 11 юни 2008, 22:20

Това е панела за управление на климатроника. Когато гася автомобила се чува че затваря (или отваря)само клапата за външен въздух.Никакви други съскания не се чуват.Атанас,не съм сигурен че превключвателя който ми предлагаш ,ще стане за моя модел.
url=http://picbg.net/img.php?file=ef58e1d7439cb7c5.JPG]Изображение[/url]
Последна промяна от terminatora68 на 12 юни 2008, 09:25, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Атанас
потребител
потребител
Регистриран: 18 окт 2006, 15:36
Модел на автомобила: Mondeo MK2 1.8TDI в сърцето ми
Mondeo MK3 2.2TDCI

Мнение от Атанас » 12 юни 2008, 09:14

Аз си мислех, че е стандартен климатроник. Твоя е поставян допълнително...
Щом клапата се мести значи (според мен) не ти е прекъснат или спукан маркуча, по който "идва" вакуум от двигателя.
Сваляй централната конзола и виж за какво става въпрос. Управлението не е чак толкова сложно. С малко желание и усет ще откриеш проблема.

Успех!

п.п.
някъде имах принципни схеми на климатика - управление на вакууми, клапи и т.н. Ако ги намеря ще ти ги пратя

Потребителски аватар
terminatora68
потребител
потребител

Мнение от terminatora68 » 12 юни 2008, 09:24

Ще съм ти благодарен ако ми намериш тези схеми,защото къде ли не рових из нет-а и нищо не открих.

Потребителски аватар
debug
потребител
потребител
Регистриран: 07 фев 2007, 01:29
Модел на автомобила: триврат Focus Zetec 2.0 99г; Mazda 626 GC купе 84г.; BMW E36 96г.

Мнение от debug » 12 юни 2008, 09:46

Ровите из нета, а не гледате какво има във форума... *00124* http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?f=35&t=1086
Изображение

Изображение

Потребителски аватар
terminatora68
потребител
потребител

Мнение от terminatora68 » 12 юни 2008, 12:20

debug,в момента свалям от датата ''TIS'' дано намеря точно схемата която ми трябва.М/у другото ,имам много хубава книжка ,,Ремонт ,обслужване и експлоатация'' на FORD- mondeo 11/1992 d0 11/2000г от H.R.Etzold,но в нея не откривам схемата на климатроника.дано тази от датата ми свърши работа.Благодаря.

Потребителски аватар
demiro
потребител
потребител
Регистриран: 17 мар 2005, 00:36
Модел на автомобила: голяма печка :)

Мнение от demiro » 12 юни 2008, 14:24

То схема има,въпрос дали ще свърши работа,че и при мен се прееб@аха нещо духалките.Гледах,гледах зад ДВГто всички маркучи са си на място,да ама ми дуа само от предното джам :D:

ЦЪК ТЕ ТУКА ТЕ
Изображение

Потребителски аватар
terminatora68
потребител
потребител

Мнение от terminatora68 » 12 юни 2008, 14:41

свалих от дататаTIS-A ,всичко има ,дадени са схеми,показано е кое къде е и как се демонтира.страшно е удобна.със сигурност ще ми помогне.единственото което ме забавя е че всичко е на англииски и все трябва да търся речника.

Потребителски аватар
terminatora68
потребител
потребител

Мнение от terminatora68 » 18 юни 2008, 01:57

Най -после отстраних проблема с вентилацията в купето.Оказа се че са изгоряли 4-те вакум -клапана за разпределението на въздуха .Оригинални в Мото-Пфое струват 60лв за бройка,но в централния склад имало само 2 броя.В никой магазин обаче не ги предлагат като резервна част.Така че се разтършувах по моргите и единствено там открих 4 клапана подобни на моите но от различни марки автомобили(2 са от Тойота а другите 2 не можах да ги идентифицирам).Разликата е че трябваше да се пробиват нови дупки на шасито където са закрепени оригиналните,но с малко творчество от страна на майстора всичко е ОК.Цената на този ремонт:100 за клапанчетата и 20 лв за работа.

П.П По късно ще кача и снимки за да се види къде се намират клапаните и как се демонтират .

Потребителски аватар
demiro
потребител
потребител
Регистриран: 17 мар 2005, 00:36
Модел на автомобила: голяма печка :)

Мнение от demiro » 18 юни 2008, 09:40

А така,чакаме с нетърпение снимките!
Изображение

Отговори