зарежда 14,5волта
- plamenford
- потребител 
- Регистриран: 01 юни 2006, 17:22
- Модел на автомобила: ford mondeo 1.8TDI
- Status: Извън линия
зарежда 14,5волта
Става дума за мондео 1 8тд 94г.Динамото зарежда 14,5волта,а като запаля колата акомулатора започва да кипи.ходих на майстор за акомулатори замери зареждането и каза че всичко е добре да си сменя акомулатора защото ми бил заминал.Днес си купих нов акумолатор,слагам го на колата и като я запаля и новия започва да бълбука.отидох до едни майстори които се занимават с алтернатори,събраха се трима и се чудят и се маят такова нещо не са виждали.Динамото не презарежда а акомулатора кипи.дайте съвет ако някой е патил от това

http://plamengolf.data.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
[img]http://store3.data.bg/plamengolf/DSC01834.JPG
[/img]
[/img]
- isoiso
- потребител 
- Регистриран: 08 яну 2007, 19:15
- Модел на автомобила: Mondeo MK2 1.8 zetec 98г
Re: зарежда 14,5волта
Нормално е динамото зарежда по книга 14,464 а това че бълбука при зареждане - отиди в някое зарядно за акумулатори - всички бълбукат и вътре не се диша  не се шашкай. Ако кипи нещо фрапиращо вече намери някой да ти види тоците!
  не се шашкай. Ако кипи нещо фрапиращо вече намери някой да ти види тоците!

не се шашкай. Ако кипи нещо фрапиращо вече намери някой да ти види тоците!
  не се шашкай. Ако кипи нещо фрапиращо вече намери някой да ти види тоците!- plamenford
- потребител 
стария акомулатор направо ври,а новия балбука лекичко.Май не е нормално като запалиш и веднага да започне да ври,при положение че алтернатора зарежда нормално.

[/img]
[/img]
- isoiso
- потребител 
- Регистриран: 08 яну 2007, 19:15
- Модел на автомобила: Mondeo MK2 1.8 zetec 98г
Това по памет ти го казвам, не съм специалист. Според мен няма нищо тревожно, ама не пречи да се допиташ до някой( ама гледай да е компетентен, не само да те хвърлят на черешата разни всезнайковци)  >:D<:

- nikolovvd
- потребител 
- Регистриран: 15 май 2006, 16:18
- Модел на автомобила: Mitsubishi X
Ако имаш някой познат в сервиз за телевизори и с осцилоскоп, помоли го да видите колко е прав правия ток към акумулатора. Лично съм виждал до 600 V пикове на един Москвич, но няма гаранция при определени обстоятелства и при теб да има повишено напрежение. Виж си провери гъстотата на разтвора (на електролита) в стария акумулатор. Устроуството - денсиметър се продава в OMV и Лукойл и струва около 3 лв. мисля, но цената е от миналата година.

- plamenford
- потребител 
днес ходих на ул.Антим 1 при едни жичкаджий занимават се само със стартери и алтернатори и те казаха че било нормално в тези жеги така да кипи акомулатора.Зареждането за тях е добро/14,5волта/и казаха да си карам така и да не се притеснявам.

[/img]
[/img]
- зуница
- потребител 
- Регистриран: 29 юни 2007, 23:04
- Модел на автомобила: ФОКУС 2.0 ГАЗ-БЕНЗИН 
 2008г.
Колега, 14.5 V трудно биха накарали здрав акумулатор да кипне.Кипенето е признак на голям заряден ток.Можеш да го получиш само при високо зарядно напрежение , или силно разреден акумулатор. За да разделиш проблема ,ти предлагам следното: Постави акумулатора на зарядно устроиство .Зарядния ток е не по-вече от 10% от номиналния на 
акумулатора и постепенно спада.При по-голям ток който не спада във времето имаш кипене и проблем в акумулатора.
Ако можеш виж дали всички клетки кипят,ако някоя не кипи - дала е на късо. За другите остава повишено напрежение ,презареждат се и кипят.Ако всички клетки кипят еднакво и след няколко часа кипенето спре ,а напрежението наближи 14V насочи вниманието си към алтернатора .Там нещата са по-сложни .Поне ще знаеш къде е проблема.

акумулатора и постепенно спада.При по-голям ток който не спада във времето имаш кипене и проблем в акумулатора.
Ако можеш виж дали всички клетки кипят,ако някоя не кипи - дала е на късо. За другите остава повишено напрежение ,презареждат се и кипят.Ако всички клетки кипят еднакво и след няколко часа кипенето спре ,а напрежението наближи 14V насочи вниманието си към алтернатора .Там нещата са по-сложни .Поне ще знаеш къде е проблема.
Не казвай "Хоп!" преди да си скочил!
						- 
				Edinuser
- Потребител 
- Регистриран: 05 авг 2007, 16:35
- Модел на автомобила: Ford Mondeo Ghia 2.0i 16v 93г.
Максималното напрежение на напълно зареден акумулатор без товар е 14.4 V (2.4 V на клетка).Така че е нормално да имаш 14.5V на алтернатора.Ако си обърнал внимание малките крушки по осветлението таблото ако са оригинални пише 14.4V а не 12V.
Аз ако не карам колата 1 месец и нагоре задължително си зареждам акумулатора на зарядно с с ток 5-7% от капацитета (моят е 62 Ah - с 4A) зарядното ни е автоматично и изкл. когато акумулатора стигне 14.4V на празен ход. Правя това защото автомобила няма регулиране на зарядният ток и той може да стигне високи стойности - като резултат се получава загряване, кипене ... и се съкращава живота на акумулатора.

Аз ако не карам колата 1 месец и нагоре задължително си зареждам акумулатора на зарядно с с ток 5-7% от капацитета (моят е 62 Ah - с 4A) зарядното ни е автоматично и изкл. когато акумулатора стигне 14.4V на празен ход. Правя това защото автомобила няма регулиране на зарядният ток и той може да стигне високи стойности - като резултат се получава загряване, кипене ... и се съкращава живота на акумулатора.
- stoy@n
- потребител 
- Регистриран: 22 авг 2008, 08:07
- Модел на автомобила: Galaxy,2.0, DOHC ,115Hp 1999
 Daihatsu Cuore 1.0 12V,AT,58Hp 2003
Колега не съм голям специалист но на генератора(алтернатора)където са четките има една"джаджа" която върши работата на регулатор....Edinuser написа:Максималното напрежение на напълно зареден акумулатор без товар е 14.4 V (2.4 V на клетка).Така че е нормално да имаш 14.5V на алтернатора.Ако си обърнал внимание малките крушки по осветлението таблото ако са оригинални пише 14.4V а не 12V.

- 
				Edinuser
- Потребител 
- Регистриран: 05 авг 2007, 16:35
- Модел на автомобила: Ford Mondeo Ghia 2.0i 16v 93г.
Тя регулира напрежението алтернатора да бъде 14.4V независимо от оборотите и натоварването, а не зарядния ток на акумулатора до колкото знам.stoy@n написа:...
Колега не съм голям специалист но на генератора(алтернатора)където са четките има една"джаджа" която върши работата на регулатор....
- msotiroff
- потребител 
- Регистриран: 30 мар 2007, 21:30
- Модел на автомобила: Ford Galaxy 1,9 TDI
 Ford Mondeo 1,8 TD
Мойта кола откакто я имам зарежда на 14,6 пък акумулатора не е кипял до сега... въпреки че е 8-годишен 
Значи 14,5 V не е прекалено много

Значи 14,5 V не е прекалено много

Същността на човешката личност може да се оприличи на дроб, 
където в числителя стои оценката на обществото за личността, а в знаменателя - самооценката й.
Така колкото повече знаменателя клони към безкрайност, толкова повече дробта клони към нула.
						където в числителя стои оценката на обществото за личността, а в знаменателя - самооценката й.
Така колкото повече знаменателя клони към безкрайност, толкова повече дробта клони към нула.