Светва ми лампа на ABS и ръчната спирачка
- NoBody85
- потребител
- Регистриран: 01 яну 2008, 21:09
- Модел на автомобила: Mondeo
- Контакти:
- Status: Извън линия
Re: Светва ми лампа на ABS и ръчната спирачка
На мен този проблем ми го прави когато сложа резервната гума която е различен цолаж.Наскоро пуках гума и се наложи да си сложа 14-ката резервна ,а всички останали са 15-ки.Като карах с 120 ми светеха,после като намилих на градското изгаснаха и след като си оправих гумата нямаше никакви проблеми.
Дано да съм бил полезен >:D<:
Дано да съм бил полезен >:D<:
- gero_records
- потребител
- Регистриран: 17 юли 2008, 23:43
- Модел на автомобила: LANCIA DELTA 2 ,1.9TD,HPE
Стигнах до извода,че всичко е от гумите.Само не мога да си обясня,защо след като със 15-ките (те бяха 215/60/15) ми светваше,а сега със 16-ките (225/50/16) не ми светва.
-
- потребител
- Регистриран: 18 ное 2008, 13:49
- Модел на автомобила: ford eskort 1,6 16v
колеги проблема ви наи вероятно е в дачиците на abs-a намират се от задната страна на главината.минажа кабелче зака4ено кам макферсона и опира то4но там зад главината на един назъбен венец проверете дали някои кабел не се е отка4ил или прекаснал и на 4етирите колела ако са с дискови спира4ки.
- gero_records
- потребител
Аз лично отзад съм с барабани,но има такива кабели.Незнам обаче за какво са.Влизат в барабана отзадната страна,но вътре кабели не се виждат.Между другото искам да попитам и как да си натегна ръчната спирачка.
- samsung_bg
- потребител
- Регистриран: 24 сеп 2006, 13:51
- Модел на автомобила: Fiesta MK4 FUN 1.4 16V 90PS Zetec-S FHA '96г
Как за какво, ами за ABS-а са. Дали барабани, дали дискове датчици трябват и на четирите колела.gero_records написа:Аз лично отзад съм с барабани,но има такива кабели.Незнам обаче за какво са.Влизат в барабана отзадната страна...

- gero_records
- потребител
Аз четох във книгата за Мондеотата,че освен ABS имало и няква друга система за стабилност във завойте.
- kriki
- потребител
- Регистриран: 18 ное 2008, 00:32
- Модел на автомобила: Mondeo МК2 97г. 1.6 Zetec
Здравеите напълно нормално е лампата на АБС-то да светва при различни гуми. Все пак това е система която следи скоростта на движение на всяко едно от колелата, а когато гумите са от различен размер те севъртят различно. Колкото е по голяма разликата в размера толкова е по голяма тя и във скоростите на въртене на колелата, тази разлика се увеличава и правопропорционално с увеличаването на скоростта. Съгласете се че за модула който следи тези скорости не е нормално предните гуми да се въртят с 170км/ч а задните примерно с 200км/ч. При това положение той си казва чакай малко тука има нещо гнило и святка лампата. Това важи с още по голяма сила ако автомобила има TC

-
- потребител
- Регистриран: 17 окт 2006, 18:30
- Модел на автомобила: Fiesta 1.25 Zetec 16V
205/60/15 имат обиколка 1969мм, а 215/50/15-1872мм. При скорост от 100км/ч, това ще рече, че първите се въртят с 843 об/мин, а вторите с 886 об/мин.gero_records написа: Преди бях с 205/60/15 отзад и 215/50/15 отпред.
Аз лично се съмнявам ABS систремата да реагира на толкова малки разлики (около 5%). Ако е чак толкова чувствителна, тя ще се изключва и при каране в завой, когато скоростта на левите и десните колела е също различна. Може би си наместил някой разхлабен кабел при смяната...но какво ли значение има щом сега е наред

Във форума всеки носи радост. Един на влизане, друг на излизане...
- gero_records
- потребител
абе стана 1 месец поне не ми е светвало нищо пък да чукам на дърво >:D<:
- stoy@n
- потребител
- Регистриран: 22 авг 2008, 08:07
- Модел на автомобила: Galaxy,2.0, DOHC ,115Hp 1999
Daihatsu Cuore 1.0 12V,AT,58Hp 2003 - Status: Извън линия
Имаш право в случая когато има разлика в размера в една или две гуми.Когато всички гуми са еднакви?!kriki написа:Здравеите напълно нормално е лампата на АБС-то да светва при различни гуми. Все пак това е система която следи скоростта на движение на всяко едно от колелата, а когато гумите са от различен размер те севъртят различно. Колкото е по голяма разликата в размера толкова е по голяма тя и във скоростите на въртене на колелата, тази разлика се увеличава и правопропорционално с увеличаването на скоростта. Съгласете се че за модула който следи тези скорости не е нормално предните гуми да се въртят с 170км/ч а задните примерно с 200км/ч. При това положение той си казва чакай малко тука има нещо гнило и святка лампата. Това важи с още по голяма сила ако автомобила има TC![]()
![]()
![]()
-
- потребител
- Регистриран: 21 окт 2010, 09:40
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 Ghia, Ford GALAXY 2.3
Темата е стара, но и аз ще допълня: откакто смених задните гуми с по големи от предните ми пресветва на около 110км/ч. Сега прочетох от какво е това. Е благодаря че сте го обяснили подробно - олекна ми. Сега ще потърся да уеднаквя гумите.
- S_C
- потребител
- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
4-те гуми задължително абсолютно еднакви,иначе шашкаш електрониката.
На първото Мондео АБС гривната имаше ако не бъркам 45 зъба.
360/45=8. T.e. отклонение от 8 градуса във въртенето ще даде разлика 1 зъб на гривната.
От 360 градуса 8 са 2 и нещо процента....Под 2,5...не ми се смята точно колко е....ама е много малко.На 3% разлика във въртенето на което и да е колело,таблото ще грее като коледна елха...
360/45=8. T.e. отклонение от 8 градуса във въртенето ще даде разлика 1 зъб на гривната.
От 360 градуса 8 са 2 и нещо процента....Под 2,5...не ми се смята точно колко е....ама е много малко.На 3% разлика във въртенето на което и да е колело,таблото ще грее като коледна елха...
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!
-
- потребител
Здравей S_C!S_C написа:4-те гуми задължително абсолютно еднакви,иначе шашкаш електрониката.
Както споменах по-горе като карам над 110 ми присветва лампата на тракшън контрол. Гумите ми отпред са 205/55/15 а отзад 195/60/15, непомня колко беше разликата но на калкулатор за гуми може да се провери.
Въпросът ми е: Ако не ми присветва лампата смятате ли че пак се трупат грешки. Разликата не е умишлена,но ако е фатално за компа на колата ще трябва пак набутване.
- S_C
- потребител
Marea`01 1.6
- Контакти:
Едната обиколка ти е 1905mm, другата 1932mm.Разлика 27mm, е някъде между 1 и 1,5%.Но е възможно в компютъра да има заложена някаква формула за корекция според скоростта...т.е. да приема тази разлика за грешка.
-
- потребител
Благодаря ти S_C! Ще му мисля кой вариант за избера! Ще Търся други гуми сигурно.
- S_C
- потребител
Marea`01 1.6
- Контакти:
Аз това съм научил от опит и така го спазвам-имам ли електроника по спирачките,само 4 еднакви гуми.Иначе винаги има риск да ти се появят някакви дефекти-фантоми,дето ту ги има,ту ги няма.