Ел. стъклата не работят на студено??
-
- потребител
- Регистриран: 13 дек 2008, 16:41
- Модел на автомобила: Ford Focus 1,6 Zetec
- Status: Извън линия
Ел. стъклата не работят на студено??
Имам интересен проблем с Фокуса - когато температурите паднат комфорт функцията на стъклата не работи, а копчетата и за надолу, и за нагоре свалят прозорците и остават така (не могат да се вдигнат) докато не се стопли колата, което редовно отнема половин час ако навън е под нулата и всякакви варианти на капсулиране на отвореното купе, за да задържи топлината. Задното дясно стъкло тогава изобщо не работи в никоя позока. Когато се "размразят", се чува леко цъкане около задна дясна врата (сякаш прави отпит за отключване) и вече знам, че мога да ги вдигна. Другото, което има връзка е, че когато не работят стъклата, не разботи и заключванто на алармата, а само отключването. Интересното е, че от дистанционното на ключа се заключват. Не разбирам връзката между двете...
Май много сложно стана като описание, ама на кратко - на топло всичко е ок, на студено се случват странни неща.
Приветствам всякакви идеи!
Май много сложно стана като описание, ама на кратко - на топло всичко е ок, на студено се случват странни неща.
Приветствам всякакви идеи!
- debug
- потребител
- Регистриран: 07 фев 2007, 01:29
- Модел на автомобила: триврат Focus Zetec 2.0 99г; Mazda 626 GC купе 84г.; BMW E36 96г.
Re: Ел. стъклата не работят на студено??
С комфорт-функция и на четирите стъкла ли си и коя година е произведен Фокуса ти? (с месец ако може, възможно най-точно - има няколко варианта на инсталацията)
Това, което аз си мисля - проблеми с водачите (стара, засъхнала смазка, втвърдява се на студено); проблем с някой от бутоните (да задържа или да окъсява), проблем с моторчето на тая врата с цъкането.
Дай годината, та да видим къде е управлението - в бутоните или в моторчето.
Това, което аз си мисля - проблеми с водачите (стара, засъхнала смазка, втвърдява се на студено); проблем с някой от бутоните (да задържа или да окъсява), проблем с моторчето на тая врата с цъкането.
Дай годината, та да видим къде е управлението - в бутоните или в моторчето.
-
- потребител
98-ма октомври, от първите е (1,6 зетек). Едва ли става дума за нещо директно по един бутоните, защото на студено никой от тях не работи. Комфорт функцията е само на предните две стъкла... Ако е проблем само с моторчето на вратата, от която се чува цъкането, тогава защо преди него никое стъкло не работи, след като цъкне - заработват всички? Ако пък е стара и засъхнала смазка - тогава какво е това цъкане и каква е връзката? Ох, не знам, пълна антилогика...

- debug
- потребител
- Модел на автомобила: триврат Focus Zetec 2.0 99г; Mazda 626 GC купе 84г.; BMW E36 96г.
Дай снимка на ключа на шофьорската врата, че такъв вариант май няма. Или са всички с комфорт, или няма въобще (само шофьорското слиза само до долу с реле във вратата).
А вратата (проблемната) отваря ли се нормално? Аларма имаш ли? ДА не би нещо да не отключва и да има някаква блокировка на стъклата когато е заключена (от аларма)?
А вратата (проблемната) отваря ли се нормално? Аларма имаш ли? ДА не би нещо да не отключва и да има някаква блокировка на стъклата когато е заключена (от аларма)?
-
- потребител
Изглеждат ето така:

Само че не са отдолу с такожа копче за блокиране, а със светещи в червено/зелено 2 бутона (не успях да открия такива, а нямам апарат под ръка).
Проблемът си го имаше и преди и след алармата - тя не промени нищо като цяло. Вратите се отключват безпроблемно - и с копчето на ключа, и с дистанционното на алармата. На студено, както споменах, алармата само отключва, но не заключва, макар че според мен това е само допълнителен ефект от проблема.
Възможно е да има неработеща комфорт функция на задните (никога не е работила, за да знам дали я има), на предните 2 със сигурност работи, когато е топла...
Само че не са отдолу с такожа копче за блокиране, а със светещи в червено/зелено 2 бутона (не успях да открия такива, а нямам апарат под ръка).
Проблемът си го имаше и преди и след алармата - тя не промени нищо като цяло. Вратите се отключват безпроблемно - и с копчето на ключа, и с дистанционното на алармата. На студено, както споменах, алармата само отключва, но не заключва, макар че според мен това е само допълнителен ефект от проблема.
Възможно е да има неработеща комфорт функция на задните (никога не е работила, за да знам дали я има), на предните 2 със сигурност работи, когато е топла...
- debug
- потребител
Да се уточним какво е "комфорт- функция". Става въпрос за сваляне и качване на стъклата с едно натискане (one touch up/down) и вдигане на стъклата автоматично при заключване на колата - не от алармата. Ключът, който ми показваш, е от американски фокус (затова долу е различен), като в случая има функция за сваляне с едно натискане само на шофьорското стъкло и само надолу.
Твоят е най-вероятно подобен, европейския вариант. Вариант с двете предни без задните няма.
Другият вариант на ключа е този, при който има вдигане и сваляне с едно натискане и на четирите стъкла.
Питам, че да знам коя схема да разгледам за евентуални проблемни места, които биха локализирали причината.
Аз лично на първо време бих откачил конектора на съответната врата (гуменият маншон от към пантите, на резба е) когато ми направи проблема. Така ще видя дали другите стъкла ще се движат нормално. Тук разбира се приемам, че "цъкането" има нещо общо, което не е задължително.
Твоят е най-вероятно подобен, европейския вариант. Вариант с двете предни без задните няма.
Другият вариант на ключа е този, при който има вдигане и сваляне с едно натискане и на четирите стъкла.
Питам, че да знам коя схема да разгледам за евентуални проблемни места, които биха локализирали причината.
Аз лично на първо време бих откачил конектора на съответната врата (гуменият маншон от към пантите, на резба е) когато ми направи проблема. Така ще видя дали другите стъкла ще се движат нормално. Тук разбира се приемам, че "цъкането" има нещо общо, което не е задължително.
-
- потребител
- Регистриран: 01 фев 2009, 19:16
- Модел на автомобила: MONDEO - 1998 GHIA 2.0 Zetec 16v
Имам същия проблем с Мондеото. Не заключва от дистанционното на алармата а само с ключа като го завъртя в ключалката.Интересното е че като покарам малко и чувам някякво чукване от задните врати като чели се отключва вратата. Слет което всичко е наред.Не съм сигурен до колко има връзка с тепературите навън.Защото ми го е правила и онези дни когато беше по топло.Но винаги става когато не я карам.Примерно отивам на работа и по някое време отида за малко до колата и отключвам нормално,но когато искам да заключа от дистанционното ,не става.Трябва да завъртя ключа в ключалката. Като я покарам малко и се оправя. Скоро слагах алармата, Преди това дистанционното на ключа въобще не работеше,така че няма как да направя ралика.При майстора на алармата ли да ходя? Какво да правя? Дайте идей. 

- paci
- Модератор
- Регистриран: 18 яну 2005, 07:52
- Модел на автомобила: Fiesta MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 коня
Човече, тук май лафят за джамове 

-
- потребител
- Регистриран: 01 фев 2009, 19:16
- Модел на автомобила: MONDEO - 1998 GHIA 2.0 Zetec 16v
Проблема ми е подобен. Защото днес на студа не искаше и да отключва. Явно както казва колегата по горе някое бутонче залепва или окъсява. Не разбирам много от тия работи.
Дайте съвет какво да правя.
Освен това заден десен прозорец не отваря от бутона при шофьора.Работи само затварянето.Възможно ли е двете неща да са свързани.
Дайте съвет какво да правя.
Освен това заден десен прозорец не отваря от бутона при шофьора.Работи само затварянето.Възможно ли е двете неща да са свързани.

-
- потребител
Да, точно това е моят панел. Явно не е "комфорт" функция, защото действително не се вдигат стъклата със заключване от ключа, но пък защо тогава и предно дясно се сваля до долу с едно натискане (ако е топло)? А да, а понякога се вдига не с едно натискане а на няколко стъпки, защото тръгва да се вдига автоматично, после прекъсва (мисля, че тези машинки имат някаква защита от токово претоварване, която блокира по подобен начин) - и така няколко пъти докато го вдигна догоре.
Май съм най-абсурдния случай в историята на Форд..
)
Май съм най-абсурдния случай в историята на Форд..

-
- потребител
Съвсем аналогичен е и моя случай. Само че в студени дни "чукването" се чува след като се стопли купето добре, а в по-топли - като тръгна или запаля...ivailodm написа:Имам същия проблем с Мондеото. Не заключва от дистанционното на алармата а само с ключа като го завъртя в ключалката.Интересното е че като покарам малко и чувам някякво чукване от задните врати като чели се отключва вратата. Слет което всичко е наред.Не съм сигурен до колко има връзка с тепературите навън.Защото ми го е правила и онези дни когато беше по топло.Но винаги става когато не я карам.Примерно отивам на работа и по някое време отида за малко до колата и отключвам нормално,но когато искам да заключа от дистанционното ,не става.Трябва да завъртя ключа в ключалката. Като я покарам малко и се оправя. Скоро слагах алармата, Преди това дистанционното на ключа въобще не работеше,така че няма как да направя ралика.При майстора на алармата ли да ходя? Какво да правя? Дайте идей.
- stoy@n
- потребител
- Регистриран: 22 авг 2008, 08:07
- Модел на автомобила: Galaxy,2.0, DOHC ,115Hp 1999
Daihatsu Cuore 1.0 12V,AT,58Hp 2003 - Status: Извън линия
Малко
...при мен "комфорта"не работи с дистанционното...с ключа работи само като задържа ключа до упор и стъклата се вдигат.Това може ли да се коригира някак?

- debug
- потребител
Аз пак не разбрах кой тип е твоя ключ... Моля те снимай го или ми прати номера на шасито на колата ти.
-
- потребител
Ехаааа, току-що установих, че имам комфорт функция и на задните стъкла! Просто не са били "обучени"!:))) Ето снимките:

- debug
- потребител
Това е за инициализацията на прозорците след откачане на акумулатора.Glass, Frames and Mechanisms
Global closing of front and rear electrically operated power windows is an option on Focus. All windows have a one-touch down and a one-touch up function, combined with anti-trap protection, which is active whenever the window is closing. Global closing can only be operated by using the remote key.
The multiple switch on the driver door incorporates a safety switch which, when operated, prevents the rear windows from being opened by the rear door window switches. However, the rear windows can still be operated from the driver switch.
Vehicles equipped with electrically operated front and rear windows require an initialization process to be carried out on each window motor. The initialization is carried out before the vehicle leaves the production plant. However, the initialization process will need to be carried out again whenever the power supply has been disconnected.
Initialization is carried out by operating the window switch and fully closing the window. When the window reaches its fully closed position the switch must remain depressed for a further second, released and pressed again for one second.
От схемите и от прочетеното предполагам, че проблемът ти е в ключалката на задната дясна врата - пробвай да я отвориш, да почистиш контактите и да смажеш механизмите, примерно с бяла смазка (тефлонова грес).
Общото в стъклата и заключването е май само модулът CSM (central security module).
Имам още два въпроса към теб - 1. Колата ти с оригинална аларма ли е? 2. Въпросната задна врата отключена ли е преди да се чуе "цъкането", "щракането" или там както го чуваш?
Прилагам и схемите на ел.стъклата и заключването, но най-вероятно все пак ще трябва да отидеш на електротехник.
- Прикачени файлове
-
- Q191E002.pdf
- (24.79 KБ) Свален 152 пъти
-
- W80Z0986.pdf
- (14.5 KБ) Свален 120 пъти
-
- W80Z0983.pdf
- (66.25 KБ) Свален 111 пъти
-
- потребител
За стъклата знаех, че се включва и изключва функцията със задържане в най-горно положение, но силно се изненадах като разбрах, че имам и на задните такава екстра;) Иначе алармата не е оригинална, но тя няма нищо общо - и преди, и след поставането й проблемът си е все същия. И да, вратата е отключена, когато се чува този странен звук.
Благодаря много за документацията, нямам идея откъде си я изровил, но е много полезна, довечера ще я поразгледам по-внимателно. Само не знам каква е връзката между заключването и ел. стъклата...
Благодаря много за документацията, нямам идея откъде си я изровил, но е много полезна, довечера ще я поразгледам по-внимателно. Само не знам каква е връзката между заключването и ел. стъклата...
- debug
- потребител
Схемите и описанията са от Ford TIS - има го в раздел "Софтуер". Връзката е в онзи модул - по една жица от моторчетата на стъклата отива към него, той пък отговаря и за заключването... Това е на пръв поглед единственото общо между двете вериги. Мисля си, че трябва да я разглобиш тая врата и да я поогледаш. Сигурно ли е, че няма заводска аларма? Може да е сложена друга и пак заводската да прави проблеми... Братовчед ми откри, че има на Мондеото две години след като го купи... Напиши ми ако искаш номера на рамата на ЛС и ще проверя в Микрокат.