Светлината на задна предавка спря
- hose11
- потребител
- Регистриран: 14 май 2007, 11:43
- Модел на автомобила: ford focus mk3 1.6 tdci 105hp econetic
- Status: Извън линия
Светлината на задна предавка спря
Здравейте на Мондеото ми светлината на задна скорост небачка от известно време...проверих крушките здрависа.Преди години имах ескорт,сетих се че на него като смених датчика всичко се оправи.Знае ли някой на Мондеото 1.6,93г къде се намира датчика....гледах около скоростната котия но нищо не открих за да проверя дали нещо не се е откачило там или е зацапано....ако е прецакан едвали ще го сменя след като ми казаха в магазина колко струва 75лв...неможах да повярвам на ушите си,на стария ми ескорт беше 7-8лв 

- TURBOTO
- потребител
- Регистриран: 01 май 2007, 13:38
- Модел на автомобила: Ford Mondeo'94 1.8 16V
Re: Светлината на задна предавка спря
Най-вероятно е зацапано и при мен прави мизерий,трябва да придържам лоста докато съм на задна иначе гаснат.Колкото до местоположението и аз знам,че е някъде около скоростната кутия но не съм съвсем сигурен.Колеги помагайте,че тъкмо муслех да пускам и аз такава тема 

-
- Администратор
- Регистриран: 01 ное 2005, 13:48
- Модел на автомобила: Мондео 2,0i; 107kW, 2006г.
Ford Ka 1,3 DuraTec 51kW 2003г. - Местоположение: София - Надежда 1
- Контакти:
В 90% от случаите е зацапано. Свалете буксата и напръскайте хубаво гнездото където влиза с контактен спрей. Изчакайте 5-10 мин. и включете буксата.
Буксата се намира от горната страна на скоростната кутия. Вижда се по малко особен ъгъл и куплунга, който трябва да се разкачи и да се напръска. Ако човек е с по-тънки ръце може и да не се наложи разглобяве на въздуховодите. Ще потърся снимка да ви го покажа по точно. Че от това мойто описание и аз не бих разбрал нищо.
Буксата се намира от горната страна на скоростната кутия. Вижда се по малко особен ъгъл и куплунга, който трябва да се разкачи и да се напръска. Ако човек е с по-тънки ръце може и да не се наложи разглобяве на въздуховодите. Ще потърся снимка да ви го покажа по точно. Че от това мойто описание и аз не бих разбрал нищо.
- Shooter
- потребител
- Регистриран: 01 дек 2007, 12:23
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8 TDI 1996 Turnier Ghia
Ford Mondeo нова пръчка комби 2009 - Местоположение: Хасково
Сваляш въздушния филтър....лесно е. датчика е върху скоростната кутия. държи се на 2 болта - от шибаните звезди! сваля се, но не се разглобява. поне аз не посмях да го напъна!
-
- Администратор
- Регистриран: 01 ное 2005, 13:48
- Модел на автомобила: Мондео 2,0i; 107kW, 2006г.
Ford Ka 1,3 DuraTec 51kW 2003г. - Местоположение: София - Надежда 1
- Контакти:
На снимката се вижда и куплунга и мисля, че се разбира къде на скоростната кутия се пада.
- hose11
- потребител
Видях го ....
хиляди благодарности..

- didon80
- потребител
- Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
- Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238 - Местоположение: Сливен
И аз се интересувам от разрешаването на този недостатък - задните светлини работят само ако придържам скоростният лост ......
Някой ако може да снима процедурата и да качи снимки ще бъде полезно! В крайна сметка след почистването отстранява ли се проблема? Който го е правил вече нека сподели
Преди малко снимах предполагаемия куплунг и го показвам за да се види дали говорим за едно и също нещо! Разкачих буксата и почистих клемите с отверка след, което сглобих и проверих дали са се оправили задните светлини. За съжеление проблема си остава, светят само ако се държи лоста в крайно положение.....
Явно ще трябва да се сваля цялото тяло и да се чисти вътре, но за целта може би ще се наложи сваляне и на въздушния филтър, сега беше трудно но все пак успях да извадя клемата без да демонтирам нищо друго.....
Имам проблем с качването на файла - изписва ми че съм достигнал максималната големина на файловете, изтрих снимки от стари теми да освободя място но пак същотото..модераторите ако може да направят нещо по въпроса!
Някой ако може да снима процедурата и да качи снимки ще бъде полезно! В крайна сметка след почистването отстранява ли се проблема? Който го е правил вече нека сподели

Преди малко снимах предполагаемия куплунг и го показвам за да се види дали говорим за едно и също нещо! Разкачих буксата и почистих клемите с отверка след, което сглобих и проверих дали са се оправили задните светлини. За съжеление проблема си остава, светят само ако се държи лоста в крайно положение.....
Явно ще трябва да се сваля цялото тяло и да се чисти вътре, но за целта може би ще се наложи сваляне и на въздушния филтър, сега беше трудно но все пак успях да извадя клемата без да демонтирам нищо друго.....
Имам проблем с качването на файла - изписва ми че съм достигнал максималната големина на файловете, изтрих снимки от стари теми да освободя място но пак същотото..модераторите ако може да направят нещо по въпроса!
Последна промяна от didon80 на 24 юни 2008, 22:32, променено общо 1 път.
- Shooter
- потребител
- Регистриран: 01 дек 2007, 12:23
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8 TDI 1996 Turnier Ghia
Ford Mondeo нова пръчка комби 2009 - Местоположение: Хасково
не е проблема в замърсиаване на клемите или на датчика отватре. иавно пластината на контакта омеква и деформира малко, но достатъчно за да не дава контакт. малко и триабва и при предърпване на лоста компенсира и дава контакт. значи не е замърсяване а недостиг на разстоиание! изкараи дат4ика и го разгледаи. лесно е! контакта не е дупката в средата а пластина в края! не видиах как може да се разглоби без взлом! 

- hose11
- потребител
Ето какво направих и светна
Откачих клемата на датчика,беше идеално чиста но пръснах за всеки случай със контактен спрей,след това отвих 2те болчета на датчика със( Торкс 40) и го свалих.Отвътре има едно бяло бутонче което се движи,напръсках датчика отвсякаде където видях дупчица и най вече около въпросното бутонче, раздвижих го ,изчаках да поизсъхне върнах всичко по местата си и вече работи задната светлина 

- Прикачени файлове
Последна промяна от hose11 на 17 май 2008, 21:24, променено общо 2 пъти.
- didon80
- потребител
Мерси за идеята колега, и аз напръсках с контактен спрей и светна без да се придържа лоста в крайно положение......
Само че ако се върне леко напред отново угасва, просто трябва като се вкара задната да се натисне добре докрай и след това да се пусне, явно проблема е комбиниран - замърсен контакт + голяма хлабина! Изглежда е амортизирало нещо вътре но и аз не се усмелих да го отворя, понеже ми се струва че може да се счупи някоя пластмаса......
Все пак има някакъв ефект от процедурата. Ще видия как ще се държи занапред.
Само че ако се върне леко напред отново угасва, просто трябва като се вкара задната да се натисне добре докрай и след това да се пусне, явно проблема е комбиниран - замърсен контакт + голяма хлабина! Изглежда е амортизирало нещо вътре но и аз не се усмелих да го отворя, понеже ми се струва че може да се счупи някоя пластмаса......
Все пак има някакъв ефект от процедурата. Ще видия как ще се държи занапред.
- kolev
- потребител
- Регистриран: 09 фев 2008, 23:48
- Модел на автомобила: Форд Ескорт 95г. 1.8D
Здравейте! И аз съм със същия проблем, но фордчето ми е Ескорт 1.8 Дизел. Може ли някой да ме ориентира къде да търся този датчик? Ще ми трябва ли канал или не и така.
Няма ли кой да помогне??????? Знам че има, ама що не казва нз.
Няма ли кой да помогне??????? Знам че има, ама що не казва нз.

- msotiroff
- потребител
- Регистриран: 30 мар 2007, 21:30
- Модел на автомобила: Ford Galaxy 1,9 TDI
Ford Mondeo 1,8 TD - Местоположение: Пазарджик
Ми, колега... провери дали не е на същото място, както на Мондеото... На мойто дизелче е на същото място, ще се учудя ако при твойто е на различно място.
Същността на човешката личност може да се оприличи на дроб,
където в числителя стои оценката на обществото за личността, а в знаменателя - самооценката й.
Така колкото повече знаменателя клони към безкрайност, толкова повече дробта клони към нула.
където в числителя стои оценката на обществото за личността, а в знаменателя - самооценката й.
Така колкото повече знаменателя клони към безкрайност, толкова повече дробта клони към нула.
- msotiroff
- потребител
При мен се получава мн странно положение... Свалих датчика, почистих го, напръсках с масълце бялото бутонче и вътре палеца, който го натиска, а мъжката и женската букса със контактен спрей. Бялото бутонче не е наранено, напълно здраво е.
След това сглобих обратно датчика на мястото му, включих задна и о, чудо - светлините работят... обаче само когато двигателя е загасен... т.е. когато пробвах само на контакт
...след като сглобих и въздуховода, запалих мотора, обаче ЙОК... нема светлини... гася мотора - има светлини...
Някакви предположения, мнения, съвети...?!
След това сглобих обратно датчика на мястото му, включих задна и о, чудо - светлините работят... обаче само когато двигателя е загасен... т.е. когато пробвах само на контакт

Някакви предположения, мнения, съвети...?!
- didon80
- потребител
Ако придържаш лоста с ръка назад светят ли задните светлини? При мен проблема си остава тоя, въпреки че няколко пъти съм пръскал датчика с контактен спрей, в началото даде резултат, но беше временно и сега отново не свети, ако не се държи лоста! 

- msotiroff
- потребител
Е, когато придържам лоста - свети, но не е там въпроса... бих искал да свети при включена задна предавка, независимо дали го придържам или не... и мисля че така е нормално...didon80 написа:Ако придържаш лоста с ръка назад светят ли задните светлини? При мен проблема си остава тоя, въпреки че няколко пъти съм пръскал датчика с контактен спрей, в началото даде резултат, но беше временно и сега отново не свети, ако не се държи лоста!
- hose11
- потребител
колеги,и при мене отначало светеше нормално....но напоследък взе често да не свети и натискам скоростния лост за да светне.....явно има хлабина във механизма.....
- didon80
- потребител
Вчера отворих датчика, за да разбера къде е проблема, след доста експерименти установих че причината е скъсано гумено уплътнение - точно от там идва и недостика на разстояние! Затова когато скоростния лост се държи в крайно положение свети - просто това компенсира разликата......
Реших проблема като залепих парче гума върху пластмасовото бутало ( от вътрешната страна, там където нормално тази роля е играела гарнитурата).
Датчика няма как да се разглуби, ако не се извадят 4 шплента, от там нататък е лесно........
Мисля че, всеки който има желание и време би се справил сам.
Реших проблема като залепих парче гума върху пластмасовото бутало ( от вътрешната страна, там където нормално тази роля е играела гарнитурата).
Датчика няма как да се разглуби, ако не се извадят 4 шплента, от там нататък е лесно........
- hose11
- потребител
didon80 написа:Вчера отворих датчика, за да разбера къде е проблема, след доста експерименти установих че причината е скъсано гумено уплътнение - точно от там идва и недостика на разстояние! Затова когато скоростния лост се държи в крайно положение свети - просто това компенсира разликата......
След като отворих датчика видях че и при мене е скъсано гуменото уплътнение,сложих гумичка и пак беше положението ту свети ту не свети,оказа се че има пружинка със пластина която дава контакт на клемите на буксата.... а клемите и пластинката където се допират имаше нагар....след почистването на нагара вече няма никакви проблеми със светлините..

- msotiroff
- потребител
Аз пък реших проблема по друг начин... взех един ел.ключ от стар бойлер(от тези червените с "0" и "1"), намерих му място в купето, прекарах кабела който минава през датчика и го свързах през бойлеровия ключ
Сега си включвам задните когато си искам.....ръчно.

Сега си включвам задните когато си искам.....ръчно.