защо ми прекъсва километража

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
ferad
потребител
потребител
Регистриран: 10 мар 2010, 14:40
Модел на автомобила: ford focus 1.6 zetec 16v
Status: Извън линия

защо ми прекъсва километража

Мнение от ferad » 10 мар 2010, 14:58

здр колеги имам проблем с киломертажа.карам си и почва да прекъсва ,а ако прекъсне за повече време губи и цифрите долу за киломертите колата е ford focus 1,6 16 ж zetec

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Re: защо ми прекъсва километража

Мнение от nikolovvd » 10 мар 2010, 16:32

След разговор с един приятел, който се е опитвал да оправя този проблем се оказва, че лентовия кабел прави мизерии. Просто от температурните разлики +70 пред Лятото до -20 през Зимата този кабел се прецаква.
За съжаление не ми е попадал такъв километраж, за да се опитам да намеря решение.

Потребителски аватар
mrdds
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium

Мнение от mrdds » 10 мар 2010, 17:41

Типичен проблем на фокусите.
Дефектирал VSS - датчика за скоростта.
НЕ ти е повредено таблото,кабелите или каквото и да било друго.
Това е много срещан проблем на фокусите около 2000г.За по новите май го оправиха вече.

Пусни една търсачка с таг VSS и чети.
Сензора се намира на скоростната кутия,в мото пфое се продава само и цената му е 80-100лв.(според пазарната икономика и кризата :lol: )

Ники,всъщност в километража на фокуса май няма лентови кабели.Отварял съм 1-2 пъти и да ти кажа освен стандартния конектор с 10-тина кабели друг няма.Платката е моделирана по формата на таблото и всичко си е на нея.

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 10 мар 2010, 20:04

Нямаше ли един лентов кабел от дисплея до платката, приличащ на целофан с черни и бели ивици.
Вече писах, че не ми е попадал такъв километраж, за да го огледам.

Потребителски аватар
ivaylo_shack
потребител
потребител
Регистриран: 14 юли 2007, 18:48
Модел на автомобила: Ford Focus Mk1 1,6 Zetec-S

Мнение от ivaylo_shack » 10 мар 2010, 23:35

Колега, не си губи времето с лентови кабели, а отиваи да сменяш датчика за скоростта!!!!! И аз имах същия проблем! На всичкото отгоре не само стрелката ти отказва, ами и двигателч започва да се държи различно. Наистина това си е типичен проблем за Фокусника :)

zdravo
потребител
потребител
Регистриран: 28 юни 2009, 09:20
Модел на автомобила: ford fokus

Мнение от zdravo » 18 мар 2010, 20:25

Здравей колега!Имам Форд Фокус 1.6 16V на който имаше същия проблем като твоя.Ходих два пъти в сервиза на Мотопфое и от там "специалистите" ми казаха че е таблото на колата.Започнах да се търся в интернет и в сайта за подобен проблем и намерих като навсякъде хората посочват за дефект датчика на скоростомера,а не табло или разни кабели,платки и други.Отидох в магазина на Мотопфое и си поръчах датчика след което го смених при майстор.От тогава съм изминал повече от 10 хиляди километра и нямам никакви проблеми.

Потребителски аватар
mrdds
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium

Мнение от mrdds » 19 мар 2010, 09:45

Ами то и в Мото Пфое им е ясна тази работа само,че покрай сензора за 80лв ще ти продадат и табло за 800.
Типично в техен стил. :D:

Потребителски аватар
magat
потребител
потребител
Регистриран: 03 яну 2009, 17:52
Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 16v Zetec-S

Мнение от magat » 19 мар 2010, 11:42

Имам Фокус 2000г. и бях със същия проблем.При мен се реши много лесно.Отидох на канал и така наречения VSS датчик не си спомням обаче дали него откачих или букса влизаща в него, почистих хубаво и от тогава насам ми е прекъсвал километража само 1 път за около половин минута и се оправи.Изминал съм 8000км след тази процедура.Опитай това би било най-лесното решение на проблема, ако подеиства и при теб колега :)

Потребителски аватар
ivaylo_shack
потребител
потребител
Регистриран: 14 юли 2007, 18:48
Модел на автомобила: Ford Focus Mk1 1,6 Zetec-S

Мнение от ivaylo_shack » 24 мар 2010, 19:10

Ако стане само с почистване, трябва да почерпиш ;) Успех!!!

Потребителски аватар
radosten
потребител
потребител
Регистриран: 19 яну 2010, 15:27
Модел на автомобила: ford fokus 1.8 16v

Мнение от radosten » 29 мар 2010, 15:18

Колега сменяи vss датчика това е проблем за фокуса проявява се след 100к струва 85лв. в мото пфое държи го един шплент изваждаш го на страни и дърпаш нагоре датчика само внимаваи да не го счупиш защото остава в скоростната кутия и не те мисля успех.

pl.stoyanov
потребител
потребител
Регистриран: 24 сеп 2008, 22:33
Модел на автомобила: ford fokus, 1999г., 1.6, бензин

Мнение от pl.stoyanov » 09 май 2010, 22:00

Здравейте колеги!
Ще споделя и моя опит за да подкрепя повечето мнения тук. Имам Форд Фокус 1,6, 1999г. Проблема се появи през пролетта и се изразяваше в произволно падане на стрелката на скоростомера, малко след което се губеха и показанията на дисплея за изминатите километри. При това мощността на колата осезаемо спадаше и трябваше да се подава повече газ за да върви нормално. Изчетох много мнения по форумите, включително и някои английски. Прерових сервизната литература и правих куп диагностични тестове - без резултат. Тъй като повечето мнения насочваха към датчика за скоростта (VSS - vehicle speed sensor), oткрих къде е разположен той, чистих, пръсках с контактен спрей, но проблема отново се появяваше.Забелязах, че се проявява с по-голяма честота, когато колата загрее или в топло време, което е нормално при слаба връзка някъде. Тъй като сензора най-вероятно е магнитен (датчик на Хол), мислех да сменя маслото в скоростната кутия - за да не му влияят евентуално отделените в маслото метални частици от сработването на предавките.В крайна сметка реших да сменя сензора. Стария ордер код FINIS 1066383 е заменен с No. 1087548. Във "Мото пфое" го продават за приблизително 88.00 лв. Те са наясно за какво става въпрос - явно често се случва. По форумите четох мнения колко трудно се вади шплента. При мен нямаше никакъв проблем - смених си датчика сам. Той се намира в задната долна част на скоростната кутия (към купето). Отгоре има достъп ако се наведете над двигателя. Разбира се достъпа отдолу е много по-лесен. За да се извади шплента, трябва с отвертка да се повдигне законтрящата пластинка и след това той да се издърпа. Самия сензор се издърпва нагоре, като се разклаща, за да може да се раздвижи. Измъкването става с малко усилие, защото в средата му има уплътняващ гумен пръстен, който е доста стегнат. Монтажа става в обратен ред.За да влезе лесно гуменото уплътнение, намажете го леко с моторно масло. Не забравяйте да почистите добре шплента и да го гресирате за да е лесен демотажа при друг случай.

Потребителски аватар
Nassor
потребител
потребител
Регистриран: 23 юни 2010, 21:20
Модел на автомобила: Ford Focus Ghia 1.8 115 к.с. 1999 Limited Edition
Контакти:

Мнение от Nassor » 13 сеп 2010, 14:43

95лв от Мото Пфое и 2 седмици доставка
96лв от АУТО ПЛЮС 1 ден доставка

естествено поръчах от ауто плюс :)

stefan1971
потребител
потребител
Регистриран: 05 сеп 2010, 16:55
Модел на автомобила: ford focus1.6 16v 1999

Мнение от stefan1971 » 24 сеп 2010, 23:42

Здравейте.Точно днес реших да сменя този VSS датчик и стана голям проблем.Майстора неможа да го извади и каза че може да го скъса при ваденето и се отказа.Утре ще ходя при друг майстор .А нали знаете майсторите не обичат да довършват работата на колегити си.Интересува ме ако се скъса датчика какво следва.

vlaev
потребител
потребител
Регистриран: 02 окт 2010, 23:00
Модел на автомобила: ford focus

Мнение от vlaev » 02 окт 2010, 23:43

Здравейте,
баща ми има фокус и се получава същото прекъсване на километража и губи дигиталните показатели. Освен това колата губи мощност понякога, фаровете гаснат в движение при работещ двигател, двигателят също се гаси. Първоначално бяха налице гасенето на двигателя и губенето на мощността, по-късно се появи проблема с километража. Възможно ли е всичко това да е заради този VSS датчик? Ще бъда благодарен, ако получа повече информация.

b1r1b1ty
потребител
потребител
Регистриран: 16 фев 2009, 16:24
Модел на автомобила: ford focus
99
АГУ
Контакти:

Мнение от b1r1b1ty » 16 дек 2010, 11:39

Здравеите!
И аз имам същия проблем с фокусника.Лятото километража с цифрите нетръгва никога.След 5-10 километра,като го поодуха вятъра и почва да отчита.
Няма ли по-ефтин вариянт?80-100 лева за този датчик е голяма цифра за вече 12 годишен фокусник.Сега зимата няма проблем,но лятото ще доиде пак.От морга рисковано ли е да се купи датчика на по-нов фокусник.Да не би да са различни?:)
Прави сте,че може да е проблема около скоростната кутия,защото си личи,че таблото е отваряно,а проблема още го има.

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”