Проблем с борд компютъра

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
Vesel
потребител
потребител
Регистриран: 12 апр 2013, 20:22
Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8 tdci '07
Status: Извън линия

Проблем с борд компютъра

Мнение от Vesel » 12 апр 2013, 21:09

Здравейте колеги!
Отскоро съм собственик на Мондео МК4 2007 и ненавреме (след покупката) установих проблем с борд компа. Някой път по време на каране всичко от екрана изчезва и се появява една червена черта.За една седмица 3-4 пъти. Питах предишния собственик, но той ми обясни че това било "нормално" и просто трябва да спра и да изключа за около минута. Т.е нещо като рестарт. Наистина се оправя така, но не мисля че е нормално. Търсих подобен проблем по форумите , но не открих.
Някакви идеи ?!?

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
Модел на автомобила: C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Re: Проблем с борд компютъра

Мнение от DigiPro » 13 апр 2013, 21:58

Отиди в Мото-Пфое за една диагностика, чуй какво ще ти кажат, и пиши във фоpума.

Vesel
потребител
потребител

Мнение от Vesel » 14 апр 2013, 12:10

Точно това се опитвах да избегна. Преди да купя колата бях там за диагностика и този проблем въобще не го забелязаха, но се опитаха да ми измислят проблеми за около 2500 лв. ,като повече от половината пари са за смяна на съединител. Приемчика каза, че педала на съединителя бил малко твърд и след почесване реши, че си е направо за смяна :shock: . Двамата с предишния собственик бяхме доста изненадани и това наложи корекция в цената(може да се каже че ми направиха услуга).Но по-късно с няколко теста описани във форумите реших че съединителя си е добре и поне засега няма да го сменям.
Та ако ида в МП не знам какво може да ме замотаят и какви пари ще ми искат. Затова исках мнения на някой, който е имал подобен проблем. Явно няма такива и ще трябва да отида там и да се надявам на коректност. Реално погледнато колата си върви и така, но е малко досадно като изчезнат данните да спирам за около минута да се оправи всичко. Ако ми обадят някоя сериозна цифра може и така да си карам.

Потребителски аватар
Doin
потребител
потребител
Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00

Мнение от Doin » 14 апр 2013, 13:14

Отиваш единствено на диагностика, да ти прочетат грешките, защото каквото и да си говорим там е най-добрия софтуер. Не е като съединител да има субективна преценка. Ако има грешка ти си решаваш как и къде да я оправяш.

Vesel
потребител
потребител

Мнение от Vesel » 15 апр 2013, 11:37

Преди малко се обадих в МП да попитам за проблема ми и ми казаха - ела да направим диагностика, ще струва 54 лева и ще потърсим проблема, дали е грешка или таблото е за смяна. Аз си мисля, че като бях на диагностика преди 10 дена те би трябвало да са проверявали за грешки. Мисля че точно за това е диагностиката. Платих им 76 лева и ако не са гледали за грешки, какво са гледали тогава. А табло за смяна всеки може да го каже. Нали той няма да дава пари за таблото.Преди години имах една Фиеста и имах едно тресене при натискане на спирачки при висока скорост. Отивам в МП, казаха ми - кормилна щанга. Сменихме я - проблема си остана. Обаче парите за смяната не връщат.

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 15 апр 2013, 13:48

Ако пътуваш из страната може да направиш диагностиката в друг град където има Мото-Пфое, щом не си доволен от Варненското. Във Велико Търново дилър на Мото-Пфое са Даскалови-57 и лично аз съм доволен от тях. Предполагам, че и цените им са по-ниски от Варненските.
А пробвал ли си теста на таблото дали показва някакви грешки(DTC) при теб?
http://www.youtube.com/watch?v=jHZthnOaBmE&vhs=1&feature=player_detailpage#!

Vesel
потребител
потребител

Мнение от Vesel » 15 апр 2013, 16:20

Конкретно с МП Варна проблеми не съм имал. Описаните проблеми бяха в други представителства. Диагностиката беше в МП Люлин. Но идеята ми е ,че плащам за диагностика 76 лв.и това трябва да включва проверка на грешки. Сега да дам още 54, да ми кажат че грешка няма и да си изсмукват нещо от пръстите, не ми се иска. Ще покарам още малко. Колата така и така си върви. Ще забележа точно при какви условия се проявява това и ще търся варианти. В края на краищата пак до МП може да опра, но ще е в краен случай.
А теста на таблото не съм го пробвал и не знам как се прави. А и таблото ми не е такова, а по-малко с червени цифри и букви.

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 15 апр 2013, 16:31

Теста на таблото е еднакъв за всички фордове с електронен километраж. При изключен контакт задържаш бутона за нулиране на дневния километраж или бутон RE/SET или ОК (което от трите имаш). Без да го пускаш въртиш "на контакт" и чакаш докато не ти изпише TEST. След това отпускаш бутона и вече с кратки натискания сменяш различните показатели. Като стигнеш до DTC, aко пише NONE значи няма грешки. Ако има цифра, това е кода на грешката. Доколкото знам обаче, не всички грешки излизат при този тест.

Vesel
потребител
потребител

Мнение от Vesel » 19 апр 2013, 10:36

При теста на DTC ми излезе че няма грешка, но по време на теста на самия монитор, когато целия става червен, ми се появяваха и изчезваха разни черти и точки и ми изчезнаха горните 2-3 реда от екрана. След края на теста тия редове си липсваха и часовника се виждаше на половина. Угасих и изчаках към минута и се оправи. Чудя се дали мониторчето нещо се е скапало и може ли да се смени само то и изобщо има ли смисъл да се занимавам.

Потребителски аватар
synthez 3D
Потребител
Потребител
Регистриран: 04 окт 2005, 08:57
Модел на автомобила: C-MAX Titanium 1.0 Ecobоost-125 HP 2014,
FOCUS 1,6-100 HP 2011,
C-MAX -компютърен 3D модел,
бивш C-MAX Ghia 1.8 16V-125HP 2008,

Мнение от synthez 3D » 19 апр 2013, 11:57

Теста на таблото е и за това да се провери дали всички светещи неща по таблото работят. Щом имаш липсващи редове, значи наистина проблема е в самото табло. За съжаление няма вариант да се смени само LCD-то, или километража. Продава се цялото, но предполагам, че става въпрос за студени спойки, или за неправилно сглобяване след интервенция. Има подобен проблем при някои от таблата на Фокус, където всичко се оравя след презапояване на един конектор и предполагам, че и при теб ще е нещо подобно. В МП могат да ти заменят таблото, но не и да го ремонтират. Потърси някой с познания по електроника, който може да провери самото табло, за да не даваш едни 1000+ лв. напразно.
Изображение

Vesel
потребител
потребител

Мнение от Vesel » 23 апр 2013, 16:47

Изображение
Изображение
Ето така изглежда проблема на таблото. Карах доста време така (около 200 км.) и не се отрази по никакъв начин на данните от борд компютъра. Явно наистина някоя спойка или неправилна сглобка. Май се появява като загрее колата. Ако някой знае надежден човек във Варна или околността който евентуално би знаел как се оправя нека сподели.
Благодаря предварително.

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”