Оборотомер на Ford Ka?????

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
Потребителски аватар
djovani91
потребител
потребител
Регистриран: 06 окт 2010, 21:09
Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.1clx 1990
Status: Извън линия

Оборотомер на Ford Ka?????

Мнение от djovani91 » 30 окт 2012, 13:25

Някой слагал ли е оборотомер на Форд Ка 1.3 ? _(някой ако е правил тази хватка нека сподели опита си)

Потребителски аватар
madboy
Администратор
Администратор
Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран."
Контакти:

Re: Оборотомер на Ford Ka?????

Мнение от madboy » 30 окт 2012, 14:09

Кое те интересува- самия оборотер, или как се връзва?

Ето една идея:
http://www.fk-oc.com/e107_plugins/forum ... post_15101" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Изображение

или напасваш от СтрийтКа:
Изображение
Изображение Фен на служителите на OMV "Белозем"
Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.

Потребителски аватар
djovani91
потребител
потребител

Мнение от djovani91 » 30 окт 2012, 16:09

Интересува ме самото свързване, ползвам оборотомер от LADA 1500, даже и цифров слагах, но показват оборотите наполовина понеже взимам сигнала направо от едната бобина (от двете се бърка работата на двигателя,необходимо е да слагам диоди с цел да не се бъркат сигналите, но не стана номера)
Ако можеш да бутнеш едно рамо от самото табло от къде мога да го взема сигнала или някакъв друг начин ще съм благодарен много.
Братята от чуждестранните форуми са решили проблема НО КАК???? :( :( :( (Бях попаднал някъде за Фиеста как става номера,но за Ford ka така и не намерих от къде взимат сигнала ВЕЧЕ СУМИРАН)_(изтормозих се с този оборотомер)

Потребителски аватар
djovani91
потребител
потребител

Мнение от djovani91 » 30 окт 2012, 18:58

Ще пробвам да потърся сигнала от таблото!
http://www.kaklub.co.uk/pwpcontrol.php?pwpID=1903" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fk-oc.com/e107_plugins/forum ... c.php?5441" onclick="window.open(this.href);return false;

dreadx
потребител
потребител
Регистриран: 06 апр 2011, 20:26
Модел на автомобила: FIESTA 89г/1.1/OHV

Мнение от dreadx » 30 окт 2012, 21:01

Колегата essex се опитваше скоро да направи нещо подобно, виж какво са го посъветвали в темата.
http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?f=8&t=49824
Може и някоя по-сложна схема да направиш например да събереш сигналите с 2 транзистора.
Аз съм с Фиеста, но предполагам че и при теб е изкаран в таблото сигнала само на една от бобините,
затова ще е най-добре ако успееш да преправиш оборотомера и да ползваш готовата инсталация.

Потребителски аватар
djovani91
потребител
потребител

Мнение от djovani91 » 30 окт 2012, 22:51

dreadx написа:Колегата essex се опитваше скоро да направи нещо подобно, виж какво са го посъветвали в темата.
http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?f=8&t=49824
Може и някоя по-сложна схема да направиш например да събереш сигналите с 2 транзистора.
Аз съм с Фиеста, но предполагам че и при теб е изкаран в таблото сигнала само на една от бобините,
затова ще е най-добре ако успееш да преправиш оборотомера и да ползваш готовата инсталация.
Този уикенд ще си поиграя малко да пробвам дали ще намеря направо от двете бобини сигнал или ще се наложи да се пристъпи към схеми :arrow:

Потребителски аватар
djovani91
потребител
потребител

Мнение от djovani91 » 20 ное 2012, 18:11

За всички с този проблем...
Сигнала се взима от чено-зелена и черно-оранжева жица (в подножието на пътника се намират и влизат в ЕКУ-то).Понеже взимаме сигнал от двете бобини,за да ги сумираме си реализираме тази схема :arrow:
Изображение
Лично съм я тествал и работи.

integratyper
потребител
потребител
Регистриран: 29 сеп 2013, 18:50
Модел на автомобила: ka

Мнение от integratyper » 29 сеп 2013, 22:08

здравейте.Искам да помоля за по-подробни параметри на компунентите от диаграмата защото излиза че има някакъв избор и аз незнам точно от кои ми трябват .
Благодаря.

Потребителски аватар
djovani91
потребител
потребител

Мнение от djovani91 » 17 окт 2013, 12:16

За изправителните диоди можеш да ползваш и 1N4007,за резисторите (съпротижленията) лесно ще намериш, оптносно кондензаторите по възможност стойност най-близката до посочената (при дрруги въпроси на разположение сме) :wink: :arrow:

integratyper
потребител
потребител
Регистриран: 29 сеп 2013, 18:50
Модел на автомобила: ka

Мнение от integratyper » 10 ное 2013, 18:41

работи !работи!
Много благодаря. :mrgreen: >:D<: ;): :D:
Прикачени файлове
DSC00444.jpg
DSC00443.jpg

dreadx
потребител
потребител

Мнение от dreadx » 16 ное 2013, 17:38

За кондензаторите не пише работно напрежение, но мисля че до към 200-300V може да стигнат импулсите на входа на бобината.
Не би трябвало да има проблем с тези на 250V, които си сложил. Стойността 330 nF е свързана с времето на зареждане и разреждане на кондензаторите. Добре е схемата да се изпълни със същата стойност. Диоди 1N4005 мисля, че отговарят на 500V, разбира се както препоръча колегата могат да се използват каквито има за по-високо напрежение (1N4007 май се намират по-лесно, а разлика в цената не би трябвало да има - даже високоволтовите 1N4007 може да се окажат по-евтини.)
За мощността на резисторите - може да се изчисли. Ако се нагряват много или ако видиш след време, че боята им е потъмняла (това би означавало, че се нагряват) ще сложиш по-мощни. Така, както си ги избрал на мощност мисля, че е добре.

В тази връзка да спомена - преди си мислех, че оборотомер от LADA би трябвало да показва нещо с импулси от 12V, ама не. На този който имам трябваше да подам 220V променливо на входа, за да покаже нещо.

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 16 ное 2013, 21:47

Променливо-със сигурност.
Ама на какво напрежение отлепя...никога не съм се и замислял даже...
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

dreadx
потребител
потребител

Мнение от dreadx » 18 ное 2013, 02:48

На бобината се подава 12V, но в момента в който ги прекъснем токът се стреми да продължи да си тече същият и напрежението отскача. Явно затова и оборотомерите са предвидени за импулси с по-високо напрежение, а на променливо 12V изобщо може и да не реагират (12V може би е под една десета от това, което очакват на входа си, за да отчетат импулс).

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”