Лампата на акумулатора свети понякога - focus 1.8 tddi 2001
-
- потребител
- Регистриран: 14 юли 2013, 17:40
- Модел на автомобила: ford focus 1.8 tddi
- Status: Извън линия
Лампата на акумулатора свети понякога - focus 1.8 tddi 2001
Здравейте! Проблема е следния: от време на вереме докато си карам и лампата на акомулатора светва. Гася колата, паля пак - не свети! Вчера сутринта 2 пъти ми се случи, днес чак като дойдох на работа и като паркирах светна - след около 15-20 мин каране! Онзи ден направих 400км извънградско - нищо! Преди месец сменях четки и колектор на алтернатора, след това за първи пут като светна лампата на акумулатора веднага я заведох на майстор. 2ма майстора гледаха алтернатора, замерваха го, казаха че нищо му няма - всички диоди - ок! Гледах бушоните, които са над акумулатора всичките са ок! Притеснява ме да не падне акумулатора някуде и да се чудя какво да правя...
Евентуално като светне лампата как мога да замеря дали има зареждане?
Евентуално като светне лампата как мога да замеря дали има зареждане?
ford focus 1.8 tddi 2001
- Doin
- потребител
- Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00
Re: Лампата на акумулатора свети понякога - focus 1.8 tddi 2001
Купи си един от дигиталните волтметри, от тези които са в запалката - показват много точно.
При мен имаше същия проблем, но с волтметъра се оказа, че сутрин при запалване алтернатора зарежда с около 12-12,5 V, когато светва лампата - с 14-14,2V , а когато изгася и запаля отново ситуацията се повтаря. И така докато не загрее хубаво колата.
Смених алтернатора поради друга причина, но волтметъра си го оставих - добра работа ми мърши.
При мен имаше същия проблем, но с волтметъра се оказа, че сутрин при запалване алтернатора зарежда с около 12-12,5 V, когато светва лампата - с 14-14,2V , а когато изгася и запаля отново ситуацията се повтаря. И така докато не загрее хубаво колата.
Смених алтернатора поради друга причина, но волтметъра си го оставих - добра работа ми мърши.
-
- потребител
Ама няма логика да светва... Трябва да свети само като не зарежда... 

ford focus 1.8 tddi 2001
-
- потребител
Прочетох ти темата, ДА същия проблем е и при мен... Сега при теб продължава ли така да си свети и какво прави като светне?
ПП
Утре сутринта ще измеря напрежението на акумулатора какво е и за щастие имам 2ри ключ, ще замеря като светне лампата!
ПП
Утре сутринта ще измеря напрежението на акумулатора какво е и за щастие имам 2ри ключ, ще замеря като светне лампата!

ford focus 1.8 tddi 2001
-
- потребител
От онзи ден си нося мултицета и все едно разбра и не иска да светне...
Мерих като зарежда - 14.57, веднага след като изключа 13.07, на студена кола 12.57. Това нормално ли е за акумулатора, защото индикатора, който трябва да светети в зелено, не свети нищо като е студена колата???

ford focus 1.8 tddi 2001
-
- потребител
Чак днес от последното ми писане, лампата отново светна! Този път бях подготвен и го измерих: 13.80V. Изгасих я, пак я запалих: 14.30V.-14.50V. Обяснение за това има ли някакво?
ford focus 1.8 tddi 2001
- OgiDogi
- потребител
- Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
- Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ
Трябвало е да изчакаш малко с включен волтмер при работещ двигател и светеща лампа. Ако напрежението продължи да намалява, значи алтернаторът е спрял да зарежда, просто си измервал напрежение върху току-що изключен от заряд акумулатор. От там нататък си прави изводите, дали не трябва да сменяш четки/колектор.guarani_s написа:Чак днес от последното ми писане, лампата отново светна! Този път бях подготвен и го измерих: 13.80V. Изгасих я, пак я запалих: 14.30V.-14.50V. Обяснение за това има ли някакво?
-
- потребител
Днес го измерих на току що изключен, топъл двигател, беше 12.80V и падаше. Като е запалена е ~14.40! Като светне пак ще подържа малко повече волтметъра...OgiDogi написа:Трябвало е да изчакаш малко с включен волтмер при работещ двигател и светеща лампа. Ако напрежението продължи да намалява, значи алтернаторът е спрял да зарежда, просто си измервал напрежение върху току-що изключен от заряд акумулатор. От там нататък си прави изводите, дали не трябва да сменяш четки/колектор.guarani_s написа:Чак днес от последното ми писане, лампата отново светна! Този път бях подготвен и го измерих: 13.80V. Изгасих я, пак я запалих: 14.30V.-14.50V. Обяснение за това има ли някакво?
ford focus 1.8 tddi 2001
- Doin
- потребител
- Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 11&t=44420
След посещението при майстора ще споделя какъв е резултата.
След посещението при майстора ще споделя какъв е резултата.
-
- потребител
ОК мерси много! Надявам се да открие проблема и да го оправи 

ford focus 1.8 tddi 2001
- piksi_88
- потребител
- Регистриран: 08 окт 2011, 20:44
- Модел на автомобила: focus
Колега аз имам същият проблем , когато включа климатика или когато вали ми светва лампата на акумолатора гася паля и всичко е наред , ако си намерил решение вече на въпроса моля да споделиш
- S_C
- потребител
- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
Решението е да си прегледате и двамата инсталацията на колите и да си позачистите тук-там разни конектори и кабелни обувки. По ел системата, тръгне ли нещо да се влияе от лошото време, това говори за лоши контакти...някъде.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!
- Didibao
- потребител
- Регистриран: 03 юни 2008, 01:08
- Модел на автомобила: Focus ST170
Колеги фокуса си има диагностика от таблото и там може да си следите зареждането когато пожелаете!
Натискате и задържате за около 5 секунди бутона за нулиране на километража, давате на контакт и след това, с единични натискания минавате през отделните режими.
Натискате и задържате за около 5 секунди бутона за нулиране на километража, давате на контакт и след това, с единични натискания минавате през отделните режими.

-
- потребител
Сега направих теста, нулира брояча - 0 грешки. Смених алтернатора с чисто нов, защото стария се стопи... от вчера съм с новия, днес пак светна...
ford focus 1.8 tddi 2001
-
- потребител
- Регистриран: 17 апр 2013, 22:09
- Модел на автомобила: Focus 1.8 TDCi 115 hp 2001 г. (коНби)
И при мен се получи същия проблем. Сега когато стана студено. Иначе лятото съм включвал климатика, но не е имало проблем с въпросната лампа за акумулатора. Сега като включа да стопля задното стъкло на комбито и лампата светва, но не винаги, а когато си поиска. Не съм ходил още на майстор, но като гледам постовете ви... май няма смисъл. Оказва се, че това е още един дефект на фокусницте от 2001 г.
Аз имам и друг проблем, пак нерешен до сега - един странен, виещ звук след като загрее колата, но това е описано в една друга голяааааама тема...
Ще следя темата, а ако аз намеря някакво решение ще пиша.

Аз имам и друг проблем, пак нерешен до сега - един странен, виещ звук след като загрее колата, но това е описано в една друга голяааааама тема...

"Мисленето е най-трудната работа на света. Затова толкова малко хора се захващат с нея." - Хенри Форд
-
- потребител
- Регистриран: 24 ное 2013, 15:51
- Модел на автомобила: Mondeo
Какъв ти е акумулатора ?pi4o написа:И при мен се получи същия проблем. Сега когато стана студено. Иначе лятото съм включвал климатика, но не е имало проблем с въпросната лампа за акумулатора. Сега като включа да стопля задното стъкло на комбито и лампата светва, но не винаги, а когато си поиска. Не съм ходил още на майстор, но като гледам постовете ви... май няма смисъл. Оказва се, че това е още един дефект на фокусницте от 2001 г.![]()
Аз имам и друг проблем, пак нерешен до сега - един странен, виещ звук след като загрее колата, но това е описано в една друга голяааааама тема...![]()
-
- потребител
След като смених алтернатора с чисто нов, само веднъж е светвала лампичкатаю. Да чукнана дърво, отдавна не се е случвало.pi4o написа:И при мен се получи същия проблем. Сега когато стана студено. Иначе лятото съм включвал климатика, но не е имало проблем с въпросната лампа за акумулатора. Сега като включа да стопля задното стъкло на комбито и лампата светва, но не винаги, а когато си поиска. Не съм ходил още на майстор, но като гледам постовете ви... май няма смисъл. Оказва се, че това е още един дефект на фокусницте от 2001 г.![]()
Аз имам и друг проблем, пак нерешен до сега - един странен, виещ звук след като загрее колата, но това е описано в една друга голяааааама тема...![]()
Колкото до виещия звук и аз го имах. В деня в който се засили - зачестиха светванията на акумулатора. Изразявашесе във засилено виене от 900-1200 оборота на двигателя. Точно алтернатора се оказа, че вие! Като го свалихме видяхме, че статора беше заминал. Взех си нов заместител на магнет марелли за 200лв. и дано да си нямам проблеми вече с този алтернатор...
ford focus 1.8 tddi 2001
-
- потребител
- Регистриран: 17 апр 2013, 22:09
- Модел на автомобила: Focus 1.8 TDCi 115 hp 2001 г. (коНби)
Здравейте колеги!
Ето какви са ми последните наблюдения относно светването на лампата на акумулатора.
Видях един дигитален волтмер, който се поставя в запалката и показва на незапален мотор какъв е тока на акумулатора. Като запалиш колата пък показва с колко зарежда генератора (алтернатора, динамо или там както се казва така и не разбрах как се казва). Та.... при угасен мотор уредчето показва 12.5 V ток. Като завъртя на контакт и подгревните свещи се включат става 10.5 V за няколко секунди, после се възстановява до 12.0 V и паля. Започва да показва 14.4 V. Като включа фаровете няма проблем седи си на 14.4 V при 900 оборота, но като включа нагревателя на предното съкло пада на 11.9 V после като задържа на 1000-1100 оборота застава на 14.4 волта. Ако включа обаче подгряване на предното и задното стъкло, и вентилатора за парното остава на 11.2 волта и така си стои дори и при по-високи обороти. След 10-15 секунди обаче светва лампата на акумулатора и волтмера започва да показва 13.5 волта. Акумулатора мисля, че ми е добър с него съм кулил колата - сега ми е първа зима, но на него е написано с маркер - 2011 г.
Е нека някой дето разбира от електрониките да каже какъв може да е проблема.
Ето какви са ми последните наблюдения относно светването на лампата на акумулатора.
Видях един дигитален волтмер, който се поставя в запалката и показва на незапален мотор какъв е тока на акумулатора. Като запалиш колата пък показва с колко зарежда генератора (алтернатора, динамо или там както се казва така и не разбрах как се казва). Та.... при угасен мотор уредчето показва 12.5 V ток. Като завъртя на контакт и подгревните свещи се включат става 10.5 V за няколко секунди, после се възстановява до 12.0 V и паля. Започва да показва 14.4 V. Като включа фаровете няма проблем седи си на 14.4 V при 900 оборота, но като включа нагревателя на предното съкло пада на 11.9 V после като задържа на 1000-1100 оборота застава на 14.4 волта. Ако включа обаче подгряване на предното и задното стъкло, и вентилатора за парното остава на 11.2 волта и така си стои дори и при по-високи обороти. След 10-15 секунди обаче светва лампата на акумулатора и волтмера започва да показва 13.5 волта. Акумулатора мисля, че ми е добър с него съм кулил колата - сега ми е първа зима, но на него е написано с маркер - 2011 г.

"Мисленето е най-трудната работа на света. Затова толкова малко хора се захващат с нея." - Хенри Форд
-
- потребител
Много подобно и при мен! Хем че алтернатора е чисто нов днес пак, за 1 месец за 2ри път светна лампана на акумулатора. Напоследък наблюдавам, че при газ се засилват светлините... Замерих го и същатата работа като при колегата - с консъмативи ~12V зарежда и като дам газ се дига до 14 и нещо.. Това нормално ли е?pi4o написа:Здравейте колеги!
ford focus 1.8 tddi 2001