Лампа за нивото на охладителната течност!!???
- nautica_
- потребител
- Регистриран: 08 фев 2009, 13:04
- Модел на автомобила: Mondeo MK2 1800 16v Zetec 115 p.s
- Status: Извън линия
Лампа за нивото на охладителната течност!!???
Здрасти на всички колеги,от няколко дни се появи следния проблем на моето Мондео МК1 2000 бензин.
Лампата за нивото на охладителната течност светна,поглеждам в казанчето,нивото си е на МАХ,а лапата свети постоянно!!!
До преди това съм 100% сигурен че работеше,защото като ми падне малко нивото лампата винаги сигнализираше,а след като долея изгасва!!!
Гледах буксата на датчика на казанчето да не е хлабава или паднала,но не е това!!!!
Според вас какъв е проблема,дали има вероятност датчика да се е зацапал.....?????? или направо е дал фира!!?????
Ще съм благодарен ако някой ме просвети къде да търся проблема!
И знае ли някой на какъв принцип работи този датчик,дали ако сваля само буксата и с едно кабелче направя мост между двата проводника.......дали лампата ще угасне.......поне да съм сигурен че не са кабелите до самия датчик!!??????
Лампата за нивото на охладителната течност светна,поглеждам в казанчето,нивото си е на МАХ,а лапата свети постоянно!!!
До преди това съм 100% сигурен че работеше,защото като ми падне малко нивото лампата винаги сигнализираше,а след като долея изгасва!!!
Гледах буксата на датчика на казанчето да не е хлабава или паднала,но не е това!!!!
Според вас какъв е проблема,дали има вероятност датчика да се е зацапал.....?????? или направо е дал фира!!?????
Ще съм благодарен ако някой ме просвети къде да търся проблема!
И знае ли някой на какъв принцип работи този датчик,дали ако сваля само буксата и с едно кабелче направя мост между двата проводника.......дали лампата ще угасне.......поне да съм сигурен че не са кабелите до самия датчик!!??????
-
- потребител
- Регистриран: 16 дек 2006, 17:49
- Модел на автомобила: BMW E46 325i, '04 Focus C-Max 2.0 TDCi, '92 Sierra TD, разни НЕ Фордове
Re: Лампа за нивото на охладителната течност!!???
Според мен датчика ти вече не работи.
Направи мост с едно кабелче за да си на 100% сигурен. Лампата трябва да угасне.
Направи мост с едно кабелче за да си на 100% сигурен. Лампата трябва да угасне.
- nautica_
- потребител
направих мост ,обаче лампата продължава да свети!!!
- urgan
- Потребител
- Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA - Status: Извън линия
Тоя датчик ако е както при мк2 представлява една пишка навряна в долната част на казанчето, дълга е около 7-8 см. Като намалее течността датчика изсъхва и лампата ти свети. При мен понякога при завои ми присветва за малко и след малко угасва, затова наливам малко повече антифриз от МАКС. Пак казвам ако е същия датчик. Щом си пробвал да го укъсиш виж някъде да не се е прекъснал някой кабел.
-
- потребител
- Регистриран: 16 дек 2006, 17:49
- Модел на автомобила: BMW E46 325i, '04 Focus C-Max 2.0 TDCi, '92 Sierra TD, разни НЕ Фордове
При мен е такъв датчика. Обаче това с изсъхването не ми се връзва, защото като го свалих и видях, че няма досег с течността.urgan написа:...
В моя случай, след като свържа двете крачета на датчика с кабелче, лампата спира да свети.
- nautica_
- потребител
Значи ще се насоча към кабела!!!!
- urgan
- Потребител
- Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA - Status: Извън линия
Ако няма досег с течността на какъв принцип работи тогава?
Аз като го свалях мисля че се плацикаше заедно с антифриза вътре но не съм много сигурен.
Аз като го свалях мисля че се плацикаше заедно с антифриза вътре но не съм много сигурен.
- nautica_
- потребител
А лесно ли се сваля?????Спомням си че съм свалял моторчето на казанчето за чистачките.....там беше просто издърпване ...????
- kriki
- потребител
- Регистриран: 18 ное 2008, 00:32
- Модел на автомобила: Mondeo МК2 97г. 1.6 Zetec
Този датчик МУК (магнитно управляем контакт) и наистина няма достъп до охладителната течност, а вътре в казанчето има един обикновен поплавък с магнитче което задейства датчика. Ако колегата пробва при даден контакт да го окъсява трябва да изчака известно време поне при мене промяната в състоянието се отразява след 30-тина секунди да не кажа една минута, освен това вътре в датчика има резистор 90 ома. Моят също не работи но проблема е в поплавъка тъй като при обръщане на казанчето с главата на долу си дава нормално, а при пълнене с течност не отчита.
-
- потребител
- Регистриран: 13 фев 2011, 19:55
- Модел на автомобила: FORD MONDEO '93 2,0 16v 136Hps
При мен се появи същият проблем, същинският датчик е ок и сега трябва да сваля разширителния съд и да го промия идеално, че има разни калове натрупани с годините, които предполагам пречат на поплавъка да се движи!
- kriki
- потребител
- Регистриран: 18 ное 2008, 00:32
- Модел на автомобила: Mondeo МК2 97г. 1.6 Zetec
Честно казано съмнявам се да има ефект пробвай дали при обръщане на казанчето с главата на долу няма да даде че нивото е коректно, при мене така си работи. Но моето казанче е от търкаляна кола, явно нещо се е случило на поплавъка и просто при пълнене с течност си стои на дъното.