Смяна на бендикс на фиеста 1,25

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
Iamhere
потребител
потребител
Регистриран: 19 ное 2010, 20:15
Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.25 16v 75hp
Status: Извън линия

Смяна на бендикс на фиеста 1,25

Мнение от Iamhere » 19 сеп 2012, 23:10

Здравейте колеги.Днес свалих стартера на моята фиеста 1,25 1998г.Причината за ремонта е че когато загрее стартерът върти а не може да изхвърли бендикса.Ако някой сваля стартер на фиеста сам да знае че не е много лесно.Трябва канал,гедоре с камъни 10 и 13,гаечни ключета,ключ за маслен филтър и подвижна лампа.Първо се откача плюса на акумулаторът,развива се с ключе 10 минуса на генератора,сваля се масления филтър като се подлага съд защото изтича малко масло(към100-200млл).Ако има възможност се сваля и перката.След това се развиват 3те болта които държат стартера отдясно,става с гедоре с чупещо рамо и камък 13.После се развиват 2 гайки които са отдясно с които стартерът е хванат в планка.Отвива се болтът с който е хваната планката и тя се сваля.Изважда се отдолу датчикът с металната щипка и се оставя да виси.Стартерът се отцепва от маховика и левият край се накланя надолу за да се развият 2 гайки с гедоре с камъни 10 и 13 и плочката с минуса(масата)се сваля.После стартерът се изважда с извъртане.Много пречеше перката аз не я свалих и се поизмъчих.Занесох го в един магазин и там ми смениха бендикса че бил поизносен и счупения капак на редуктора.Взеха ми 54 лева.От това е хъхрело(стартерът върти а бендикса не изхвърча да зацепи).После сглабянето е по обратния ред.Та това исках да споделя.И накрая благодаря за хубавия форум, доста неща могат да се научат от тук и се спестяват време и нерви.

spas_85
потребител
потребител
Регистриран: 27 ное 2008, 20:36
Модел на автомобила: ford fiesta 1.25i 16V Zetec-S

Re: Смяна на бендикс на фиеста 1,25

Мнение от spas_85 » 20 сеп 2012, 21:46

Кофти начинание.Аз пък спъкнах колектора и динамото,защото ми беше по-лесно.Обаче не ремонтирах стария,а сложих друг,защото не ми се рискуваше,а и при мен и бендикса беше взел-дал,четките също и кой знаеше ако го отворя какво щеше да излезе и затова взех друг.Моята е 96-та,тази от която взех стартера беше 98-ма и беше с около 2 мм по голям статора.Притеснението ми беше да не опира в колектора обаче си влезе като у тях си.Това беше преди 2 години някъде.Най-интересното ми беше,че го държат 6 болта,а не 3 както обикновенно.Преди 2 месеца пък се наложи да сменям съединител.Там пък какво е.....само който е сменял той знае.Ама си я карам 4-та година.Доволен съм. :P

Iamhere
потребител
потребител
Регистриран: 19 ное 2010, 20:15
Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.25 16v 75hp

Re: Смяна на бендикс на фиеста 1,25

Мнение от Iamhere » 21 сеп 2012, 22:23

Благодаря за съвета,значи ставало и отгоре и от долу.Следващият път ще пробвам отгоре,твоя начин май е по-лесен,макар че и при двата начина отива около половин ден.Дано обаче следващият път да е след много-много години :D

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”