Чистачките не се връщат в изходна позиция

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
Потребителски аватар
mustang94
потребител
потребител
Регистриран: 22 апр 2015, 17:37
Модел на автомобила: Mondeo Mk4 2.0TDCi 130hp
Контакти:
Status: Извън линия

Чистачките не се връщат в изходна позиция

Мнение от mustang94 » 17 май 2015, 20:48

Здравейте колеги! Време е да се захващам с кусурите на мъника :D Та.. директно към проблема.Във Фокуса като пусна предните чистачки и при връщане на лоста на изходното му място чистачките замръзват на място... вместо да се връщат в изходна позиция. Трябва да изчакам да паднат до долу и тогава да изключа лостчето. Прави ми впечетление и че като пусна чистачките и пръскачките (от бутона на върха на лоста) чистачката си се връща. Не трябва да го задържам. Не знам дали има значение това. Задната чистачка си работи добре. Връща си се до долу и без лоста да е включен. Не съм бутал нищо още защото ме е страх още да ръчкам много много и исках първо да чуя няколко мнения. Съмнявам се за някой реле и утре мисля да погледна таблата с бушоните първо. Гледах в форума не видях като моя проблем.

Потребителски аватар
baro
потребител
потребител
Регистриран: 07 окт 2008, 22:31
Модел на автомобила: Ford Fiesta МК3 2.0 16v DOHC 136 ps. 95г.

Re: Чистачките не се връщат в изходна позиция

Мнение от baro » 17 май 2015, 21:47

Здравей, чистачките се връщат в изходно положение от прекъсвач в редуктора на моторчето. На един от кабелите имаш постоянен '+', възможно и там да е проблема. Провери си всички релета и бушони за да си сигурен ,после се насочи към кабелите на моторчето и накрая смяна на моторче.

Потребителски аватар
mustang94
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от mustang94 » 18 май 2015, 19:48

А за връщането и в началната позиция някакъв специален бушон ли има? Някъде го бях, чел. Било чистачка със стрелка, но аз нямам никъде такъв обозначен бушон или реле...

Потребителски аватар
mladen1984
потребител
потребител
Регистриран: 14 апр 2006, 12:16
Модел на автомобила: ford scorpio 2.8i Ghia 204к.с.автоматик
ford scorpio 2.0i Ghia 136k.c. DOHC (1995)
ford scorpio 2.9i Ghia 210k.c. V6 (1995)cosworth

Мнение от mladen1984 » 20 май 2015, 08:41

Намери къде е мотора задвижващ предните чистачки.Отвори го и виж клемите вътре.най-вероятно те могат да са зацапани от греста която е вътре за смазване.Почисти ги добре, затвори капака на мотора и пробвай!
Изображение

Потребителски аватар
mustang94
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от mustang94 » 04 юли 2015, 14:54

Извинявам се за наистина закъснелия отговор! :(: Но нямах много време да се занимавам с чистачките... (бях на сватба, изпити и др дълги и широки...) В петък се захванах най-накрая... След битката с изваждането на раменете на чистачки най-накрая спечелих :D Вчера цял ден се мъчих, но не поддадоха. Взех скоба за вадене на лагери, но пак не стана... Полях ги с малко кола и днеска ходих да ги мъча пак и тоя път се предадоха. Свалих ги, свалих и пластмасовата кора(начупих всичко къде що може :D ). Свалих мотора, намерих къде са пистите, изчистих ги но пак не стана. Утре ще ходя до майстора да прави замерване и да видим какво ще се окаже и дали ще може да го оправи. Веднага щом разбера нещо, ще поствам тука.

П.С. Едната щипка при премахването на кората се счупи и сега няма да захване. Тези щипки могат ли да се сменят или има ли друг начин да захвана кората без щипки? Тези пластмасови щипчици ужасно ги мразя! Ако някой има идей или е използвал метод който е подействал при него моля да сподели, че не ми се сменя цялата кора, не че ще е много скъпа де ама...

Потребителски аватар
mustang94
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от mustang94 » 05 юли 2015, 12:12

Сега се връщам от майстора. След като прегледа бушоните и релетата се останови, че по мотора има липсваща част. Точно до захранващия кабел има 3 пластинки върху който според него трябва да има букса/реле. И каза да ходя да питам в някоя морга... аз обаче гледах няколко клипчета в тубата и ми направи впечетление, че и там на 3-те пластинки нямаха нищо. Отворих пак кутията за бушоните в двигателния отсег (въпреки, че бях гледал там но се бях отчаял :D) и гледах, гледах нищо не видях. После отворих бушоните под волана. И не знам какво ме накара да погледна какво има над бушоните и какво да видя 5-6 релета скрити (даже не бяха вписани в таблицата на капака...) :D Обаче, трябваше да махна пластмасата под волана и самата кутията, защото гредата която ги държеше, пречеше да извядя релетата. Качих се до нас веднага и отворих форума и веднага открих кой са бушоните за чистачките. Размених релето за предните чистачки с релето за задната и магията стана... :D Очаквах задната да не се връща сега ама и тя си работи супер. А колко много работа щях да си спестя, ако знаех тези скрити релата... :D

Потребителски аватар
mladen1984
потребител
потребител
Регистриран: 14 апр 2006, 12:16
Модел на автомобила: ford scorpio 2.8i Ghia 204к.с.автоматик
ford scorpio 2.0i Ghia 136k.c. DOHC (1995)
ford scorpio 2.9i Ghia 210k.c. V6 (1995)cosworth

Мнение от mladen1984 » 05 юли 2015, 20:39

Значи лош контакт на клемите на релето!
Изображение

Потребителски аватар
mustang94
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от mustang94 » 06 юли 2015, 00:52

Еми като ги извадих, бяха в добро състояние. Иначе все пак ги поизтрих малко. Мерси за помощта съфорумници! _friends_

liudmil1945
потребител
потребител
Регистриран: 24 сеп 2008, 13:24
Модел на автомобила: форд фокус 1.6 зетек se
Контакти:

Мнение от liudmil1945 » 17 авг 2015, 20:28

Да не отварям нова тема пиша тук.От 1 месец съм с фокус 1.6 от 2001г. и не съм проверил купувайки, че задната чистачка не работи. Отворих задната кора и гледам -аптека. Първо гледам два черни кабелчета с букси за маса, меря, но между тях няма верига. Това казвам включвам задната чистачка, съединявам двете маси и едни искри, а чистачката мръдна и застана вертикално и до там. Меря напрежение - на кабелчето дето излиза от моторчето 12 волта.Какво да го правя, дали да не го разфасовам или на моргата? Давайте съвет!!!
Прикачени файлове
20150817_160442.jpg

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 17 авг 2015, 20:37

Нещо по инсталацията е, тръгваш по веригата, ако не си наясно търсиш ел. техник.
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО

Потребителски аватар
Didibao
потребител
потребител
Регистриран: 03 юни 2008, 01:08
Модел на автомобила: Focus ST170

Мнение от Didibao » 17 авг 2015, 21:59

Имаш износен контакт в моторчето.
Изображение