спукан въздуховод Zetek 1.6 16v
- didistar
- потребител
- Регистриран: 23 окт 2008, 20:34
- Модел на автомобила: eskort 1.6 16V ZetTek
- Status: Извън линия
спукан въздуховод Zetek 1.6 16v
Има ли колеги сблъсквали се с подобен проблем.Интересното е ,че двигателя работи перфектно и на газ и на бензин , аз забелязах проблема в преди три дни и сега пак я карам колата и няма никави проблеми . Обаче се притеснявам да не стане нещо да засмуче през дупката някой боклук и да стане сериозен проблем . Това скъсване или спукване, не знам как да го нарека, от какво може да се получи , от топло и сдудено, удар или стареене. Някой ако знае цени на нови ,евентуално на втора ръка ,ако предлага някой да ми пише на ЛС .
Последна промяна от didistar на 18 яну 2009, 11:05, променено общо 1 път.
Полека и все в дясно
- tankovbg
- потребител
- Регистриран: 23 фев 2008, 16:14
- Модел на автомобила: Fiesta Techno 1.25 Zetec 16 V, юли 1998
Re: спукан въздуховод ZetTek 1.6 16v
Като гледам по снимките спукването е след дебитомера, интересно как работи "нормално", би следвало дебитомера да отчита намален дебит на въздуха и съответно колата да няма съответната мощност (в случая ЕКУ-то ще отчита този факт и ще подава по-малко гориво).
А и не е добре за двигателя, ще се засмуква прах, който ще действа абразивно на цилиндрите.
А и не е добре за двигателя, ще се засмуква прах, който ще действа абразивно на цилиндрите.
- paci
- Модератор
- Регистриран: 18 яну 2005, 07:52
- Модел на автомобила: Fiesta MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 коня
мхмtankovbg написа: ...
Увий го с PVC примерно на първо време докъто си намериш маркуч.
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
На първата снимка ясно и недвусмислено се вижда причината за спукването, намира се на левия подкалник в дясно от дебитомера, представлява алуминиев цилиндър и е монтиран допълнително.
Ха-Ха говоря за газовата уредба. Честито, турски маркуч е около 20лв и се пука за около 1месец, истински е над 120лв (цените са за Вектра на Форда може и повече). Инак газовите уредби дават големи икономии.
Ха-Ха говоря за газовата уредба. Честито, турски маркуч е около 20лв и се пука за около 1месец, истински е над 120лв (цените са за Вектра на Форда може и повече). Инак газовите уредби дават големи икономии.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- kEFi
- потребител
- Регистриран: 17 яну 2005, 13:19
- Модел на автомобила: Eskort 1.6 16V EFi
Причина - не си обръщаш внимание на колата и особено на някои признаци като припукване от време на време. После идва по-голямо БУМ и честито. Става въпрос за газовото и по-конкретно:
1. Настроена е на по-бедна или по-богата смес
2. Имаш свещ/и за смяна
3. Някой или няколко кабела към свещи ти дават оттечка.
Това никога няма да се случи, ако човек обърне внимание на колата си поне един път годишно за въпросните признаци. По точки 2 и 3 отнема 3 минути, по т.1 - 10 мин без чакането (ако се ходи на газ-анализ). Ама нали всяка година се минава на технически преглед...та там аз си правя газ-анализ. Така и така си плащам
1. Настроена е на по-бедна или по-богата смес
2. Имаш свещ/и за смяна
3. Някой или няколко кабела към свещи ти дават оттечка.
Това никога няма да се случи, ако човек обърне внимание на колата си поне един път годишно за въпросните признаци. По точки 2 и 3 отнема 3 минути, по т.1 - 10 мин без чакането (ако се ходи на газ-анализ). Ама нали всяка година се минава на технически преглед...та там аз си правя газ-анализ. Така и така си плащам

-
- потребител
- Регистриран: 28 юли 2005, 10:40
- Модел на автомобила: Sierra
- Контакти:
Има един сив скоч на TESSA ,много здрав и лепи добре,омотай го с него,но пак трябва да провериш свещи и кабели.Това за газовата уредба кой кво ти приказва може да слушаш единствено и само тогава когато някой ти дава пари за гориво.Докато ти си зареждаш даваш им отбой първата в ляво и да заминават. 

Децата са наследствени.Ако родителите ти не са имали деца,няма да ги имаш и ти 

- didistar
- потребител
Обвих го с тиксо, палих я , работи си перфектно. Значи колата я имам от три месеца, в началото като я взех гърмеше първата седмица, след като смених свещи и кабели и всичко се оправи . Когато гърмеше в началото се вадеше едно маркуче под смукателните клапани ,но не всеки път предполагам заради противовзривната клапа на въздушния филтър.Но тогава въздуховода не беше спукан щях да го видя понеже постоянно следя да не се извади това маркуче ,пък и нали това ми е първия автомобил всеки ден проверявам маслото и антифриза гледам и другите течности как са и така.От както смених кабелите не е правила проблем, но не я карам само аз ,ако е направила нещо и не са ми казали е възможно да не съм забелязал.От сега на натак ще я карам само аз.
>:D<:
П.П. Намерих въдуховод за 50 лева чисто нов, но не знам какъв е по произход .

П.П. Намерих въдуховод за 50 лева чисто нов, но не знам какъв е по произход .
Полека и все в дясно
-
- потребител
- Регистриран: 28 юли 2005, 10:40
- Модел на автомобила: Sierra
- Контакти:
Не знам къв е ,но според мен (точно за тоя скоч говорех) ще е здраво колкото това ако е турско.Аз на времето си увивах само с тиксо въздуховодите на сиерата.Е ако си естет и си показвате в махлата често кой кво има под капака ,трябва да го смениш,така се излагаш направо
:

Децата са наследствени.Ако родителите ти не са имали деца,няма да ги имаш и ти 

- didistar
- потребител
Аз ще си го сменя ,не само заради естетиката , дали има смисъл да купувам нов турски, или по добре да търся оргинален втора употреба, на Форд.Дали това спукване е оказвало влияние на горенето?
Полека и все в дясно
- amonev
- потребител
- Регистриран: 11 фев 2007, 08:15
- Модел на автомобила: Форд Сиера 1983г.
Форд Мондео 1997г. - Местоположение: Разград
- Контакти:
Не се притеснявай за двигателя, времето което е карана така не е много. Един познат си кара от години сиерата 2.0 V6 с дупка в кутията за филтъра точно над карбуратора /бклуци, мухи, буболечки ... всичко влиза през дросела и колектора към цилиндрите/, върви си като пушка колата и не му пука много много. 

Е ли правото право?
- didistar
- потребител
Аз не се притеснявам, защото за сега поне залепих дупката.Интересно ми е това дали е давало отражение на колата, в смисъл мошност, разход обороти.При твоя приятел как е, забелязал ли е разлика , или той толкова време я кара така ,че е забравил как върви без дупка.amonev написа:Не се притеснявай за двигателя, времето което е карана така не е много. Един познат си кара от години сиерата 2.0 V6 с дупка в кутията за филтъра точно над карбуратора /бклуци, мухи, буболечки ... всичко влиза през дросела и колектора към цилиндрите/, върви си като пушка колата и не му пука много много.

Полека и все в дясно
-
- потребител
- Регистриран: 17 фев 2008, 15:58
- Модел на автомобила: Ford Eskort 1,6 16V ,97г.,Zetec
Re: спукан въздуховод Zetek 1.6 16v
Разбира се,че е давало,колега!Спуканото е след МАФ сензора и от там си е смукало въздух на поразия.Сега като си оправил въздуховода бих те посъветвал и един ресет на компютъра да направиш.После малко адаптация на ЕКУ-то и чак тогава можеш да си сигурен,че всичко е ОК.
- didistar
- потребител
Колко време трябва да стой без акумулатор, и как да направя адаптация на ЕКУ-то.Peshe написа:Разбира се,че е давало,колега!Спуканото е след МАФ сензора и от там си е смукало въздух на поразия.Сега като си оправил въздуховода бих те посъветвал и един ресет на компютъра да направиш.После малко адаптация на ЕКУ-то и чак тогава можеш да си сигурен,че всичко е ОК.
Полека и все в дясно
- HACKO
- Модератор
За какво ти е да ресетваш компютъра, като караш на газ, винаги натрупва грешки които са без значение защото компютъра не участва. Респективно и дебитомера не участва при работа на газ, съответно няма да има значение със или без дупка е маншона, обаче на бензин няма шансове да тръгне.

- didistar
- потребител
HACKO написа:За какво ти е да ресетваш компютъра, като караш на газ, винаги натрупва грешки които са без значение защото компютъра не участва. Респективно и дебитомера не участва при работа на газ, съответно няма да има значение със или без дупка е маншона, обаче на бензин няма шансове да тръгне.
Е сега като го оправих не е ли добре да го ресетна, че аз я карам и на бензин докато загрее и обърне на гас пък и гледам от време на време да мина 50 100 км на бензин да не ми даде фира помпата.И до сега все още не е правил проблем нито на бензин нито на гас , тя винаги си пали на бензин.Единственото което ме съмнява да е харчила повечко преди да оправя спуканото.
Полека и все в дясно
- didistar
- потребител
ами така ще направя май.Мерси за мненията колеги ако нещо сме пропуснали да обсъдим казвайте .amonev написа:не пипай нищо щом си е добре колата
Полека и все в дясно
- HACKO
- Модератор
Ако нямаш имитатор на ламбдата, няма никакъв смисъл, на 10тата минута след ресета ще отчете наработеща ламбда сонда и ще я замести с еталон.didistar написа: Е сега като го оправих не е ли добре да го ресетна, че аз я карам и на бензин докато загрее и обърне на гас пък и гледам от време на време да мина 50 100 км на бензин да не ми даде фира помпата.И до сега все още не е правил проблем нито на бензин нито на гас , тя винаги си пали на бензин.Единственото което ме съмнява да е харчила повечко преди да оправя спуканото.

- didistar
- потребител
HACKO написа:Ако нямаш имитатор на ламбдата, няма никакъв смисъл, на 10тата минута след ресета ще отчете наработеща ламбда сонда и ще я замести с еталон.didistar написа: Е сега като го оправих не е ли добре да го ресетна, че аз я карам и на бензин докато загрее и обърне на гас пък и гледам от време на време да мина 50 100 км на бензин да не ми даде фира помпата.И до сега все още не е правил проблем нито на бензин нито на гас , тя винаги си пали на бензин.Единственото което ме съмнява да е харчила повечко преди да оправя спуканото.
Имам такъв модолатор и ламбда контрол, слаганиса заедно с газовата.Не мога да схвана защо без него няма смисъл от ресет.Като съм с него имали смисъл.
Полека и все в дясно
- HACKO
- Модератор
Когато ги имаш тези неща, като си на газ лъжат компютъра че всичко е наред и той не отчита грешка, тогава от ресетването има смисъл за работата на бензин (за газ няма значение).