Проблем с оборотите при празен ход Фокус 1,6 16v 2000 SW

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
ValDes
потребител
потребител
Регистриран: 07 май 2010, 11:00
Модел на автомобила: Focus Turnier, 1.6 Zetec, 16v, 01.2000
Status: Извън линия

Проблем с оборотите при празен ход Фокус 1,6 16v 2000 SW

Мнение от ValDes » 08 юли 2011, 10:06

Здравейте, колеги!
Тази седмица реших да си обслужа фокусника след повече от 10000км. Та купих си аз масло, горивен, маслен и въздушен филтър, спирачна течност както си му е ред, купих си и двата семеринга на коляновия вал че бяха тръгнали да си заминават и право при майстора в сервиза. Вече попретръпнал от хубавата цена от 100лв за семерингите съм се въоръжил с търпение и само чакам майстора да звънне, че колата е ок! Да, ама не!
Човекът звъни и казва: съединителят ти си е заминал, че и лагер помпата, така и така сме ти свалили скоростната кутия давай да ги правим, че после да не плащаш два пъти пак за сваляне и т.н. Лек сърцетуп за десетина минути :evil: и после си викам като ще е гарга да е рошава и решавам да действам! Купувам си нов съединител комплект, нова лагер помпа и снощи си взех колата, но....
1. Съединителят верно въобще не мога да го усетя, нищо общо с борбата коато съм водил преди! :twisted:
2. След 4-5 км при първото изключване от скорост , оборотите паднаха почти на 300 и колата загасна. Паля, на скорост всичко е ок, но оставя ли я на празен ход оборотите са между 300-700 за около 20-30 секунди и след това се нормализират! Мамку и прасе, си викам, защо все на мен! Но после се поразчетох из форума по сериозно и виждам, че въобще не е само при мен. Когато я купувах имах проблем с една от бобините, смених я с втора употреба и всичко си беше ок, но сег авече не знам.. Та моля за съвет и акъл от знещите хора тук, как да действам оттук нататък:
- клапан за празен ход? (не съм го и виждал дори, и никога не съм го проверявал)
- маркуч за вакуум?( никога не съм ги проверявал, но ми се струва че е възможно майстора да е забравил да напъха някой от тях)
- свещи , кабели, бобини, акумулатор? (свещите са почти нови, с бобината имах проблем, защото колата работеше като на три цилиндира когато я купувах, но я замениха с втора ръка и от тогава без проблеми, кабелите не съм ги проверявал, акумулаторът има още хляб) Сега се сещам че няколко пъти ми е правила следния номер: при запалване без значение при студен или топъл двигател всички стрелки на таблото полудяват, отиват до мах и след това се връщат на нормална позоция без това изобщо да се отрази на работата на двигателя?!!!
Ами в общи линии е това, благодаря Ви предварително за помощта!
П.С: И ако може да се размина по-тънко, че вече съвсем отънях цена няма да имате :D

Потребителски аватар
иво г. иванов
потребител
потребител
Регистриран: 15 авг 2010, 14:31
Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 zetec-s 2000 ,renault 19

Re: Проблем с оборотите при празен ход Фокус 1,6 16v 2000 SW

Мнение от иво г. иванов » 14 юли 2011, 01:36

При подмяна на съединителя се измъква клемата към VSS датчика, a някъде пишеше, че е доста мъчна тази
манипулация и е възможна повреда на самия датчик.Прегледайте с майстора и всички други кабели и клеми
изключвани по време на работа.Ако е маркуч за вакуум ще се чува яко съскане и може и да не запалиш въобще.
Виж и стъпковото моторче/клапана за празен ход/.
Не съм ясновидец :D , така че изчакай и други мнения, но ако нямаш сигурен и траен успех, май ще трябва да
направиш диагностика. Може и с някой колега от форума, но се разберете от кой град сте.
Дерзай!
Не е срамно да не знаеш - срам е да не питаш!

Потребителски аватар
mrdds
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium

Мнение от mrdds » 14 юли 2011, 09:17

Според мен възможните причини са:
-спукан вакумен маркуч
-необучен компютър,тъй като вероятно са откачвали акумулатора

Щом преди ремонта оборотите са били добре вероятността клапан,бобина или друго да едефектирало веднага след ремонта.VSS датчика ако не е закачен правилно няма да показва скоростта :wink:
Връщай се в рервиза веднага да си оправят колата.Аман от такива пишман майстори.Даваш им една пачка пари и ти връщат полуработеща кола.

ValDes
потребител
потребител
Регистриран: 07 май 2010, 11:00
Модел на автомобила: Focus Turnier, 1.6 Zetec, 16v, 01.2000

Мнение от ValDes » 19 юли 2011, 09:27

Колеги, май ще се окаже необучен компютър цялата работа. Все още усещан претрисане на мотора понякога на празен ход, оборотите падат до 400-500, но като цяло дори с включен климатик не ми е гаснала, така че съм доста по-спокоен вече. Между другото майстора спомена за някакъв инструмент за много финна настройка на ангренажния ремък, дори беше 99% сигурен че е от това!?

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”