Ford mondeo 2002 бензин прегрява
-
- потребител
- Регистриран: 18 юли 2010, 19:04
- Модел на автомобила: FORD MONDEO 2002
- Status: Извън линия
Ford mondeo 2002 бензин прегрява
Здравейте,
Имам голям проблем с колата, а все още няма решение. В 2 сервиза я гледаха, но и в двата не могат да кажат със сигурност какво й има. Проблемът е следния:
Колата прегрява понякога - само когато е много горещо. Вечер или рано сутрин съм я пробвал да я държа на 4-5К оборота стрелката не мърда.
Следобед при температура 30+ градуса колата започва да прегрява - това става много бързо от средата до началото на червения сектор отнема 15-20 секунди.
В казанчето водата ври, но няма налягане - което според единия сервиз изключва гарнитура на главата като вероятен проблем, според втория е гарнитурата, но в начален стадий.
Водната помпа върти - двата маркуча извадени в една туба - хвърлят яко вода при загряла кола. Единия маркуч идва от радиатора, което значело, че няма запушване в радиатора и че термостата отварял големия кръг.
Вентилаторът работи на втора степен.
На включено парно на макс - няма проблем с прегряване. Започва да загрява, включвам парното и след 30 секунди отново стрелката е по средата и не мърда докато не изключа парното.
Колата има газова уредба, но проблема го има и на газ и на бензин.
Ако някой има идея ще съм много благодарен да чуя всякакви мнения.
Имам голям проблем с колата, а все още няма решение. В 2 сервиза я гледаха, но и в двата не могат да кажат със сигурност какво й има. Проблемът е следния:
Колата прегрява понякога - само когато е много горещо. Вечер или рано сутрин съм я пробвал да я държа на 4-5К оборота стрелката не мърда.
Следобед при температура 30+ градуса колата започва да прегрява - това става много бързо от средата до началото на червения сектор отнема 15-20 секунди.
В казанчето водата ври, но няма налягане - което според единия сервиз изключва гарнитура на главата като вероятен проблем, според втория е гарнитурата, но в начален стадий.
Водната помпа върти - двата маркуча извадени в една туба - хвърлят яко вода при загряла кола. Единия маркуч идва от радиатора, което значело, че няма запушване в радиатора и че термостата отварял големия кръг.
Вентилаторът работи на втора степен.
На включено парно на макс - няма проблем с прегряване. Започва да загрява, включвам парното и след 30 секунди отново стрелката е по средата и не мърда докато не изключа парното.
Колата има газова уредба, но проблема го има и на газ и на бензин.
Ако някой има идея ще съм много благодарен да чуя всякакви мнения.
- didon80
- потребител
- Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
- Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238 - Местоположение: Сливен
Re: Ford mondeo 2002 бензин прегрява
Ти в тези жеги не ползваш ли климатроника? Не вярвам при пуснат климатроник да може да ти загрее до такава степен, понеже вентилаторите ще работят постоянно!
-
- потребител
Климатроника го ползвам и в жегите и въобще не го изключвам. Сега обаче се налага да вклучвам температурата на HI за да охлади.
Ето например днес ходих на едно село на 20 км от Русе. Тръгнах в 18 ч, все още горещичко та на 5 км от града започна да загрява. Пуснах парното, температурата падна и на включено парно и отворени прозорци, стигнах за където бях тръгнал /добре че бяха само 20 км/ В 21.30 тръгнах наобратно - никакъв проблем. Климатроника си седеше на 22 градува, а стрелката за температурата не мръдна от средата.
Моля ако някой има идея какво може да е - да сподели.
Ето например днес ходих на едно село на 20 км от Русе. Тръгнах в 18 ч, все още горещичко та на 5 км от града започна да загрява. Пуснах парното, температурата падна и на включено парно и отворени прозорци, стигнах за където бях тръгнал /добре че бяха само 20 км/ В 21.30 тръгнах наобратно - никакъв проблем. Климатроника си седеше на 22 градува, а стрелката за температурата не мръдна от средата.
Моля ако някой има идея какво може да е - да сподели.
- ЯЛТА
- Потребител
- Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
- Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд - Местоположение: СОФИЯ, и чат пат на луната.
- Контакти:
Ето това е най гадният тип повреди, и според мен трябва да се тръгне по веригата, като започнеш от смяната на термостата,- не е много скъп а има вероятност да не работи нормално,- може да отваря недостатъчно, може да е блокирал в полуотворено положение, може да заклинва и тн., продухване на системата също ще е добре, с вода под налягане-чешмяно, или с въздух, може и при демонтиран термостат.
Успех.
Успех.
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО
-
- потребител
- Регистриран: 23 яну 2011, 17:55
- Модел на автомобила: Sierra 1,6 GL
Колега щом с включването на парното температурата се нормализира , много вероятно е термостат наистина не е скъп.Опитай с нов да се види как ще е.
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Потърси из форума, имаше тема точно за този проблем при фокус. Има и решение, става върпрос за някаква аномалия в охладителната система и решението е да се направи байпас.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- Alexi
- потребител
- Регистриран: 18 май 2008, 22:50
- Модел на автомобила: '06 Mondeo 2.2 TDCI Ghia ,'08 Transit Connect 1.8 TDCI
- Контакти:
според мен е водната помпа ,превъртяла е
-
- потребител
- Регистриран: 21 окт 2009, 15:46
- Модел на автомобила: Ford Mondeo MK3
колега имах същия проблем смених водна помпа и сичко се оправи .
-
- потребител
Благодаря на всички за отговорите. Утре влизам в бокса и май ще се почне с водна помпа имайки предвид къде е наврян термостата. Забравих да кажа - термостата отваря и затваря - проверено с ръка на радиатора
. Само дето не е сигурно отваря ли напълно. Ще пиша накрая какво е.

-
- потребител
- Регистриран: 21 юни 2006, 12:47
- Модел на автомобила: екс Ford Fiesta 1.1 '94г. с BRC, сега Opel Astra G '03г. комби-метан
Колега, и на мен ми отчита по-висока температура от нормалното и аз имам съмнения за термостат. Сега е топло и спокойно можеш да демонтираш термостата, ако продължава да загрява поне ще си сигурен, че главоболията не са от него.
Прегледай и кабелите на датчика за напукана изолация макар, че сега е сухо и едва ли имаш такъв проблем.
Прегледай и кабелите на датчика за напукана изолация макар, че сега е сухо и едва ли имаш такъв проблем.
В България има само един вид пътни знаци - пожелателни.
- ЯЛТА
- Потребител
- Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд - Местоположение: СОФИЯ, и чат пат на луната.
- Контакти:
В горещото време без термостат при продължително каране,-особено градско ще загрява повече.
-
- потребител
Здравейте,
От днес имам нова водна помпа да ми върти врялата вода.
Следва термостата. Един интересен тест, който до днес ме беше страх да пробвам да не прегрея колата - свалям температурата като държа 4000-4500 оборота за около минута. Ако го бях тествал това по-рано щеше да отпадне водната помпа, че и гарнитурата като варианти и да остане само термостата. Оказа се, че този модел имал 3 кръга. Първият върти през радиаторчето на парното и част от главата. Вторият, вече след първия клапан на термостата включва и двигателя. Втори клапан насочва антифриза и през големия радиатор - големия кръг. Понеже не го знаех /а явно и майстора сега разбра/ като видяхме че вентилатора духа яко, че чак радиатора изстива - и предположихме че не е термостат. Най-вероятната вече причина е първия клапан на термостата за междинния кръг - предполагам, че отваря, но не напълно. По-малко вероятно е частично запушване в радиатора - при този бистър антифриз на майстора не му се вярва. А аз пак ще му повярвам и дано не сбъркам.
В четвъртък ще имам резултат и ще пиша. Благодаря на всички, които се опитаха да помогнат.
Между другото, "евтиния "термостат както са писали някои е почти два пъти по-скъп от водната помпа, а труда е... не ми се мисли като го знам къде е
От днес имам нова водна помпа да ми върти врялата вода.

Следва термостата. Един интересен тест, който до днес ме беше страх да пробвам да не прегрея колата - свалям температурата като държа 4000-4500 оборота за около минута. Ако го бях тествал това по-рано щеше да отпадне водната помпа, че и гарнитурата като варианти и да остане само термостата. Оказа се, че този модел имал 3 кръга. Първият върти през радиаторчето на парното и част от главата. Вторият, вече след първия клапан на термостата включва и двигателя. Втори клапан насочва антифриза и през големия радиатор - големия кръг. Понеже не го знаех /а явно и майстора сега разбра/ като видяхме че вентилатора духа яко, че чак радиатора изстива - и предположихме че не е термостат. Най-вероятната вече причина е първия клапан на термостата за междинния кръг - предполагам, че отваря, но не напълно. По-малко вероятно е частично запушване в радиатора - при този бистър антифриз на майстора не му се вярва. А аз пак ще му повярвам и дано не сбъркам.
В четвъртък ще имам резултат и ще пиша. Благодаря на всички, които се опитаха да помогнат.
Между другото, "евтиния "термостат както са писали някои е почти два пъти по-скъп от водната помпа, а труда е... не ми се мисли като го знам къде е

- ЯЛТА
- Потребител
- Контакти:
Е логично е да е по скъп - щом са три кръга на циркулация, но при всички положения смяната му е за предпочитане пред ремонт след прегряване на двигател.
- didon80
- потребител
Колега не каза какъв е този двигател? Само бензин е много общо, 1.8, 2.0, 2.5, 3.0 колко е кубатурата? За водната помпа мислих да ти пиша, че първия признак когато е за смяна е да протече антифриз от нея и да почне системата да губи течност..........
-
- потребител
Форда е 2.0 16V 145 кс. Двигателят е Duratec-HE.
Днес направих байпас на радиаторчето на парното и изпарителя на газовата уредба. Ефекта бе, че започна по-бързо да загрява, че за първи път не успях да я охладя и стрелката удари червеното а казанчето хвърли водата. Дано да не съм прецакал гарнитурата /ако е здрава/. Утре пак в бокса за термостат - 198 лв - неоригинален. Не мога да повярвам. Дано да се оправи, че иначе продължава проблема и то стана един нов форд...
Днес направих байпас на радиаторчето на парното и изпарителя на газовата уредба. Ефекта бе, че започна по-бързо да загрява, че за първи път не успях да я охладя и стрелката удари червеното а казанчето хвърли водата. Дано да не съм прецакал гарнитурата /ако е здрава/. Утре пак в бокса за термостат - 198 лв - неоригинален. Не мога да повярвам. Дано да се оправи, че иначе продължава проблема и то стана един нов форд...
-
- потребител
250 лв термостат + трудЯЛТА написа:Е логично е да е по скъп - щом са три кръга на циркулация, но при всички положения смяната му е за предпочитане пред ремонт след прегряване на двигател.
70 лв гарнитура + 160 лв шлайфане и труд
Не съм много убеден дали има някаква разлика. Дано от втория път да уцеля и да е термостата. Само това, че на обороти стрелката тръгва надолу ми е надеждата.
- didon80
- потребител
Дано да се реши проблема само със смяна на термостата и да няма други поражения по двигателя, че то и така ремонта не е никак евтин! За справка при мен водната помпа е 90 лв, а термостата с уплътнението е 15 лв........
Какъв е тоя златен термостат при Мондео 3 няма идея.
Какъв е тоя златен термостат при Мондео 3 няма идея.
- Alexi
- потребител
- Регистриран: 18 май 2008, 22:50
- Модел на автомобила: '06 Mondeo 2.2 TDCI Ghia ,'08 Transit Connect 1.8 TDCI
- Контакти:
проблема ти не е в термостата ама не слушаш ...
-
- потребител
Новата дето я сложих ли?Alexi написа:според мен е водната помпа ,превъртяла е