Почуква клапан Галакси

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
iceedge
потребител
потребител
Регистриран: 22 дек 2011, 16:37
Модел на автомобила: Galaxy 2.0i, DOHC, 115 к.с , АГУ Фобос
Status: Извън линия

Почуква клапан Галакси

Мнение от iceedge » 19 юни 2012, 13:20

Здравейте колеги,
колата е форд галакси 2.0i, DOHC, 115к.с и от извесно време се чува едно почукване в двигателя като от клапан. Когато колата е студена и я запаля, клапаните леко изчукват и спират, но като загрее се чува това почукване. Маслото с което карам е 5W30 пълна синтетика /такова дават по книжка/ от мотопфое. Знам че и клапаните са хидравлични. Да не би да карам с неподходящо масло или проблема е друг - повдигач, клапан....
Последна промяна от iceedge на 22 юни 2012, 15:36, променено общо 1 път.

citizen
потребител
потребител
Регистриран: 21 дек 2008, 08:37
Модел на автомобила: ford fiesta 99,1,3i ENDURA-E

Re: Почуква клапан Галакси

Мнение от citizen » 19 юни 2012, 18:43

Инженерите на Ford са предпочели ангренажна верига, която е по-надежна и служи по-дълго, но смяната излиза и по-скъпо. Като цяло, техният двигател е много надежден и ако се изключи тракането на кла­паните при студен мотор, което трудно може да се нарече дефект, проблеми почти не са регистрирани.Това е копие от една статия за Галакси,а ако не е от клапаните според мен остава вероятноста почукването да е от обтегача на веригата,като позагрее двигателя маслото става по рядко и налягането спада,обтегача е хидравличен мисля.На моята Фиеста също се чува такова почукване ,но не ми се бърника да видя как е обтегача и колко е износена веригата,което също допринася за шума .

peigera
потребител
потребител
Регистриран: 28 сеп 2007, 13:54
Модел на автомобила: Ескорт RS 2000 96г.

Мнение от peigera » 19 юни 2012, 22:20

Маслото 5W30 е пълна синтетика и го дават за този мотор . С една дума караш правилното масло. Почукването е по вероятно да е от хидравличен повдигач което ме навежда на мисълта да се провери нивото на маслото дали е в допустимите норми. Преди време имах същия проблем и след като смених маслото пак с 5/30 се оправи. Но има и друга вероятност маслената помпа има един шестограмен болт който има навика да се развива от само себе си и налягането на маслото пада. Помпата се намира отстрани на двигателя зад капаче хванато с около 10-15 болт чета капачето гледа към предна дясна гума сваля се къпачето и се вижда маслената помпа. Тя се държи на 4 винта към блока и има една картонена гарнитурка която е добре да се подмени след като се свали (евтина е около 4 лева). След като се свали помпата шестограмния болт се затяга и помпата се монтира обратно.

iceedge
потребител
потребител

Мнение от iceedge » 20 юни 2012, 09:49

Благодаря за бързите отговори,
Шума според мен не идва от веригата, защото като е студена колата двигателя работи много добре, знам че като загрее колата маслото започва да губи вискозитета си, но шума се чува високо горе в мотора....Не съм разглобявал двигателя и нямам на идея къде е оптегача на веригата, мисля че ако той е проблем веригата ще започне да чатка... По-скоро колегата е прав че шума е от повдигач... Маслото е в норма ....Тук смятам и друго че ако маслената помпа е проблем, няма да чука само един повдигач /както е при мен/, а всички /като шевна машина/, защото няма да стига масло за омасляване на повдигачите. Намирисва ми на смяна на повдигачи и то по-добре на всички..... Маслото ми е за смяна след 4000 км, така че едва ли то е проблема...знам ли? Искам да добавя, че това е първото масло, което се купува според книжката на колата и отговаря точно на изискванията на мотора. Преди това е карана с масала наливани от сервизи 10W40 и тем подобни....нали знаете какво казват в сервизите - "имаме страхотно масло :)" и от него сипват на всички коли било то ford, vw, и.т.н
Ако се наложи смяна на повдигачи какви да избера? Чувам че INA и Febi били мн. добри... Дайте съвет

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 20 юни 2012, 10:55

Я драсни едно лично с-ие на fordmaniak
http://www.clubford.org/forum/memberlis ... le&u=11994
Да я чуе и постави "диагноза", а ще те светне и за най по добрите авточасти.
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО

peigera
потребител
потребител

Мнение от peigera » 20 юни 2012, 12:16

Моя съвет е да изчакаш и като му дойде време на маслото да го смениш с каквото си карал до момента с което не е чукала колата. И след това да видиш како ще стане. А за личното съобщение пиши му на човека той наистина ги разбира може да помогне. Според мен проблема ще е в маслото а повдигачите са скъпи дано не ти се налага.

iceedge
потребител
потребител

Мнение от iceedge » 20 юни 2012, 13:42

Послушах съвета ви и изпратих лично съобщение на посочения от вас човек да прегледа темата и се запознае с проблема. А що се касае до маслото, то и преди да го сменя с 5w30, клапанче леко започна да почуква и с 10W40. Преди тази смяна маслото е било само 10w40 и не е имало проблем , но какво е било като марка не знам. Може би маслото трябва да е по-гъсто..........Да се надявам че ще се реши проблема...

citizen
потребител
потребител

Мнение от citizen » 21 юни 2012, 19:11

Последното ми мнение е културен намек към колегите да не отхвърлят версията за верига и обтегач с идеята, че аз нямам хидравлични повдигачи и имам подобно причукване след загряване на мотора и не е ритмично като от клапани ,а с променлив такт което говори за верига.Знам си какво се прави по случая ,но не ми се занимава че е голяма кушия да отварям капака на ангрнажната верига и да огледам .

peigera
потребител
потребител

Мнение от peigera » 28 юни 2012, 15:16

Да но ако веригата е вече разтеглена ще се повредят и зъбчатките. Тъка, че не го отлагай много.

citizen
потребител
потребител

Мнение от citizen » 28 юни 2012, 17:49

По скоро не веригата е разтеглена ,а обтегача има един пластмасов накрайник и вече е поизносен и не успокоява веригата и тя малко се клати и затова притраква неритмично.А и може да има по-ниско налягане на маслото и оттам недостиг в опъването на веригата.Не съм отварял ангрнажа ,но мисля че е хидравличен обтегач.Нямам време да отида на сервиз и да замеря дали налягането е в нужните граници.Лампата не свети,но по книжка ще светне чак под 0.5-0.6 атм.

peigera
потребител
потребител

Мнение от peigera » 28 юни 2012, 21:14

Обтегача е хидравличен и както казах по горе налягането на помпата пада понеже се само развива един болт на самата помпа и от там се губи налягане. Мотора ми в момента е отворен и мога и снимки да дам ако има желаещи. На хидравличния обтегач няма нищо пластмасово. Целия си е метален. Пластмасово е едно колелце по което се движи веригата. То е монтирано на метална рамка върху която обтегача упражнява натиск за да изпъва самата верига.

citizen
потребител
потребител

Мнение от citizen » 28 юни 2012, 22:12

Дай една снимка само на болта от който се регулира налягането на помпата,ако манометъра покаже ниско налягане да знам къде да се бута.Е,няма да откажа и на повече снимки,нещо общ план,близък план ,ако имаш.Благодаря предварително!Ако не ми се стори трудно ще опитам сам да оправя налягането и то ако се установи нужда.

Peet
потребител
потребител
Регистриран: 17 юли 2007, 15:59
Модел на автомобила: Ford Galaxy,2.0i DOHC,Ghia,'98

Мнение от Peet » 28 юни 2012, 22:44

http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... 83#p142083" onclick="window.open(this.href);return false;

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”