Странно тракане в двигателя на фокуса

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
tokmakchiev_03
потребител
потребител
Регистриран: 28 ное 2014, 08:24
Модел на автомобила: FOKUS
Status: Извън линия

Странно тракане в двигателя на фокуса

Мнение от tokmakchiev_03 » 05 окт 2015, 08:41

Помагайте колеги със съвети ако някой е имал подобен проблем. Колата е Форд Фокус 1.8 TDCI. Вчера сутринта запалвам фокуса
и започва някакво странно чукане в двигателя, като чукането не е в ритъма на оборотите а неритмично като че ли камъче трака вътре в двигателя. И другото колата след няколко секунди изгасва сама без да съм я форсирал. Запалвам пак същата работа, и това 3, 4 пъти. Консултирах се с мой близък и той ми каза че това прилича на неработеща дюза при студен старт. Тръгнах да я карам на специалист, а тя няма тяга , върви все едно че турбото не работи с натиснат докрай педал на газта за да поддържа около 2000 оборота. Като тръгнахме обаче двигателя затопли и чукането спря. Всички с които говорих ми казваха че това е запушена дюза. Правиха и диагностика на двигателя, не отчете никаква грешка. След като тръгнах да си ходя колата се оправи няма чукане върви нормално . Тази сутрин паля на студен двигател няма чукане, само че след първото стартиране сама изгасна, след това запалих и тръгнах , всичко си беше нормално. Помогнете колеги, какво да правя след като идва зима и колата стои навън, сигурно ще имам все повече проблеми с паленето от сега нататък като става все по студено ?

Потребителски аватар
Dimitar Mihov
потребител
потребител
Регистриран: 23 апр 2013, 14:24
Модел на автомобила: Ford Fusion 1.4 TDCi
Ford Fiesta 1.0 EcoBoost

Re: Странно тракане в двигателя на фокуса

Мнение от Dimitar Mihov » 05 окт 2015, 12:46

Като цяло ако имаш съмнения за дюза, пробвай първо с добавка в горивото за почистване. Има подходящи на Pro Tec, GAT, Liqui Moly ... горе-долу в този ред. На Bardahl има също една много хубава. При съмнения за запушени дюзи пробвай първо с това. Слага се по-голяма концентрация от добавката, или се прави направо промивка с нея на самата дюза, зависи какво пише на етикета на самата добавка. При по-леки проблеми помага, макар че както каза и момчето в магазина майстор в шише няма ;) Аз съм ги пробвал всичките вършат работа. На мен след като взех колата в началото при студен старт ми претрисаше, сякаш се дави колата и избълваше бял пушек отзад. Почнах да слагам добавки (горе-долу веднъж на 5000 км) и проблема не се е получавал повече.

tokmakchiev_03
потребител
потребител

Мнение от tokmakchiev_03 » 05 окт 2015, 13:05

Благодаря за съвета колега, но при мен няма тресене на двигателя а чукане и лошото е че не го прави винаги но може да пробвам някоя добавка.

Потребителски аватар
MapTo_D
потребител
потребител
Регистриран: 01 ное 2008, 11:51
Модел на автомобила: С колелото

Мнение от MapTo_D » 05 окт 2015, 20:23

На топъл мотор може да погледнеш обратната нафта как е, да се ориентираш горе долу с дюзите. Има писано някъде точно как да направиш теста. Една зима...2010 може би и аз запалвах и след 4-5 секунди изгасваше, така 1-2 пъти и после нямаше проблеми, няколко месеца след това започна да влиза в авариен режим и се оказа, че 2 дюзи са зле, другите и те ама не толкова, последва подмяна на 4те клапана на дюзите и от тогава съм го забравил тоя проблем...

tokmakchiev_03
потребител
потребител

Мнение от tokmakchiev_03 » 06 окт 2015, 11:54

Колега на каква цена закупи клапаните и от къде. Сам ли си ги сменя или в сервиз?

Потребителски аватар
ieiei
потребител
потребител
Регистриран: 11 май 2007, 12:50
Модел на автомобила: Ford

Мнение от ieiei » 06 окт 2015, 12:05

http://balkandiesel.com/kontakti/
Тук са 130лв/бр и твърдят ,че са истински.Сервизите ползват до 40% отстъпка

Отговори