Странен проблем с прекъсване и изведнъж се отпушва - Ford Focus 1.6 zetec se
- vargala81
- потребител
- Регистриран: 06 дек 2007, 13:50
- Модел на автомобила: Ford Focus 2001 г. - 1.6, 16v, 100 ps.Zetec SE Engine
- Контакти:
- Status: Извън линия
Странен проблем с прекъсване и изведнъж се отпушва - Ford Focus 1.6 zetec se
Здравейте, отново съм аз! Имам много странен проблем с Focus mk1, 1.6 Zetec Se, който се появява често но не е постоянен. Примерно карам на дълъг балкански път (Асеновград - Мадан и обратно) и не се появява нито веднъж. Не се появява и при 2 дена градско каране там. Карам отново на балкански път (Асеновград - Асенова крепост) и пак няма проблем. Обаче в градски условия, в Асеновград и Пловдив като спра на светофар примерно, при потегляне все едно е запушена и работи на 2-3 цилиндъра, но като превключа примерно на втора и изведнъж се отпушва и се изстрелва. Сменях наскоро свещи с иридиеви на Бриск, но мих двигателя и от тaм започна прекъсване. Смених и кабели, временно се оправи, но след време се появиха пътечки от прескачане на искра по 2 от свещите и ги смених само двете. Временно пак се оправи, но пак взе да прекъсва. Пътечки по свещите нямаше, свещите си имаха керемиден цвят, но ги смених с Bosch HR 8 MCV+, пак временно се поправи но не напълно а просто много по-рядко прекъсваше. Прекъсването не знам как да го обесня, но не е типичното лашкане напред назад при ниски обороти като при проблем в запалването, а все едно са изключени няколко цилиндъра. Прави тръъъъъъръръъъъ
(може и да е пръръъъъъ) и изведнъж като си поиграя с газта или превключа предавка се отпушва и заработва нормално. На място работи перфектно. Да кажа, че същевременно с това имам и загуба на масло от около 1 л. на 1000 км. за което във вторник ще я вкарвам в сервиз. Масло по свещите няма, но има по края на резбата (обръча около електрода) черен сух нагар. Същия нагар го има и по гърнето, колата миришеше на бензин и смених ламбда сонда. Спря да мирише на бензин, но нагара не се изчиства. Крайното гърне е започнало да се пробива, веднъж изкарах парче изгоряла ламарина, което беше застанало на изхода на гърнето, та възможно ли е да е от него, нещо да запушва изхода и при смяна на предавка да отпушва и така? Ще го сменям и него, но първо ремонта на двигателя, ако ме устрова цената.
Само да кажа, че съм сменял PCV клапана на картерната вентилация с втора ръка, но го почистих добре и съчмата или каквото е там си мърда нагоре надолу при разклащане. Мъркучите също съм сменил с нови.
Пп. Това по резбата на свещите е медна грес за свещи и ламбда сонди, не е масло.

Само да кажа, че съм сменял PCV клапана на картерната вентилация с втора ръка, но го почистих добре и съчмата или каквото е там си мърда нагоре надолу при разклащане. Мъркучите също съм сменил с нови.
Пп. Това по резбата на свещите е медна грес за свещи и ламбда сонди, не е масло.
- ivchotr
- потребител
- Регистриран: 31 окт 2015, 13:40
Re: Странен проблем с прекъсване и изведнъж се отпушва - Ford Focus 1.6 zetec se
Ами първо оправи проблема със загубата на масло, защото този 1 литър на 1000 км си е сериозен разход. Доближаваш се до потреблението на масло в двутактов двигател.
Знам всички вицове за Форд 

- vargala81
- потребител
- Контакти:
Re: Странен проблем с прекъсване и изведнъж се отпушва - Ford Focus 1.6 zetec se
Имам записан час за вторник. Мислих, че е теч, но не откривам такъв. Има следи от старо засъхнало масло, но то беше от гарнетурата на клапаните, а тя вече е сменена. Странно, че въобще не пуши, пробвах и по наклон на скорост и изведнъж даване на газ докрай. Не мирише и на масло и общо взето прави някакъв фокус да не пуши при такъв разход 

-
- потребител
- Регистриран: 30 ное 2010, 19:10
- Модел на автомобила: форд фокус-2000 1.6 16v
Bosch са ужасни свещи бях купил такива колата работеше като трактор и нямаше мощност повече няма да направя такава грешка с тази марка. За да имаш такава загуба на масло или са гумичките или сегметите ама това ще се разбере като ти замерят комресията. Иначе ако са гумичките няма нужда да се сваля главата пускат въздух под налягане да не изпаднат клапаните и вадят гумичките.
- vargala81
- потребител
- Контакти:
Благодаря! Не знам дали майстора това го знае, защото споменал на колегата (братовчеди са), че на някои Фордове се сваляла главата за да се сменят. Или и да го знае се прави на интересен за да ми вземе повече пари. А бе уж е работил в официален сервиз на Пежо/Ситроен и е инженер, ама във вторник ще го видя. Общо взето в Асеновград няма на кой да се доверя и ще я карам в Пловдив. Не, че и там има на кой, но поне е братовчед на колега.
-
- потребител
На моят форд правих основен ремонт преди време защото също харчеше повече масло от колкото бензин ама и доста пушеше проблема беше в сегментите смених ги със същият размер защото цилиндрите не бяха задрани или да са овал има ремонтни 0,05 като се разточват цилиндрите. По спомен сегментите които сложих бяха на Mahle всички гарнитури ми смениха с нови болтове за цилиндровата глава и семерингите на разпределителните валове.
Последна промяна от aspasia на 06 апр 2025, 14:41, променено общо 1 път.
- ivchotr
- потребител
Въргал, ти проверява ли дали свещите хвърлят нормална искра между електродите?!? Защото по твоите свещи няма видими следи от типичен висок разход на масло в посока горивната камера, без значение дали заради пропускащи гумички на клапаните, износени или спечени маслообиращи сегменти или комбинация от двете. Третата свещ от ляво на дясно на снимката по-горе изглежда като да не е работила постоянно.

- vargala81
- потребител
- Контакти:

А преди бриск бях купил свещи моторкрафт от мото пфое, но и те дадоха фира като измих двигателя заради тъпите кабели на бош с които бях тогава, понеже са по-дълги и не оплътняваха в отворите и вътре влезна вода.
- ivchotr
- потребител
A с какво масло работи двигателят?

- vargala81
- потребител
- Контакти:
Преди с Кастрол магнатек 5w30 и 5w40, но сега от 1000 км. вече съм с Devinol 10w40 за което на 90% съм сигурен, че си е оригинално, защото от магазина до нас сами си го внасят. Комшии сме, правят ми малки отстъпки и не вярвам да ме лъжат, но знаели се. Пробвал съм и с Кастрол Едж 5w40. Като го купих 6-7 год. остатъка от 5 литрова туба ми стигаше за доливане за 12-15 000 км. и изведнъж тази год. нещо му стана. Първо протече гарнетура защото не са я сменили след смяна на ангренаж, разхода на масло скочи но не баш толкова много. Известно време (месец - два) карах така, после смених гарнетурата в сервиз, човека който ми я сменя каза, че двигателя бил много чист. Накара ме да измия двигателя за да се види дали тече от някъде, защото по думите му ако е крив капака пак ще протече и от там влезна вода в отворите при свещите и започна да прекъсва. А разхода на масло мисля, че от тогава някъде скочи още повече, а не се вижда теч от гарнетурата и датчика на разпределителния вал. Долу имаше някакво масло в-ху основата на обтяжната ролка, над нея обаче е хидравличната помпа.
- ivchotr
- потребител
Ако губи по 1 л масло на 1000 км, ще има видими следи и при изгарянето и при изтичането му. Освен, ако маслото, което ползваш, не изгаря без много видими следи. Щото при изтичането му ще прави неминуемо мазни петна под колата при всеки престой. Е, ако имаш защитна кора под двигателя, може и да не ги виждаш.
А защо реши да му слагаш 10W40?
А защо реши да му слагаш 10W40?

-
- потребител
- Регистриран: 26 дек 2016, 23:08
На дърт кошер като се измие двигател освен проблеми друго не може да се очаква...
- vargala81
- потребител
- Контакти:
Теч под колата няма. Ауспуха е сух, но с черен нагар, свещите ги видяхте. Като светна с фенер през свещуте и се вижда, че по буталата има нагар, не знам дали е много или малко, не съм виждал бутала на нормално работещ двигател.
Всъщност в петък поизтрих малко нагара от ауспуха, днес позабърсах с една хартия и нямаше много нагар. От петък до днес съм минал около 70 км. От много четене разбрах, че нищо не разбрах и, че Фокуса ми прави фокуси като го гори но не пуши. Всъщност по някога много пуши по светофарите като чакам, примерно в дъждовно и студено време, но тогава повечето да не кажа всички коли около мен пушат. Във вторник ако компресията е в норми, мисля да сменят само гумичките на клапаните и да видим. Но ако ще се сваля глава, то по-добре да сменят и сегменти и там някакви лагери.
Пп. Ами реших да сложа по-гъсто масло по 2 причини - първо, че е по-евтино и второ да видя дали няма да го гори по-малко.
Всъщност в петък поизтрих малко нагара от ауспуха, днес позабърсах с една хартия и нямаше много нагар. От петък до днес съм минал около 70 км. От много четене разбрах, че нищо не разбрах и, че Фокуса ми прави фокуси като го гори но не пуши. Всъщност по някога много пуши по светофарите като чакам, примерно в дъждовно и студено време, но тогава повечето да не кажа всички коли около мен пушат. Във вторник ако компресията е в норми, мисля да сменят само гумичките на клапаните и да видим. Но ако ще се сваля глава, то по-добре да сменят и сегменти и там някакви лагери.
Пп. Ами реших да сложа по-гъсто масло по 2 причини - първо, че е по-евтино и второ да видя дали няма да го гори по-малко.
- ivchotr
- потребител
Когато двигателят гори масло, челата на буталата завъждат черен нагар, който се маха трудно. Твърде вероятно е да има такъв и по челата на клапаните. Забелязал съм, че когато маслото е с по-висок вискозитет от предписаното за двигателя, последният го гори повече.
Ако все още имаш катализатор, маслото евентуално може да се събира в него и затова да имаш проблеми със загуба на мощност.
Ако все още имаш катализатор, маслото евентуално може да се събира в него и затова да имаш проблеми със загуба на мощност.

-
- потребител
Прав е колегата от по горният пост когато има горене на масло буталата стават черни ако имаш едндоскопска камера може да погледнеш.
- vargala81
- потребител
- Контакти:
Нямам такава камера, но то се вижда като светна с фенер.
За да се определи неизправността, е важно поне частично да се разберат процесите, протичащи в двигателя. Ако маслото изгори над изпускателния клапан, въглеродните отлагания бързо ще довършат частите на клапана и главата. Но когато маслото вече гори в горивната камера заедно с горивото, въглеродните отлагания се образуват по стените на цилиндъра и горната равнина на буталото. Резултатът е повишено износване на двигателя и намаляване на неговата ефективност. Как се изразява това на практика?
Основният признък е в повишен разход на масло. Рано е за паника, това не е причина за "основен ремонт". Също така трябва да се уверите, че причината е в гумичките, а не в групата цилиндър-бутало. Поставянето на диагноза е доста лесно. Един от начините: оставете двигателя да работи на празен ход за няколко минути и след това рязко натиснете педала на газта до пода.
Ако по време на работа на "празни" обороти маслото не се задържа и прониква в горивната камера, тогава рязкото подаване на газ ще доведе до изгарянето му. В същото време можете да наблюдавате как облаче сив дим ще излети от ауспуха. И ако, връщайки се към „празен ход“, димът изчезне, тогава гумичките са за смяна.
За да се определи неизправността, е важно поне частично да се разберат процесите, протичащи в двигателя. Ако маслото изгори над изпускателния клапан, въглеродните отлагания бързо ще довършат частите на клапана и главата. Но когато маслото вече гори в горивната камера заедно с горивото, въглеродните отлагания се образуват по стените на цилиндъра и горната равнина на буталото. Резултатът е повишено износване на двигателя и намаляване на неговата ефективност. Как се изразява това на практика?
Основният признък е в повишен разход на масло. Рано е за паника, това не е причина за "основен ремонт". Също така трябва да се уверите, че причината е в гумичките, а не в групата цилиндър-бутало. Поставянето на диагноза е доста лесно. Един от начините: оставете двигателя да работи на празен ход за няколко минути и след това рязко натиснете педала на газта до пода.
Ако по време на работа на "празни" обороти маслото не се задържа и прониква в горивната камера, тогава рязкото подаване на газ ще доведе до изгарянето му. В същото време можете да наблюдавате как облаче сив дим ще излети от ауспуха. И ако, връщайки се към „празен ход“, димът изчезне, тогава гумичките са за смяна.
-
- потребител
Разход на масло от литър на 1000км. не се случва просто така изведнъж. За мен е прекалено голям за да бъдат заподозряни само гумички на клапани.
При този разход на масло и предвид годинките на колата нищо чудно и катализатор да е за смяна.
При този разход на масло и предвид годинките на колата нищо чудно и катализатор да е за смяна.
- vargala81
- потребител
- Контакти:
Всъщност не знам и колко трябва да е на втората ламбда, само знам, че трябва да е права черта за разлика от първата.
-
- потребител
При този разход на масло няма катализатор, който да компенсира, така че втория кислороден датчик да отчете правилни стойности.
- ivchotr
- потребител
И какво стана на прегледа? Някаква диагноза поставиха ли му днес?