Проблем с оборотите - гасне в движение!

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
Потребителски аватар
fbcrew
потребител
потребител
Регистриран: 17 ное 2007, 11:49
Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.3 mi 1993г.
Контакти:
Status: Извън линия

Проблем с оборотите - гасне в движение!

Мнение от fbcrew » 29 дек 2007, 16:29

Здравейте,
От вече 2 месеца имам Форд Фиеста 1.3 моно инжекция 1993г. и до сега нямам проблеми. Човека, от който си я купих каза, че единствения проблем който му прави колата е падане на оборотите от време на време и го корегира или с подаване на газ или откачва някакъв кабел под капака ( май на някакво моторче). За тези два месеца този проблем при мен се появи 3-4 пъти като с подаване на газ и малко изюркване на колата всичко си се стабилизираше. Вчера минах 100 км градско като този проблем беше почти през цялото време. Ето точно описание на проблема: Карам с някаква скорст на включена предвака и когато натисна спирачката оборотите падат и подминават 1000 и колата ми загасва неусетно като светва лампата за акумулатора. Кофтито е, че сервото на спирачките се изключва и трудно се спира на загаснала. Примерсно по Цариградско шосе посока от алея Яворов - Орлов мост надолу на 0 предвака изгасна и долу на спирачка и съединител пак изгасна. На място колата не го прави този проблем, но вече срелаката на оборотите доста се колебае между 950 -1100.
Един човек ми каза, че може да бъде от катализатора или някво филтърче на безнина, което да се запушило. А не е да няма бензин- стрелката е на 1/2 гориво.
Друг човек ми каза, че на Фордовете стъпковите моторчета (каквото и да е това) давали проблеми.
Понеже това ми е първата кола и съм млад шофьор не разбирам от коли много много и не знам какво да правя. Да ми препоръчате някакъв сервиз или какво да напарвя? Също за някаква ламбда сонда ми говореха, защото колата дава над 10/100 разход градско.
Мерси на всичко отзовали се ! :)

Потребителски аватар
isoiso
потребител
потребител
Регистриран: 08 яну 2007, 19:15
Модел на автомобила: Mondeo MK2 1.8 zetec 98г

Мнение от isoiso » 29 дек 2007, 16:44

МПХ- моторчето за празен ход отвреме навреме ти блокира и затова мотора угасва. Пробвай както ти е казал човека да го откачиш нацяло ако паднат много оборотите има едно винтче на газта с което могат да се регулират, но има вариант и това да не помогне. Следва почистване на МПХ или ново. Това е.

Потребителски аватар
fbcrew
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от fbcrew » 29 дек 2007, 16:56

А това моторче къде се намира? И на работещ двигател ли да го откача ? :)

Потребителски аватар
isoiso
потребител
потребител
Регистриран: 08 яну 2007, 19:15
Модел на автомобила: Mondeo MK2 1.8 zetec 98г

Мнение от isoiso » 29 дек 2007, 21:23

Айде отговорете на момчето къде е МПХ Фиестите ли свършиха във форума? :o

Потребителски аватар
fbcrew
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от fbcrew » 31 дек 2007, 12:57

Дали ще може някой да ми каже къде се намира, защото на 2-ри заминавам и не ми се иска да ми го прави на път този проблем. Благодаря на всички отзовали се и весело посрещане на Новата година !

Потребителски аватар
Kocko
потребител
потребител
Регистриран: 01 дек 2005, 23:28
Модел на автомобила: Ford Orion MK5
Mercedes CLK W209
Seat Ibiza J

Мнение от Kocko » 31 дек 2007, 13:04

Отпред на тънката тръба на филтъра има една кръгла издутинка около 7-8 см в диаметър, Трябва да тръгват едни тънки маркучета от там нанякъде.

Не е задължително да ти се е прецакало моторчето, по-вероятно е маркучетата да са ти спукани или счупени от старост. Ако са, ходи до МП да си купиш оригинални. Аз понеже за моите не намерих, бутнах счупения във маркуч за медицинска система с малък диаметър и се оправи, но не трябва да е много широк.

Ооо забрави за сондите и другите филтърчета. Това си е точно както го обясняваш моторчето за празните обороти. М/у другото тънките маркучета влизат под капака на въздушния филтър. Много лесно се чупят, ако някой тръгне да сваля целия капак. Ще пробвам да намеря снимка и ще пусна.

Edit: Нямам снимка брат, ако не можеш да се ориентираш за кое говоря, пусни ми лс, ще сляза до колата да го снимам.
Последна промяна от Kocko на 31 дек 2007, 13:27, променено общо 1 път.
Изображение Изображение

Потребителски аватар
jordj
потребител
потребител
Регистриран: 27 юни 2005, 22:10
Модел на автомобила: Форд Фокус МК2 1,6tdci
Контакти:

Мнение от jordj » 31 дек 2007, 13:13

fbcrew,
Филтъра за бензина се намира в коша на двигателя от дясно като застанеш срещу колата,точно под крикаи ключа за гуми.
Струва до 20 лв и е желателно да се сменя на30000км.
Въздушния филтър сменявал ли си.
Може да не и стига въздух на ниски и затова да гасне.
Дай повече инфо.
*00133*

Потребителски аватар
fbcrew
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от fbcrew » 31 дек 2007, 13:39

jordj написа:fbcrew,
Филтъра за бензина се намира в коша на двигателя от дясно като застанеш срещу колата,точно под крикаи ключа за гуми.
Струва до 20 лв и е желателно да се сменя на30000км.
Въздушния филтър сменявал ли си.
Може да не и стига въздух на ниски и затова да гасне.
Дай повече инфо.

Значи въздушния филтър е сменен и мисля, че не е от него. Вчера карах колата около 5 км и не ми го прави този проблем, което ме навява на мисълта за това моторче. А как мога да разбера дали това филтърче на бензина е за смяна ? Или че е запушен ?

Потребителски аватар
Kocko
потребител
потребител
Mercedes CLK W209
Seat Ibiza J

Мнение от Kocko » 31 дек 2007, 13:41

Аз имам съмнения, че нямаш горивен филтър, понеже аз нямам. Ти си с моноинжекция и е почти на същия принцип като карбуратора ми. Така че ходи си виж маркучите на моторчето, за което се говори по-горе и си свиркай. Ако ти беше толкова омазан филтъра (ако имаш), колата много ама много зле щеше да върви като сила. Най-вероятно щеше да тресе адски много (все едно е задавена) като подадеш газ и т.н.
Изображение Изображение

Потребителски аватар
jordj
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от jordj » 31 дек 2007, 14:07

И аз съм с моноинжекция но нямам никакви маркучи,Освен за картерните газове.Ето ти схеми на моноинжектора и въздушни филтри на фиеста.
В момента нямам снимки иначе да кача .
Моноинжектора има Разпръскач (инжектор) най горе, понадолу има температурен датчик за въздушния ппоток.
От вън има датчик заположението на клапата и някакъв уред за повичаване на оборотите при студено.Те се намират от дясно като застанеш срещу колата.
*00133*

Потребителски аватар
fbcrew
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от fbcrew » 31 дек 2007, 14:12

Ето снимки на това, което е под капака. Аз мисля, че моторчето е това със синията букса ( дето май е върху бензиновата помпа ).
Прикачени файлове
Picture(24).jpg
Ето под капака като цяло!
Picture(28).jpg
Това мисля, че е моторчето.
Picture(26).jpg
Това не знам какво е.
Picture(27).jpg
Кабелити от свещите и маркучи. Тези тънките не ги намерих ?
Picture(25).jpg
Това е под крика , но аз мисля че е маслен филтър това.

Потребителски аватар
jordj
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от jordj » 31 дек 2007, 14:29

почвам от горе на долу както са ти излезнали снимките
снимка 25 е бензиновия филтър (от горе и от долу има щипки които като ги стиснеш с пръсти се откача филтъра от маркучите )а не масления ,той е долу при изпускарелните тръби надвигатля стои.
снимка 27 тези тръби санякаква система за по добра работа при студен двигател,така и не им знам действието,а и аз ги нямам.
снимка 26 трябва да е някакъв вакум клапан.също го нямам
снимка 28 тие датчика за температурата на колата
*00133*

Потребителски аватар
Kocko
потребител
потребител
Mercedes CLK W209
Seat Ibiza J

Мнение от Kocko » 31 дек 2007, 15:07

Не виждам добре на твоите снимки.
Погледни тази, която съм прикачил.
Имаш ли нещо подобно, от което излиза тънко оранжево маркуче, или поне да изглежда, че трябва да има такова. Майсторите редовно ги чупят, така че е възможно да са направили побългаряване. Гледах наскоро една Астра моноинжекция и тя имаше също. Няма начин при теб да няма, освен ако не си чист карбуратор с ръчен смукач.

Лявата синя стрелка е моторчето, дясната е вакуумния привод, както е разположен при мен.

P.S. На Въздушен филтър фиеста.JPG пише клапа за студен топъл въздух, според мен гасне заради нея. Как се регулира колко се отваря при вас?
Прикачени файлове
Idle_control.jpg
Моторче за свободен ход, idle control valve, или кой знае как още го наричат.
Изображение Изображение

Потребителски аватар
jordj
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от jordj » 31 дек 2007, 15:26

Kocko,
При тези кутии за филтри е автоматична клапата и не се регулира ,не съм гледал вътре дали няма термостат или нещо подобно.
При теб от вакума се отваря.
Ако смуче въздух между инжектора и кутията на филтъра се получава така,гасне на ниски.При мен преди година или две когато си сложих газовата ми правеше така,не бях сложил както трябва кутията и не я бях затегнал ,та като се спусках на свободен ход я припалвах на скорост иначе е гадно без хидравлика и усилвател на спирачките.
Наместих я и всичко си дойде на място.
*00133*

Потребителски аватар
Kocko
потребител
потребител
Mercedes CLK W209
Seat Ibiza J

Мнение от Kocko » 31 дек 2007, 15:42

Toчно така, не се изразих правилно. Доколкото разбирам, това се нарича Дроселова клапа, не е същински мотор, макар че го наричат така.

Та по някакъв начин се управлява, при мен и при всички, които съм виждал е с вакуум. Трябва да разберем как точно. Аз залагам на 90%, че там е проблема.
Изображение Изображение

Потребителски аватар
fbcrew
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от fbcrew » 31 дек 2007, 16:33

Kocko написа:Не виждам добре на твоите снимки.
Погледни тази, която съм прикачил.
Имаш ли нещо подобно, от което излиза тънко оранжево маркуче, или поне да изглежда, че трябва да има такова. Майсторите редовно ги чупят, така че е възможно да са направили побългаряване. Гледах наскоро една Астра моноинжекция и тя имаше също. Няма начин при теб да няма, освен ако не си чист карбуратор с ръчен смукач.

Лявата синя стрелка е моторчето, дясната е вакуумния привод, както е разположен при мен.

P.S. На Въздушен филтър фиеста.JPG пише клапа за студен топъл въздух, според мен гасне заради нея. Как се регулира колко се отваря при вас?
ми да ти кажа честно май нямам такова нещо или поне не го виждам. Единсвеното нещо, което ми прилича на това което си показал е джаджата, която се намира на главата на двигателя и към нея има свързан дебел маркуч, който отива във въздушния филтър.
Прикачени файлове
Picture(2).jpg
С червената стрелка.

Потребителски аватар
jordj
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от jordj » 31 дек 2007, 17:33

тази джаджа както я нарече е капачката на главата от където се налива масло за двигателя.А маркуча който отива в кутията на филтъра е картерните газове да излизат и да не цапат двигателя.
*00133*

Потребителски аватар
Kocko
потребител
потребител
Mercedes CLK W209
Seat Ibiza J

Мнение от Kocko » 31 дек 2007, 18:08

За да не си търкаме излишно клавиатурите:
Чети тук
Aма чети внимателно и по-надолу, където се говори за МАP (Manifold Аbsolue Pressure), не за MAF.
Изображение Изображение

petkoff_pl
потребител
потребител
Регистриран: 07 окт 2005, 16:18
Модел на автомобила: Dacia Sandero Stepway 2021

Мнение от petkoff_pl » 31 дек 2007, 18:25

http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?t=6227" onclick="window.open(this.href);return false;
Тук в тази тема има схема на инжекциона на фиестата ти под №5 е това моторче но също за твоите проблеми е виновен и TPS/THROTTLE POSITION SENSOR/Потенциометър дроселова клапа

П.П. А по въпроса за МАР http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?t=6265" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
fbcrew
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от fbcrew » 10 фев 2008, 11:02

jordj написа:почвам от горе на долу както са ти излезнали снимките
снимка 25 е бензиновия филтър (от горе и от долу има щипки които като ги стиснеш с пръсти се откача филтъра от маркучите )а не масления ,той е долу при изпускарелните тръби надвигатля стои.
снимка 27 тези тръби санякаква система за по добра работа при студен двигател,така и не им знам действието,а и аз ги нямам.
снимка 26 трябва да е някакъв вакум клапан.също го нямам
снимка 28 тие датчика за температурата на колата
Това ли е моя MAP сензор или само температурен датчик, който показва на таблото температурата на двигателя ?
Прикачени файлове
Picture(288).jpg

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”