Виене при топъл мотор - помагайте
-
- потребител
- Регистриран: 10 апр 2012, 12:50
- Модел на автомобила: Ford Focus 2002 1,8 TDDI 90PS
- Status: Извън линия
Виене при топъл мотор - помагайте
Здравейте,
От около 1 месец карам Фокус ТДДИ 1.8 2002г. и ако кажа, че няма проблеми ще излъжа. Бях оправил всичко до скоро но от една седмица се чува виене но само при загрял мотор и то когато качи над 1500 оборота. Вчера имаше малко пръснато масло което майстора каза, че е от тръбата която води до интеркулера. Слухтях самото виене и ми се струва, че идва от около турбото но майстора при който закарах днес колата каза, че е много вероятно да е от скоростна кутия, нещо с първичния вал.
Колата иначе си върви идеално, няма пушек, не губи мощност или нещо друго.
Моля, ако някой е имал подобен проблем или знае за какво става дума нека да сподели.
От около 1 месец карам Фокус ТДДИ 1.8 2002г. и ако кажа, че няма проблеми ще излъжа. Бях оправил всичко до скоро но от една седмица се чува виене но само при загрял мотор и то когато качи над 1500 оборота. Вчера имаше малко пръснато масло което майстора каза, че е от тръбата която води до интеркулера. Слухтях самото виене и ми се струва, че идва от около турбото но майстора при който закарах днес колата каза, че е много вероятно да е от скоростна кутия, нещо с първичния вал.
Колата иначе си върви идеално, няма пушек, не губи мощност или нещо друго.
Моля, ако някой е имал подобен проблем или знае за какво става дума нека да сподели.
- autobg
- потребител
- Регистриран: 03 авг 2009, 19:45
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDCI 2002 с летни жанки
Re: Виене при топъл мотор - помагайте
Колега, това ли е звука?lakeeffectkid написа: Фокус ТДДИ 1.8 2002г.
Видео
И при мен го има от доста време този звук и не съм намерил решение. Появява се при нормално загрял двигател, над 1900-2000 оборота. Като поизстине колата, спира.
-
- потребител
И при мене е същото виене. Колата сега е на майстор, ще изчакам да видя той какво ще каже и ще пиша пак тук.
Последна промяна от lakeeffectkid на 22 апр 2012, 20:52, променено общо 1 път.
- ceco georev
- потребител
- Регистриран: 08 май 2008, 17:10
- Модел на автомобила: Focus 1.6 Zetec-s Ghia 99.Kombi.
Този шум го имаше на ескорт 1,8тди на зет ми.След посещение на МП Бургас го оправи.
Оказа се някакъв клапан или макуч на клапан по турбото.
Оказа се някакъв клапан или макуч на клапан по турбото.
-
- потребител
Та... майстора каза, че не е намерил абсолютно никакъв проблем. Първо ми каза, че не е от турбото защото го били свалили и нямало луфт. Проверили маркучите, скоростната кутия, ангренажа(бях чел, че може да вие при загрял мотор ако ремъка е менте) и какво ли още не. Най-накрая каза, че според него е турбото, просто нямало какво друго да е. Според него трябвало да карам така докато издрънчи и тогава да вземам ново. Факт е, че виенето наистина се чува от зад от към турбото но колата си има мощност, не гори масло и не пуши.
Моля ако някои има идеи да сподели.
Моля ако някои има идеи да сподели.
- bodimpet
- потребител
- Регистриран: 01 дек 2009, 15:29
- Модел на автомобила: focus 1.8 tdci 2001
Колеги и при мен е същия проблем.
Колата е фокус 1.8 тдци 115кс, 2001г.
При загрял двигател се получава това виене от 1500 оборота до 2500.
Когато не е загряла не се чува абсолютно нищо.
Иначе колата върви без всякакви забележки, не пуши и има мощност.
Днес почистих ЕГР-а със спрей на Wynn's EGR3.
Но този ефект още го има.
Ако някой има опит в отстраняването на такъв проблем, моля да сподели.
Колата е фокус 1.8 тдци 115кс, 2001г.
При загрял двигател се получава това виене от 1500 оборота до 2500.
Когато не е загряла не се чува абсолютно нищо.
Иначе колата върви без всякакви забележки, не пуши и има мощност.
Днес почистих ЕГР-а със спрей на Wynn's EGR3.
Но този ефект още го има.
Ако някой има опит в отстраняването на такъв проблем, моля да сподели.
- ЯЛТА
- Потребител
- Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
- Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд - Местоположение: СОФИЯ, и чат пат на луната.
- Контакти:
Обикновено някоя от ролките на ремъците вие, може и лагер на алтернатор да е също.
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО
-
- потребител
- Регистриран: 28 ное 2012, 13:02
- Модел на автомобила: Focus DI
ЯЛТА написа:Обикновено някоя от ролките на ремъците вие, може и лагер на алтернатор да е също.
И аз залагам на лагер или ролка....нали се сещате,че не може всички да сте със заминали турбини
- bodimpet
- потребител
Същите симптоми и звук.autobg написа:Колега, това ли е звука?lakeeffectkid написа: Фокус ТДДИ 1.8 2002г.
Видео
И при мен го има от доста време този звук и не съм намерил решение. Появява се при нормално загрял двигател, над 1900-2000 оборота. Като поизстине колата, спира.
Не са ролки със сигурност. По-скоро вакумна диафрагма или клапан към турбото.
- bodimpet
- потребител
Възможно ли е това виене да се свърже с PCV клапан към вентилцията на картера и съответния гумен маркуч към смукателния колектор
- bodimpet
- потребител
За описания проблем след дълго ровене и посещения на майстори мога да кажа, че най-вероятно виенето идва от о-пръстен или пръстени /защото са няколко/ на тръбичките най-вероятно към охладителя на маслото, които се намират в картера.
Днес в сервиза свалиха картера, но не смениха прословутите пръстени, защото не бяха и чували, че може да се намерят.
След обратното сглобяване и наливане на маслото виенето остана но сега е една идея по-слабо и на по-високите обороти.
Та всичко води натам. Ще си ги сменявам сам защото стига съм наливал пари на майстори, които нямат интерес да ти решат проблема, даже и да им го кажеш.
Между другото някъде из форума колега беше описал същата причина, така, че отивам да потърся мнението.
Днес в сервиза свалиха картера, но не смениха прословутите пръстени, защото не бяха и чували, че може да се намерят.
След обратното сглобяване и наливане на маслото виенето остана но сега е една идея по-слабо и на по-високите обороти.
Та всичко води натам. Ще си ги сменявам сам защото стига съм наливал пари на майстори, които нямат интерес да ти решат проблема, даже и да им го кажеш.
Между другото някъде из форума колега беше описал същата причина, така, че отивам да потърся мнението.
- Miri4
- потребител
- Регистриран: 05 май 2009, 20:42
- Модел на автомобила: Focus 1.8 TDCI 2002 г. 115 к.с.
Да колега .Аз писах преди месец по темата.Тогава се обади един колега от провинцията със същите симптоми но и той не си беше решил проблема.За съжаление след много ходения по майстори нещата се насочиха към въпросните "О" пръстени./Сервиза на ул Брод/.При мен виенето се появи след смяна на маслото.Нека колегите по темата да пишат има ли такава връзка.
Иначе съм проверил всичко-турбина, ролки /Свален пистов ремък за кратко/ и какво ли не но резултат няма. Вече повече от 3 месеца си карам така.Колата си е пушка ,но това не ми дава спокойствие.
Според майсторите на тръбичката на смукателя на маслената помпа имало два О пръстена които се износват , засмуква въздух и при топло масло се появява виенето.Казаха че като поостарее маслото виенето ще изчезне.Интересното е ,че може да излезнат прави но още не съм сигурен.
Ако някой си е решил проблема да пише. То се оказва че това е типичен проблем за колите от 2000-2003 г.
Иначе съм проверил всичко-турбина, ролки /Свален пистов ремък за кратко/ и какво ли не но резултат няма. Вече повече от 3 месеца си карам така.Колата си е пушка ,но това не ми дава спокойствие.
Според майсторите на тръбичката на смукателя на маслената помпа имало два О пръстена които се износват , засмуква въздух и при топло масло се появява виенето.Казаха че като поостарее маслото виенето ще изчезне.Интересното е ,че може да излезнат прави но още не съм сигурен.
Ако някой си е решил проблема да пише. То се оказва че това е типичен проблем за колите от 2000-2003 г.
- autobg
- потребител
- Регистриран: 03 авг 2009, 19:45
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDCI 2002 с летни жанки
При мен проблема също като че ли се появи, след като смених маслото след покупка (беше Fusch Титан, 10W40), с 5W30 фордовско. Понеже ми предстои смяна на масло след има-няма 1000 км, направо ще я разглобя цялата, пък да видим дали ще се окажете прави.Miri4 написа:При мен виенето се появи след смяна на маслото
Благодаря на всички, които дадоха насока за възможното отстраняване на проблема!
Поздрави
Алекс
- Miri4
- потребител
Е чак пък цялята.....Но ако ти си занимава свали картера и ги виж тези О пръстени.Както ми обясниха те били там където тръбата на масления смукач влиза в маслената помпа.
Ако ги смениш пиши на всяка цена за резултата... и размерите на О пръстените ,че и аз да я подхващам.
Ако ги смениш пиши на всяка цена за резултата... и размерите на О пръстените ,че и аз да я подхващам.
-
- потребител
- Регистриран: 15 май 2013, 10:47
- Модел на автомобила: Ford Focus
Здравейте колеги,
Аз съм следващия със същия проблем.
Преди седмица смених маслото, и виенето се появи.
Моля споделете ако някой е установил от къде точно е проблема,
и как го е решил.
Аз съм следващия със същия проблем.
Преди седмица смених маслото, и виенето се появи.
Моля споделете ако някой е установил от къде точно е проблема,
и как го е решил.
- Miri4
- потребител
Мама му стара. Много народ се обади с този проблем и много се писа и по двата форума.Явно това е типичен проблем за колите от тази серия.Никой ли не го реши та да си отдъхнем.Аз лично си карам така и не ми пука, но не е редно и дразни.
- kilikanzer
- Потребител
- Регистриран: 20 ное 2007, 19:59
- Модел на автомобила: Focus tddi/комби/P1888PM
Wartburg 312 - Местоположение: Разград
- Контакти:
Започвам да се питам с какъв маслен филтър карате.Ако се окаче,че са от 1 марка ..... Щом се проявява след смяна на масло.
- Miri4
- потребител
Моя е Шампион, но едва ли е от това проблема.Всички които до сега са се обадили с този проблем са Фокуси 1,8 TDCI 2001-2002 г. и може би се събрахме около 10 човека.И във повечето случаи проблема се явява след смяна на маслото.Чакам някой смелчага да ги пипне тези О пръстени че и другите да живнем.
- lordextra
- потребител
- Регистриран: 02 юни 2012, 15:58
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.6i 16v lpg
Е то хората са казали че е ТУРБОТО, но "то едно си баба знае, едно си баба бае".
Най-Мразения. Не е скъп бензина, Заплатите са Ниски. "Бяло,червено, зелено - цитат на 3-те Б-та за знамето на България.
- Miri4
- потребител
Не е от турбото. Звукът наистина е заблуждаващ.И аз си помислих първо за това. След много митарствания по майстори накрая я заведох в специализиран сервиз за турбини. Събраха се всички и слушаха. Общото мнение е че звука от турбината е : 1.малко по различен 2. с времето се засилва и се появяват вибрацици 3. бях навил около 5000 км от появата на шума и те ми казаха абсолютно твърдо че ако е от турбината досега да е гръмнала. При мен звука си е същия от самото му появяване до момента и си карам така но ме дразни.