Focus 2 бензин или дизел

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
Потребителски аватар
dragozow
потребител
потребител
Регистриран: 31 юли 2008, 13:11
Модел на автомобила: C-max Titanium 2.0 Duratec HE, 2009, LPG
Контакти:
Status: Извън линия

Focus 2 бензин или дизел

Мнение от dragozow » 01 апр 2013, 08:47

Здравейте, търся "нова" кола и една от тях е Focus 2006-07. Понеже бюджета ми е ограничен гледам 1.6 TDCI и 1.6 бензин. За дизела чета противоречиви мнения и те май ме отказват. За бензиновия нищо не пише. Някой кара ли с такъв мотор? Как е като разход и динамика, как понася газ и т.н.?
Последна промяна от paci на 04 апр 2013, 09:56, променено общо 1 път.
Причина: заглавието

kito
потребител
потребител
Регистриран: 21 фев 2009, 17:50
Модел на автомобила: Ford Focus MK1 Turnier 1.6 16v, Ford Focus MK2 1.6 16v Ti-VCT

Re: Focus 2, 1.6 бензин(116HP), що за мотор е?

Мнение от kito » 01 апр 2013, 21:40

Здравей Колега,
Аз имам Фокус с бензиновия двигател, за когото питаш! Имам и стария Фокус с 1.6 16v 100 коня.
Разликата между двата двигателя е огромна и скоростните кутии.
Та за този когото питаш:
- мотора е 115 коня не 116 както си написал / или поне така го водят/
- двигателя е с хидравлични повдигачи и е с променлива фаза на газоразпределение
- тегли нормално като за 1.6 без турбота и тем подобни
- моята е малко шумна вътре, при 120 съм на 3500 оборота, на стария Фокус съм на 3 000 оборота при същата скорост
- в началото ми бе странно този мотор да се чува вътре в купето, но се свиква, а и след 120 км/ч сякаш се променя звука към едно по-спортно звучене и искаш да натискаш още и още, но да липсва 6 скорост и то се усеща за съжаление
- максимално съм вдигал 185 км/ч с още 2ма човека в колата
- колата ми гори 5.5 при 90 км/ч, 7,2 при 120 км/ч, в София ми гори около 8.8 ама сега зимата, а и аз обичам чааат пат да я натискам
- колата е супер приятна за шофиране, доставя голямо удоволствие, атакуваш завоите с голяма точност и просто усещаш, че е доста стабилна, моята има ЕSP, което зимата много си помагаше да я държи като на релси по пътищата
- качеството на материалите във Форд Фокус не е като в Аудита, Мерцедеси и т.н. , пластмасата изглежда малко евтина
- както и самата колата като цяло не може да се сравнява с автомобили от високия клас, за пример и стъклата на колата са сякаш тънки и се чуват звуци от вятър или гуми
- аз като си купувах колата бях с повечето неща наясно, трябва да знаеш много добре какво купуваш
- кола, която да не е капризна като повечето дизели, няма турбини, няма дюзи за чистене и т.н.
- ако вземаш кола на тая възраст ще е доста по-скъпа, но трябва да се има предвид, че дори и нов един фокус е доста по-евтин от един тъп голф и от там идва някаква разлика в качеството на някой материали
- по принцип, аз съм доста доволен и от двата ни фокуса, нямал съм никакви проблеми, караш и си свиркаш, за човек който разполага с ограничение от към бюджет е идеална
- много по-комфортна е като возия от конкурентите си в тоя клас, пъргава е и надеждна
- избери кола си запазена кола, може и върната от лизинг или на някакви ако може поне малко от малко реални километри и ще си доволен

Потребителски аватар
synthez 3D
Потребител
Потребител
Регистриран: 04 окт 2005, 08:57
Модел на автомобила: C-MAX Titanium 1.0 Ecobоost-125 HP 2014,
FOCUS 1,6-100 HP 2011,
C-MAX -компютърен 3D модел,
бивш C-MAX Ghia 1.8 16V-125HP 2008,

Мнение от synthez 3D » 01 апр 2013, 22:58

Само едно уточнение.За съжаление двигателят не е с хидравлични повдигачи и евентуално газифициране ще е свързано с проверки на хлабините на клапаните и регулиране.Но така или иначе при всички по-нови двигатели вече няма хидравлични повдигачи заради екологични норми,нисък разход и т.н.,което не пречи да работят на газ,но поддръжката в този случай е малко по-различна.
Изображение

Потребителски аватар
dragozow
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от dragozow » 02 апр 2013, 06:25

Благодаря за отговорите. Всъщност с жената гледахме една Fiesta TDCI 2008-ма и реших да се огледам за нещо по-голямо и с година две по-старо. Като погледнах какви ги пишат за 1.6 TDCI веднага се отказах. Слизам от Golf 4 Variant 1.9 TDI(116 HP), за 3,5 години съм дал 3500 лв за скъпи ремонти без да броя консумативите. Търся нещо което да не ме занимава много с болежките си.

Потребителски аватар
urgan
Потребител
Потребител
Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA

Мнение от urgan » 02 апр 2013, 08:41

Според мен помпа дюзата е малко по усложнен мотор от комън рейла на форд. При комън рейла имаш две скъпи неща, дюзите ако се прецакат и маховика, но и те вече не са чак толкова скъпи за ремонт и знаеш че ако ти се наложи да се прави после няма да ги мислиш за дълго време. Преди време се бях засилил по тия 1.9тди, но нещо не ме грабна тоя мотор. Ако се огледаш за по големите коли с по големите мотори мисля няма да сбъркаш.
Изображение

Потребителски аватар
dragozow
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от dragozow » 02 апр 2013, 09:02

Колко струва маховика на 1,4 TDCI и 1,6 TDCI? Иначе карам един служебен Transit Connect 1.8 TDCI, имаме го от нов от Мото пфое. Вече е на 200 000, миналата година два пъти по 2 дюзи, дадохме към 1400 лв за ремонт.

Потребителски аватар
urgan
Потребител
Потребител

Мнение от urgan » 02 апр 2013, 09:58

Гледам в ибей на ЛЮК на 1.4 е в пъти по евтин маховика 180 паунда за разлика от 1.6 който е 650. За тукашни цени незнам как вървят но ще е нещо подобно, говоря за разликата. Иначе четирите дюзи рециклаж са 8-900 лв. с 6 месеца гаранция.
Изображение

Потребителски аватар
dragozow
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от dragozow » 02 апр 2013, 10:08

Това са около 500 лв, не е толкова много. Ако знаете на Голфа колко ми струваше маховик и съединител...1/4 от цената на колата. Като гледам май на 1.4 TDCI ще скоча, за Fiesta чета само хубави неща. Тази която съм харесал е 2008-ма и едва ли ще се занимавам скоро с маховик.

kito
потребител
потребител
Модел на автомобила: Ford Focus MK1 Turnier 1.6 16v, Ford Focus MK2 1.6 16v Ti-VCT

Мнение от kito » 02 апр 2013, 13:22

Мое лично мнение е, че дизел се купува само нов от магазина! Всичко друго е доста опасно и дърпаш дявола за опашката. Повечето коли, които са нов внос са на стотици хиляди километри над това, което е показано, така че не на много от скъпо струващите компоненти вече са на някакъв предел.
Ако не караш изключително много и разликата в разхода на гориво между дизела и бензина не те събаря уникално много, вземи си бензин и ще минимизираш голяма част от проблемите, които в последствие може да се появят.
Не знам за друго, но разлика с Голфа ще видиш усетиш! Разликата във возията е голяма, Голфа, който и да е, е дърво спрямо Фокуса!

Потребителски аватар
urgan
Потребител
Потребител

Мнение от urgan » 03 апр 2013, 10:30

Колега темата не е ЗА или ПРОТИВ дизела, а човека пита за определен модел и двигател, ти му обясняваш да не си купува дизел втора употреба. Щото всички дизели дето се карат са нови ....
Изображение

kito
потребител
потребител

Мнение от kito » 03 апр 2013, 23:45

urgan написа:Колега темата не е ЗА или ПРОТИВ дизела, а човека пита за определен модел и двигател, ти му обясняваш да не си купува дизел втора употреба. Щото всички дизели дето се карат са нови ....
Колега, както виждаш съм отговорил на човека преди това за конкретния двигател, който пита защото имам точно такъв. Но прочетох също така в самото начало, че се е интересувал и от дизеловия. По принцип аз нямам проблем относно това дали колата да е бензин или дизел, карам каквото ми падне и хич не ми дреме. Исках просто допълнително да му дам малко информация и да споделя моето лично мнение по въпроса, той ако желае да го приеме, ако ли не, здраве да е! :)

Потребителски аватар
dragozow
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от dragozow » 04 апр 2013, 05:51

Не се карайте, интересувам се от бензин и дизел.

Потребителски аватар
Lancer
потребител
потребител
Регистриран: 07 окт 2012, 06:06
Модел на автомобила: Ford Focus '99

Мнение от Lancer » 04 апр 2013, 08:49

dragozow написа:Не се карайте, интересувам се от бензин и дизел.
Мятай се на едно бензинче и няма да сгрешиш.
Сокол скитник

Потребителски аватар
dragozow
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от dragozow » 04 апр 2013, 09:50

Не е толкова лесно, жената много силно ме тегли към дизел, защото е карала курсовете на дизел. Иначе все аз ще давам парите за ремонтите и искам да са по-малко.

Потребителски аватар
urgan
Потребител
Потребител

Re: Focus 2 бензин или дизел

Мнение от urgan » 04 апр 2013, 10:04

Честно да ти кажа ако избереш бензин с газ няма да си на далавера изобщо. Това газта само проблеми и накрая като направиш равносметка нищо не си спестил. Почва се едно ходене по газаджии, обороти, клапани, реглажи, простотии и тия пари дето ги пестиш ги даваш по сервизите. Ако я караш на бензин няма да имаш тия проблеми ама е скъпо. Лично аз повече кола на газ няма да си купя. За градска кола фиеста 1.4 тдци е повече от перфектна.
Изображение

Потребителски аватар
Doin
потребител
потребител
Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00

Мнение от Doin » 04 апр 2013, 10:04

Е, Честит дизел в такъв случай!

Потребителски аватар
Lancer
потребител
потребител
Регистриран: 07 окт 2012, 06:06
Модел на автомобила: Ford Focus '99

Мнение от Lancer » 04 апр 2013, 10:36

dragozow написа:Не е толкова лесно, жената много силно ме тегли към дизел, защото е карала курсовете на дизел. Иначе все аз ще давам парите за ремонтите и искам да са по-малко.
Знам, че не е лесно, според мен по-големия шум при дизела ще я откаже набързо от идеята за дизел. Тук да си кажа, че не съм карал TDCI но от опита ми с други дизели като че ли няма дизел да е безшумен.
А ако ще кара доста, май е по-добре да и вземеш нещо по-масивно, иначе при малко километри стойностно разликата м/у бензин и дизел е пренебрежима, макар че аз поне не зная нещо друго да е евтино, освен газта.
Сокол скитник

ignatski
потребител
потребител
Регистриран: 25 мар 2013, 12:06
Модел на автомобила: focus

Мнение от ignatski » 04 апр 2013, 11:07

Колега,аз на твое място бих си купил бензин,има си доста предимства,но това си е мое мнение.А и както казва един познат "дизел се налива на пе4ка и на трактор".Успех при избора.

kito
потребител
потребител

Мнение от kito » 04 апр 2013, 11:37

Може би, много добър вариант би било ако се качите на бензин и на дизел, преди да ги купите! От някоя автокъща или от някой колега, за едно кръгче не вярвам да е уникален проблем. Тогава вече, ще видиш разликата в двете коли! :)
Аз на газта голям фен не съм и затова явно не съм си сложил още но май няма и да си сложа! Лично аз нямам желание да си смалявам багажника, също така не мисля, че разхода на гориво е толкова голям, че да заслужава риска да си сложа газова бутилка. :D

Потребителски аватар
dragozow
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от dragozow » 04 апр 2013, 11:47

За газта е ясно че щом е с променливо газоразпределение не е много препоръчително. Разход от 9/100 шопско не е кой знае колко много, само като се сетя колко струва маховика на 1.6 TDCI и че трябва да ги дам накуп се успокоявам. Като гледам едно съм сигурен, ако е Fiesta ще е 1,4 TDCI и Focus 1.6 бензин. Някой може ли да каже как се усеща климатика на двете коли? Трябва ли да слизам да я бутам?

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”