Борд компютър на Фокус
-
- потребител
- Регистриран: 25 авг 2007, 03:08
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDCi Ghia, 2002, 115 к.с.
- Status: Извън линия
Борд компютър на Фокус
Колеги, имам проблем с бордовия компютър. Две от петте му функции не работят, а иммено:
1. Среден разход - изписва винаги 55.0 (петдесет и пет!) л/час (или 8 галона/час съответно в другата измерителна ситема) и не може да се нулира с бутона за нулиране.
2. Средна скорост - винаги показва 0 (нула) км/час.
Моментния разход, доколкото мога да преценя, се отчита вярно (дразнещо е, че вместо в литри/км го дава в литри/час, дори и когато автомобилът е в движение, но така са решили конструкторите, свиква се). Оставащите километри с наличното гориво също изписва горе-долу коректно. Казвам горе-долу, защото веднъж когато стрелката на горивомера бе точно върху нулата, според компа излизаше, че мога да измина още поне 180 км. Като допълних резервоара обаче се оказа, че вътре е имало не повече от 3-4 литра...
От МП ми казаха, че нямат идея каква може да е причината, а на въпроса ми защо не направят запитване до централния сервиз (или евентуално до Германия), ми отговориха, че „нещата щели да отидат към нов компютър”. Според мен, ако имаше повреден датчик не би трябвало да отчита моментен разход, освен това показва и оставащите километри с наличното гориво. Тогава средният разход и средната скорост би трябвало да са само въпрос на изчисления. Така си мисля аз поне. Опитах да "рисетна" компа, като откача акумулатора за няколко минути, но това не помогна. Моля за коментар колегите с такива компютри.
1. Среден разход - изписва винаги 55.0 (петдесет и пет!) л/час (или 8 галона/час съответно в другата измерителна ситема) и не може да се нулира с бутона за нулиране.
2. Средна скорост - винаги показва 0 (нула) км/час.
Моментния разход, доколкото мога да преценя, се отчита вярно (дразнещо е, че вместо в литри/км го дава в литри/час, дори и когато автомобилът е в движение, но така са решили конструкторите, свиква се). Оставащите километри с наличното гориво също изписва горе-долу коректно. Казвам горе-долу, защото веднъж когато стрелката на горивомера бе точно върху нулата, според компа излизаше, че мога да измина още поне 180 км. Като допълних резервоара обаче се оказа, че вътре е имало не повече от 3-4 литра...
От МП ми казаха, че нямат идея каква може да е причината, а на въпроса ми защо не направят запитване до централния сервиз (или евентуално до Германия), ми отговориха, че „нещата щели да отидат към нов компютър”. Според мен, ако имаше повреден датчик не би трябвало да отчита моментен разход, освен това показва и оставащите километри с наличното гориво. Тогава средният разход и средната скорост би трябвало да са само въпрос на изчисления. Така си мисля аз поне. Опитах да "рисетна" компа, като откача акумулатора за няколко минути, но това не помогна. Моля за коментар колегите с такива компютри.
-
- Потребител
- Регистриран: 05 авг 2007, 16:35
- Модел на автомобила: Ford Mondeo Ghia 2.0i 16v 93г.
Може да не е виновен компа.
Според мен може да е кабела от VSS към компа.
Или някой от куплунзите - трябва да се провери.
по принцип автомобилната електроника е много устойчива, но кабелите и куплунзите често могат да ти светнат такъв проблем, че да се побъркаш.
На мен заради един стопен кабел ми изгърмяха две бобини.
Намери си схема на ел. инсталацията ... и другото е мерене и ще си покаже.
Отиди на компютърна диагностика - може там да излезе нещо.
Или някой от куплунзите - трябва да се провери.
по принцип автомобилната електроника е много устойчива, но кабелите и куплунзите често могат да ти светнат такъв проблем, че да се побъркаш.
На мен заради един стопен кабел ми изгърмяха две бобини.
Намери си схема на ел. инсталацията ... и другото е мерене и ще си покаже.
Отиди на компютърна диагностика - може там да излезе нещо.
-
- потребител
- Регистриран: 25 авг 2007, 03:08
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDCi Ghia, 2002, 115 к.с.
Колега Edinuser,
Благодаря за съвета. Може би си прав. Възможно е да е лоша връзка в някой от кабелите/куплунзите. Ще трябва да започна с това. Донякъде е логично проблемът да е в датчика за скоростта, тъй като и в двете грешни показания на компа участвува параметърът "скорост" (макар моментният разход изглежда да е в ред, а предполагам в изчисляването му също присъства скоростта като параметър). Ще пиша когато/ако открия причината.
Благодаря за съвета. Може би си прав. Възможно е да е лоша връзка в някой от кабелите/куплунзите. Ще трябва да започна с това. Донякъде е логично проблемът да е в датчика за скоростта, тъй като и в двете грешни показания на компа участвува параметърът "скорост" (макар моментният разход изглежда да е в ред, а предполагам в изчисляването му също присъства скоростта като параметър). Ще пиша когато/ако открия причината.
- petkomz
- потребител
- Регистриран: 25 юли 2009, 14:10
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDDI Ambiente 2002 г. комби Facelift
Re: Борд компютър на Фокус
Пиша тук за да не отварям нова тема! От скоро съм с Фокус 1.8 tddi комби. Проблемът с борд компютъра ми е следния: като го взех ми показваше оставащите км но се случи така че угасна за нафта и оттогава ми показва само нула. Налях му за 20 лв. нафта но пак не реагира - показва си 0. Ако му налея повече гориво дали ще закачи, ако на някой му се е случвало нещо подобно нека сподели! Благодаря предварително!
- urgan
- Потребител
- Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA - Status: Извън линия
20 лв са 8 литра, щом ти е свършила си пресушил резервоара направо, смисъл че борда казва нула а всъщност в резервоара има 4-5 литра. Най вероятно проблем нямаш, просто й сипи нафта и не я оставяй така на сухо повече 

-
- потребител
- Регистриран: 19 юни 2013, 15:11
- Модел на автомобила: Ford Focus Ghia
Относно тези бордови компютри - ако искате отидете в някой сервиз да ви рестартират компютъра. Борд компютъра помни всички грешки, които са настъпили по време на цялото движение на колата и от време на време трябва да се рестартира, за да се изчисти от грешките, че иначе започва да бъгва. За най-сигурно отидете в някой сервиз на Форд...там ще ви го направят с устройство за форд, а не универсално и съответно е по-сигурно. Знам ли може и това да е няма лошо да се пробва.
- petkomz
- потребител
- Регистриран: 25 юли 2009, 14:10
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDDI Ambiente 2002 г. комби Facelift
Благодаря за отговорите! Проблема се оправи от само себе си - на следващия ден ми показа 115 км!