Съвет за каране на мондеото
-
- потребител
- Регистриран: 19 юли 2008, 10:23
- Модел на автомобила: Вече съм с Ford Mondeo 1.8td, набор 98 :)
- Status: Извън линия
Съвет за каране на мондеото
Колеги имам едно въпросче. Тази седмица си ходих на село и тествах Хенри, но забелязах нещо, което не ми хареса особено, но все пак мисля, че проблема е в шефьора, а не в колата. Качвам се на магистрала Хемус - всичко е ОК, но колата сякаш няма тяга да ускорява от 90 до 130 на 5-та. Трябва да я изрежа на 4-та до 3500об/мин и чак тогава да сменя на 5-та. Ако се движа по равното си ускорява, но има ли малко баирче ускорението се проточва много. В градски условия 5-та скорост не я ползвам и усещам, че турбото започва осезаемо да напъва от ~2000-2200 оборота, обаче на магистралата колата се отваря на вървене на 5-та чак от 2700-3000 оборота, което си е скорост над 130км/ч. На Витиня, както знаете тече постоянния ремонт и естествено задръстването е чудесно. В посока София, точно след единия тунел, след двупосочната отсечка не ми стига мястото да се засиля така, че да изкача гоооооолллеееееемииииияяяя баир на 4-та, и се налагаше да се катеря на 3-та с 70км/ч, защото тъкмо се засиля до 3500об/мин и сменя на 4-та и двигателя започва да се мъчи и скоростта отново пада на ~60км/ч.
Кажете и при вас ли е така, на какви обороти да ги сменям тея предавки, че баирите да не ни мъчат толкова. Вярно, че бяхме 5 човека + багаж около 60кг, но чак толкова бавно не се бях качвал на Витиня
Кажете и при вас ли е така, на какви обороти да ги сменям тея предавки, че баирите да не ни мъчат толкова. Вярно, че бяхме 5 човека + багаж около 60кг, но чак толкова бавно не се бях качвал на Витиня

- dydo
- потребител
- Регистриран: 03 юли 2007, 15:19
- Модел на автомобила: Най-различни!
- Status: Извън линия
Re: Съвет за каране на мондеото
Ами моето не е 1.8 TD, а 1.6 бензин, но ако например карам с 80 км/ч. на 5-та и се изпречи леко баирче по магистралата, също превключвам на 4-та. Принципно аз като вдигна малко над 60 км./ч. и превключвам на 5-та. Ако съм се засвяткал например със 100 на 5-та по равен път и натисна педала, си набира добре като за 1.6. Иначе на наклон също няма душа много. Щото аз обикновено като пътувам на магистрала, значи съм съм с жената и децата...........и пълен багажник до горе.
Да ти кажа никога не съм проверявал там разните му бензинови филтри и т.н. А при теб с дизела не знам как е. От 17 г. карам кола, но така и не се впрягам в техническите неща. Като има нещо-хоп, при майстора. Явно ще трябва да видя да няма нещо задръстено, защото когато купих колата май повече вървеше.
Да ти кажа никога не съм проверявал там разните му бензинови филтри и т.н. А при теб с дизела не знам как е. От 17 г. карам кола, но така и не се впрягам в техническите неща. Като има нещо-хоп, при майстора. Явно ще трябва да видя да няма нещо задръстено, защото когато купих колата май повече вървеше.