Осветление в купето при отворена врата не свети
- s003010
- потребител
- Регистриран: 29 юли 2010, 14:03
- Модел на автомобила: Ford Mondeo MK2 1,8 TD 1996
- Status: Извън линия
Осветление в купето при отворена врата не свети
Здравейте
Това ми е първия постинг и трябва да призная че доста време търсих описан моя проблем или начин да се справя сам със сходни описани проблеми но уви…
Та, естеството на проблема – плафона (не ми е позната тази дума но от прочетените теми стигнах до заключението че това е осветлението) в купето не свети при отворени врати.
Ще поясня каква е ситуацията: лампата (плафона) която е на тавана между предните две седалки има ключе с три позиции – включено, изключено и 12 секунди (което аз тълкувам,че след отваряне на вратата лампата ще свети 12 секунди и ще изгасне). Оставям ключето на позиция 12сек но лампата не светва при отваряне на вратата. Ако ръчно я включа лампата работи. Имам сигнализация за забравени фарове при изключен двигател която работи – т.е. изключвам проблема с ключетата на вратите.
Къде съм търсил проблема: значи бушоните не са (поне според тия книжки които намирх и позицията на предпазителите). Измерих релето, което ми включва въпросното осветление (кафяво малко намира се до другите релета на панела с предпазителите под волана). Дори го отворих и ръчно местих контактора на самото реле – тогава светва лампата. Това ме наведе на мисълта, че не се подава нужното захранване на въпросното реле. Измерих с мултицета – 7,5 волта някъде, независимо дали ключето на вратата е отворено или затворено.
Какво си мисля: от прочетеното на сходни проблеми тук а и логично би трябвало да има още едно реле (така си мисля аз) което да подава напрежение на това кафевичкото под волана за 12 секунди само. Защото въпросното кафяво реле не видях да има елементи които да го накарат да се изключи след 12 секунди. А и тези 7,5 волта!??!... Не знам и почвам много да се дразня
В търсене на това хипотетично реле което да държи 12 секунди махнах жабката и там намерих още две релета, или по точно едно реле и един празен цокъл за реле, чиито контактори бяха окъсени с една пластина. По емпиричен път (проба грешка) установих че най-дясното от тях е за отоплението на седалките (когато го махнах светлинките, че отоплението на предните седалки работи не светеха – предполагам и самото отопление не е работело). На цокъла за реле до него махах шунтиращага пластина, пробвах мерих но никаква промяна – и с този шунт и без него (също и отворена и затворена врата) на релето под седалката си стои 7,5 волта.
Помогнете моля
Това ми е първия постинг и трябва да призная че доста време търсих описан моя проблем или начин да се справя сам със сходни описани проблеми но уви…
Та, естеството на проблема – плафона (не ми е позната тази дума но от прочетените теми стигнах до заключението че това е осветлението) в купето не свети при отворени врати.
Ще поясня каква е ситуацията: лампата (плафона) която е на тавана между предните две седалки има ключе с три позиции – включено, изключено и 12 секунди (което аз тълкувам,че след отваряне на вратата лампата ще свети 12 секунди и ще изгасне). Оставям ключето на позиция 12сек но лампата не светва при отваряне на вратата. Ако ръчно я включа лампата работи. Имам сигнализация за забравени фарове при изключен двигател която работи – т.е. изключвам проблема с ключетата на вратите.
Къде съм търсил проблема: значи бушоните не са (поне според тия книжки които намирх и позицията на предпазителите). Измерих релето, което ми включва въпросното осветление (кафяво малко намира се до другите релета на панела с предпазителите под волана). Дори го отворих и ръчно местих контактора на самото реле – тогава светва лампата. Това ме наведе на мисълта, че не се подава нужното захранване на въпросното реле. Измерих с мултицета – 7,5 волта някъде, независимо дали ключето на вратата е отворено или затворено.
Какво си мисля: от прочетеното на сходни проблеми тук а и логично би трябвало да има още едно реле (така си мисля аз) което да подава напрежение на това кафевичкото под волана за 12 секунди само. Защото въпросното кафяво реле не видях да има елементи които да го накарат да се изключи след 12 секунди. А и тези 7,5 волта!??!... Не знам и почвам много да се дразня

Помогнете моля

- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Re: Осветление в купето при отворена врата не свети
Бутоните на вратите са клеясали и не правят контакт, свали един бутон и дай проводника който отива до него на маса, лампата трябва да светне. Ако светне почисти бутоните със контактен спрей или ги смени. Тези 12с са задържане на осветлението след като затвориш вратите да можеш да сложиш ключа на място то му.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- tropper
- потребител
- Регистриран: 12 юли 2007, 00:34
- Модел на автомобила: Ford Mondeo MK1 1.6 16V GLX '93; ГИ Stilogas/Tamona, изп. Tomasetto, инж. Valtek; *** КЛИМАТИК ***
- Контакти:
Колегата казва, че му пищи сигнализацията за забравени фарове, която мисля също идва от тези бутони (или поне от този на шоф. врата). Това би трябвало да ги изключи от заподозрените. Все пак ги пробвай за 100% сигурност. Едно развиване с отвертка време е.HACKO написа:Бутоните на вратите са клеясали и не правят контакт, свали един бутон и дай проводника който отива до него на маса...
За съжаление при мен инсталацията изглежда по-различно и не мога да помогна, давайки работещия вариант. Няма го споменатото кафяво реле.
Другото за което съм чувал (но не съм сигурен) е че при МК2 се използват и микроключетата в бравите, които принципно при МК1 са само за централното да знае дали да заключи вратата или не. Те казват дали вратата(бравата) е затворена. Т.е. дали куката от купето е затворила котвата на бравата цялостно. Но за да стигнеш до тях е голям зор - разглабяне на кората на вратата, сваляне на бравата... и ако вземе да се окаже че не от тях проблема, става много напразна работа (около 2-3 часа на врата).
- urgan
- Потребител
- Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA - Status: Извън линия
не си прав, само черните бутони които са на вратата, микроключетата не играят роля при плафона. Лично съм ги пробвал докато не изгасне плафона, като го натисна и след 12 сек гасне.Другото за което съм чувал (но не съм сигурен) е че при МК2 се използват и микроключетата в бравите
- momo76
- потребител
- Регистриран: 21 окт 2006, 16:11
- Модел на автомобила: Фиеста 1.25 2001г.
Проблема е в управлението на това реле. То идва от "Central timer module". Намира се на таблото с бушоните.
- Doin
- потребител
- Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00
Ако проблема се появява при отварянето само на една врата, то би могло да се дължи на клеясало бутонче на вратата, но ако проблема е при 4-те ми се струва малко невероятно. Друг е въпроса, че колегата не споменава дали плафона свети директно при отваряне на врата, т.е. без да е на положение 12 сек. При положение включено не би трябвало въпросното реле-забавител да играе роля, поне според мен. Провери си инсталацията - идва ли ток до плафона, и ако не- проследи откъде идва кабела.
Последна промяна от Doin на 30 юли 2010, 17:27, променено общо 1 път.
- momo76
- потребител
- Регистриран: 21 окт 2006, 16:11
- Модел на автомобила: Фиеста 1.25 2001г.
Тези 12 сек. са за забавено изгасяне на лампата. При отваряне на вратата лампата светва веднага. При затваряне след 12 сек.
- s003010
- потребител
Значи плафона не свети вобще при отворена врата - нито със забавяне от 12 секунди нито постоянно... Само ако дам ръчно от копчето си свети лампата...momo76 написа:Тези 12 сек. са за забавено изгасяне на лампата. При отваряне на вратата лампата светва веднага. При затваряне след 12 сек.
Коя да е от вратите да отворя осветлението не светва.
Седя и си блъскам главата... трябва да разбера защо на това реле дето в крайна сметка ми включва светлото в купето има 7,5 волта... явно проблема е че то не се захранва когато и както трябва

Давайте хора - свежи идеи за досаден проблем!

Къде по-точно се намира "Central timer module"... Можеш ли да ми дадеш повече информация какво може вътре да е?
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Направи пробата, не ти струва нищо, много по-лесно е от всичко което си правил досега. Напълно е възможно и 4те (ако има4 а не само на предните врати) бутона да са клеясали.HACKO написа:Бутоните на вратите са клеясали и не правят контакт, свали един бутон и дай проводника който отива до него на маса, лампата трябва да светне. Ако светне почисти бутоните със контактен спрей или ги смени. Тези 12с са задържане на осветлението след като затвориш вратите да можеш да сложиш ключа на място то му.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- s003010
- потребител
Гледай сега - аз споменах, че сигнализацията за забравени фарове при отворена врата при изключен двигател работи. Още преди да постна и въобще да се регистрирам тук, развих въпросното ключе и без да го разглобявам установих, че тази сигнализация не бачка ако винта с който е хваната за рамата не е допрян... демек не затваря веригата - смятам, че няма смисъл да разглобявам ключето ако връзката между двете е явна...HACKO написа:Бутоните на вратите са клеясали и не правят контакт, свали един бутон и дай проводника който отива до него на маса, лампата трябва да светне. Ако светне почисти бутоните със контактен спрей или ги смени. Тези 12с са задържане на осветлението след като затвориш вратите да можеш да сложиш ключа на място то му.
- Prefekt
- потребител
- Регистриран: 24 ное 2012, 15:16
- Модел на автомобила: Ford Focus Estate Facelift (Mk1.5)
Колега, ако още не си решил проблема с осветлението в купето, ето едно просто решение:
Смени крушката, нищо че изглежда здрава (жичката не е прекъсната). И ако пак не свети при отворена врата лошо.
Смени крушката, нищо че изглежда здрава (жичката не е прекъсната). И ако пак не свети при отворена врата лошо.

- OgiDogi
- потребител
- Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
- Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ
Колегата за 4 години може и колата да е сменил вече, не само крушкатаPrefekt написа:Колега, ако още не си решил проблема с осветлението в купето, ето едно просто решение:

И ако му свети при принудително включване от копчето на плафона, къде е логиката да му е прекъснала жичката на крушката??? Или не четеш или не мислиш!
- Prefekt
- потребител
- Регистриран: 24 ное 2012, 15:16
- Модел на автомобила: Ford Focus Estate Facelift (Mk1.5)
Колата може както казваш отдавна да я сменил, но е хубаво да се дава решение на проблемите по колите.OgiDogi написа: Колегата за 4 години може и колата да е сменил вече, не само крушката
И ако му свети при принудително включване от копчето на плафона, къде е логиката да му е прекъснала жичката на крушката??? Или не четеш или не мислиш!
Логиката е че е възможно крушката да е изгоряла, и да не свети при подаване на 7,5 волта, както описа колега по горе. А да свети при принудително включване.
И все пак пиша защото при мен този проблем се реши като смених крушката.
-
- потребител
- Регистриран: 06 апр 2011, 20:26
- Модел на автомобила: FIESTA 89г/1.1/OHV
Дали не е било от лош контакт в ключето на плафона, с което избираш on/off/врати - при мен прекъсва.
При смяна на крушката може да се е разбутало и да се е наместило (върни сега старата крушка за проба).
При смяна на крушката може да се е разбутало и да се е наместило (върни сега старата крушка за проба).