Имат ли българските шофьори инстинкт за самосахранение???

Кафе, чай, безалкохолно и сладки приказки.

Имат ли българските шофьори инстинкт за самосахранение???

Да имат.
16
18%
Не в никакъв случай.
31
36%
Зависи от ситуацията.
40
46%

Общо гласове: 87

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X
Status: Извън линия

Re: Имат ли българските шофьори инстинкт за самосахранение???

Мнение от nikolovvd » 29 юни 2010, 11:52

Преди седмица или две един писател, който написал пътепис за САЩ каза така:
- В САЩ е много скучно да се кара. Никой не изпреварва никого. Всички карат с еднаква скорост въпреки, че пътя е с 4 ленти. Не че глобите са големи за превишена скорост - някакви си 200 долара, но нарушенията ти влизат в досието и като отидеш да сключиш застраховка сумите са колосални, защото за тях си рисков водач. За 5500 км видях само 3 Мерцедеса.
- А в България изпадаш в стрес. Изпреварват те с 200 по магистралите, а моторите с 300. За 50 км можеш да преброиш поне 30 Мерцедеса. Пътя е като бойно поле.

dizela
потребител
потребител
Регистриран: 23 яну 2009, 10:43
Модел на автомобила: Eskort CL 1.8 Дизел 60 конски сили

Мнение от dizela » 15 юли 2010, 12:09

Дам, пътя си е бойно поле. Почти пред очите ми загина шофор на Паджеро след челен удар на Е 79. Участука Дупница - Долна Диканя е много тесен и двама души загинаха там. Дали е лоша преценка или надделяване на адреналина над инстинкта, не съм напълно наясно.

Потребителски аватар
Kamazabg
потребител
потребител
Регистриран: 07 фев 2010, 11:35
Модел на автомобила: Orion Mk3 1.3OHV Orion Mk3 1.6 EFI Tourneo Connect 1.8 TDCI

Мнение от Kamazabg » 27 юли 2010, 15:57

До преди малко бях навън и мога да ви кажа, че за десетина изминати километра в града щяха 3 пъти да ме блъснат. *00143*
Изображение Изображение

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 05 сеп 2010, 23:45

Ами , който мисли , расъждава , има инстинкт за самосъхранение , а който не мисли , а се надява НЕ , -няма !
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО

Потребителски аватар
Pyrhel
потребител
потребител
Регистриран: 12 авг 2010, 20:51
Модел на автомобила: няколко други марки +
Mondeo Titanium X 2.2 TDCi
Контакти:

Мнение от Pyrhel » 12 сеп 2010, 01:08

Както при повечето неща - зависи си от човека. Не мисля, че пътищата са виновни. Че са лайно (без извинение) - повечето са такива. Случвало се е в тъмницата на хубав (уж) път да отцепя на половина джанта - буквално. Че и на много места има МАЛОУМНИ ограничения - и това няма да го отричам. Сега ще ме освиркат, ама не се съобразявам със знаци, ограничения и т.н. Правя нарушения, карам според обстановката и съобразено с трафика - като има видимост, пътят позволява - настъпвам доста.
Дали има инсинкт за самосъхранение - аз за себе си смятам, че имам, както смятам, че пазя и околните. В моето каране има огромна разлика дали съм сам в колата, дали съм в населено място. Както настъпвам и карам с по 60-100 над ограниченията, така и се съобразявам с обстановката и не изпреварвам рисково. Любимият ми пример - пътят за Сърбия - можеш ли на тоя нов и широк път да караш с 50км/ч?! ТИР-овете там са с по 50км/ч над ограничението... Но за жалост има и много лудории и безотговорни и опасни постъпки по пътищата. Виждал съм, и не рядко, междуградски пътче - с по една тясна лента за всяка посока, 2 камиона се разминават, а "донор" минава по осовата линия между тях *banned* Подобен случай видях точно пред мен на околовърстното на София - отбивката за лифта. Задръстване, колоната се движи с 20км/ч. Човек пуска друг да се включи в колоната (ляв завой за включващия се - отива в отсрещното платно), моториста с... МНОГО висока скорос по осовата - удар, на колата й пада калника, отмества се, мотора става на баница, моториста умря. Общо взето е който както си го направи, но за жалост не знае отсрещния колко е пиян, вижда ли го, изправна ли му е колата и т.н.

Edinuser
Потребител
Потребител
Регистриран: 05 авг 2007, 16:35
Модел на автомобила: Ford Mondeo Ghia 2.0i 16v 93г.

Мнение от Edinuser » 12 сеп 2010, 21:00

Колега не са малоумни ограниченията - да ти дам един камион натоварен с 40 тона, и тогава ще разбереш защо са сложени тези ограничения, особено по завоите където кола може да мине с 90-100 без проблеми, а има знак 60 или 50 !
Все пак по шосетата не се движат само леки и спортни автомобили.

Потребителски аватар
Pyrhel
потребител
потребител
Регистриран: 12 авг 2010, 20:51
Модел на автомобила: няколко други марки +
Mondeo Titanium X 2.2 TDCi
Контакти:

Мнение от Pyrhel » 12 сеп 2010, 21:13

Какви завои, прав път със стотици метри видимост напред без пресичащи улици или влизащи такива. Точно за това говоря - несъобразени ограничения с пътната обстановка. Естествено, че по проходи или завои е нормално скоростта да е по-малка - я е хлъзгаво, я неправилни наклони, мъгла и т.н.
Предполагам, че въпросните ограничения там са останали от предишната настилка и който не знае къде е карулката - цака :(

Потребителски аватар
cossy
потребител
потребител
Регистриран: 22 яну 2005, 22:20
Модел на автомобила: Ескорт 1.6 -> 2.0 16V

Мнение от cossy » 13 сеп 2010, 02:55

Pyrhel написа:...
Koлега, до колкото знам за Е79 ограничението е юридическо, има незаконни ленти и съответно докато не се озакони, не може да има стаут на магистрала или по-висок клас от сегашния. За ограниченията по кръстовища, съм 100% съгласен, че трябва да се спазват, иначе включването на другите може да е невъзможно или да крие много рискове от опасни катастрофи...
Изображение

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 14 сеп 2010, 22:52

На много места преди завой има ограничение 40, а пътя позволява на съвременни автомобили да го минат с 60 и нагоре. В следващият момент виждаш отново завой с ограничение 40, но завоя не позволява дори на Ламборджини да го вземе с 40. Та какво правим в тази ситуациия - сменяме ламарини и гипсираме кокали. Явно трябва да има специална комисия, която да бъде сезирана за такива парадокси по пътищата.

В Събота вечерта се прибирам от морето и малко преди един завой насреща ми четири фара. Добре че колата е със съвременни системи за безопасност и банкена бе широк та спря бързо и без пролеми.
Между Враца и Монтана някаква кирлива Вектра ми кара зад мен на дълги с 4 ксенонови фара. Ако не бе жената щях да го последвам в Монтана и да му проверя чувството за самосъхранение. Да го видя как яде 3 ксенонови крушки, защото четвъртата щях да му я навра там, където слънцето не угрява, че да му е светло.

Всички премеждия, които съм имал на пътя са от Враца нагоре към Видин. ЗАЩО ЛИ?

Потребителски аватар
pantata
потребител
потребител
Регистриран: 28 сеп 2006, 03:22
Модел на автомобила: Fiesta 1.4 `89
Fiesta 1.25 '10
Subaru Legacy 3.0R Auto '07

Мнение от pantata » 19 сеп 2010, 13:58

nikolovvd написа:На много места преди завой има ограничение 40, а пътя позволява на съвременни автомобили да го минат с 60 и нагоре. В следващият момент виждаш отново завой с ограничение 40, но завоя не позволява дори на Ламборджини да го вземе с 40. Та какво правим в тази ситуациия - сменяме ламарини и гипсираме кокали. Явно трябва да има специална комисия, която да бъде сезирана за такива парадокси по пътищата.

В Събота вечерта се прибирам от морето и малко преди един завой насреща ми четири фара. Добре че колата е със съвременни системи за безопасност и банкена бе широк та спря бързо и без пролеми.
Между Враца и Монтана някаква кирлива Вектра ми кара зад мен на дълги с 4 ксенонови фара. Ако не бе жената щях да го последвам в Монтана и да му проверя чувството за самосъхранение. Да го видя как яде 3 ксенонови крушки, защото четвъртата щях да му я навра там, където слънцето не угрява, че да му е светло.

Всички премеждия, които съм имал на пътя са от Враца нагоре към Видин. ЗАЩО ЛИ?
Не си минавал често по пътя Хасково-Пловдив... тази година гастербайтерите бяха малко по-внимателни, но само малко. Лятото е пълно с интересни ситуации.
Изображение

Потребителски аватар
todor.angelov
потребител
потребител
Регистриран: 16 мар 2010, 14:56
Модел на автомобила: Mondeo 2.0 TDCI '04
Контакти:

Мнение от todor.angelov » 19 сеп 2010, 17:44

Ако всеки изхожда от сентенцията "Пази другите за да пазиш и себе си"...няма да имаме проблеми, но малцина са тези по пътищата, които изхождат от нея! Както някой каза за Мерцедесите...да...купуваш си Мерцедес да го караш бързо, но наблюденията ми са че и 80% от хората, които карат 20+ годишни коли карат със същата скорост като Мерцедесите, а това е доста по-опасно според мен, докато с по новичките коли повечко си ги пазят хората, а по този начинпазят и себе си! Не карам много, някъде по около 1500-2000 км месечно и поне 20 пъти за миналата година съм бил на ръба някой малоумник заради собствената си НЕЗЕМНА ТЪПОТА да застраши моят и на семейството ми живота, затова много разчитам на хубави гуми и безотказни спирачки, както и винаги да се опитвам да врачувам кои е малоумник и кои културен шофьор.

Според мен има наченки на култура на движение и инстинкт за самосъхранение в много малко (процентно говоря) от водачите! Дано нещата се оправят, макар че докато не сложат камери навсякъде и не започнат да ти режат главата през кръста...нещата няма да се оправят...много правилно е в САЩ и хората с поколения са свикнали към правилата, там задължително имаш банкова сметка...правиш нарушение, нямаш пари за глобата в предвид размера и, банката ти помага...ама после си търси парите и от твоите наследници, отделно, че като вземеш заплата и първо ти покриват вноската по глобата, после каквото остане за теб :D:
"Досистемниятадминистратор:
-Скапамисешпацията,какводаправя?"
Отговор:
"-На_напредналия_потребител_шпация_не_му_трябва!"

Потребителски аватар
Kamazabg
потребител
потребител
Модел на автомобила: Orion Mk3 1.3OHV Orion Mk3 1.6 EFI Tourneo Connect 1.8 TDCI

Мнение от Kamazabg » 17 окт 2010, 11:31

Ами.. Голфаджии..
Изображение
Изображение Изображение

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 17 окт 2010, 11:54

Софииските полицаи , имат инстинкт за съхранение 1- на собстветнните им джобове , 2-живота си . Иначе как бихте си обяснили , притичване на ченге от колата му , -на тротоара , през три ленти с активно движение , за да спре бързащ автомобил, движещ се по четвъртата лента ! А оня спира след стотина метра , и с пълен десен волан , за втори път кара 3- ленти автомобили да му бият спирачки , за да спре в дясно , възпитано откликвайки на сигнала на полицая-безумец ! Изащо е тая фиеста , сетете се сами ! Следва 5-секундно разглеждане на някакви хартийки , и нарушителя , с мръсна газ , без въртене на гуми изчезва ! <:-P:

Потребителски аватар
Kamazabg
потребител
потребител

Мнение от Kamazabg » 05 ное 2010, 17:48

КОЛКО ТРЯБВА ДА СИ ПРОСТ, ЧЕ ДА КАРАШ С КАЧУЛКА ???
Днес се прибирам от работа и минавам по едно от по- натоварените кръстовища без светофар.
Изведнъж пред мен от дясно изкача някакъв Мерцедес. Започвам да свиря....
Мерцедеса спря на средата на кръстовището затваряйки целия път.....
А отвътре ми се ОЦЪКЛИ някакво лапе 18 -19г с качулка закриваща половината му лице
изгледа ме странно и може би очудено и с мръсна газ отпраши

Интересното е, че тоя дори не се беше огледал а на пътя с предимство имаше поне още 10 коли
ЩО не карам някой КАМАЗ и да се направя, че не са ми хванали спирачките...
Изображение Изображение

Потребителски аватар
PcMan
потребител
потребител
Регистриран: 29 яну 2009, 19:00
Модел на автомобила: Ford Focus '01 1.8TDdi 90hp pre-face ниво Zetec
Ford Sierra '90 1.6i CVH 80hp последен face ниво CLX
Контакти:

Мнение от PcMan » 05 ное 2010, 17:59

От другата страна на нещата - за 2009та броят на жертвите по пътищата е спрял да се покачва и е паднал за първи път от много години (не ми се рови точно).. Отделно трябва да признаем факта, че пътищата ни се подобряват като състояние, маркировка и поддръжка, да все още са зле, но са доста по-добре от предни години и се работи по въпроса с не малка сила от държавата.

Вече адреналина и това човек колко разсъждава и мисли не зависи толкова до държавата или дупките, но пък инцидентите са намалели мин.година, не е само от по-малкото дупки. Трябва по-положително и разумно да караме и държим на пътя, така ще даваме пример. Идеята е да не следваме и да ни влияе толкова поведението на хора, чиито книжки трябва да се отнемат.

И до единна система за птп-тата ще се стигне, от там 3ни 4ни застраховки за безрасъдните шофьори + по-големи глоби за провинявани вече и т.н. Всичко с времето, засега прогрес в пол.насока се наблюдава на налице. _friends_
Изображение ИзображениеИзображение My blood runs blue

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 05 дек 2010, 00:45

Днес сума ти шофьори на амфибии, имаха ли инстинкт за самосъхранение ? *072* *00143* *072*

Потребителски аватар
Tsurinski
потребител
потребител
Регистриран: 27 май 2009, 11:47
Модел на автомобила: Ford Cougar 2.5 99

Мнение от Tsurinski » 05 дек 2010, 08:45

Не се съдржах-страхотна тема.
Аз съм съпругата на Вашия потребител Цурински и много държа да си кажа мнението...за съжаление той вече е гласувал.
Та...
Мъжете като се качите на кола ви порастват втори чифт топки ,които растат правопропорционално на кубиците и скоростта.
Винаги съм се дразнила когато при произшествие участва жена и се изказват снизходителни мения - " Мани я, тая патка"!!!
Факт ,че повечето ПТП се предизвикват от пикльовци на по 18 ,които вчера са се сдобили с документа и са грабнала колата на тате.
Така ,че не мога да слагам всички под един знаменател - има поне 3 категории шофьори:1.Опитни профеисоналисти(вадещи си хляба с това),страхливи женки (като мен) и тези първите с които запознах поста си.И тъй като те са преобладаваща група все пак- обобщавам - КАМИКАДЗЕТА.
Хубав ден.
Изображение

Потребителски аватар
Polly
потребител
потребител
Регистриран: 24 фев 2005, 16:02
Модел на автомобила: Бира Каменица в кен
Контакти:

Мнение от Polly » 17 дек 2010, 11:11

Tsurinski написа:Не се съдржах-страхотна тема.
Аз съм съпругата на Вашия потребител Цурински и много държа да си кажа мнението...за съжаление той вече е гласувал.
Та...
Мъжете като се качите на кола ви порастват втори чифт топки ,които растат правопропорционално на кубиците и скоростта.
Винаги съм се дразнила когато при произшествие участва жена и се изказват снизходителни мения - " Мани я, тая патка"!!!
Факт ,че повечето ПТП се предизвикват от пикльовци на по 18 ,които вчера са се сдобили с документа и са грабнала колата на тате.
Така ,че не мога да слагам всички под един знаменател - има поне 3 категории шофьори:1.Опитни профеисоналисти(вадещи си хляба с това),страхливи женки (като мен) и тези първите с които запознах поста си.И тъй като те са преобладаваща група все пак- обобщавам - КАМИКАДЗЕТА.
Хубав ден.
Гласувах с втората опция: няма инстинкт за самосъхранение!
http://dnes.dir.bg/news/vidin-zhp-prele ... 28555?nt=4" onclick="window.open(this.href);return false; Влак удари микробус на жп прелез, влачи го 40 м И ще съм на това мнение, докато чета такива новини!

По въпроса за шофьорите- мъже vs. жени .... ако повечето мъже обичат да карат рисковано, то всичките жени са адски нетолерантни спрямо пешеходците. Устонових това, когато започнах и да ходя пеша, а не само да карам кола. Когато пресичам и то на пешеходна пътека, в рамките на последната 1.5 г. жена-шофьор е спирала 2-3 пъти, докато мъжете са толерантни в това отношение. И все се чудя, така или иначе повечето жени карат бавно, какво им пречи да спират на пешеходна пътека? :?:
FORD - Feel the difference.

Потребителски аватар
madboy
Администратор
Администратор
Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран."
Контакти:

Мнение от madboy » 17 дек 2010, 12:04

Tsurinski написа:Не се съдржах-страхотна тема.
Та...
Мъжете като се качите на кола ви порастват втори чифт топки ,...............
Има нещо вярно. Аз вече си търся седалка, която да е поизрязана в средната част. :mrgreen:
Изображение Фен на служителите на OMV "Белозем"
Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 17 дек 2010, 12:49

Polly написа: По въпроса за шофьорите- мъже vs. жени .... ако повечето мъже обичат да карат рисковано, то всичките жени са адски нетолерантни спрямо пешеходците. Устонових това, когато започнах и да ходя пеша, а не само да карам кола. Когато пресичам и то на пешеходна пътека, в рамките на последната 1.5 г. жена-шофьор е спирала 2-3 пъти, докато мъжете са толерантни в това отношение. И все се чудя, така или иначе повечето жени карат бавно, какво им пречи да спират на пешеходна пътека? :?:
Ами Поли, ако си атлетичен, добре изглеждащ мъж на 20-25г. със сигурност ще ти спират ама ....
П.П. тъй като вече не покривам някои показатели, не рискувам, особено пред колата на жената :mrgreen:
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Отговори

Върни се в “КАФЕНЕ”