Летните гуми - цени, мнения, препоръки

Предно/задно окачване. Джанти и гуми. Кормилна уредба. Спирачна система.
schwabengarage
потребител
потребител
Регистриран: 06 яну 2011, 15:07
Модел на автомобила: ford focus st 2.5
Status: Извън линия

Re: Летните гуми - цени, мнения, препоръки

Мнение от schwabengarage » 24 фев 2011, 10:31

Viper_one написа:
schwabengarage написа:...
По принцип търся прилични летни гуми, в ценови диапазон до този на Kumho-то. Вие какви бихте ми препоръчали?

Става въпрос за 195/60 R15 V (може и H, ако ми харесат). Колата е Мондео 2.5.
Колега това KUMHO не е лошо , но е спряно от производство и няма да се внася повече. Това, което ти предлагат най-вероятно е със стар DOT.
Цената 125лв/бр. е намалена и е изгодна, но ако утре скъсаш една от тези гуми, ще ти е доста трудно да намериш нова и да окомплектоваш 4-ка.

Аз мога да ти предложа следните варианти с цени към теб с вкл. отстъпка :

Крайна ед. цена с ДДС
Леки гуми BF Goodrich 195/60R15 88H TL g-Grip GO 122,40 - препоръчвам
Леки гуми DUNLOP 195/60R15 88H TL SP Sport 01 153,00 - препоръчвам
Леки гуми KORMORAN 195/60R15 88H TL RunPro B 97,58
Леки гуми MICHELIN 195/60R15 88T TL Energy Saver GRNX 162,36
Леки гуми Nokian 195/60R15 88H TL Nokian H 123,82 - препоръчвам
Леки гуми Firestone 195/60R15 88H TL Firehawk TZ300 124,10
Леки гуми FULDA 195/60R15 88H TL Carat Progresso 144,90
Леки гуми GOOD YEAR 195/60R15 88H TL EfficientGrip 162,90
Леки гуми KUMHO 195/60R14 86H TL KH19 103,70
Леки гуми LASSA 195/60R15 88H TL Impetus Revo 103,70
Леки гуми MARANGONI 195/60R15 88H TL Verso 113,52

снимки можеш да видиш в GOOGLE. Лично аз бих си сложил BF Goodrich

:

Milcho
потребител
потребител
Регистриран: 16 дек 2006, 17:49
Модел на автомобила: BMW E46 325i, '04 Focus C-Max 2.0 TDCi, '92 Sierra TD, разни НЕ Фордове

Мнение от Milcho » 24 фев 2011, 12:22

Ясно, мерси. Аз бях готов да си взема този модел на Кумхо, след като пристигнат доставките за тази година, но щом са спрени от производство се замислям вече...
За BF Goodrich-а - карал съм зимни и съм много доволен, обаче чета много противоречиви мнения точно за този модел G-grip.
От друга страна модела на Nokian, който препоръчваш - Nokian H ми направи впечатление и сериозно се замислям за него. Нямам абсолютно никакви наблюдения върху Nokian обаче, знам единствено, че зимните им гуми са отлични.
В сайта на Нокиан, за модела пише - Low Rolling Resistance. Това какво означава в случая? Да не би това да е енергоспестяващ модел, като Michelin Energy например. Защото точно след като карах такива, различни гуми на две различни коли, определено избягвам всякакви Еко, Енерджи и въобще модели, чиято цел е по-малко износване на гумата и намален разход.

Ти от къде си? Ако реша да си закупя гуми от теб как може да стане това?

Потребителски аватар
dimkar
потребител
потребител
Регистриран: 03 мар 2007, 23:21
Модел на автомобила: Nissan

Мнение от dimkar » 24 фев 2011, 13:24

Я хвърли едно око тука: http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni ... -3950.html" onclick="window.open(this.href);return false;. Миналата пролет си взех точно тези за Примерата и им навъртях около 10 000 км до есента. Смятам, че са много добри, особено за парите си.

schwabengarage
потребител
потребител

Мнение от schwabengarage » 24 фев 2011, 14:15

Low rolling resistance - Ниско съпротивление при търкаляне, пишат го вече масово за всички гуми, но не се притеснявай , не е това, което си мислиш.
Такава серия , която да отговаря на Energy при Nokian e модела i3 -
http://www.nokiantyres.com/tyre?id=1036 ... okian%20i3" onclick="window.open(this.href);return false;

Серията "Н" е по-скоро в средния сегмент. При тези гуми има една иновация на Nokian, която всички искаха да купят и вградят в шарката на протектора си ( Michelin, Conti, GY... ) - това е новата с-ма за следене на дълбочината на оставащия грайфер в мм. В дизайна на всички гуми Nokian има изрязани цифри в централната част на контактната повърхност на протектора, които показват колко е дълбочената на грайфера в момента. Съответно с износването на гумата започвот да изчезват последователно 8.....7.....6.......и тнт

Ако решиш да взимаш , можеш да ми звъннеш - 0898 40 80 90 и ще измислиме някаква организация как да си ги получиш, защото съм от София.

Летния Nokian ни пристига след 2-та седмица на март :)

vvasilev
потребител
потребител
Регистриран: 25 юли 2005, 17:33
Модел на автомобила: Форд Фиеста 1.8 дизел-1998 г.

Мнение от vvasilev » 24 фев 2011, 21:07

Цените ти са супер. Мисля, че Нокиан са жестоки, но ако Гоодрича е оригинал английски също ще кърти.

Потребителски аватар
PcMan
потребител
потребител
Регистриран: 29 яну 2009, 19:00
Модел на автомобила: Ford Focus '01 1.8TDdi 90hp pre-face ниво Zetec
Ford Sierra '90 1.6i CVH 80hp последен face ниво CLX
Контакти:

Мнение от PcMan » 14 мар 2011, 21:06

ADAC 2011 Летни гуми!
175/65/14
Изображение
195/65/15
Изображение
Източник adac.de -> линк
Под ред ляво->дясно от сухо(trocken), мокро(nass), шум+комфорт(?), икономия на гориво, износване, като по-ниската цифра е по-добро представяне.
Учудващо тази година няма над 15" :shock: Или тепърва ще тестват и тях, а засега да отешат страстите на очакващите. Дано! С тези малки размери дори зима не карат много хора, да не говорим из европа, където 4 нови гуми не са колкото месечна заплата. Лятото кой кара с 65ти профил :shock: :twisted:
Последна промяна от PcMan на 28 мар 2011, 21:17, променено общо 1 път.
Изображение ИзображениеИзображение My blood runs blue

burncheto
потребител
потребител
Регистриран: 13 ное 2010, 17:44
Модел на автомобила: ford fokus 1.8TDCI

Мнение от burncheto » 14 мар 2011, 21:41

В началото на зимния период си купих Кумхо и съм много доволен от тях!Интересувам се дали има и летни Кумхо?И ако има някои да даде мнение за летните!

pyrat
потребител
потребител
Регистриран: 16 мар 2011, 12:04
Модел на автомобила: Peugeot 206

Мнение от pyrat » 16 мар 2011, 12:12

Към schwabengarage:

А може ли да предложиш следните варианти за 175/65/R14 82T с цени с вкл. отстъпка и съответно препоръка :

Крайна ед. цена с ДДС
Леки гуми BF Goodrich 1
Леки гуми DUNLOP 1
Леки гуми KORMORAN
Леки гуми MICHELIN
Леки гуми Nokian
и за HANKOOK OPTIMO K715?

Благодяря предварително....

schwabengarage
потребител
потребител

Мнение от schwabengarage » 16 мар 2011, 17:13

pyrat написа:Към schwabengarage:

А може ли да предложиш следните варианти за 175/65/R14 82T с цени с вкл. отстъпка и съответно препоръка :

Крайна ед. цена с ДДС
Леки гуми BF Goodrich 1
Леки гуми DUNLOP 1
Леки гуми KORMORAN
Леки гуми MICHELIN
Леки гуми Nokian

Здравей, в прикачения файл ще намериш вариантите, които имам. Цените са с включена отстъпка и ДДС.
Общо взето всички са добри, но по фактора цена-качество можеш да се замислиш над BFGoodrich, Fulda, Nokian. Естествено, че и Dunlop,Michelin и Goodyear не са за пренебрегване, но всеки си знае какви пари би отделил за гуми.
Прикачени файлове
175r14letni.xls
(21.06 KБ) Свален 274 пъти

pyrat
потребител
потребител
Регистриран: 16 мар 2011, 12:04
Модел на автомобила: Peugeot 206

Мнение от pyrat » 16 мар 2011, 17:30

schwabengarage написа:
pyrat написа:Към schwabengarage:

Крайна ед. цена с ДДС
Леки гуми BF Goodrich 1
Леки гуми DUNLOP 1
Леки гуми KORMORAN
Леки гуми MICHELIN
Леки гуми Nokian

Здравей, в прикачения файл ще намериш вариантите, които имам. Цените са с включена отстъпка и ДДС.
Общо взето всички са добри, но по фактора цена-качество можеш да се замислиш над BFGoodrich, Fulda, Nokian. Естествено, че и Dunlop,Michelin и Goodyear не са за пренебрегване, но всеки си знае какви пари би отделил за гуми.
Благодяря много за бързия отговор.
А, какво мислиш за Kleber Dynaxer HP3 в сравнение с Michelin или Hankook optimo K715 и ако може мейл или телефон за да се разберем защото не съм от София....

schwabengarage
потребител
потребител

Мнение от schwabengarage » 16 мар 2011, 18:13

Kleber е подмарка на Michelin която отговаря на средния клас гуми и съответно е по-евтина. Колкото до въпросния модел на Hankook - нямам мнение, не съм го пробвал пък и не съм чувал отзиви засега.
Ако се оглеждаш в Kleber по-добре си вземи BFGoodrich или Fulda - те са в същия ценови клас.

Телефона ми е - 0898 408 _friends_ 090

Потребителски аватар
TURBOTO
потребител
потребител
Регистриран: 01 май 2007, 13:38
Модел на автомобила: Ford Mondeo'94 1.8 16V

Мнение от TURBOTO » 28 мар 2011, 19:09

Колеги,някакви отзиви за това:
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni ... -3942.html" onclick="window.open(this.href);return false;
В тестовете на ADAC изглеждат много добре,а и тази цена е доста примамлива.Малко шарката ми изглежда дървена,но това не е фактор.
Изображение

Потребителски аватар
amplified
потребител
потребител
Регистриран: 16 фев 2008, 02:29
Модел на автомобила: 2008 Mondeo MkIV Duratec 2.0 145bhp Тitanium X
Контакти:

Мнение от amplified » 28 мар 2011, 19:19

TURBOTO написа:Колеги,някакви отзиви за това:
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni ... -3942.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
В тестовете на ADAC изглеждат много добре,а и тази цена е доста примамлива.Малко шарката ми изглежда дървена,но това не е фактор.
Честно казано от 14" гума няма какво да се очаква толкова така или иначе.
hankook са много добри гуми, а цената е супер.
За 3лв отгоре аз бих погледнал и тези особено, ако тези 12% по-малко пътно съпротивление са верни.
Грайферът също е по-обещаващ.
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni ... 14168.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Последна промяна от amplified на 29 мар 2011, 00:41, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
PcMan
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от PcMan » 28 мар 2011, 21:32

Моето скромно мнение: kinenergy eco ще има по-лошо поведение в рязки маневри, както и е доста по-зле на мокро, а лично за мен например свойствата на вода са най-важни за лятната гума. Там й се вижда силата, там са и най-големтие опасности лятото. По всички подпараграфи спиране, управление, напречен и надлъжен аквапланинг eco-то е по-зле.
В параграф икономичност к715 е 1.9, michelin energy saver далеч по-скъпа гума (всеизвестни мишелин за най-икономичните гуми също) е отново с 1.9. Еко-то на hankook е 1.6, но по-добре 1.9(също адски нискосъпротивление, 0.3 разлика) отколкото 2.4 с/у 3.1 на вода, което е огромна разлика от 0.7 в полза на к715(която е и леко по-евтината и ще има по-добро поведение на сухо и мокро(освен и по-добрите критични анти аквапланинг и спиране), единствено тези 0.3 при съпротивление на търкаляне в полза на еко-то, но пак повтарям к715 е 1.9, michelin enegry saver е също 1.9 при параграф съпр. на търкаляне при 14ките в теста. :o :)

Успех наистина hankook са супер гуми и са над средния клас гарантирано, гонят най-добрите а цените са им адските. Жалко, че Диана не внасят Hankook, които стават сериозна сила.
Последна промяна от PcMan на 28 мар 2011, 22:14, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
TURBOTO
потребител
потребител
Регистриран: 01 май 2007, 13:38
Модел на автомобила: Ford Mondeo'94 1.8 16V

Мнение от TURBOTO » 28 мар 2011, 22:13

PcMan написа:Моето скромно мнение: kinenergy eco ще има по-лошо поведение в рязки маневри, както и е доста по-зле на мокро, а лично за мен например свойствата на вода са най-важни за лятната гума. Там й се вижда силата, там са и най-големтие опасности лятото. По всички подпараграфи спиране, управление, напречен и надлъжен аквапланинг eco-то е по-зле.
В параграф икономичност к715 е 1.9, michelin energy saver далеч по-скъпа гума (всеизвестни мишелин за най-икономичните гуми също) е отново с 1.9. Еко-то на hankook е 1.6, но по-добре 1.9(също адски нискосъпротивление, 0.3 разлика) отколкото 2.4 с/у 3.1 на вода, което е огромна разлика от 0.7 в полза на к715(която е и леко по-евтината и ще има по-добро поведение на сухо и мокро(освен и по-добрите критични анти аквапланинг и спиране), единствено тези 0.3 при съпротивление на търкаляне в полза на еко-то, но пак повтарям к715 е 1.9, michelin enegry saver е също 1.9 при параграф съпр. на търкаляне при 14ките в теста. :o :)

Успех наистина hankook са супер гуми и са над средния клас гарантирано, гонят най-добрите а цените са им адските. Също така не правят цицина от 1вата дупка и не возят твърдо като не 1 или 2 модела основно зимни на нокиан (не го твърдя 100%, такива отзиви съм чувал, не се засягайте моля)
Да благодаря за мнението,аз също видях тези характеристики и затова съм се насочил към тази гума,сега колебанията ми определено са между нея и Uniroyal rainexpert, но нещо не съм очарован от възможността на гумата да пише Made in Romania, въпреки отличните оценки в тестовете и за този модел.
Определено ще бъдат Hankook, на хартия всичко изглежда перфектно и като цена и като поведение.
Изображение

Потребителски аватар
dimkar
потребител
потребител

Мнение от dimkar » 28 мар 2011, 22:41

Насочи се към Hankook Optimo K415. Аз съм с такива, но 15-ки. Разликата в цената с K715 е незначителна, но са по-добри. А от Uniroyal rainexpert са много по-добри.

Потребителски аватар
PcMan
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от PcMan » 28 мар 2011, 23:23

K415 не виждам и 1 тест за потвърждение, което не я прави по-слаба гума автоматично. Няма какво друго да се гледа просто, на базата на какво собственик на такива ще ги сравни с другия модел? Има 2 еднакви коли с 2та модела току що купени, и е един ден с едната друг с друга. Такава е реалността, тестове+отзиви най-добре, но само от отзиви си е несигурна работа както и да го гледаме. :roll:
К715 е за мен, rainexpert не е по-слаба, просто наистина има опасения, че ще пише на тях румъния ако TURBOTO е проверил тази информация(не ми се рови). Нищо лошо против съседите ни, но ако ще са гуми (инвестиция поне 3год. напред) по-добре да са от други страни.
Hankook се правят само в Унгария за европа, в завод само на/за Hankook, Който след 2009та обновиха още повече и е вече още по-модерен и хай-тек, както и с по-голям капацитет на производство за вдигащата се популярност на гумите от тази марка на континента, и с право.

Потребителски аватар
dimkar
потребител
потребител

Мнение от dimkar » 29 мар 2011, 02:36

Това го проучвах миналата година. В нета има достатъчно информация за Hankook. Ама то си твоя работа, какво ще си вземеш. :)

fordfen
потребител
потребител
Регистриран: 26 май 2006, 10:39
Модел на автомобила: Ford Focus 1,8 TDDI 90ph 2001g.

Мнение от fordfen » 30 мар 2011, 17:40

Колеги за да не пускам нова тема питам тук : Какво ви е мнението за гуми Goodyear EAGLE NCT 5. Може ли някой да каже какво означава това DOT NDPB 2B72, че не мога да се ориентирам на колко сезона са гумите.

schwabengarage
потребител
потребител

Мнение от schwabengarage » 30 мар 2011, 20:23

Това не е DOT.
Обърни гумата от другата страна и прочети ДОТ-та правилно. GY NCT5 e гума, която масово се използва за първоначално вграждане и слабо се предлага за автърмаркет пазара. Кажи за какъв размер говориме, за да ти кажа дали става.

Отговори

Върни се в “ХОДОВА ЧАСТ”